English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Proverbe

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Proverbe, 28


28:1 Cel rau fuge fara sa fie urmarit, dar cel neprihanit indrazneste ca un leu tanar.

Indrazneste ca un leu. Omul nelegiuit este condamnat de constiinta lui tulburata inainte sa fie acuzat de oameni. Cand se apropie moartea, deosebirea dintre curajul omului care cauta dreptatea si lasitatea omului care iubeste pacatul este chiar si mai clara. In timp ce omul bun are o incredere linistita in Mantuitorul sau, nelegiuitul intampina adesea moartea fie cu o indrazneala sfidatoare, fie cu o teama injositoare. Cand s-a aflat fata in fata cu ceea ce multi socoteau ca e moarte sigura (1 Samuel 17,32-34), David a fost deosebit de curajos pentru ca stia ca e servul Celui Prea Inalt, facand voia Lui si ramanand sub protectia Lui. Compara cu experienta lui Ionatan (1 Samuel 14,6-16).



28:2 Cand este rascoala intr-o tara, sunt multi capi, dar cu un om priceput si incercat, domnia dainuieste.

Multi capi. Decaderea sociala si cea morala au adesea ca rezultat o succesiune rapida de conducatori. Cand preia controlul un om intelept, dezordinea din tara e biruita, legea si ordinea sunt reinstalate, iar tara se afla intr-o stare de stabilitate (vezi Eclesiast 9,14.15).



28:3 Un om sarac care apasa pe cei obijduiti, este ca o rupere de nori care aduce lipsa de paine.

Un om sarac. Cand omul sarac devine exploatatorul celor lipsiti de aparare, el produce rau ca

o ploaie puternica, care ia cu sine solul de suprafata in loc sa ajute la incoltire si crestere.



28:4 Cei ce parasesc legea, lauda pe cel rau, dar cei ce pazesc legea se manie pe el.

Lauda pe cel rau. Doar cel care a respins autoritatea legii va avea placere de succesul omului rau (vezi Romani 1,32).



28:5 Oamenii dedati la rau nu inteleg ce este drept, dar cei ce cauta pe Domnul inteleg totul.

Intelege totul. Cei care refuza controlul legii lui Dumnezeu nu pot vedea deosebirea dintre bine si rau (Romani 8,7), dar Domnul le arata acelora care se supun calauzirii Lui ce drum sa aleaga (Isaia 30,21; Ioan 7,17; DA 668).



28:6 Mai mult pretuieste saracul care umbla in neprihanirea lui, decat bogatul care umbla pe cai sucite.

Umbla pe cai sucite. Compara cu cap. 19,1.

28:7 Cel ce pazeste legea, este un fiu priceput, dar cel ce umbla cu cei desfranati face rusine tatalui sau.

Legea. Ebr. torah, toate formele de invatatura, inclusiv legea lui Dumnezeu. Cei desfranati. Ebr. zolelim, "risipitor" sau "lacom de mancare". Lacomia in mancare e nedemn pentru un om si reflecta caracterul tatalui sau.



28:8 Cine isi inmulteste avutiile prin dobanda si camata, le strange pentru cel ce are mila de saraci.

Dobanda si camata. [Camata si castig nedrept, KJV]. Daca se are in vedere o distinctie mai mult decat retorica, "camata" se refera la dobanda unui imprumut de bani si "castig nedrept" la profitul de pe urma unui imprumut de rezerva. Banii pe care un om avar i-a strans pe cai pe care Dumnezeu nu le poate aproba s-ar putea ca, dupa moartea lui, sa le fie dati celor saraci de catre mostenitorii lui (vezi Iov 27,16.17; Proverbe 13,22).



28:9 Daca cineva isi intoarce urechea ca sa n-asculte legea, chiar si rugaciunea lui este o scarba.

Sa n-asculte legea. Faptul ca acela care se abate de la Legea lui Dumnezeu doreste totusi sa se roage da de inteles ca nu e o persoana nepasatoare si nereligioasa, ci doar impotriva faptului de a face din Legea divina norma de conducere a vietii sale. Multi sunt cei care doresc sa Il serveasca lui Dumnezeu, dar doresc sa faca lucrul acesta in felul lor aparte. Unii accepta o parte a Legii lui Dumnezeu ca standard al vietii, altii sustin ca Legea a fost total desfiintata. Doar putini sunt cei iau intreaga lege morala a lui Dumnezeu ca o expresie autorizata a voii Lui pentru poporul Sau (vezi Ioan 14,15; 15,10; cf. Romani 8,3.4).

O scarba. Pacatul pune un zid de despartire intre Dumnezeu si pacatos (Isaia 59,1.2).

Cei care merg impotriva constiintei lor si cei care pretind ca tinerea asa-zisului spirit al legii ii face superiori celor care, prin puterea Duhului Sfant, care locuieste in sufletul lor, respecta atat litera, cat si spiritul Legii, ar face bine daca ar cugeta profund la versetul acesta. Desi trece cu vederea lipsa conformarii cu legea manifestata de cei care nu au avut prilejul sa descopere cerintele Sale in ei (Fapte 17,30; Romani 5,13), Dumnezeu nu poate sa accepte slujirea acelora care in mod deliberat se abat de la Legea Sa. Daca ar accepta-o ar insemna ca aproba razvratirea voita.



28:10 Cine rataceste pe oamenii fara prihana pe calea cea rea, cade in groapa pe care a sapat-o, dar oamenii fara prihana mostenesc fericirea.

In groapa pe care a sapat-o. Cel care ii duce in ratacire pe altii este descris ca unul care cade in propria sa groapa impreuna cu victimele sale. Dar omul drept se ridica din groapa, regaseste calea cea dreapta (vezi cap. 24,16) si staruie sa mearga inainte sub binecuvantarea lui Dumnezeu, spre rasplata finala. Omul nelegiuit n-a obtinut prin fapta sa rea altceva decat o vinovatie sporita.



28:11 Omul bogat se crede intelept, dar saracul care este priceput il cerceteaza.

Il cerceteaza. Unii oameni bogati cred ca bogatia pe care au acumulat-o este in ea insasi o dovada a intelepciunii si abilitatii lor; dar neglijenta pe care o au pentru vesnice descopera nebunia lor saracului care a capatat pricepere de la Dumnezeu, Izvorul adevaratei intelepciuni. Saracul cu pricepere priveste prin prosperitatea lor prezente spre necazurile care ii asteapta (vezi Psalm 73,3.17; Iacov 5,1-6).



28:12 Cand biruiesc cei neprihaniti, este o mare slava, dar cand se inalta cei rai, fiecare se ascunde.

Mare slava. Cand oamenii buni sunt superiori celor si carmuiesc bine, e "mare slava" (vezi cap. 11,10; 29,2). Oamenii stiu ca vor fi tratati bine daca fac binele si vor fi pedepsiti cu dreptate daca fac raul. Increderea lor in conducerea lor se dezvolta, iar ei se bucura in siguranta lor si nu le e teama s-si arate bunastarea. Dar ei se poarta cu totul altfel cand carmuieste un om rau. Ei cauta sa-si ascunda bogatia si evita sa atraga atentia carmuitorilor lor egoisti (vezi cap. 28,28).



28:13 Cine isi ascunde faradelegile, nu propaseste, dar cine le marturiseste si se lasa de ele, capata indurare.

Ascunde faradelegile. Prosperitatea spirituala e imposibila pentru omul care cultiva pacatul. Daca un om aduce scuze pentru pacate lui inseamna ca se impotriveste lucrarii de convingere a Duhului Sfant (Ioan 16,8-11) si risca sa-si impietreasca inima, in asa masura incat la un moment sa nu mai exista nici dorinta de neprihanire, nici indemnul launtric spre pocainta.

Pe de alta parte recunoasterea starii de pacatosenie nu e indeajuns. Pacatosul trebuie sa se lepede de pacatele sale si sa reziste cu succes in fata ispitei in taria pe care Dumnezeu a fagaduit ca i-o va da (vezi Romani 8,3.4; Filipeni 2,13; 2 Timotei 2,22; 1Ioan 3,6). Doar atunci cand sunt implinite conditiile acestea Dumnezeu Se poate manifesta cu indurare. A ierta si a binecuvanta pe un om care se agata de pacat ar insemna sa sa-l incurajezi in purtarea lui, care, daca e continuata, il va duce candva la moarte vesnica (Romani 6,23; Iacov 1,13-15). A duce pe un asemenea om in lumea vesnica ar insemna perpetuarea suferintei, a durerii si a mortii pe care le-au produs pacatul.



28:14 Ferice de omul care se teme necontenit, dar cel ce-si impietreste inima cade in nenorocire.

Se teme necontenit. Omul care este atent la sine in tot timpul si care compara bine purtarea sa cu modelul dat de voia descoperita a lui Dumnezeu, asa incat orice abatere de la bine sa fie de indata descoperita si indreptata, este un om fericit (vezi Psalm 119,11; Filipeni 2,12; Iacov 1,22-25). El este fericit deoarece pastreaza aceasta atitudine vigilenta prin puterea care vine din locuirea launtrica a lui Hristos prin Duhul Sfant (vezi Efeseni 3,16.17; 1 Petru 1,22.23; 1 Ioan 3,9; Iuda 24). Din cauza puterii raului si a prezentei lui Satana cu scopul de a amagi si a duce la pacat (1 Petru 5,8; Apocalipsa 12,12), omul poate sa duca lupta cea buna impotriva pacatului doar cu ajutorul puterilor ceresti. Dar cand inima impietrita se opune acestor puteri, nenorocirea vine cu siguranta.



28:15 Ca un leu care racneste si ca un urs flamand, asa este cel rau care stapaneste peste un popor sarac.

Cel rau care stapaneste. Starea de neajutorare totala a omului de rand in fata asupritorilor lui puternici ar conduce la disperare daca n-ar exista fagaduinta ca Dumnezeu va avea grija de cei care privesc la El (Psalm 91,13-16).



28:16 Un voievod fara pricepere isi inmulteste faptele de asuprire, dar cel ce uraste lacomia isi lungeste zilele.

Ii inmulteste faptele de asuprire. [E si un mare asupritor, KJV]. Compara cu Ieremia 22,13-

19.

Uraste lacomia. Lacomia e dorinta excesiva dupa castig. Oamenii care intorc spatele adevaratului castig al vietii vesnice si isi irosesc viata umbland dupa castigurile trecatoare si neinsemnate ale acestei lumi isi arata lipsa de pricepere.



28:17 Un om al carui cuget este incarcat cu sangele altuia, fuge pana la groapa: nimeni sa nu-l opreasca.

Fuge pana la groapa. Declarand ca moartea este pedeapsa pentru crima si ca nimeni nu trebuie sa intervina pentru a impiedica aplicarii pedepsei, Solomon nu face altceva decat sa repete cuvintele lui Moise (vezi Genesa 9,5.6; Exod 21,12-14).



28:18 Cine umbla in neprihanire, gaseste mantuirea, dar cine umbla pe doua cai strambe cade intr-o groapa.

Cade intr-o groapa. [Cade indata, KJV]. Literal, "in una", al carei sens nu e clar. Traducerea, "deodata" sau "brusc" e improbabila. LXX reda a doua propozitie astfel: "iar cel ce umbla in cai strambe, se va incurca".

28:19 Cine isi lucreaza campul are belsug de paine, dar cine alearga dupa lucruri de nimic are belsug de saracie.

Lucruri de nimic. [Persoane de nimic, KJV]. Sau "lucruri de nimic". Cei care umbla dupa lucrurile lipsite de valoare ale vietii in loc sa lucreze pentru a castiga cele necesare traiului, vor cadea cu siguranta in saracie, atat materiala cat si spirituala.



28:20 Un om credincios este napadit de binecuvantari, dar cel ce vrea sa se imbogateasca repede nu ramane nepedepsit.

Vrea sa se imbogateasca repede. Compara cu cap. 21,5.



28:21 Nu este bine sa cauti la fata oamenilor; chiar pentru o bucata de paine poate un om sa se dedea la pacat.

Sa cauti la fata oamenilor. Vezi la cap. 18,5.

Pentru o bucata de paine. Lipsa de insemnatate a motivelor care il vor influenta pe un om nedrept sa manifeste partinire este exemplificata prin imaginea unei bucati de paine.



28:22 Un om pizmas se grabeste sa se imbogateasca, si nu stie ca lipsa va veni peste el.

Un om pizmas. Prima propozitie poate fi tradusa mai bine: "omul pizmas se grabeste sa se imbogateasca" (cap. 23,6). Pentru omul avar nu exista un castig permanent.



28:23 Cine mustra pe altii, gaseste mai multa bunavointa pe urma, decat cel cu limba lingusitoare.

La urma. Ebr. 'acharay, literal "dupa mine". 'Acharay nu e forma obisnuita pentru "pe urma", dar poate fi o forma neobisnuita a adverbului. Mustrarea inteleapta va rasplati atat pe datator, cat si pe primitor, chiar daca pe moment poate rani (vezi Proverbe 27,6; 29,5; Iacov 5,19.20).



28:24 Cine fura pe tatal sau si pe mama sa, si zice ca nu este un pacat, este tovaras cu nimicitorul.

Nu este un pacat. Nimic nu scuza furtul. Chiar daca fiul poate pretinde ca tot ce au parintii lui va fi al sau cand ei vor fi murit, totusi bunurile lor materiale nu sunt ale lui fara consimtamantul lor. Daca el si le insuseste nu e mai bun decat oricare alt hot (vezi cap. 19,26). Hristos a vorbit termeni de condamnare despre fiul care a refuzat sa aiba grija de parintii sai scuzandu-se ca daduse averea sa pentru templului (Matei 15,4-6; Marcu 7,9-12).



28:25 Cel lacom starneste certuri, dar cel ce se increde in Domnul este saturat din belsug.

Cel lacom. [Mandru cu inima, KJV]. Literal, "cineva cu sufletul larg", adica un apucator, un avar. Cel care se umfla in pene de cat e de important si care ii dispretuieste pe ceilalti supara pe oricine intalneste si pricinuieste multa dezbinare (vezi cap. 15,18; 29,22). Omul smerit, temator de Dumnezeu, isi face datoria si are increderea ca Dumnezeu Se va ingriji de nevoile lui. E la fel de adevarat ca omul lacom starneste multa dusmanie prin egoismul sau, in timp ce omul bun "este saturat", adica ii merge bine (vezi Proverbe 11,25; 29,25; Habacuc 2,5; Iacov 4,1).



28:26 Cine se increde in inima lui este un nebun, dar cine umbla in intelepciune va fi mantuit.

In inima lui. Adica prin propriile sale impulsuri si planuri (vezi Genesa 6,5; 8,21; Proverbe 14,16; 28,14).



28:27 Cine da saracului, nu duce lipsa, dar cine inchide ochii, este incarcat cu blesteme.

Nu duce lipsa. Intrucat Dumnezeu considera ca tot ce se face pentru saraci si nevoiasi I se face Lui, darul facut cu intelepciune celor in nevoie nu il va saraci pe daruitor (vezi cap. 11,24-26; 19,17). Egoismul aduce un blestem prin insasi natura lui, cu totul aparte de orice ar putea face Dumnezeu ca sa-Si arate indignarea (Hagai 1,9-11). Astfel, in mod indirect, saracul neglijat aduce multe blesteme pe capul celui care trateaza cu indiferenta starea lui nenorocita.



28:28 Cand se inalta cei rai, fiecare se ascunde, dar cand pier ei, cei buni se inmultesc.

Se inalta cei rai. Vezi la vers. 12. Inmultirea celor drepti la caderea celor rai e atat ca numar, cat si ca prosperitate. Sub conducatori lacomi, oamenii buni nu pot sa prospere, si daca prospera, o mare parte din bogatia lor le este luata. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

4PK 660

9�

CS 78; GC 436; PK 267; PP 584; 3T 52; 4T 535

13�

AA 552; FE 239; GC 489; SC 42; 2T 291, 303; 5T 635

20�

AH 391; Ed 136

23�

2T 338

25�

AH 179

26�

2T 143

27�

MH 208


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: