English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Proverbe

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Proverbe, 24


24:1 Nu pizmui pe oamenii cei rai, si nu dori sa fii cu ei;

Sa fii cu ei. Actiunile celor lipsiti de considerente morale constituie o puternica atractie pentru cei tineri care considera, in mod gresit, ca bunatatea e plicticoasa (vezi Psalm 1,1; Proverbe 4,14-19).



24:2 caci inima lor se gandeste la prapad, si buzele lor vorbesc nelegiuiri.

Se gandeste la prapad. Imprietenirea cu oamenii rai este primejdioasa pentru cel putin trei motive: (1) exista primejdia ca hotararile de o inalta tinuta morala sa se paleasca sub batjocura celor ce fac raul si sub atractiile unei vieti fara restrictii; (2) reputatia sufera de pe urma asocierii cu oameni rai; (3) facatorii de rele sunt inclinati faca planuri rele impotriva spectatorilor relativ nevinovati.



24:3 Prin intelepciune se inalta o casa, si prin pricepere se intareste;

Prin intelepciune. Nebunia oamenilor invidiosi si nelegiuiti nu realizeaza nimic trainic (vers. 1). Numai prin intelepciunea adevarata, care se teme de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui, poate sa fie binecuvantata si ocrotita o familie. Furtul nu este calea de obtinere a unei bogatii stabile. Stiinta folosita in mod intelept asigura o viata de placere adevarata.



24:4 prin stiinta se umplu camarile ei de toate bunatatile de pret si placute.

Verset ce nu a fost comentat.

24:5 Un om intelept este plin de putere, si cel priceput isi oteleste vlaga.

Un om intelept este plin de putere. LXX reda prima propozitie astfel: "un om intelept este mai bun decat unul". Traducerea KJV poate fi considerata ca invatand ca intrucat un om intelept, dupa parerea lui Solomon, este cel care se teme de Dumnezeu, el are de partea sa nu doar puterea considerabila a intelepciunii, ci si puterea suplimentara a privilegiului.



24:6 Caci prin masuri chibzuite castigi batalia, si prin marele numar al sfetnicilor ai biruinta.

Marele numar de sfetnici. Vezi la cap. 11,14.



24:7 Intelepciunea este prea inalta pentru cel nebun: el nu va deschide gura la judecata.

Intelepciunea este prea inalta. Nebunul descopera ca intelepciunea ii trece peste cap. Actiunile lui nu sunt dictate de ratiune, ci de dorinta. Cand inteleptii se aduna la poarta cetatii (vezi la cap. 22,22) pentru a discuta problemele publice, el nu are cu ce sa contribuie. Consideratiile care ii ghideaza pe oamenii cu pricepere sunt mai presus de puterea lui de intelegere, si el nu are nici o dorinta sa devina mai intelept ca sa ajunga sa inteleaga aceste consideratii, deoarece el nu are intentia sa devina un om bun (vezi Psalm 10,4.5).



24:8 Cine se gandeste sa faca rau, se cheama un om plin de rautate.

Un om plin de rautate. [Un om rautacios, KJV]. Ingeniozitatea prost folosita, pe care cel rau

o demonstreaza in punerea la cale si in savarsirea uneltirilor lui nemernice, nu poate fi pusa alaturi de intelepciune sau pricepere. Oricat de iscusit ar fi, tot ce se poate spune mai mult despre el e ca e "un om plin de rautate", literal "domn al rautatii". Pungasul cel mai iscusit poate fi pus alaturi de nebun, intrucat cauta ceea ce nu-i poate da satisfactie de durata sau un castig final (vezi cap. 1,10-19; 12,2).



24:9 Gandul celui nebun nu este decat pacat, si batjocoritorul este o scarba pentru oameni.

Gandul. Ebr. zimmah, "plan", "nascocire", "nelegiuire". Numai aici zimmah e tradus "gand". In alta parte este redat "nelegiuire" (Levitic 18,17), "nelegiuite" (Psalm 26,10; Ieremia 13,27 etc.), "planuri vinovate" (Isaia 32,7), Evident aici nu se atrage atentia asupra gandirii la nebunie ca fiind pacat, ci mai degraba planuirea tipului de nebunie mentionat in Proverbe 24,8.

Batjocoritorul. S-ar putea ca oamenii sa ezite sa-l socoteasca nebun pe batjocoritorul istet si subtil, care poate sa discrediteze un adevar desi pretinde ca-l apara, dar ei il urasc si se tem de el, pentru ca atacurile lui sunt atat de perfide (vezi Proverbe 19,29; 21,11; Isaia 29,20).



24:10 Daca slabesti in ziua necazului, mica iti este puterea.

Daca slabesti. [Daca lesini, KJV]. Literal, "daca te arati nepasator". Cand vine necazul, omul trebuie sa-si adune toate fortele pentru lupta. Daca nu reuseste sa reactioneaza in caz de pericol, infruntand-l slab si nepregatit, un om si-a slabit puterile si cheama infrangerea.



24:11 Izbaveste pe cei tarati la moarte, si scapa pe cei ce sunt aproape sa fie junghiati.

Izbaveste. [Daca te abtii, KJV]. Nu exista cuvant ebraic pentru "daca" la inceputul acestui verset [KJV]. A doua propozitie contine un astfel de cuvant, care ar trebui poate citit ca o exclamatie. Observatiile acestea permit traducerea: "scapa pe aceia care sunt tarati la moarte si pe aceia care umbla sovaind spre ucidere, opreste-i!". LXX, in loc de exclamatie, are o forma negativa: "a izbavi pre cei dusi la moarte si a rascumpara pre cei prinsi, nu te scumpi". Versetul 12 sugereaza ca slujitorul lui Dumnezeu are datoria sa faca tot posibilul sa ii elibereze pe aceia care sunt tarati cu forta sa fie executati, subintelegandu-se ca acestia sunt osanditi pe nedrept. Atitudinea noastra fata de autorizarea comercializarii bauturilor alcoolice ar trebui sa fie determinata de acest sfat intelept (vezi MH 345, 346). Noi ar trebui sa facem tot ce ne sta in puterea ca sa oprim victimele sa cada prada acestui obicei distrugator si sa folosim orice mijloc legal pentru a-i impiedica pe comerciantii de bauturi alcoolice sa profite de pe urma distrugerii altora.



24:12 Daca zici: Ah! n-am stiut! Crezi ca nu vede Cel ce cantareste inimile si Cel ce vegheaza asupra sufletului tau? Si nu va rasplati El fiecaruia dupa faptele lui?

N-am stiut. Scuzele n-au nici un rost in relatia cu Dumnezeu. Fiintele omenesti nu pot cunoaste gandurile si sentimentele noastre si prin urmare nu pot stii cat de mult suntem noi constienti de datoria noastra de a-i ajuta pe altii, dar Creatorul inimii stie (vezi cap. 16,2; 21,2). Acela care urmareste dezvoltarea caracterului nostru Isi da bine seama de gradul precis de vinovatie asociat fiecarei fapte (vezi GC 487, 488). Pentru pacatele altora pe care le-am fi putut preveni indreptandu-i pe calcatorii de lege la Mantuitorul va trebui sa suferim condamnarea (vezi DA 641).



24:13 Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurul de miere este dulce pentru cerul gurii tale.

Mananca miere. Solomon nu urmareste aici sa dea in primul rand un sfat legat de dieta. Afirmatia este preliminara, fiind folosita ca fundal ilustrativ, pentru sfatul cu privire la purtarea inteleapta. Afirmatia ar trebui sa fie comparata cu cap. 25,16.27.



24:14 Tot asa, si intelepciunea este buna pentru sufletul tau: daca o vei gasi, ai un viitor, si nu ti se va taia nadejdea.

Intelepciunea. [Cunoasterea intelepciunii, KJV]. Asa cum mierea este placuta la gust si buna pentru intarirea corpului, la fel este intelepciunea pentru suflet si caracter. Intelepciunea este dulce in ea insasi pentru aceia care se deprind sa o pretuiasca, iar rezultatele din viata aceasta si in cea viitoare sunt si mai dulci. Daca intelepciunea e gasita si insusita, atunci cand va veni vremea rasplatirilor, omul intelept si drept va avea parte de rasplata lui.



24:15 Nu intinde curse, nelegiuitule, la locuinta celui neprihanit, si nu-i tulbura odihna.

Nu intinde curse. Omul nelegiuit e de obicei invidios pe omul bun, care se bucura de ocrotirea Domnului. El e stapanit adesea de dorinta funesta de a-i impinge pe oamenii drepti la pacat, astfel incat sa ajunga intr-o stare la fel de rea ca a lui. Totodata, omul lacom cauta deseori sa-i priveze pe cei nevinovati de casele lor pentru ca sa obtina un castig nedrept. Acelora care ii jecmanesc pe cei drepti nu le pasa de intristarea pe care o pricinuiesc sau chiar au placere de ea (vezi Proverbe 1,11.12; 4,16; Amos 8,5.6).



24:16 Caci cel neprihanit de sapte ori cade, si se ridica, dar cei rai se prabusesc in nenorocire.

De sapte ori cade. Contextul sugereaza ca sensul de baza al cuvantului "cade" de aici este "a suferi o nenorocire". Nelegiuitul nu-si precupeteste eforturile pentru ca sa doboare pe cei drepti. Ori de cate ori el ii aduce la saracie si nenorocire, Dumnezeu intervine pentru a-i izbavi, in timp ce pacatosul "se prabuseste in nenorocire" si nu poate sa se mai ridice (vezi Psalm 34,19; Mica 7,8).

In sens spiritual, versetul aduce multa crestinului luptator care e descurajat de infrangerea in luptele lui cu pacatul. "De sapte ori cade" este echivalent cu "de cate ori cade". Daca dupa fiecare infrangere ne ridicam cu o noua speranta in inima, daca ne prindem din nou de puterea mantuitoare atat de bogat oferita noua (Matei 11,28; Iuda 24), suntem pusi in categoria oamenilor neprihaniti, iar Domnul va incheia in noi lucrarea pe care a inceput-o (Filipeni 1,6; Evrei 12,2). Atat dorinta de a deveni drepti cat si puterea de a pune in fapta dorinta vin de la El (Filipeni 2,13). Prin urmare nimeni nu are motiv sa cada prada deznadejdii, oricat de slab s-ar socoti, atata vreme cat e dispus sa faca ce e bine (MB 204, 205).



24:17 Nu te bucura de caderea vrajmasului tau, si sa nu ti se inveseleasca inima cand se poticneste el,

Nu te bucura. Un sentiment asemanator cu acela exprimat de Isus, cand a spus: "Iubiti pe vrajmasii vostri... faceti bine celor ce va urasc" (Matei 5,44). E in firea omului sa se bucure cand un vrajmas da de necaz. S-ar putea ca noi sa cautam sa ascundem satisfactia noastra pentru necazul lui, sustinand ca simtim o placere indreptatita ca s-a facut dreptate; dar sentimentele noastre cele mai profunde sunt contrarii exemplului si invataturii lui Isus, care a murit pentru o lume de vrajmasi (Romani 5,8-10). Noi trebuie sa dam manifestam acea iubire pentru neamul omenesc pierdut care cauta sa mantuiasca, nu sa nimiceasca si care simte durere pentru soarta celor care merg contrar binelui (vezi Ezechiel 33,11; Osea 11,8; Luca 19,41.42; DA 575, 576).

Aceste umbre ale descoperirii depline a iubirii ceresti ajuta la demonstrarea faptului ca Duhul lui Hristos a vorbit prin prooroci din vechime (1 Petru 1,11).

24:18 ca nu cumva Domnul sa vada, sa nu-I placa, si sa-Si intoarca mania de la el.

Sa-Si intoarca mania. La prima vedere, acesta ar putea parea un motiv egoist pentru o atitudine altruista. Pare un apel la fatarnicie si egoism a compatimi pe cineva ajuns in necaz doar pentru ca Domnul l-ar putea scapa de necaz deoarece nu-i place atitudinea ta egoista si in schimb sa-l puna poate asupra ta. Cel care a fost cu totul umplut de iubirea jertfitoare de sine a lui Hristos va fi bucuros sa cada in nenorocire si chiar sub neplacerea lui Dumnezeu, daca prin aceasta un pacatos ar fi scapat de mania lui Dumnezeu. Hristos a facut-o (Isaia 53) si Moise era gata sa o faca (Exod 32,31-33). Dar avertizarea lui Solomon nu e adresata omului bun care-si iubeste vrajmasii, celui rau care se bucura de necazul altuia. Pentru o astfel de persoana motivul dat este unul valid. Adevarata mila nu poate fi stoarsa cu sila. Ea se revarsa liber din inima plina de iubire fata de toti cei in nevoie.



24:19 Nu te mania din pricina celor ce fac rau, si nu pizmui pe cei rai!

Nu te mania. Asa cum nu ar trebui sa ne bucuram cand vrajmasul se prabuseste (v. 17), tot astfel suntem avertizati sa nu ne maniem de prosperitatea lui sau sa fim invidiosi pe ea (vezi Psalm 37,1.8; 73,2.3; Proverbe 24,1). O atare atitudine poate conduce la descurajare, chiar la punctul alegerii cararii celui nelegiuit pentru ca individul sa se bucure de placerile aparente ale acestuia. Protectia impotriva unor asemenea sentimente se gaseste in Proverbe 24,20.



24:20 Caci cel ce face raul n-are nici un viitor, si lumina celor rai se stinge.

Nici un viitor. [Nici o rasplata, KJV]. Compara cu Psalm 73,3.17-24.



24:21 Fiule, teme-te de Domnul si de imparatul; si sa nu te amesteci cu cei neastamparati!

Cei neastamparati. [Inclinati spre schimbare, KJV]. Nu numai ca trebuie sa-L onoram pe Dumnezeu si pe conducatorul civil (vezi Eclesiast 8,2; 10,20; 1 Petru 2,17), dar ar trebui sa fim atenti sa evitam compania celor cu astfel de inclinatii.



24:22 Caci deodata le va veni pieirea, si cine poate sti sfarsitul amandurora!

Amandurora. Intrucat "amandurora" pare destul de clar ca se refera la Dumnezeu si la imparat, expresia trebuie sa descrie nimicirea pe care ei o aduc asupra acelora care se revolta impotriva lor. O astfel de nimicire poate veni deodata, pe neasteptate si cu putere zdrobitoare. Oamenii buni sunt bine sfatuiti sa se fereasca de aceasta soarta stand departe de vrajmasii acestor doua puteri.



24:23 Iata ce mai spun inteleptii: Nu este bine sa ai in vedere fata oamenilor in judecati.

Ce mai spun. Cuvintele acestea par sa fie introducerea la un supliment, un fel de post-scriptum al sectiunii. Fata oamenilor. Vezi la cap. 18,5; 24,24.



24:24 Pe cine zice celui rau: Tu esti bun! il blestema popoarele, si-l urasc neamurile.

Tu esti bun. [Tu esti drept, KJV]. Judecatorii care il achita pe cel vinovat nu sunt iubiti de cei care au fost pagubiti de acesta. Dar cand acesti judecatori il lauda pe cel rau ca fiind bun, ei fac mai mult decat sa elibereze un criminal ingaduindu-i sa-si continue rafuiala cu societatea. Ei compromit orice concep al binelui si al raului si ii incurajeaza pe tineri sa creasca cu lipsa de respect pentru lege si ordine. Astfel de magistrati atrag ura unor popoare intregi, deoarece respectul pentru dreptate este, in general, puternic in mijlocul oamenilor. Cetatenii unui stat resimt actiunile care slabesc temeliile pacii si ale prosperitatii lor.



24:25 Dar celor ce judeca drept le merge bine, si o mare binecuvantare vine peste ei.

Le merge bine. [Va fi desfatare, KJV]. Aceia care osandesc si pedepsesc pe drept pe raufacator se vor bucura de simtamantul datoriei implinita. Exista o satisfactie mare in facerea binelui. E si mai multa in a fi in stare sa ajuti masele de oameni, atat ocrotindu-le fata de vrajmasii lor, cat si prin dezvoltarea in mintea lor a respectului fata de autoritate. Conducatorii buni primesc o binecuvantare deosebita. Nu numai ca sunt iubiti de supusii lor, ci Domnul Insusi ii rasplateste in mod special prin protectia si calauzirea Sa (vezi Psalm 72). Si supusii unor asemenea carmuitori sunt binecuvantati. Ei pot sa fie linistiti stiind ca li se va face dreptate atunci cand va aparea o criza.



24:26 Un raspuns bun este ca un sarut pe buze.

Sarut pe buze. Versetul acesta zice literal: "El va saruta buzele care dau un raspuns bun". Cand un imparat, un carmuitor sau un judecator rosteste cuvinte corecte, ele sunt pentru oamenii care au conceptii drepte tot asa de placute ca si o sarutare.



24:27 Vezi-ti intai de treburi afara, ingrijeste de lucrul campului, si apoi apuca-te sa-ti zidesti casa.

Sa-ti zidesti casa. S-ar putea fie vorba de construirea concreta a unei case sau de intemeierea unei familii si cresterea de fii si fiice. Inainte ca sa poata spera ca va primi o sotie de la parintii ei, un tanar trebuia sa fie in situatia de a le putea da lor si ei daruri valoroase si sa le demonstreze ca e capabil sa aiba grija de ea (vezi Genesa 24,35.53). Pentru aceasta, era necesar ca tanarul sa cultive pamantul si sa aiba o gospodarie suficient de mare ca sa faca fata nevoilor unei familii.

Spiritual vorbind, un om trebuie sa-si curete inima de pietre si de buruieni si sa sadeasca semintele unei vietuiri drepte inainte sa spere nadajdui sa-si formeze un caracter puternic si statornic (vezi Isaia 5,1-7; Osea 10,12).



24:28 Nu vorbi in chip usuratic impotriva aproapelui tau; ori ai vrea sa inseli cu buzele tale?

Usuratic. [Fara prihana, KJV]. Aceasta poate sa insemne ca nimeni n-ar trebui sa se grabeasca sa dea informatii, ci sa astepte pana i se cere sa dea marturie. Totusi, contextul sugereaza ca sensul este mai degraba ca omul nu ar trebui sa spuna lucruri impotriva semenului sau care sunt fara temei, neadevarate (vezi cap. 3,30). A doua propozitie este literal o intrebare: "Vei insela cu buzele tale?"



24:29 Nu zice: Cum mi-a facut el asa am sa-i fac si eu, ii vor rasplati dupa faptele lui!

Asa am sa-i fac si eu. Solomon avertizeaza adoptarii de catre om a contrariului regulii de aur. Chiar daca un om a dat o marturie mincinoasa impotriva noastra, noi nu trebuie sa-i platim cu aceeasi moneda. Rasplata Ii apartine lui Dumnezeu (Evrei 10,30).

Ideea de razbunare pe un vrajmas este de mult sintetizata in cuvintele: "Am sa i-o fac eu!" Vrajmasul nostru s-a injosit intr-atat incat sa ne trateze rau, iar noi asteptam sa ne vina vremea sa ne coboram la nivelul lui si sa ripostam. Jocul acesta poate sa continue in astfel multa vreme, dar nimeni nu are de castigat, in afara de marele vrajmas al omenirii.



24:30 Am trecut pe langa ogorul unui lenes, si pe langa via unui om fara minte.

Ogorul. Ogorul si via erau cele doua surse principale de hrana si de castig pentru agricultorul palestinian. Versetul acesta pune in paralel pe omul lenes cu omul lipsit de pricepere.



24:31 Si era numai spini, acoperit de maracini, si zidul de piatra era prabusit.

Spini. Un numar de cuvinte ebraice sunt redate "spini", si nu e usor sa stim despre ce buruieni suparatoare este vorba in fiecare caz aparte. Un ogor neglijat e repede napadit de vegetatia care inabuse recoltele si care e greu de curatat, din moment ce li s-a permis buruienilor sa se inmulteasca. Si zidul trebuie sa fie pastrat in buna stare daca se doreste ca ferma sa fie protejata de animalelor ratacitoare (vezi Isaia 5,1-7).

Unii au vazut in poemul lui Solomon despre lenes o ilustratie a unui adevar spiritual. Desi doar Duhul Sfant poate sa ne faca sa biruim pacatul (DA 671), El nu poate face nimic pentru noi fara consimtamantul si fara colaborarea noastra (MB 204). Noi trebuie sa crestem in puterea pe care o da Duhul lui Dumnezeu pentru smulgerea din radacina a buruienilor (MH 176; 3T 491). Tot astfel, prin puterea lui Dumnezeu, trebuie sa construim unui zid puternic de ascultare fata de Cele zece porunci (vezi CT 454).



24:32 M-am uitat bine si cu luare aminte, si am tras invatatura din ce am vazut.

Am vazut. Solomon a luat nota de starea gospodariei unui plugar lenes si a vazut aplicatia spirituala, precum si invatatura directa pentru toti aceia care sunt lipsiti de initiativa si vigoare. Tocmai aceasta capacitate de a remarca scene scurte din viata zilnica si de a scoate invataturi din ele, alaturi de binecuvantarea speciala a lui Dumnezeu. a facut din Solomon unul din cei mai intelepti oameni ai lumi. Toti cei care doresc sa fie intelepti pot capata intelepciune asa cum a capatat Solomon (vezi 1 Regi 4,29; Iacov 1,5; PK 31).



24:33 Sa mai dorm putin, sa mai atipesc putin, sa mai incrucisez mainile putin ca sa ma odihnesc!

Dorm. Compara cu cap. 6,10.11; 20,13.COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

5ML 117

6�

1T 225; 2T 357

9�

4T 320

10�

5T 304

11.12�

DA 641; MH 346; 8T 29

12�

3T 444

17�

MB 109

20�

CT 344

29�

MB 109

30-34�

5T 181



24:34 Si saracia vine peste tine pe neasteptate, ca un hot, si lipsa, ca un om inarmat.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: