English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Proverbe

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Proverbe, 14


14:1 Femeia inteleapta isi zideste casa, iar femeia nebuna o darama cu insesi mainile ei.

Femeia. Nici o casa nu poate fi puternica decat daca e supravegheata de o femeie inteleapta si harnica. Cand stapana casei e nebuna, nu numai ca neglijeaza sa-si tina casa in buna randuiala, dar purtarea ei nebuna face dusmani in exterior, dar da nastere si la cearta in interior (vezi cap. 24,3; 31,10-31).



14:2 Cine umbla cu neprihanire, se teme de Domnul, dar cine apuca pe cai strambe, Il nesocoteste.

Se teme de Domnul. Adica Il respecta. Temerea omului bun se deosebeste enorm de inspaimantarea si teroarea care il apuca pe pacatos cand isi da seama in mod clar de directia in care merge si de soarta care il asteapta.

Il nesocoteste. Cat de ciudat si totusi adevarat e ca bietul om, o simpla particula de praf pe cantarul universului, indrazneste sa-L socoteasca inferior pe Creatorul si Sustinatorul marilor astri si al planetelor lor satelit, sau sa ia in desert sfantul Sau Nume.



14:3 In gura nebunului este o nuia pentru mandria lui, dar pe intelepti ii pazesc buzele lor.

Buzele. Cuvintele inteleptului sunt smerite si conciliante, castiga prieteni si fereste de rele (vezi cap. 13,3; 15,1).

14:4 Unde nu sunt boi, ieslea ramane goala, dar puterea boilor aduce belsug de roade.

Goala. [Curata, KJV]. O iesle plina si un hambar plin reclama o munca grea din partea fermierului si au stricta nevoie de forta boilor pentru arat si pentru treieratul graului. Cine nu se ingrijeste de terenul sau nu se poate astepta la un castig bogat (vezi cap. 12,11; 28,19).

Cuvantul tradus aici "goala", bar, desi se poate referi la "curatia morala" (Psalm 19,8; 24,4) nu pare sa denote "curatire" cu sensul de "gol". Bar poate fi tradus si "bucate" ("grau", KJV, Genesa. 41,35; etc.). O usoara schimbare in cuvantul precedent permite traducerea "unde nu sunt boi, nu sunt bucate".



14:5 Un martor credincios nu minte, dar un martor mincinos spune minciuni.

Spune minciuni. Literal, "sufla minciuni". Omul drept sufla, fireste, adevar (vezi la cap. 12,17), iar martorul mincinos, minciuni. Martorul credincios nu poate si nu vrea sa minta (vezi cap. 13,5).



14:6 Batjocoritorul cauta intelepciunea si n-o gaseste, dar pentru omul priceput stiinta este lucru usor.

Stiinta este lucru usor. Deosebirea dintre cel care nu reuseste sa gaseasca stiinta si cel care obtine stiinta sta in felul de a cauta. Cel batjocoritor nu este pregatit sa primeasca invatatura si, in consecinta, cand cauta stiinta, "nu este" (redarea literala). Omul priceput se smereste ca sa asculte de invatatorii sai. El nu primeste fara discernamant tot ce i se spune, dar asculta si apoi probeaza toate lucrurile. Ca rezultat, el gaseste multa stiinta demna de a fi primita (Psalm. 25,9; 1 Tesaloniceni 5,21).



14:7 Departeaza-te de nebun, caci nu pe buzele lui vei gasi stiinta.

Departeaza-te. Versetul acesta consolideaza lectia din cap. 13,20. Nu e nimic de castigat, dar e mult de pierdut din intovarasirea cu prieteni nebuni si nepocaiti.



14:8 Intelepciunea omului chibzuit il face sa vada pe ce cale sa mearga, dar nebunia celor nesocotiti ii inseala pe ei insisi.

Ii inseala. [E inselaciune, KJV]. Nebunul inseala pe altii si gandeste ca prin aceasta va castiga, pentru ca nu s-a deranjat sa studieze si sa evalueze rezultatul actiunilor sale. Omul chibzuit isi arata intelepciunea supunand fiecare fapt unei cercetari atente. El trebuie sa fie multumit ca drumul pe care merge duce spre viata vesnica. El este constienta ca exista forte care lucreaza in el si in afara lui care cauta sa-l abata din drum (vezi Ieremia 17,9; Efeseni 5,15).



14:9 Cei nesocotiti glumesc cu pacatul, dar intre cei fara prihana este bunavointa.

Glumesc. Ebr. yalis, un verb la singular, care cere un subiect la singular. Prin urmare, e mai corect sa se traduca expresia: "vinovatia isi bate joc de nebuni". Indiferent daca nebunii rad sau nu de pacat, e sigur faptul ca pacatul rade de ei, deoarece nu-si dau seama cat de puternica e influenta pe care o are asupra lor savarsirea raului (vezi cap. 5,22; Ed 291).



14:10 Inima isi cunoaste necazurile, si nici un strain nu se poate amesteca in bucuria ei.

Necazurile. [Amaraciunea, KJV]. Prima parte suna literal: "inima cucereste amaraciunea sufletului sau". Cu toate ca prietenii si cei dragi noua ajung sa inteleaga ceva din bucuriile si durerile noastre, ei nu pot sa patrunde in inima noastra si sa simta tot ceea ce simtim noi ca amaraciune si intristare. Ei sunt totodata straini de bucuriile noastre. Totusi, Isus cunoaste cele mai adanci dureri ale noastre si ia parte la cele mai mari bucurii ale noastre (vezi DA 327).



14:11 Casa celor rai va fi nimicita, dar cortul celor fara prihana va inflori.

Cortul. Ebr. 'ohel, "cort". S-ar putea sa fie urmarit un contrast in versetul acesta intre "casa" si "cort". Nelegiuitul face toate planurile sale pentru viata aceasta. El cauta sa se aseze intr-o locuinta stabila si confortabila. Dar cel drept isi aduce aminte ca e strain si calator, locuind intr-un cort, pe drumul spre cetatea lui Dumnezeu. (Evrei 11,9.10). Mai curand sau mai tarziu, casa celui nelegiuit se prabuseste, lasandu-l pe proprietar, mandru candva, tremurand si fara adapost in fata unui Judecator drept. Omul cinstit socoteste cortul lui ca un liman al pacii si al fericirii pana isi va sfarsi alergarea. El asteapta venirea imparatiei vesnice, cand va avea un lacas maret si vesnic (vezi Proverbe. 3,33; 12,7; Matei. 7,24-27).



14:12 Multe cai pot parea bune omului, dar la urma se vad ca duc la moarte.

La moarte. Caile mortii despre care se vorbeste aici nu sunt urmate orbeste sau fara discernamant. Ele sunt alese cu asigurarea ca, cel putin, par sa fie bune in imprejurarile date. Avertizarea este impotriva increderii in calauzirea constiintei fara a pune la proba mereu constiinta cu Cuvantul lui Dumnezeu. Multi oameni s-au convins ca Dumnezeu va accepta un surogat al cerintelor Lui precise, doar ca sa descopere ca au pierdut totul. Guvernatorul roman Pilat este un exponent important al acestei categorii. Cu toate ca nu cunostea cuvantul scris, Insusi Cuvantul l-a invatat prin viu grai si exemplu. Guvernatorul a gandit ca poate sa faca compromis cu raul si totusi sa-si pastreze avutia si pozitia, dar compromisul sau a dus la dezonoare si la moarte (Matei 27,11-26; DA 738).



14:13 De multe ori chiar in mijlocul rasului inima poate fi mahnita, si bucuria poate sfarsi prin necaz.

In mijlocul rasului. O aducere aminte a faptului ca multe inimi triste cauta sa-si ascunda necazul sub masca rasului nepasator si ca tipul rau de veselie poate sa se termine numai cu durere (vezi Eclesiast 7,4).



14:14 Cel cu inima ratacita se satura de caile lui, si omul de bine se satura si el de ce este in el.

Cel cu inima ratacita. [Cel decazut, KJV]. Recidivistul a cunoscut lucruri mai bune. Pentru el calea satisfactiilor egoiste aduce repede satietate si insatisfactie launtrica, chiar daca acea insatisfactie ar putea sa nu duca la pocainta.

Ce este in el. Dupa cum cel decazut este plin de roadele cailor sale rele, tot asa si omul bun este plin de roadele cailor sale bune (vezi Isaia 3,10). LXX reda acest verset astfel: "Cel indraznet se va satura de caile sale; si omul bun, de gandurile sale".



14:15 Omul lesne crezator crede orice vorba, dar omul chibzuit ia seama bine cum merge.

Omul lesne crezator. [Cel simplu, KJV]. Ebr. pethi, care inseamna "simplu", probabil in sensul ca e lipsit de prejudecati, dispus sa fie invatat. In sens negativ, pethi se refera la cei care se ratacesc usor.



14:16 Inteleptul se teme si se abate de la rau, dar nesocotitul este ingamfat si fara frica.

Se teme. Inteleptul stie ca fiecare carare este presarata cu capcanele adversarului si de aceea studiaza cu grija fiecare actiune si fiecare idee noua in lumina Cuvantului lui Dumnezeu. In cadrul acesta s-ar parea ca furia nebunului este o purtare ingamfata si plina de incredere in sine care face din el o prada pentru Satana si care inlesneste adversarului sa-l conduca spre o capcana din care, dupa toate probabilitatile nu exista sanse de scapare (vezi cap. 22,3; 28,26).



14:17 Cine este iute la manie face prostii, si omul plin de rautate se face urat.

Plin de rautate. Ebr. mezimmoth, un cuvant care poate fi inteles intr-un sens bun, "chibzuinta" (cap. 1,4; 2,11; 3,21; 5,2), sau intr-un sens rau, "uneltiri nelegiuite", ca in cap. 12,2 si probabil aici. Daca se intelege "uneltiri nelegiuite", atunci versetul e lipsit de paralelismul antitetic obisnuit. LXX pastreaza acest paralelism redand astfel acest verset: "Cel grabnic la manie lucreaza fara socoteala, iar omul intelept rabda multe".



14:18 Cei prosti au parte de nebunie, dar oamenii chibzuiti sunt incununati cu stiinta.

Prosti. Vezi la v. 15. Cei prosti refuza sa invete si astfel prin alegere premeditata se fac mostenitori ai tatalui a toata nebunia. Omul chibzuit umbla dupa intelepciune si accepta stiinta ca o coroana de onoare si de biruinta.



14:19 Cei rai se pleaca inaintea celor buni, si cei nelegiuiti inaintea portilor celui neprihanit.

Inaintea portilor. Versetul acesta nu se implineste in mod invariabil in viata aceasta, dar, chiar si aici, nelegiuitii vad ca roata se invarteste, fiind astfel nevoiti sa se plece inaintea celor drepti. Dupa cum bogatul bogat din pilda era dispus sa se plece inaintea lui Avraam si a lui Lazar (Luca 16,19-31), tot asa, candva, cei nelegiuiti se vor pleca in afara zidurilor noului Ierusalim si vor recunoaste ca dreapta excluderea lor din cer (vezi Apocalipsa 20,9.12; GC 666-669).



14:20 Saracul este urat chiar si de prietenul sau, dar bogatul are foarte multi prieteni.

Urat. Prea adesea saracul e vrednic de cinste si bogatul este josnic si semet, totusi unul e ignorat, iar celalalt e laudat de semenii sai (vezi Iacov 2,1-6; cf. Proverbe 18,5; 24,23; 28,21).



14:21 Cine dispretuieste pe aproapele sau face un pacat, dar ferice de cine are mila de cei nenorociti.

Verset ce nu a fost comentat.

14:22 In adevar cei ce gandesc raul se ratacesc. dar cei ce gandesc binele lucreaza cu bunatate si credinciosie.

Se ratacesc. [Nu se ratacesc?, KJV]. Scopul intrebarii e de a face o afirmatie puternica. Chiar daca nu ar exista Dumnezeu si o rasplata vesnica, tot ar merita ca omul sa "gandeasca binele" si in felul acesta sa intalneasca bunatate si sinceritate la cei din jur. Indurarea apare in combinatie cu adevarul (Psalm 61,7; 85,10; Proverbe 3,3; 16,6).



14:23 Oriunde se munceste este si castig, dar oriunde numai se vorbeste, este lipsa.

Verset ce nu a fost comentat.

14:24 Bogatia este o cununa pentru cei intelepti, dar cei nesocotiti n-au altceva decat nebunie.

Bogatia. Se pare ca aici este vorba de ceva mai mult decat bogatiile materiale, deoarece inteleptii sunt adesea relativ saraci. Totusi inteleptii intrebuinteaza mijloacele pe care le au intr-un mod care aduce onoare numelui lor. Ei poseda atat bogatii spirituale si cat si bogatii intelectuale.

Nesocotiti. [Nesocotinta, KJV]. Ebr. 'iwweleth. Acelasi cuvant este tradus "nebunie" in acelasi verset. 'Iwweleth vine de la radacina ul, care inseamna: (1) "a fi nebun", (2) "a fi tare", "a fi inaltat". S-a sugerat ca Solomon folosea un joc de cuvinte, asa cum se obisnuia in vremurile stravechi, si ca prima aparitie a lui 'iwweleth deriva din intelesul (1) si a doua aparitie din intelesul (2). O astfel de derivare ar putea sa dea proverbului urmatorul sens: "in timp ce folosirea pe care inteleptii o dau avutiei lor este o podoaba pentru ei, inaltarea nebunilor, departe de a le aduce onoare, serveste doar ca sa dezvaluie nebunia lor". Totusi, interpretarea este ipotetica. Cu toate ca cele doua semnificatii ale radacinii pot fi demonstrate, nu poate fi gasita o derivare a radacinii, asa cum este ortografiata in text, care sa semnifice "inaltare".



14:25 Martorul care spune adevarul scapa suflete, dar cel inselator spune minciuni.

Martorul care spune adevarul. Cand o viata este in primejdie din cauza unor invinuiri neadevarate, marturia curajoasa a unui om onest poate sa o salveze. Cand marturia mincinosilor este acceptata fara o investigatie minutioasa, intregul sistem al justitiei ajunge sa nu mai fie demn de incredere.



14:26 Cine se teme de Domnul are un sprijin tare in El, si copiii lui au un loc de adapost la El.

Verset ce nu a fost comentat.

14:27 Frica de Domnul este un izvor de viata, ea ne fereste de cursele mortii.

Frica de Domnul. Compara cu cap. 8,13; 19,23.



14:28 Multimea poporului este slava imparatului, lipsa poporului este pieirea voievodului.

Multimea poporului. Onoarea imparatului nu sta in razboaie si cuceriri, ci in multimea supusilor sai care traiesc in pace si siguranta.



14:29 Cine este incet la manie are multa pricepere, dar cine se aprinde iute, face multe prostii.

Incet la manie. Ordinea cuvintelor sugereaza ca o cantitate mare de pricepere vine in urma stapanirii de sine, si lucrul acesta este adevarat; dar este tot atat de adevarat ca cu cat e mai mare priceperea cu atat e mai mare si stapanirea de sine. S-a spus ca a intelege totul ar insemna a ierta totul. O parte insemnata din natura omului se datoreaza mostenirii si mediului in care traieste. Cand intelegem care sunt factorii care l-au facut pe un altul nevrednic de incredere sau cu un temperament violent, iritarea noastra se diminueaza. Aceasta nu vrea sa spuna ca mediul e cel care determina caracterul unui om si ca, deci, exista o scuza pentru pacatul lui. Dar mostenirea si mediul constituie handicapuri insemnate in vederea dezvoltarii cu succes a caracterului.

Omul cu o fire violenta manifesta un comportament nebunesc acolo unde toti pot sa-l vada. El isi demasca lipsa de intelegere si de stapanire de sine, si acestea sunt unele dintre semnele principale ale unui nebun. Cel mai intelept om isi ia ramas bun de la intelepciunea lui cand isi iese din fire si pentru timpul acela devine un nebun. Poate ca deprinderile lui de a actiona in mod intelept fac ca accesul lui sa nu fie tot atat de nebunesc ca al unui om mai putin intelept, dar in agitatia momentului el se afla in pericolul de a nu mai avea un control constient asupra cuvintelor sau faptelor sale (vezi Numeri 20,7-13; PP 417-421).



14:30 O inima linistita este viata trupului, dar pizma este putrezirea oaselor.

Viata. O inima sanatoasa si linistita face ca si corpul sa fie sanatos si linistit. S-a descoperit ca multe boli si diformitati reale se datoreaza cultivarii geloziei, sentimentului de vinovatie si maniei, si de multe ori vindecare a venit readucerea linistii si increderii in suflet (vezi MH 241-258).



14:31 Cine asupreste pe sarac, batjocoreste pe Ziditorul sau, dar cine are mila de cel lipsit, cinsteste pe Ziditorul sau.

Mila de cel lipsit. Neglijarea si dispretuirea celui sarac a o fost atitudine obisnuita oriunde si oricand a lipsit relevatia lui Dumnezeu din Sfintele Scripturi. Atitudinea aceasta este in contrast flagrant cu sublinierea facuta de Biblie ca saracii sunt un dar incredintat de Dumnezeu poporului Sau mai favorizat (vezi Ioan 12,8). Israel a avut un sistem de proprietate asupra pamantului menit sa pastreze pentru fiecare familie bucata ei de pamant si multe reglementari pentru a usura de greutati soarta celor nenorociti (vezi Levitic 25,10.23-28; Deuteronom 15,7-11; MH 184, 185).

Deoarece Dumnezeu a ingaduit sa existe saracia, pe de o parte ca demonstrare a rezultatelor pacatului si a leneviei si pe de alta parte ca testare a generozitatii poporului Sau, aceia care nu ii ajuta pe saraci Il dezonoreaza pe Dumnezeu si sunt neascultatori de El, Tatal tuturor oamenilor (vezi Marcu 10,21; 14,7; Galateni 2,10).



14:32 Cel rau este doborat de rautatea lui, dar cel neprihanit chiar si la moarte trage nadejde.

Doborat. Ebraica acestei expresii poate fi redata mai bine "doborat in nenorocirea lui". Atunci contrastul este intre pacatosul, care infrunta nenorocirea fara asigurarea protectiei lui Dumnezeu, fiindca nu L-a slujit cu credinciosie in timp de pace si prosperitate, si omul bun, care poate infrunta moartea sigura cu increderea sigura care l-a purtat prin viata.



14:33 Intelepciunea se odihneste intr-o inima priceputa, dar in mijlocul celor nesocotiti ea se da de gol.

Se odihneste. Versetul poate fi parafrazat astfel: "intelepciunea salasluieste linistit in omul intelept, dar nebunii anunta in gura mare cat de putina intelepciune e in ei". LXX evita dificultatea atribuirii de intelepciune nebunului redand propozitia a doua astfel: "dar in inima nebunilor [intelepciunea] nu se cunoaste".



14:34 Neprihanirea inalta pe un popor, dar pacatul este rusinea popoarelor.

Inalta pe un popor. Dreptatea implica aici purtare dreapta in toate privintele. In cazul indivizilor, rezultatele purtarii drepte sau nedrepte nu sunt totdeauna imediat vizibile. Unii oameni buni au avut o viata de lipsuri si suferinta, in timp ce nelegiuitii au parut ca se bucura de placerile pacatului. Psalmistul a observat aceasta aparenta inversare a regulii divine si doar privind la rasplata viitoare a fost asigurat din nou cu privire la purtarea lui Dumnezeu cu oamenii (Psalm 73). Dar in cazul popoarelor declaratia aceasta pare, in general, sa se implineasca mai mult, chiar daca punerea ei in aplicare se face mai incet. Popoarelor li se acorda un timp de proba pentru a se vedea daca implinesc sau nu planul lui Dumnezeu. Cand resping principiile lui Dumnezeu, ele atrag propria lor distrugere (vezi PK 502, 535).



14:35 Un imparat are placere de un slujitor chibzuit, dar pe cel de ocara, il atinge mania lui.

Un imparat are placere. [Favoarea imparatului, KJV]. Cu toate ca Dumnezeu ingaduie ca poporul Sau sa treaca prin situatii grele pentru ca sa poata invata lectii care sa- pregateasca pentru viata vesnica si desi unii facatori de rele izbutesc sa scape de consecintele faptelor lor pentru o vreme, proverbul acesta este totusi adevarat prin aplicare la modul general. Aceste afirmatii sau afirmarea oricarui alt adevar general nu trebuie sa fie rasturnate si folosite pentru a condamna anumite persoane sau popoare ca fiind vinovate de pacat din cauza ca sunt in necaz sau pentru a dovedi ca un om care se bucura de binecuvantarile unui om drept e in neaparat drept (vezi DA 470, 471).

Slujitorul chibzuit. De repetate ori adevarul exprimat in v. 35 si-a gasit intrebuintarea in parabolele si in alte invataturi ale lui Isus. Acest contrast este indeosebi subliniat in parabola polilor (Luca 19,11-27) si in cea a talantilor (Matei 25,14-30). Acela care pretinde ca slujeste, dar lucreaza fara chibzuinta merita mustrarea si dispretul. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

9Ed 291

12�

DA 738; PK 57; PP 55, 361, 634, 720

23�

AH 391; Ed 135

26�

MH 250 29�

2T 164, 426

32�

PK 264

34 �

Ed 47, 175; GC 277; MM 113; PK 502


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: