English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Proverbe

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Proverbe, 11


11:1 Cumpana inselatoare este urata Domnului, dar cantareala dreapta Ii este placuta.

Cumpene inselatoare. Cumpenele inselatoare si masurile modificate de orice fel sunt o forma josnica de hotie impotriva careia Dumnezeu a dat multe avertizari puternice (vezi Levitic 19,35.36; Deuteronom 25,13.14). O astfel de hotie ii atinge mai rau pe saraci din cauza veniturilor lor reduse.

S-ar putea sa fi existat la Templu greutati si masuri etalon cu care puteau fi probate masurile comerciale (vezi Exod 30,13; Levitic 27,25). Dar autoritatile civile nu reuseau de multe ori sa tina sub control inselaciunea cu ajutorul masurilor standard. Profetii vorbeau impotriva abuzurilor (Ezechiel 45,10; Amos 8,5; Mica 6,11). Unele necazuri se datorau lacomiei din partea cumparatorului. Masurile erau umplute peste masura in loc sa fie rase, dar aceasta nu era un indiciu de generozitate, intrucat exista un fund fals care sa compenseze surplusul din varf.

Cantareala dreapta. [O greutate dreapta, KJV]. Literal "o piatra perfecta". Se foloseau pietre ca greutati, si multi negustori aveau doua randuri, unul pentru cumparat si altul pentru vandut, care era sub greutate. Acela care realizeaza ca "binecuvantarea Domnului imbogateste" (cap. 10,22) si are credinta in puterea Domnului nu va adopta o astfel de forma de hotie, indiferent cat l-ar costa.

Dumnezeu nu cere ca un om sa dea in afaceri mai mult decat este masura. O asemenea darnicie ar putea sa dea nastere unei aproximari nepasatoare la vanzator si unei dorinte hraparete la cumparator de a obtine mai mult decat a platit. Grija deosebita in negot si darnicia cu mana larga in binefacere sunt extrem de placute lui Dumnezeu.

Cea mai mare escrocherie din istoria lumii a fost savarsita impotriva Evei si a lui Adam de catre Satana (Genesa 3,1-6). Cea dintai minciuna a vandut nenorocire si moarte acelora care aveau viata si fericire vesnice sub pretentia ca faceau rost de o calea spre o viata mai generoasa. Toate escrocheriile mai mici din decursul timpului au tins catre aceeasi tinta atat pentru inselator cat si pentru victima. Nu e de mirare atunci ca Dumnezeu uraste inselaciunea si iubeste metodele corecte!



11:2 Cand vine mandria, vine si rusinea; dar intelepciunea este cu cei smeriti.

Vine si rusinea. Mandria sta la baza primului dintre pacate. Cand Lucifer s-a umplut de mandrie datorita frumusetii si intelepciunii sale, pacatul s-a dezvoltat in mod misterios in inima sa (vezi Ezechiel 28,11-19; PP 33-43; GC 492-504). Din cauza ca a refuzat sa renunte la razvratire, cand i-au fost aratate natura si consecintele ei, Lucifer a inceput o lunga si nefericita istorie care se va sfarsi prin faptul ca el va fi obiectul dispretului universal (Isaia 14,12-20). Rusinea vine mai curand sau mai tarziu, dar inexorabil asupra tuturor acelora care i se alatura in pacatul mandriei.

Cu cei smeriti. Omul smerit, cu inima inclinata spre invatatura si gata sa-si recunoasca nevoia de ajutor divin, primeste comori bogate de har. Ager in descoperirea sfatului Duhului Sfant si dispus sa-l urmeze, el are acces la izvorul intelepciunii divine (vezi Isaia 57,15; Iacov 4,6).



11:3 Neprihanirea oamenilor cinstiti ii carmuieste fara teama, dar vicleniile celor stricati le aduc pieirea.

Neprihanirea. [Integritatea, KJV]. Ebr. tummah, de la verbul tamam, care inseamna "a fi deplin", "a fi terminat", nu in sensul de a nu avea defect, ci de a atinge stadiu dorit la un moment. In felul acesta Iov a fost declarat desavarsit (Iov 1,1.8), cu toate ca existau slabiciuni in purtarea lui, pe care necazurile le-au dat mai tarziu la iveala (vezi Iov 40,2-5; 42,2-6).

Ii carmuieste. Cand omul si-a predat inima Mantuitorului sau, cand singura lui tinta in viata e sa-i placa lui Dumnezeu, atunci nu are de ce sa se teama ca va fi dus in ratacire (Ioan 7,17; Isaia 30,21). Pe de alta parte, neascultarea constanta a pacatosului il tine departe de singura cale a vietii, il face vulnerabil in fata necazurilor si-l duce la nimicirea vesnica la sfarsitul lumii.



11:4 In ziua maniei, bogatia nu slujeste la nimic; dar neprihanirea izbaveste de la moarte.

Bogatia nu slujeste. Aparent, cel bogat are multe avantaje datorita bogatiilor lui, obtine mai multa libertate decat cel sarac, asa incat nutreste ideea ca aceste bogatii ii vor cumpara bunavointa lui Dumnezeu la o judecata viitoare. Reactia unor astfel de oameni cand realizeaza ingroziti care este adevarata lor pozitie este zugravita in culori vii (vezi Isaia 2,20.21; 10,1-4; Ieremia 9,23; Matei 19,23; Iacov 5,1; Apocalipsa 6,15). Ispravnicii necredinciosi vor vedea pe saracii pe care i-au exploatat si i-au dispretuit bucurandu-se de placerile neprihanirii intr-o viata fara sfarsit. Regretul lor pentru ceea ce au pierdut nu va putea fi exprimat in cuvinte (vezi Luca 16,22.23; GC 654, 655).



11:5 Nevinovatia omului fara prihana ii netezeste calea, dar cel rau cade prin insasi rautatea lui.

Fara prihana. [Desavarsit, KJV]. Ebr. tamim de la aceeasi radacina ca tummah (vezi la v. 3). Tamim este un termen inrudit si trebuie inteles in contextul lui. Despre Noe s-a spus ca era desavarsit (Genesa 6,9) si totusi mai tarziu s-a dovedit ca e supus slabiciunilor carnii (Genesa 9,21). Cei desavarsiti sunt crestini maturi, deplin consacrati Domnului, care desi au de invins slabiciuni alearga inainte spre tinta (Filipeni 3,12-15). Va veni ziua cand lucrarea de eradicare a oricarui pacat si oricarei forme de egoism din cei rascumparati va fi deplina si sfintii vor fi cu totul si ireversibil fara pata sau zbarcitura (Efeseni 5,27; TM 506).

Ii netezeste. [Ii indruma, KJV]. Ebr. yashar, "a netezi", "a indrepta", adica a indeparta obstacolele. Neprihanirea niveleaza calea inlaturand pricinile de poticnire. Ispitele raman, dar nu exista raspuns la ele (vezi Ioan 14,30; cf. DA 123; GC 623). In acelasi mod, dorinta de cele rele il face pe cel nelegiuit sa gaseasca atat de multe motive de poticnire incat, in cele din urma, cade pentru a nu se mai ridica niciodata.



11:6 Nevinovatia oamenilor fara prihana ii scapa, dar cei rai sunt prinsi de rautatea lor.

Rautatea. Versetul acesta scoate in evidenta importanta invataturii din versetul precedent repetand ideea in alte cuvinte. "Rautatea" ar trebui probabil sa fie "pofta celor rai" (vezi la cap. 10,3). Insasi propria lui pofta nelegiuita e ceea ce prinde in cursa pe omul rau.



11:7 La moartea celui rau, ii piere nadejdea, si asteptarea oamenilor nelegiuiti este nimicita.

Verset ce nu a fost comentat.

11:8 Cel neprihanit este scapat din stramtoare, si cel rau ii ia locul.

Ii ia locul. Adevarul acestui proverb a fost de repetate ori demonstrat. Egiptenii au fost inecati in Marea Rosie, cand isi faceau planuri sa prinda in cursa pe israelitii neajutorati (Exod 14,26-31). Mardoheu a scapat de spanzuratoare, dar Haman, care o pregatise, a murit atarnat in ea (Estera 7,10). Daniel a iesit nevatamat din groapa cu lei, dar parasii lui au murit acolo (Daniel 6,24). Tot astfel, ramasita poporului lui Dumnezeu, osandita la moarte de actiunea unita a intregii lumi nelegiuite condusa de Hristosul fals, va fi pe neasteptate izbavita, iar urmaritorii lor vor fi nimiciti (Apocalipsa 13,15; GC 624-626, 635, 636, 654-656).



11:9 Cu gura lui omul nelegiuit pierde pe aproapele sau, dar cei neprihaniti sunt scapati prin stiinta.

Nelegiuit. [Fatarnic, KJV]. Ebr. chaneph, literal, "o persoana profana, nereligioasa". KJV traduce cele 13 aparitii ale acestui cuvant prin "fatarnic" (Iov 8,13; 13,16; etc.). Manuscrisul Vatican al LXX reda chaneph prin asebes, "neevlavios", desi traducerile grecesti facute de Aquila si Symmachus si Theodotion in primele zile ale dispensatiunii crestine au hupokrites, "ipocrit". Omul profan, ipocrit sau nu, e pregatit si dispus adesea sa-si distruga semenul sau prin neadevaruri, insinuari si calomnii. Moartea si viata stau in puterea limbii (Proverbe 18,21). Semenul drept si cinstit, avand cunostinta de Dumnezeu si de calea dreptatii, va folosi acea cunostinta ca sa scape din cursa. Reputatia lui de om neprihanit dreptate va fi adesea suficienta ca sa-l absolve de acuzatiile mincinoase ale vrajmasului.



11:10 Cand le merge bine celor neprihaniti, toata cetatea se bucura; si cand pier cei rai, toti striga de veselie.

Cetatea se bucura. Cei mai multi oameni sunt fericiti sa vada ca omul drept are succes. Ei stiu ca acesta isi va folosi averea si puterea ca sa-i ajute pe altii si deci nu se tem de prosperitatea lui. Dar omul nelegiuit isi castiga averile in dauna altora si-si foloseste puterea tot mai mare ca sa-i exploateze. Nu e de mirare deci ca intreaga cetate saluta moartea lui cu un simtamant de usurare.



11:11 Cetatea se inalta prin binecuvantarea oamenilor fara prihana, dar este surpata prin gura celor rai.

Se inalta. Iata motivul pentru bucuria exprimata in versetul anterior. Actiunile locuitorilor drepti duc la propasirea cetatii, castigand prietenia oamenilor altor cetati si natiuni si aducand binecuvantarea lui Dumnezeu asupra comunitatii. Faptele egoiste si pline de rautate ale celor nelegiuiti dau nastere la tulburare in cetate si aduc pedepsele lui Dumnezeu si ale omului asupra cetatii. Daca Lot ar fi fost in stare sa mai adune alti noua oameni drepti, cetatea pacatoasa Sodoma ar fi fost crutata (Genesa 18,20-32). Pocainta oamenilor din Ninive a crutat cetatea aceea (Iona 3,5-10; 4,11).



11:12 Cine defaima pe aproapele sau este fara minte, dar omul cu pricepere primeste si tace.

Tace. Contrastul intre prima si a doua parte a acestui verset sugereaza ca dispretuirea semenului consta in rostirea de cuvinte insolente si defaimatoare. Cuvantul pentru "minte" de aici este leb, "inima". Inima era considerata sediul mintii. Chiar daca semenul are slabiciuni care par sa justifice atacul celui neinteligent, inteleptul tace. El isi da seama ca orice om are slabiciuni si ca fiecare om are dreptul sa fie lasat sa se lupte cu acele greutati, fara adaugarea unei poveri suplimentare a publicitatii aducatoare de necazuri (vezi Galateni 6,1.2).



11:13 Cine umbla cu barfe da pe fata lucruri ascunse, dar sufletul credincios tine ce i s-a incredintat.

Sufletul credincios. Omul care umbla incoace si incolo barfind pe semenii sai nu ezita sa dea pe fata secrete care i-au fost incredintate, daca facand asa poate sa asigure efectul barfei sale. Pare ca unii oameni au o pornire irezistibila de a spune lucrurile pe care altii nu le cunosc (vezi Ed 235, 236; 5T 58, 59). Prietenul credincios va rezista oricarei ispite de a dezvalui o confidenta nu doar pentru ca a fagaduit sa faca asa, ci si datorita iubirii sale pentru prietenul sau si nedorintei lui de a face ceva ce i-ar putea dauna celuilalt.



11:14 Cand nu este chibzuinta, poporul cade; dar biruinta vine prin marele numar de sfetnici.

Stiinta. [Sfatul, KJV]. Ebr. tachbuloth, probabil la origini derivat din ideea tragerii franghiei, adica conducerea si dirijarea unei corabii cu ajutorul unor franghii. De aceea, cuvantul a ajuns sa insemne "directie", "calauzire" sau "sfat". Acolo unde lipseste calauzirea inteleapta, dibace, oamenii care ei insisi sunt lipsiti de intelepciune, sunt usor abatuti pe cai care duc la necaz si ruina. Dimpotriva, acolo unde exista multi care poseda darul conducerii sau al sfatului intelept, discutarea libera si sincera a problemelor va face ca fiecare factor sa fie cantarit, fiecare capcana descoperita (vezi cap. 15,22; 20,18; 24,6).

Cand sfatul este ignorat, nu este de facut altceva pentru cei lipsiti de intelepciune decat de ai lasa ca prin experienta aspra sa descopere ca sfatul bun este o binecuvantare de la Dumnezeu, care ar trebui sa fie acceptat (1T 225).



11:15 Cui se pune chezas pentru altul, ii merge rau, dar cine se teme sa se puna chezas este linistit.

Chezas. Vezi la cap. 6,1.



11:16 O femeie placuta capata cinste, si cei asupritori capata bogatie.

Asupritori. Ebr. 'arisim, "oameni crunti, infricosatori". Sensul pasajului pare sa fie acela ca o femeie placuta isi va apara onoarea tot atat de eficient cum un om puternic si violent isi protejeaza bogatia sa.



11:17 Omul milostiv isi face bine sufletului sau, dar omul fara mila isi tulbura insasi carnea lui.

Omul milostiv. Omul amabil, saritor care in mod dezinteresat da ajutor altora, in acelasi timp alege drumul cel mai sigur pentru a se ajuta pe sine. Dimpotriva, omul crud, josnic, face rau altora si lui insusi. Un temei in aceasta directie este ca lasarea in voia oricarei tendinte sau trasaturi de caracter, bune sau rele, o intareste foarte mult. Un alt temei este ca inclinatiile sunt reflectate inapoi de altii. O fapta aspra tinde sa trezeasca cruzime in altii, o fapta milostiva se va intoarce sub forma prieteniei si ajutorului de la aceia ajutati in felul acesta (vezi Matei 5,7; 7,2.12).



11:18 Cel rau dobandeste un castig inselator, dar cel ce seamana neprihanirea are o adevarata plata.

Un castig inselator. [O lucrare inselatoare, KJV]. Cel rau gandeste ca va avea un castig valoros din faptele sale rele, dar descopera ca rasplata lui este foarte diferita (vezi cap. 1,10-19; vezi si la v. 17). Cel neprihanit seamana neprihanire si strange o recolta care e tot atat de sigura ca si vesnicia (Galateni 6,8).



11:19 Adevarata neprihanire duce la viata, dar cel ce urmareste raul gaseste moartea.

Duce la viata. Versetul acesta afirma un adevar simplu si binecunoscut. Intrucat Hristos atrage la Sine pe toti oamenii, iar Tatal da fiecaruia o masura de credinta, un om trebuie sa aleaga fie sa raspunda acestei puteri de atractii, fie sa-i i se impotriveasca si sa fie pierdut. Viata vesnica este o rasplata sigura pentru neprihanire, asa cum moartea vesnica este pentru pacat (Ioan 12,32; Romani. 6,23; SC 31).



11:20 Cei cu inima stricata sunt o scarba inaintea Domnului, dar cei ce umbla fara prihana Ii sunt placuti.

Inima stricata. Dumnezeu are o deosebita scarba fata de pacatosul inselator, ascuns, care-si acopere inima stricata cu o aparenta de evlavie (vezi cap. 3,32; 12,20; 17,20; 4T 326; 5T 536). Domnul Se intoarce cu bucurie de la contemplarea fatarnicilor la spectacolul vesel al urmasilor sinceri ai lui Isus.

11:21 Hotarat: cel rau nu va ramane nepedepsit, dar samanta celor neprihaniti va fi scapata.

Hotarat. [Desi mana se uneste cu mana, KJV]. Literal, "mana cu mana". Expresia aceasta a fost tradusa felurit, iar LXX o reda: "cel ce loveste mainile cu strambatate" ("cel care da nedrept mainile"). Intinderea sau strangerea mainilor poate sa se refere la mijloacele prin care oamenii confirmau adevarul. Am mai putea vedea aici si o sugerare a marii confederatii a raului prin care Satana a cautat sa castige lumea aceasta ca domeniu al lui personal, cum si confederatiile oamenilor rai care Il sfideaza pe Dumnezeu, persecuta poporul Lui si pretind in cele din urma ca au facut legamant cu moartea, astfel incat sa scape de pedeapsa (vezi Isaia 8,12; 28,15.18; GC 560, 561).

In tot decursul istoriei marii lupte, oamenii rai s-au grupat ca sa asupreasca pe poporul lui Dumnezeu doar ca sa descopere ca Aparatorul celor drepti e mai puternic decat marele inselator cu care au facut o intelegere (vezi 2 Cronici 20,1-25; Neemia 4,7-15).



11:22 Femeia frumoasa si fara minte este ca un inel de aur pus in ratul unui porc.

Fara minte. O femeie fara minte este evident una care a renuntat decenta feminina si a adoptat un fel pervers de vorbire si de actiune, deoarece contrastul este intre frumusetea formei si a figurii si un caracter urat, abject. A impodobi ratul unui porc cu un inel de aur e ceva ridicol. A da gres in pastrarea unui caracter nobil intr-un corp frumos e ceva tragic, atat pentru femeie cat si pentru cei care o intalnesc.



11:23 Dorinta celor neprihaniti este numai bine; dar asteptarea celor rai este numai manie.

Manie. Ebr. 'ebrah, "manie debordanta", "furie". In timp ce omul neprihanit tinde doar spre ceea ce este bine (Romani 8,28), omul rau doreste acele lucruri care in mod natural si inevitabil atrag asupra lui mania oamenilor si, in cele din urma, mania lui Dumnezeu. Atat in viata aceasta cat si in ziua maniei lui Dumnezeu, cel egoist culege necaz (vezi Apocalipsa 14,10; 16,19; GC 36, 37).



11:24 Unul, care da cu mana larga, ajunge mai bogat; si altul, care economiseste prea mult, nu face decat sa saraceasca.

Da cu mana larga. [Imprastie, KJV]. Nu orice fel de daruire aduce prosperitate. Daruirea neatenta face adesea rau atat celui care daruieste, cat si celui care primeste, dar efortul iubitor, calculat de a folosi mijloacele pe care le are cineva pentru a usura suferintele si a sustine luptele celor in lipsa aduce si unora si altora bogatie. Cu cat mijloacele datatorului sunt folosite pentru a ajuta pe altii, cu atat el primeste mai mult. Acelasi lucru se aplica si contributiilor facute pentru lucrarea lui Dumnezeu (vezi v. 25). A tine pentru tine mai mult decat este drept duce la saracie, atat spirituala cat si materiala.



11:25 Sufletul binefacator va fi saturat, si cel ce uda pe altii va fi udat si el.

Sufletul binefacator. Literal "sufletul binecuvantarii". Acela care face pe altul fericit se face pe sine fericit (vezi 2 Corinteni 9,6-15).



11:26 Cine opreste graul este blestemat de popor, dar pe capul celui ce-l vinde vine binecuvantarea.

Opreste graul. In vremuri grele, de lipsuri, sunt unii care pastreaza proviziile pana cand pretul urca suficient de mult ca sa le vanda cu un profit excesiv in paguba semenilor lor. Fireste ca astfel de oameni sunt urati si blestemati de cei care sufera lipsa din cauza unor atari activitati (vezi Amos 8,4-7). Tot la fel de firesc, cei care coboara preturile urcate in mod artificial vanzand la preturi normale sunt iubiti si binecuvantati. Lucrarea lui Iosif in Egipt a fost facuta atat in favoare poporului cat si a imparatului. Strangatori de tipul lui Iosif ar fi bineveniti in vreme de stramtorare economica (Genesa 41,53-57).



11:27 Cine urmareste binele, isi castiga bunavointa, dar cine urmareste raul este atins de el.

Urmareste binele. Aceia care se ostenesc in slujirea semenilor lor primesc onoare si favoare ca rasplata a lor. In timp ce urmarirea binelui din partea lor este dezinteresata, rasplata lor este sigura.



11:28 Cine se increde in bogatii va cadea, dar cei neprihaniti vor inverzi ca frunzisul.

Va cadea. A fost o declaratie uimitoare pentru ucenici cand Hristos a spus ca va fi greu pentru un bogat sa intre in imparatie (Marcu 10,24-26). Evreii priveau bogatiile ca un semn sigur de binecuvantare de la Dumnezeu. Dar bogatia devine adesea o cursa. In loc sa simta nevoia de Duhul Sfant, in loc sa imparta cu altii averile sale, bogatul socoteste adesea ca trebuie sa-si apere pozitia sporindu-si proprietatea si veniturile (vezi 1 Timotei 6,17). Chiar daca merge in mormant fara sa fie onorat de oameni, lasand in urma sa o avere mare, pentru Domnul el este asemenea unei biete frunze ofilite, care cade pe pamant.

Frunzisul. [Ramura, KJV]. Literal, "frunza". Cei drepti sunt comparati cu frunzele verzi, dar nelegiuitii sunt asemanati cu frunzele de toamna care cad.



11:29 Cine isi tulbura casa va mosteni vant, si nebunul va fi robul omului intelept!

Casa. Un om poate produce tulburare in propria sa casa in mod indirect prin administrarea incapabila a treburilor sale sau prin lenevia sa. In cazul acesta atat el cat si familia lui nu vor avea altceva decat vant din care sa traiasca. Sau s-ar putea ca sa si-o tulbure direct prin staruinta lui neinduplecata de a se face economie, prin nerabdarea si irascibilitatea lui ca nu cumva scumpii lui bani sa fie irositi. O astfel de atitudine nu castiga colaborarea familiei si a slujitorilor. In ambele cazuri nu exista nici un profit, nici un alt castig decat vant.

Un asemenea nebun pe vremea lui Solomon era in pericol sa-si pierde avutia si sa fie obligat sa lucreze al sluga a omului intelept, care a castigat iubirea si sprijinul casei sale prin blandetea si generozitatea lui. Compara cu experienta fiului risipitor (Luca 15,11-32).



11:30 Rodul celui neprihanit este un pom de viata, si cel intelept castiga suflete.

Un pom de viata. Rodul unui om drept consta din cuvinte si fapte intelepte si pline de ajutor, iar acestea devin pentru altii un pom al vietii, care hraneste atat trupul, cat si sufletul. Totodata exemplul unui om bun promoveaza sanatatea spirituala si conduce la viata vesnica.

Castiga. Ebr. loqeach, o forma a verbului laqach, "a lua". Numai aici laqach e tradus "castiga". El este folosit de peste 700 de ori cu sensul de "a lua" sau "a duce". Intrucat subiectul verbului de aici este "suflete", ebraicul nephashoth (pluralul lui nephesh) si nephesh inseamna adesea "viata" (Genesa 9,4; Exod 4,19; etc.), unii traduc expresia "acel care ia viata". Aceeasi combinatie de cuvinte este tradusa astfel in 1 Regi 19,4; Psalm 31,13; Proverbe 1,19. Daca acesta este sensul intentionat de expresie, cum pot fi considerati intelepti cei "care iau viata"? Aceasta este problema de baza a textului, care este cat se poate de evident ca i-a facut pe pe traducatorii KJV sa foloseasca pentru laqach traducerea neobisnuita "castiga". Altii adopta versiunea LXX, care reda versetul astfel: "din rodul dreptatii, creste pomul vietii; iar sufletele calcatorilor legii se vor lua fara vreme".



11:31 Iata, cel neprihanit este rasplatit pe pamant; cu cat mai mult cel rau si pacatos!

Iata. Sau "daca". LXX reda astfel acest verset: "daca cel drept abia se mantuieste, dar necredinciosul si pacatosul unde se vor afla"? Exprimarea aceasta este citata in 1 Petru 4,18. LXX era folosita in secolul I si a fost VT al crestinilor care vorbeau greceste. Cand greaca difera de ebraica nu e posibil sa se determine daca diferenta se datoreaza faptului ca traducerea e facuta dintr-un text ebraic diferit sau schimbarilor rezultate din transmitere.

Implinirea planului lui Dumnezeu ii va gasi, in cele din urma, pe cei drepti rasplatiti pe pamant (Daniel 7,27; Matei 5,5; 2 Petru 3,13; Apocalipsa 21,1.2). Tot astfel cei nelegiuiti isi vor primi pedeapsa pe pamant (Apocalipsa 20; GC 673).COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

14T 310

2�

CH 371

4�

3T 549

5�

GC 286

13�

2T 185; 4T 195

14�

1T 225; 2T 357; 5T 30, 293; WM 202, 231

15�

AH 391; Ed 136; 1T 200

24�

AA 345; Ed 139; PP 528; 2T 160, 331; 6T 449

24.25�

CS 36, 49; ML 333; 1T 222; 6T 307; 9T 253

25�

ChS 144; DA 142; Ed 140; MB 41; 1T 645; 2T 661; 3T 382; 6T 51, 307; 7T 170; WM 308

30�

FE 199; 3T 422; GC 673


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: