Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Filipeni

Filipeni 3:10


3:10 Si sa-L cunosc pe El si puterea invierii Lui si partasia suferintelor Lui, si sa ma fac asemenea cu moartea Lui;

Sa-L cunosc. Mai bine, ,,sa ajunga sa-L cunosc”. Propozitia aceasta este strans legata de v. 8, unde apostolul arata ca cel mai mare castig este cunoasterea personala a lui Isus Hristos. Pentru a avea aceasta cunoastere, Pavel renuntase la toate lucrurile. El stia ca singura cale pentru a obtine aceasta cunoastere a Fiului lui Dumnezeu era legatura cu El (v. 9).

Puterea invierii Lui. Pavel nu numai ca dorea sa cunoasca puterea cu care fusese inviat Hristos, ci dorea ca aceasta sa lucreze si in el. Pentru ca dorinta sa sa fie implinita, apostolul trebuia sa traiasca o viata asemenea cu a lui Hristos. De aceea, el isi exprima de fapt dorinta de a avea in viata sa, ca si Hristos, puterea de a birui pacatul. Manifestarea decisiva a acelei puteri va avea loc la invierea sa din morti. Vezi comentariul de la Romani 4,25; 6,4–11. Aceeasi putere care L-a inviat pe Isus din morti este necesara pentru a-l aduce la viata pe omul mort in pacatele sale si pentru a reface in el chipul divin.

Partasia. Gr. koinonia (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 2,42; Romani 15,26; Filipeni 1,5), folosit aici cu sensul de ,,parteneriat”.

Suferintelor. Cel care este unit cu Hristos (v. 9) si experimenteaza personal puterea invierii Lui, va participa, inevitabil, la suferintele lui Hristos (vezi comentariul de la Matei 10,17–24; 20,22.23; 2 Corinteni 1,5; Coloseni 1,24; 1 Petru 4,13). Partasia aceasta nu e numai in sensul teoretic sau etic, desi fara indoiala ca e inclus si sensul acesta; ea e practica (compara cu 2 Timotei 3,12). Acela care traieste viata lui Hristos va suferi o parte din ocara si rusinea prin care a trecut Hristos (Ioan 15,18–21; 17,14). Pavel si-a dat seama pe deplin de asta (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 9,16) si nu s-a dat inapoi de la aceasta perspectiva. Mai degraba a intampinat-o ca pe un element care il aducea la o legatura si mai stransa cu Mantuitorul. O relatare partiala a suferintelor apostolului (2 Corinteni 11,23–27) descopera ca apostolul avea parte intr-o buna masura, de necazurile si intristarile Domnului sau.

Sa ma fac asemenea. [,,Sa fiu facut corespunzator”, KJV; ,,Fiind de o potriva”, traducerea Nitulescu]. Sau ,,sa fiu conformat”. Apostolul dorea sa fie ca Domnul sau in toate lucrurile, sa fie asemenea Lui chiar in moartea Sa. Acest lucru a fost implinit pe doua cai: 1) Prin viata zilnica a lui Pavel. El manifesta smerenia si supunerea lui Hristos, iubirea si devotiunea Lui altruista si avea parte de chinul Sau sufletesc cu privire la pacatul lumii. Conformandu-se spiritului lui Hristos, Pavel putea spune cu adevarat: ,,mor in fiecare zi” [KJV] (1 Corinteni 15,31); ,,am fost rastignit impreuna cu Hristos” (Galateni 2,20). Viata sa de lepadare de sine si de sacrificiu a servit ca o puternica marturie cu privire la eficacitatea mortii Mantuitorului (vezi comentariul de la 2 Corinteni 4,10). 2) Prin dispozitia lui Pavel de a muri daca lucrul acesta ar fi fost necesar, si in cele din urma prin moartea sa. Martirajul nu era pentru apostol o posibilitate aflata in viitorul indepartat. De ani de zile moartea era in fata lui, iar acum nu se dadea inapoi de la ea (vezi Faptele Apostolilor 20,22–24).