Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Filipeni

Filipeni 1:23


1:23 Sunt strans din doua parti: as dori sa ma mut si sa fiu impreuna cu Hristos, caci ar fi cu mult mai bine;

[Caci, KJV]. Pavel explica acum dilema in care se gaseste.

Sunt strans. [,,Sunt la stramtorare”, KJV; ,,Sunt tinut”, traducerea Nitulescu; ,,Mi-e inima prinsa”, G. Galaction]. Gr. sunecho (vezi comentariul de la 2 Corinteni 5,14), literal, ,,sunt tinut laolalta” sau ,,sunt impresurat”. Situatia lui Pavel poate fi comparata cu cea a unui calator care nu se poate intoarce nici la dreapta, nici la stanga din cauza zidurilor care il impresoara.

Din doua parti. [,,Intre doua”, KJV; ,,De amandoua”, G. Galaction]. Dilema lui Pavel se naste din cele doua posibilitati cu care se confrunta: a continua sa traiasca sau a isi pierde viata.

As dori. Literal, ,,a avea dorinta”, adica ,,dorinta mea este”.

Sa ma mut. [,,Sa plec”, KJV; ,,Sa ma despart”, traducerea Nitulescu; G. Galaction]. Gr. analuo, ,,a dezlega”, ,,a desface”, folosit cu privire la dezlegarea unei corabii sau la desfacerea unei tabere, prin urmare, are sensul de ,,a pleca”. Ni-l putem imagina pe Pavel taind funiile care il tin legat de lumea aceasta sau strangandu-si tabara vietii inainte de a pleca spre lumea viitoare. El foloseste o imagine asemanatoare cu cea din 2 Timotei 4,6, unde cuvantul tradus ,,plecare” este analusis, ,,dezlegare” sau ,,desfacere”.

Sa fiu impreuna cu Hristos. Pavel nu face aici o expunere doctrinala cu privire la ceea ce se intampla la moarte. El arata ca ,,dorinta” sa este sa paraseasca viata aceasta chinuita si sa fie unit cu Hristos, fara sa faca referire la vreun interval de timp care ar putea avea loc intre aceste doua evenimente. Cu toata taria firii sale inflacarate, el dorea sa traiasca impreuna cu Acela pe care Il servise atat de credincios. Nadejdea lui era partasia cu Isus de-a lungul vietii viitoare. Crestinii zelosi din toate veacurile au avut acelasi dor, fara sa astepte neaparat sa ajunga inaintea Mantuitorului indata ce mureau. Aceste cuvintele ale lui Pavel trebuie intelese impreuna cu celelalte declaratii asemanatoare, in care arata clar ca moartea este ca un somn (vezi comentariul de la 1 Corinteni 15,51; 1 Tesaloniceni 4,13–15; vezi si comentariul de la Marcu 5,29; Ioan 11,11). Deoarece mortii nu stiu nimic si nu isi dau seama de trecerea timpului, cel decedat va avea impresia ca dimineata invierii are loc imediat dupa moartea sa.

Ar fi cu mult mai bine. In greceste aceste cuvinte sunt o multiplicare a termenilor comparativi, conform felului lui Pavel de a se exprima (compara cu Romani 8,37; 2 Corinteni 7,13; Efeseni 3,20). Daca moartea avea sa biruiasca, atunci el astepta sa se odihneasca in mormant pana la a doua venire a Domnului sau, iar apoi sa fie inviat pentru a primi nemurirea, ca sa poata fi pentru vesnicie cu Hristos (1 Corinteni 15,51–55; 1 Tesaloniceni 4:13–18).