Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Filipeni

Filipeni 1:1


1:1 Pavel si Timotei, robi ai lui Isus Hristos, catre toti sfintii in Hristos Isus, care sunt in Filipi, impreuna cu episcopii si diaconii:

Pavel. Notati identificarea simpla. Scriindu-le altor biserici, apostolul simtea ca este necesar sa-si afirme autoritatea (compara cu 1 Corinteni 1,1; 2 Corinteni 1,1; Galateni 1,1; Efeseni 1,1), dar aici nu e nevoie, pentru ca biserica din Filipi acceptase scrisorile lui de acreditare. Aceasta este

o epistola caracterizata de iubire, recunostinta si lauda, si desi contine avertizare si indemn, scopul

ei nu e sa rezolve probleme de felul celor care au aparut in bisericile din alte cetati.

Vezi harta cu evenimentele care au condus la scrierea Epistolei lui Pavel catre Filipeni

Timotei. Vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 16,1. Tanarul evanghelist fusese cu Pavel la Filipi (Faptele Apostolilor 16,11.12), asa ca cei care se convertisera la inceput il cunosteau personal. O vizita mai tarzie il facuse cunoscut si membrilor care se alaturasera dupa aceea bisericii. In afara de aceasta salutare comuna, nu exista nici o indicatie ca Timotei era coautor al epistolei. Faptul ca incepand cu Filipeni 1,3 Pavel vorbeste la persoana intai sugereaza ca el a fost singurul autor.

Robi. [,,Slujitori”, KJV; Nitulescu; G. Galaction]. Gr. douloi (vezi Romani 1,1). Unii sugereaza ca folosind termenul acesta cu privire la sine, Pavel se poate sa se fi gandit la frecventul obicei grecesc, de eliberare a unui sclav prin cumpararea lui de catre un zeu. Se aranja o tranzactie comerciala fictiva pe temeiul careia sclavul trebuia sa plateasca la tezaurul templului pretul rascumpararii sale, bani pe care el economisise. Proprietarul si sclavul mergeau apoi la templu: proprietarul primea pretul de rascumparare, iar despre sclav se zicea ca este vandut zeului. In felul acesta sclavul devenea proprietatea acelui zeu; dar practic acum el era liber. Pavel se considera proprietatea lui Isus Hristos, ,,cumparat cu un pret” (1 Corinteni 6,20; 7,23), ,,izbavit” [,,eliberat” KJV; ,,scutit” Nitulescu, ,,scapat” G. Galaction], dar in ciuda acestei libertati, el stia ca nu isi apartine (1 Corinteni 6,20), ci ca era cumparat de Hristos, care il iubise si Se daduse pe Sine pentru El (Galateni 2,20). Acest act de cumparare nu era ceva fictiv, inselator, ci o realitate vie; trupul si mintea apostolului fusesera rascumparate din sclavia pacatului si a lui Satana, din mandrie si prejudecata, din robia faptelor legii si ale firii, si aduse sub controlul deplin al Stapanului oamenilor (vezi Romani 7,14–25).

Sfintii. Gr. hagioi (vezi comentariul de la Romani 1,7). Observati ca scrisoarea este adresata tuturor membrilor bisericii din Filipi. Pavel nu doreste ca vreunul sa se simta neglijat.

In Hristos Isus. Vezi comentariul de la Romani 8,1; 1 Corinteni 1:2; Efeseni 1:1.

Episcopii. Gr. episkopoi (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 20,28).

Diaconii. Gr. diakonoi (vezi comentariul de la Marcu 9,35), un cuvant care inseamna slujitori,

nu ca pozitie in societate, ci ca activitate. Cuvantul acesta este uneori folosit special pentru slujitorul Evangheliei (1 Corinteni 3,5; 2 Corinteni 3,6; Efeseni 3,7). Faptul ca Pavel ii recunoaste in mod special pe acesti slujitori ai biserici locale avea fara indoiala sa sporeasca prestigiul lor in ochii celorlalti credinciosi. Nu exista aici nici un indiciu cum ca un episcop avea autoritate asupra mai multor biserici, asa cum s-a petrecut in istoria de mai tarziu a bisericii. Dimpotriva, erau mai multi in biserica locala din Filipi. Vezi Vol. VI, pp. 25, 26.