Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Filipeni

Filipeni 1:19


1:19 Caci stiu ca lucrul acesta se va intoarce spre mantuirea mea prin rugaciunile voastre si prin ajutorul Duhului lui Isus Hristos.

Lucrul acesta. Adica situatia prezenta a lui Pavel si atitudinea credinciosilor.

Spre mantuirea mea. Nu s-a ajuns la un consens daca Pavel se refera la speranta de a fi eliberat din inchisoare sau la mantuirea sa finala. Se poate ca apostolul sa fi avut in minte ambele experiente, dar v. 20 sugereaza ca preocuparea lui cea mai mare era mantuirea, nu eliberarea din inchisoare. El isi dadea seama ca situatiile prin care trecea poporul lui Dumnezeu erau menite sa le pregateasca credinciosilor un caracter sfant, pentru viata vesnica (AA 524). Impotrivirea dusmanilor il indemna pe Pavel la si mai multa activitate si ravna, imbunatatindu-si astfel viata spirituala.

Suferinta in sine nu are putere sfintitoare. Ea poate sa amarasca, sa chinuiasca si sa amorteasca sufletul. Pe de alta parte, poate deveni un instrument pentru a pune la incercare, pentru a adanci si a curati experienta spirituala a crestinului (vezi Evrei 12,7–11). Mantuirea noastra va fi influentata de felul in care ne folosim de beneficiile suferintei. Daca ne opunem acestei metodei de educatie si Invatatorului, atunci poate ca va fi necesar ca suferinta sa fie prelungita sau sa fie trimisa alta in locul ei. Ar trebui sa ne rugam serios ca sa putem invata repede lectiile spirituale, pentru a putea inainta in dezvoltarea spirituala.

Rugaciunile voastre. Acesta este primul din cele doua mijloace care, conlucrand cu situatia imediata a lui Pavel, a ajutat la mantuirea sa. Duhul lui Isus Hristos este al doilea mijloc. Apostolul acorda o mare valoare rugaciunilor de mijlocire ale prietenilor sai (vezi Romani 15,30.31; 2 Corinteni 1,11; Filimon 22). Aici el nu le cere filipenilor sa se roage pentru el, ci crede ca ei deja se roaga, asa cum se ruga si el pentru ei (Filipeni 1,4). Daca ar putea toti pastorii sa creada asa ceva! Sunt anumite raspunderi de care am putea fi uneori eliberati, dar lucrurile nu stau asa cu rugaciunile de mijlocire. Conducatorii poporului lui Dumnezeu, lucratorii lui Hristos din lumea intreaga, ca si membrii bisericii, au nevoie de rugaciunile reciproce, mai ales in timpurile grele care vor veni.

Ajutorul. [,,Resursele”, KJV; ,,Dare”, traducerea Nitulescu; ,,Ajutorul”, G. Galaction]. Gr. epichoregia, ,,sprijin”, ,,ajutor”. Pavel considera ca Duhul lui Isus Hristos, impreuna cu rugaciunile prietenilor si situatia lui actuala, contribuia la mantuirea sa finala.

Duhul lui Isus Hristos. Aceasta expresie nu apare in alta parte in Noul Testament, desi exprimarea ,,Duhul lui Hristos” se gaseste in Romani 8,9; 1 Petru 1,11, iar ,,Duhul Fiului Sau” in Galateni 4,6. Se poate considera ca aceste cuvinte se refera la dispozitia care L-a condus pe Isus, care lucrand in Pavel avea sa contribuie la mantuirea sa. Interpretarea cea mai general acceptata este ca aceste cuvinte sunt o referire directa la Duhul Sfant (compara cu Romani 8,9). Nici incercarile lui Pavel, nici rugaciunile fratilor sai de credinta nu puteau folosi la ceva daca Duhul lui Hristos nu i-ar fi umplut viata din belsug.