English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Filimon

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Filimon, 1


1:1 Pavel, intemnitat al lui Isus Hristos, si fratele Timotei, catre preaiubitul Filimon, tovarasul nostru de lucru,

Pavel. De obicei Pavel isi incepe epistolele cu o referire la numirea sa divina ca apostol. Totusi, deoarece intentiona sa principala nu era ca epistola aceasta sa fie citita in public, fiind trimisa unui vechi prieten, autoritatea apostolica a lui Pavel nu avea nevoie sa fie accentuata.

Vezi harta cu evenimentele care au condus la scrierea epistolei lui Pavel catre Filimon

Intemnitat al lui Hristos Isus. [,,Prizonier al lui Isus Hristos”, KJV]. Situatia actuala a lui Pavel, ca ,,intemnitat” [,,prizonier”], era intr-un contrast puternic cu amintirea pe care o avea Filimon despre Pavel, evanghelistul zelos, calatorul neistovit si organizatorul neobosit. Filimon stia ca ocara si necazul lui Pavel erau rezultatul marturiei credincioase pentru Hristosul caruia Ii slujeau amandoi. Cu toate ca si Filimon era robul lui Hristos, cel putin el se bucura de libertatea fizica. Aici Pavel vrea sa ajunga la inima iubitoare a lui Filimon. Cat de mult din mandria personala era dispus Filimon sa jertfeasca in calitatea sa de impreuna ,,prizonier” [,,intemnitat”] al lui Isus Hristos? Pavel ii scrie unui prieten iubit, in accente curajoase si dure, ca unui barbat consacrat.

Fratele. [,,Fratele nostru”, KJV]. O referire la marea fratietate a tuturor crestinilor, dintre care fac parte Pavel, Timotei, Filimon, iar acum si Onisim. Pavel se sprijina aici pe spiritul fratesc, cautand o primire blanda pentru un sclav fugar. In cele din urma spiritul acesta ar fi distrus chiar institutia sclaviei.

Timotei. Se poate ca Filimon sa fi facut cunostinta cu Timotei in decursul colaborarii acestuia cu Pavel la Efes (vezi Faptele Apostolilor 19:22). Poate ca se dezvoltase o stransa legatura de prietenie intre Filimon si Timotei; in felul acesta pomenirea numelui lui Timotei arata grija pe care o avea acesta pentru delicata legatura dintre Filimon si Onisim, cum si asentimentul cu Pavel in tot ce a scris apostolul.

Prea iubitul. [,,Prea iubitul nostru”, KJV]. Lui Filimon avea sa-i fie greu sa ignore sfatul dat cu atata sinceritate si iubire frateasca. Adevarata afectiune este exprimata atat de rar, mai ales intre barbati. Pavel exemplifica trasaturile gingase, ca si calitatile mai darze pe care le va manifesta intotdeauna un crestin sincer.

Filimon. In afara de informatiile date de aceasta epistola, nu se mai stie nimic cu privire la Filimon. Se pare ca locuia in Colose, deoarece Onisim era colosean, ca si Arhip (vezi Coloseni 4:17). Filimon, un convertit al lui Pavel (vezi Filimon 19), era o persoana cu o avere considerabila si cu prestigiu social (vezi v. 2). Prin urmare atitudinea sa fata de Onisim ar fi avut o mare influenta asupra familiei sale, asupra grupului de crestini printre care lucra, precum si asupra cercului de prieteni pagani.

Tovarasul nostru de lucru. Poate ca Filimon lucrase impreuna cu Timotei si cu Pavel la evanghelizarea Efesului si a tinutului invecinat (Faptele Apostolilor 19:26). Totusi s-ar putea ca Pavel sa se refere numai la activitatea lui Filimon in favoarea bisericii din Colose. Pavel stia ca lucrarea lui Filimon ca slujbas bisericesc este vrednica de incredere si de lauda.



1:2 catre sora Apfia si catre Arhip, tovarasul nostru de lupta, si catre Biserica din casa ta:

Sora. [,,Iubita”, KJV]. Dovezile textuale favorizeaza exprimarea ,,sora”, adica o sora din biserica. Pavel ii acorda sorei Aphia o pozitie egala cu a sa si a lui Filimon. Inaltarea femeii este una din marile contributii aduse de catre crestinism neamului omenesc, acesta fiind unul din multele cazuri din Noul Testament in care este scoasa in evidenta demnitatea femeii. In cele mai multe societati pagane femeia era limitata la un fel de sclavie, dar crestinismul a emancipat-o din starea aceasta si i-a acordat o pozitie de egalitate sociala si spirituala cu sotul ei. Bunul mers al multor camine crestine, si chiar necrestine, poate fi considerat o urmare a invataturilor inspirate ale lui Isus Hristos.

Arhip. Avand in vedere stransa legatura pe care o avea Arhip cu Filimon si cu Apfia, se poate ca el sa fi fost fiul lor. Pavel vorbeste despre Arhip ca ,,tovarasul” sau ,,de lupta”, datorita puternicei sale conduceri in biserica. Poate ca el carmuise biserica din Colose in timpul absentei lui

Epafra, conducatorul ei de drept (Coloseni 4:17).

Biserica. Gr. ekklesia (vezi Matei 18:17).

Casa ta. Unii cred ca aceasta este o referire la slujitori si la ceilalti membrii ai gospodariei lui Filimon. Altii insa considera ca Pavel se refera la o biserica crestina care se aduna pentru inchinare in caminul acesta. Ca in biserica primara credinciosii se adunau sa se inchine in case particulare este evident din Noul Testament. De pilda, casa Mariei din Ierusalim (Faptele Apostolilor 12:12), caminul lui Priscila si a lui Acuila din Roma (Romani 16:1–3), casa lor din Efes (1 Corinteni 16:19) si casa lui Nimfa din Laodicea (Coloseni 4:15). In orasele mari se tineau in acelasi timp mai multe servicii de inchinare in diferite case. Pavel stia ca intreaga biserica va fi interesata de revenirea lui Onisim. Scrisoarea aceasta a fost fara indoiala citita in auzul lor, caci probabil toti aveau nevoie de sfatul ei pentru a-si da seama care era datoria lor crestina cu privire la acest sclav. Faptul ca locuinta lui Filimon era destul de mare pentru ca o biserica intreaga sa se adune in ea, sugereaza ca el era un om instarit si cu influenta sociala.



1:3 Har si pace de la Dumnezeu, Tatal nostru, si de la Domnul Isus Hristos!

Har. In ce priveste un salut identic, vezi Romani 1:7.



1:4 Multumesc totdeauna Dumnezeului meu, ori de cate ori imi aduc aminte de tine in rugaciunile mele,

Rugaciunile mele. Impartasirea cu Dumnezeu a bucuriilor si a intristarilor vietii, ca de la prieten la prieten, este rugaciunea ideala. Pavel ii reaminteste iarasi lui Filimon adancul respect si adanca recunostinta pe care le are fata de el. Cu tact, Pavel pregateste calea pentru ca Filimon sa-l primeasca bine pe Onisim. Este un belsug de incurajare in a sti ca un prieten iubit si respectat se roaga pentru tine, ca acest prieten are deplina incredere in judecata si in integritatea ta (vezi v. 5–7). Aceasta este asigurarea pe care i-o da Pavel lui Filimon.



1:5 pentru ca am auzit despre credinta pe care o ai in Domnul Isus si dragostea fata de toti sfintii.

Am auzit. Auzise fie de la Epafra, fie de la Onisim (Coloseni 1:7, 8; 4:12, 13). Credinta. Iubirea si credinta sunt calitati pe care crestinii adevarati le exercita atat fata de Dumnezeu, cat si fata de om.

Dragostea. Gr. agape (vezi 1 Corinteni 13:1). Iubirea lui Filimon nu era doar sentimentalism. Devotiunea lui era exprimata in Faptele apostolilor sale, atat fata de Dumnezeu cat si fata de semeni. Pavel presupune ca Filimon va manifesta aceeasi iubire si credinciosie crestina si in primirea lui Onisim.

Sfintii. Gr. hagioi, literal, ,,cei sfinti” (vezi Romani 1:7).



1:6 Il rog ca aceasta partasie a ta la credinta sa se arate prin fapte, care sa dea la iveala tot binele ce se face intre noi in Hristos.

Partasie. [,,Comuniune”, KJV]. Gr. koinonia, ,,comuniune”, ,,impartasire”. Pe langa faptul ca Ii aduce multumiri lui Dumnezeu pentru ajutorul si incurajarea oferite de Filimon, Pavel se mai roaga si ca acesta sa recunoasca fiecare ocazie prin care poate sa-si manifeste iubirea si credinciosia crestina.

Sa dea la iveala. Gr. epignosis (vezi Efeseni 1:17).

Tot binele. [,,Fiecare lucru bune”, KJV]. Filimon era pana departe vestit pentru marinimia sa; aici Pavel se roaga ca sa-si manifeste intotdeauna ,,credinta si … dragostea” crestina (v. 5). Crestinul adevarat va arata in orice ocazie si fata de toti oamenii ,,credinta si … dragostea”. Cu un tact izvorat din adevarata iubire, Pavel i se adreseaza nu doar lui Filimon, ci si bisericii din Colose, care urma sa citeasca scrisoarea aceasta. Nu numai Onisim, dar si toti sclavii crestini din Colose trebuia sa dea pe fata ,,credinta si … dragostea”.

Intre noi. [,,In voi”, KJV]. Sau ,,printre voi”, adica toti aceia, inclusiv sclavii, care erau membrii in biserica din Colose sau oriunde in alta parte.



1:7 In adevar, am avut o mare bucurie si mangaiere, pentru dragostea ta, fiindca, frate, inimile sfintilor au fost inviorate prin tine.

Am avut. [,,Am”, KJV]. Dovezi textuale favorizeaza timpul trecut al verbului. Aici Pavel amplifica motivul recunostintei sale (v. 4). Cand a ajuns la Pavel raportul credinciosiei lui Filimon (v. 5), efortul depus de apostolul in predicarea Evangheliei catre coloseni si lui Filimon in deosebi (v. 19), au fost din belsug rasplatite.

Bucurie si mangaiere. Probabil ca in inchisoare Pavel reflectase cu nostalgie la ospitalitatea de care daduse dovada Filimon. Amintirile placute ii aduceau ,,bucurie si mangaiere”.

Inimile. [,,Pantecele”, KJV]. Literal, ,,maruntaiele”. Pe vremuri se considera ca intestinele sunt sediul emotiilor.

Frate. O simpla dovada de afectiune – dar cine-i poate masura valoarea cand izvoraste din sinceritate? Filimon nu tradase niciodata asteptarile lui Pavel; in cazul lui Onisim, Pavel nu are nici o indoiala ca Filimon va continua sa fie vrednic de increderea sa.



1:8 De aceea, macar ca am toata slobozenia in Hristos sa-ti poruncesc ce trebuie sa faci,

De aceea. Adica pe temeiul splendidului raport care vorbea de ,,credinta si… dragostea” lui Filimon (v. 4–7), Pavel este sigur ca sfatul lui cu privire la Onisim va fi primit cu bunavointa. Deoarece Filimon intelege si practica iubirea crestina inteligenta, Pavel va apela numai la nivelul acesta. Aceasta presupunere este un adevarat compliment pentru Filimon, o apreciere sincera pentru marturia sa crestina. Nu toti cei care marturisesc ca sunt crestini sunt dispusi sa primeasca indrumari de la altii, nici chiar din partea celor cu educatie si experienta superioara.

Indrazneala. Gr. parresia (vezi Faptele Apostolilor 4:13).

Porunca. Gr. epitasso, ,,a ordona”, ,,a porunci”. Pozitia lui Pavel ca apostol si ca parinte in credinta al lui Filimon (v. 19) presupune autoritatea la care Pavel ar fi putut apela pentru a-l ruga pe Filimon sa-l accepte pe Onisim ca pe un frate crestin. Pavel nu se indoieste deloc ca Filimon ar fi raspuns la orice indrumare data de oricare apostol cu autoritate. Dar Pavel cunostea o cale mai buna (vezi v. 9). Nu s-ar putea duce nimanui nici un compliment mai distins decat admiterea deschisa ca traieste mai presus de simplele reguli si porunci, ca viata lui personala e calauzita de impulsurile superioare ale unei predari a vietii lui Isus Hristos si de principiile crestine.

Ce se cuvine. Sau ,,datoria”; adica datoria unui crestin autentic.



1:9 vreau mai degraba sa-ti fac o rugaminte in numele dragostei, eu, asa cum sunt, batranul Pavel; iar acum intemnitat pentru Hristos Isus.

Fac o rugaminte. Sau ,,sa apelez”. Dovada iubirii lui Pavel pentru Onisim si Filimon este de repetate ori vazuta in tot cuprinsul epistole. Nu ca un superior, ci ca un egal apeleaza Pavel la Filimon pentru ajutor in situatia lui Onisim, ca un sclav pocait. Pavel era plin de incredere ca Filimon va aprecia aceasta interventie pentru rezolvarea problemei, care era de partea amandurora.

In numele dragostei. Ca un conducator talentat, Pavel nu porunceste. Prezentand nevoia si obiectivul de atins, apostolul apeleaza cu putere la toate motivele nobile la care ar raspunde un crestin adevarat. Provocati la un raspuns drept si nobil, conlucratorii lui Pavel isi incordau fiecare nerv si muschi pentru a implini asteptarile apostolului. In felul acesta, aici i se da lui Filimon un prilej de a servi, si nu doar o ocazie de a raspunde la un ordin.

Eu, … batranul Pavel. Nu poate fi determinata varsta exacta a lui Pavel la data aceea. Trecusera 28 de ani de la uciderea cu pietre a lui Stefan, data la care el era numit ,,tanar” (vezi Faptele Apostolilor 7:58). Prin urmare, apostolul avea in jur de saizeci de ani cand a trimis aceasta scrisoare. In ce priveste data la care a fost scrisa Epistola lui Pavel catre Filimon, vezi Vol. VI, p. 105. Din cauza vietii sale incordate, apostolul era epuizat si obosit, dar nu atat incat sa treaca cu vederea problemele unui prieten personal. Unii citesc ,,ambasador” in loc de ,,batran”, deoarece cred ca Pavel face aici o paralela cu sintagma ,,sol [ambasador] in lanturi” (Efeseni 6:20). Lingvistic si contextual, redarea ,,ambasador” este neconvingatoare.

Intemnitat pentru Hristos Isus. [,,Prizonier al lui Isus Hristos”, KJV]. Vezi v.1.



1:10 Te rog pentru copilul meu, pe care l-am nascut in lanturile mele: pentru Onisim,

Nascut in lanturile mele. Nu este data nici o indicatie cu privire la felul cum a ajuns Pavel sa-l cunoasca pe Onisim si nici macar vreo aluzie la motivul care l-a facut pe acesta sa vina la Pavel, sau la felul cum a venit. Providenta, prin caile ei misterioase, i-a adus laolalta pe Pavel, care nu trecea cu vederea nici un prilej pentru servire, si pe Onisim, care a raspuns curajos.

Onisim. Insemnand ,,folositor”. Delicatetea lui Pavel in prezentarea problemei lui Onisim e data pe fata in greaca, unde numele lui Onisim este pastrat pentru sfarsitul propozitiei. Literal, versetul zice: ,,Te rog cu privire la copilul meu pe care l-am nascut in lanturile mele: pentru Onisim” (ca si in versiunea Cornilescu). Filimon este condus cu tandrete in camara inimii lui Pavel si in felul acesta este convins sa-l priveasca pe Onisim asa cum o face apostolul. Fara afirmatia cu privire la legatura duioasa care exista intre Pavel si Onisim, Filimon si-ar fi adus aminte doar de comportamentul urat, de neascultarea si de posibilul egoism manifestate de Onisim in trecut (v. 11).

Pavel foloseste un pronume posesiv puternic, care sporeste calitatea relatiei dintre el si Onisim. Apostolul scrie, literal, ,,propriul meu copil”. In felul acesta Pavel apela la inima lui Filimon inainte ca sa aminteasca numele fostului sau sclav. Datorita marelui respect pentru apostol, Filimon era dispus sa faca orice pentru a-i fi pe plac si n-ar fi respins cu usuratate nici un lucru iubit mult de apostol.

Filimon trebuia sa observe paralela dintre experienta sa (v. 19) si aceea a lui Onisim – amandoi erau ,,fii” ai lui Pavel, odraslele lui spirituale. Pavel ii numea pe convertitii sai ,,copii preaiubiti” (vezi 1 Corinteni 4:14, 15, 17; 1 Timotei 1:2, 18).



1:11 care alta data ti-a fost nefolositor, dar care acum iti va fi folositor si tie si mie.

Nefolositor. [,,Neprofitabil”, KJV]. Sau ,,inutil”. Nu e sigur daca aceasta este o referire la indolenta sau chiar la hotia lui Onisim in timp ce lucra pentru Filimon sau la fuga sa, facandu-se astfel ,,nefolositor”, in masura in care e vorba de serviciul oferit stapanului sau. Ambele interpretari pot fi corecte.

Dar acum. Adica de cand Onisim il intalnise pe Pavel si se convertise. El sugereaza ideea ca, daca Onisim n-ar fi fugit, probabil acum n-ar fi fost crestin. Se poate observa o usoara mustrare la adresa lui Filimon. Fiind crestin, el a fi putut face pentru Onisim lucrarea pe care o facuse Pavel. Dar a trebuit ca acest sclav sa fuga de la stapanul sau, sa-l gaseasca pe apostol la Roma si astfel sa-L intalneasca pe adevaratul lui Domn si Stapan.

In felul acesta Pavel intampina o posibila obiectie din partea lui Filimon. Onisim fusese candva nefolositor pentru Filimon, dar acum se intoarce la stapanul sau cu totul schimbat. O primire buna avea sa fie avantajoasa pentru ambii, deoarece fostul sclav isi va indeplini acum datoria altfel decat pe vremuri.

Si mie. Aici Pavel se leaga pe sine cu interesele si viitorul lui Onisim. Prin urmare ceea ce va face Filimon pentru Onisim, va face de fapt pentru Pavel.



1:12 Ti-l trimit inapoi, pe el, inima mea.

Ti-l trimit. [,,Ti l-am trimis”, KJV]. Onisim avea sa vina o data cu scrisoarea. Dar aceasta nu este o dovada ca Pavel l-ar fi constrans, nici chiar ca doar l-ar fi indemnat pe sclav sa se intoarca. In plus, Pavel nu avea puterea sa-l trimita inapoi pe Onisim la Filimon, si nici nu avea posibilitatea sa se asigure ca acesta va ajunge la Colose. Totusi, Pavel avea incredere in integritatea acestuia. Amandoi stiau ca datoria crestina a lui Onisim era sa se intoarca la Filimon, chiar daca prin asta Pavel se lipsea de serviciul binevoitor al acestui proaspat convertit. Pavel l-a eliberat pe Onisim din serviciul sau, pentru ca sa-l poata sluji pe Filimon.

[De aceea, primeste-l, KJV]. Dovezile textuale favorizeaza omiterea acestor cuvinte.

Inima mea. [,,Maruntaiele mele”, KJV]. Vezi v. 7. Pavel il insoteste cu spiritul pe sclavul care se inapoia. Primindu-l pe Onisim, Filimon nu numai ca va accepta un sclav convertit, dar va satisface si inima marinimoasa a lui Pavel.



1:13 As fi dorit sa-l tin la mine, ca sa-mi slujeasca in locul tau cat sunt in lanturi pentru Evanghelie.

As fi dorit. Gr. boulomai, ,,a dori”, ,,a avea dorinta”. Dupa el, Pavel si-ar fi dorit ca ,,folositorul” Onisim sa ramana la Roma ca ajutor personal al sau. Pentru un lucrator batran, istovit de ani intregi de activitate intensa, serviciile unui prieten devotat n-ar fi putut fi masurate in bani sau in altceva. Totusi, desi Pavel avea sa piarda mangaierea prezentei lui Onisim, urma sa fie rasplatit launtric prin impacarea celor doi prieteni ai sai. In consecinta, Pavel nu trebuia sa ingaduie ca nevoile sale personale sa se aseze in calea unor probleme mai importante, care urmareau o biruinta spirituala, sau sa aiba indrazneala sa se atinga de drepturile lui Filimon, proprietarul legal al lui Onisim.

In locul tau. Apostolul sugereaza cu tact ca Filimon considera serviciul adus lui Pavel ca una dintre cele mai mari onoruri ale vietii, ca, daca ar fi fost in stare, el insusi s-ar fi ingrijit de Pavel asa cum facuse Onisim. Din aceasta cauza, Filimon nu numai ca s-ar fi bucurat de serviciul minunat savarsit de Onisim, ci i-ar fi si fost recunoscator lui Onisim a slujit in locul lui.

In lanturi pentru Evanghelie. Compara cu v. 1, 10. Aceasta este o alta aluzie la faptul ca, desi serveau amandoi aceluiasi Stapan, Pavel suferea neplacerile din inchisoarea romana, in timp ce Filimon se bucura de libertate si de binecuvantarile lucrarii apostolului. Mila delicata a lui Filimon (v. 5–7) avea sa-l faca sa inteleaga repede raspunderea pe care o avea fata de veneratul sau prieten.



1:14 Dar n-am vrut sa fac nimic fara invoirea ta, pentru ca binele, pe care mi-l faci, sa nu fie silit, ci de buna voie.

Invoirea. [,,Parerea”, KJV]. Sau ,,consimtamantul”, ,,intentia”. Desi poate ca era foarte sigur de aprobarea lui Filimon, Pavel nu vroia sa ia nimic ca de la sine inteles, respectand intotdeauna dreptul celorlalti de a alege. Apostolul stia ca adevarata prietenie este zidita numai pe manifestarea libera si voluntara a iubirii. De aceea, cu multa delicatete si respect, Pavel staruie ca Filimon sa hotarasca mai departe cu privire la Onisim.

N-am vrut. Gr. thelo, ,,a hotari”, ,,a voi”. Pentru Pavel respectul lui Filimon era mai valoros chiar decat avantajul serviciilor lui Onisim. Exprimandu-si dorintele cu privire la Onisim Pavel nu intentiona sa inspire simpatie din partea lui Filimon si astfel Onisim sa-i fie inapoiat. Apostolul nu se preta la asa ceva. Scopul lui a fost mai degraba de a arata cat de mult aprecia caracterul si serviciile lui Onisim.

Binele. [,,Beneficiul tau”, KJV]. Si anume binele care i-ar fi revenit lui Pavel daca Filimon i-ar fi respectat decizia de a-l pastra pe Onisim ca slujitor al sau.

Silit. [,,De nevoie”, KJV]. Pavel pare sa fie multumit de faptul ca, daca l-ar fi retinut pe Onisim la Roma, Filimon nu ar fi obiectat; dar nu vroia sa dea nastere la o situatie in care permisiunea lui Filimon sa rezulte din constrangere.



1:15 Poate ca el a fost despartit de tine, pentru o vreme, tocmai ca sa-l ai pentru vesnicie,

Poate. Desi Pavel nu declara solemn ca fuga lui Onisim a fost providentiala, el sugereaza aceasta posibilitate.

A fost despartit. Literal, ,,a fost separat”. Aceasta pare sa fie o alta sugestie ca Dumnezeu avusese un rol in fuga lui Onisim de la Filimon. Pavel nu minimalizeaza aici fuga sclavului, ci o pune in perspectiva cuprinzatoare a noii sale relatii atat cu Dumnezeu cat si cu Filimon.

O vreme. Indiferent cat timp trecuse de cand Onisim il parasise pe Filimon, in comparatie cu timpul cat se va bucura de sclavul sau in viitor, perioada de despartire a fost doar ca o clipa.

Pentru vesnicie. Gr. aionios, literal, ,,timp vesnic”, adica pentru totdeauna, dar cu unele limite (vezi Matei 25:41). Onisim avea sa fie un sclav credincios si un tovaras crestin pentru tot restul vietii sale.



1:16 dar nu ca pe un rob, ci mult mai presus decat pe un rob: ca pe un frate preaiubit, mai ales de mine, si cu atat mai mult de tine, fie in chip firesc, fie in Domnul!

Dar nu. [,,Nu acum”, KJV]. Sau ,,mai departe nu”.

Mai presus decat pe un rob. Pavel sugereaza ca Filimon ar trebui sa-l accepte pe Onisim ca pe un frate de credinta a carui viata, ca si a sa, este predata Domnului Isus Hristos. Si mai presus de serviciul sau de sclav, Onisim avea sa manifeste fata de Filimon un devotament asa cum aratase si fata de Pavel.

Frate iubit. Iubirea pe care Pavel o dezvoltase fata de Onisim intr-un scurt timp sugereaza tovarasia minunata care il astepta pe Filimon, care avea sa il aiba pe Onisim langa el pentru o perioada mult mai mare. Onisim plecase ca un sclav renegat, dar se intoarcerea ca un frate crestin ,,folositor” (v. 11), o marturie a harului lui Dumnezeu. Pentru Pavel experienta sa cu Onisim ilustreaza puterea lui Dumnezeu de a transforma raul in bine. Desi impiedicat de greselile si esecurile oamenilor, Domnul poate totusi sa-si realizeze scopurile uimitoare cu cei care Il recunosc.

Indolenta si lasitatea care il adusesera pe Onisim la Roma l-au adus apoi la Pavel si in consecinta la Isus Hristos. Acum el se intoarce la Filimon ca un om transformat. Despartirea lor temporara a avut ca rezultat o legatura vesnica. Nu era dificil pentru Filimon sa vada mana lui Dumnezeu in experientele fostului sau sclav. Prin urmare Filimon trebuia sa considere un privilegiu deosebit ocazia de a conlucra cu Dumnezeu in viata lui Onisim.

In chip firesc. [,,In carne”, KJV]. Adica Onisim avea sa fie un sclav constiincios care ii va rasplati din plin lui Filimon increderea pe care o are in el. Inainte de plecarea lui Onisim de la Roma, Pavel se bucurase de binecuvantarea slujirii lui ,,in chip firesc”; de aici inainte numai Filimon avea sa fie beneficiarul acesteia.

La Domnul. Indiferent de cum fusese inainte legatura lui Onisim cu Filimon, de acum inainte trebuia ca acest sclav sa fie privit ca un frate crestin prea iubit si, ca si Filimon, un candidat pentru cer. Astfel, bucuria sperantei crestine avea sa fie un bun comun.



1:17 Daca ma socotesti dar ca prieten al tau, primeste-l ca pe mine insumi.

Daca. In greceste apare implicit faptul ca Pavel nu avea nici o indoiala cu privire la stransa si calda prietenie crestina care exista intre el si Filimon. Asadar propozitia poate fi parafrazata astfel: ,,intrucat ma socotesti ca un prieten”.

Primeste-l ca pe mine insumi. Dupa o introducere atenta, Pavel face o cerere precisa, care constituie apogeul epistolei. Pentru aceasta rugaminte, care fusese intarziata prin tact delicat si elegant, Pavel apeleaza la un motiv real si sensibil, acela al prieteniei dintre Filimon si apostol. Drepturile sale legale ii permiteau stapanului sa procedeze altfel decat ii sugera Pavel. Dar acesta se ridica deasupra justitiei si apeleaza la dragoste. Datorita respectului neindoielnic al lui Filimon pentru judecata lui Pavel si a recunostintei sale pentru iubirea apostolului, Onisim avea sa fie primit pe temeiul aprecierii pe care i-o acorda apostolul. Pentru un om ca Filimon aceasta era de ajuns.



1:18 Si daca ti-a adus vreo vatamare sau iti este dator cu ceva, pune aceasta in socoteala mea.

Daca. Versiunea greaca accentueaza care era, din perspectiva lui Pavel, datoria lui Onisim fata de Filimon. Totusi, propozitia conditionala ii permite lui Filimon privilegiul de a judeca daca, in imprejurarile de fata, Onisim ii mai datoreaza ceva. Onisim fugise de le stapanul sau cu lucruri furate, iar acum, fiind crestin, ar fi trebuit sa ii inapoieze totul, fara discutie. Unii sugereaza ca aici este vorba de serviciile lui Onisim, a caror valoare puteau fi stabilita in bani, deoarece Filimon trebuia sa puna un alt slujitor pentru a ocupa locul lui Onisim.

Pavel nu face aici nici o aluzie cum ca Filimon ar trebui sa tina cont de datoria pe care o are fata de apostol si astfel sa-i anuleze datoria lui Onisim. Pretentia aceasta ar fi contrazis inaltele principii etice de care era condus Pavel.

In socoteala mea. Pavel doreste ca nici un obstacol sa nu impiedice primirea calduroasa care dorea sa ii fie facuta lui Onisim cand va sosi la Colose. Pavel vroia ca datoria sclavului fugar sa fie trecuta in socoteala lui personala, asa cum un tata acopera datoriile fiului sau (v. 11). O astfel de prevedere si iubire, care acopera greselile unui pacatos pocait, reflecta splendoarea marii jertfe a lui Hristos pentru oamenii care isi recunosc datoria fata de Dumnezeu. Hristos, ca si Pavel in aceasta situatie, nu purta raspunderea pacatelor omenirii. Totusi, el sta in locul omului, acoperindu-i datoriile cu propriile sale merite, asa incat pacatosul pocait sa poata fi indreptatit inaintea intregului univ. Hristos, ca si Pavel, era dispus sa plateasca datoria pacatosului, astfel incat acesta sa poata fi primit de toti ca si cum nu savarsise nici un rau. De aceea, cand sclavul pocait se intorcea, Filimon nu trebuia sa-l vada pe Onisim si datoria sa, ci pe Pavel si fagaduinta lui de plata. Putea vorbirea apostolului sa fie mai amabila si in acelasi timp mai subtila?



1:19 Eu, Pavel, voi plati scriu cu mana mea-ca sa nu-ti zic ca tu insuti te datorezi mie.

Voi plati. Acesta este angajamentul prin care Pavel incearca sa inlature orice obstacol ce ar putea sa impiedice acceptarea si primirea calduroasa a sclavului fugar. Cu insasi mana mea. Este foarte probabil ca Pavel sa fi scris, cu insasi mana lui, intreaga scrisoare (compara cu Galateni 6:7).

Datorezi. Pavel ii reaminteste cu amabilitate lui Filimon de dubla sa datorie fata de Pavel. Filimon este indatorat lui Pavel deoarece Onisim este acum un serv ,,folositor” (v. 11), cu mult mai de pret ,,fie in chip firesc, fie in Domnul” (v. 16). In plus, Filimon ii e indatorat lui Pavel pentru bucuria si pacea Evangheliei, pe care le-a primit prin lucrarea lui Pavel. Apostolul doreste ca nimic sa nu impiedice impacarea stapanului cu sclavul. Pavel ii convertise pe amandoi si nu exista valoare materiala care sa poata plati aceasta datorie. Astfel, Filimon trebuia sa-si dea sama ca datoria sa era mai mare decat a lui Pavel.



1:20 Da, frate, fa-mi binele acesta in Domnul, si invioreaza-mi inima in Hristos!

Da. Gr. nai, o particula de confirmare (compara cu Matei 15:27; Romani 3:29; Apocalipsa 14:13) care anticipeaza un raspuns afirmativ la cererea din Filimon 17.

Fa-mi binele. [,,Sa am bucuria”, KJV]. Gr. oninemi, ,,a trage folos”, ,,a avea bucurie”, cuvant de la care deriva numele ,,Onesimus” (vezi v. 10). Situatia aceasta delicata este plina de avantaje pentru toti cei implicati. Fiecare din ei – Pavel, Onisim, Filimon – va trage un folos nemasurat din primirea cordiala si calduroasa de care avea sa aiba parte Onisim la Colose. Pavel nu doreste nici un avantaj material, numai bucuria de a-i vedea pe doi din convertitii sai uniti in dragostea crestina. Pavel nu este manat de egoism, ci de dorinta plina de iubire de a vedea o demonstratie a nobletei

crestine printre proprii sai convertiti. In Domnul. Adica asa cum i-ar placea si Domnului.



1:21 Ti-am scris bizuit pe ascultarea ta, si stiu ca vei face chiar mai mult decat iti zic.

Ascultarea ta. Aceasta nu trebuie sa fie ca o resemnare la o porunca directa de la Pavel, deoarece nu este data nici o porunca (vezi v. 9) in scrisoarea aceasta. Ci Pavel are incredere ca Filimon va asculta de inalta chemare a datoriei crestine. Acestuia i se da iarasi prilejul de a exercita iubirea iertatoare a lui Hristos. Privind la comportamentul sau de mai inainte (vezi v. 5–7), Pavel nu are nici o indoiala cu privire la raspunsul lui Filimon.

Vei face chiar mai mult decat iti zic. Unii cred ca aici Pavel sugereaza eliberarea lui Onisim. Fara indoiala ca Pavel nadajduia ca aceasta se va intampla (vezi AA 457). El are incredere ca Filimon ii va ura un bun venit fara rezerve lui Onisim, aceasta buna primire fiind pe masura spiritului sau marinimos.

Noul Testament nu ataca direct institutia sclaviei, dar traseaza principii care cu timpul aveau sa se dovedeasca fatale pentru acea institutie. Avand in vedere structura sociala a Imperiului Roman, procedeul lui Pavel nu putea fi in nici un caz imbunatatit. El proclama principiile libertatii crestine si ii facea pe oameni sa recunoasca nedreptatea sclaviei. In felul acesta el punea in aplicare planul lui Dumnezeu de a rezolva problema sclaviei prin procesul mai lent al luminii treptate, si nu prin atacul direct impotriva ei (vezi 1 Corinteni 7:20–24; Efeseni 6:5).



1:22 Tot odata, pregateste-mi un loc de gazduire, caci trag nadejde sa va fiu daruit, datorita rugaciunilor voastre.

Totodata. Sau ,,in acelasi timp”, adica atunci cand Filimon ii va face o primire calduroasa lui Onisim.

Loc de gazduire. Pavel isi exprima aici in mod delicat increderea in judecata sanatoasa a lui Filimon cu privire la Onisim. Numai prietenii adevarati, legati prin respect reciproc, ar vorbi atat de deschis cu privire la gazduire. Filimon nu avea sa-i dea lui Pavel nici un prilej de a-si pierde increderea in integritatea sa. Se pare ca Pavel avea motive sa se astepte ca in curand va fi eliberat din inchisoare. Traditia spune ca la scurt timp dupa ce a fost scrisa scrisoarea aceasta, Pavel si-a implinit promisiunea de a vizita orasul Colose (compara Filipeni 2:24; vezi Vol. VI, p. 30).

Nadejde. Sau ,,incredere”.

Datorita rugaciunilor voastre. Adica rugaciunile care au fost inaltate pentru eliberare sa, probabil cele ale intregii biserici din casa lui Filimon (v. 2), ca si mijlocirea altor membrii ai bisericilor crestine de peste tot.

Sa va fiu daruit. Profund constient de slujba lui apostolica, Pavel simte importanta prezentei sale in biserici. Totusi, cu nobila umilinta el marturiseste ca numai mijlocirea lor ii va face posibila eliberarea.



1:23 Epafra, tovarasul meu de temnita in Hristos Isus, iti trimite sanatate;

Epafra. Poate intemeietorul si conducatorul bisericilor din Colose, Laodicea si Hierapolis (vezi Coloseni 1:7; 4:12, 13).

Tovarasul meu de temnita. Vezi Romani 16:7. Epafra era intemnitat ca si Pavel (vezi Filimon 1:9, 13), pentru ca predica Evanghelia.



1:24 tot asa si Marcu, Aristarh, Dima, Luca, tovarasii mei de lucru.

Marcu. Se pare ca este vorba de Ioan Marcu, fiul Mariei (vezi Faptele Apostolilor 12:12), scriitorul celei de a doua Evanghelii – tanarul care il insotise pe Pavel in prima sa calatorie misionara (vezi Faptele Apostolilor 13:13; 15:37; Coloseni 4:10; 2 Timotei 4:11).

Aristah. Vezi Faptele Apostolilor 19:29; 27:2; Coloseni 4:10.

Dima. Desi tovaras al lui Pavel in cursul intemnitarii sale (Coloseni 4:14), mai tarziu l-a parasit si se pare ca a apostaziat (vezi 2 Timotei 4:10).

Luca. Este Luca medicul, care apare prima data ca tovarasul lui Pavel in calatoria catre Macedonia (vezi Faptele Apostolilor 16:10). Se pare ca a ramas la Filipi timp de sapte ani, pana cand Pavel s-a intors aici (vezi Faptele Apostolilor 20:5, 6). De asemenea se pare ca ramas cu Pavel pana la executarea sa (vezi Faptele Apostolilor 21:15; 27:2; 2 Timotei 4:11).



1:25 Harul Domnului nostru Isus Hristos sa fie cu duhul vostru! Amin.

Harul Domnului nostru. Vezi Galateni 6:18.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

3–6AA 4579 5T 730

9–16AA 457

17–21AA 458


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: