Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Numeri

Numeri, 9


9:1 Domnul a vorbit lui Moise, in pustia Sinai, in luna intai a anului al doilea, dupa iesirea lor din tara Egiptului. Si a zis:

Luna intai. Ziua exacta nu este data, dar este luna in care a fost ridicat Cortul Intalnirii, luna care a precedat recensamantul.

Anului al doilea. Considerat fiind si al doilea. Primul a fost anul in care a avut loc Exodul.



9:2 Copiii lui Israel sa praznuiasca Pastele la vremea hotarata.

Pastele. In mod evident primul dupa darea Legii. Problema ritualului necuratiei la care aceste observatii sunt introductive pare sa fie noua (versetele 6-8).



9:3 Sa le praznuiti la vremea hotarata, in a patrusprezecea zi a lunii acesteia, seara; sa le praznuiti dupa toate legile, si dupa toate poruncile privitoare la ele.

Seara. Literal, ,,intre seri”. Exacta insemnatate a acestei expresii este greu de determinat (vezi comentariul pentru Exod 12,6). Aceeasi expresie se mai afla si in Exod 16, 12; 29,39.41; 30,8; Numeri 28,4.

Legile. Vezi Exod 12,3-28.42-29 si compara cu 1 Corinteni 5,7; Coloseni 1,14; Efeseni 1,7.



9:4 Moise a vorbit copiilor lui Israel, sa praznuiasca Pastele.

Verset ce nu a fost comentat.

9:5 Si au praznuit Pastele in a patrusprezecea zi a lunii intai, seara, in pustia Sinai; copiii lui Israel au facut intocmai dupa toate poruncile, pe care le daduse lui Moise Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

9:6 S-a intamplat ca niste oameni, fiind necurati din pricina ca se atinsesera de un mort, nu puteau praznui Pastele in ziua aceea. Ei s-au infatisat in aceeasi zi inaintea lui Moise si inaintea lui Aaron.

De un mort. Deci, necurat (capitolul 19,11). Ca in capitolul 5,2; 6,11, cuvantul ebraic redat aici ca ,,trup mort” este nephesh, ,,suflet”.

Nu putea praznui. Un om necurat care lua parte la o serbare de jertfire trebuia sa fie ,,nimicit” din poporul Lui (Levitic 7,20). Despre ,,nimicit” vezi comentariul pentru Exod 12,15.



9:7 Si oamenii aceia au zis lui Moise: Noi suntem necurati din pricina unui mort; de ce sa fim nevoiti sa nu ne aducem la vremea hotarata darul cuvenit Domnului in mijlocul copiilor lui Israel?

Verset ce nu a fost comentat.

9:8 Moise le-a raspuns: Asteptati sa vad ce va porunceste Domnul.

Sa vad. Moise n-a dat nici o solutie fara sa caute calauzirea divina (Numeri 15,34; 27,5; Levitic 24,12).



9:9 Si Domnul a vorbit lui Moise, si a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

9:10 Vorbeste copiilor lui Israel, si spune-le: Daca cineva dintre voi sau dintre urmasii vostri este necurat din pricina unui mort, sau este intr-o calatorie lunga, totusi sa praznuiasca Pastele in cinstea Domnului.

Urmasii. Aceasta este o prevedere pentru generatiile viitoare.



9:11 Si, sa le praznuiasca in luna a doua, in ziua a patrusprezecea, seara; sa le manance cu azime si ierburi amare.

Ziua a patrusprezecea. Era data o luna pentru pregatirea de a serba Pastele.



9:12 Sa nu lase din ele nimic pana a doua zi dimineata, si sa nu franga nici un os din ele. Sa le praznuiasca dupa toate poruncile privitoare la Paste.

Sa nu franga nici un os. Vezi Exod 12,46 si compara cu Psalmi 34,20; Ioan 19,36.



9:13 Daca cineva nu este necurat, nici nu este in calatorie, si totusi nu praznuieste Pastele, sufletul acela sa fie nimicit din poporul lui; pentru ca n-a adus darul cuvenit Domnului la vremea hotarata, omul acela sa-si ia pedeapsa pentru pacatul lui.

Sa fie nimicit. Vezi comentariul pentru Geneza 17,14; Exod 12,15.



9:14 Daca un strain, care locuieste intre voi, praznuieste Pastele Domnului, sa se tina de legile si poruncile privitoare la Paste. Aceeasi lege sa fie intre voi, pentru strain ca si pentru bastinas.

Un strain. Literal, ,,omul care sta putin timp”, unul care isi stabilise domiciliul printre iudei. Unui strain, ,,de alt neam” (care deriva dintr-un cuvant ebraic diferit), nu i s-ar fi ingaduit sa manance Pastele (Exod 12,45.48).



9:15 In ziua cand a fost asezat cortul, norul a acoperit locasul cortului intalnirii; si, de seara pana dimineata deasupra cortului era ca infatisarea unui foc.

Cortul Marturiei (engleza). Expresia ebraica redata astfel se afla numai aici, si ca ,,tabernacol al marturiei” in Numeri 17,7.8; 18,2; 2 Cronici 24,6. Expresia obisnuita este ,,Cortul Intalnirii” (KJV) sau ,,Cortul Adunarii” (RSV).

Marturia. Cele doua table de piatra scrise cu degetul lui Dumnezeu si puse in chivot. Aceasta Lege morala, Decalogul, a fost temelia de piatra pe care era intemeiat Iudaismul. Norul acoperea acea parte a sanctuarului unde se afla chivotul in care era asezata Legea sfanta, cele Zece Porunci.

Infatisarea unui foc. In Geneza 15,17, Dumnezeu este reprezentat printr-o metafora asemanatoare.



9:16 Totdeauna era asa: ziua, norul acoperea cortul, iar noaptea avea infatisarea unui foc.

Verset ce nu a fost comentat.

9:17 Cand se ridica norul de pe cort, porneau si copiii lui Israel; si acolo unde se oprea norul, tabarau si copiii lui Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

9:18 Copiii lui Israel porneau dupa porunca Domnului si tabarau dupa porunca Domnului; tabarau atata vreme cat ramanea norul deasupra cortului.

Dupa porunca Domnului. Literal, ,,dupa gura lui Iehova”. Nu ni se spune daca era data o porunca orala. In orice caz, indepartarea norului anunta timpul ridicarii taberei.



9:19 Cand norul ramanea mai multa vreme deasupra cortului, copiii lui Israel ascultau de porunca Domnului, si nu porneau.

Verset ce nu a fost comentat.

9:20 Cand norul ramanea mai putine zile deasupra cortului, ei tabarau dupa porunca Domnului, si porneau dupa porunca Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

9:21 Daca norul se oprea de seara pana dimineata, si se ridica dimineata, atunci porneau si ei. Daca norul se ridica dupa o zi si o noapte, atunci porneau si ei.

Verset ce nu a fost comentat.

9:22 Daca norul se oprea deasupra cortului doua zile, sau o luna, sau un an, copiii lui Israel ramaneau tabarati, si nu porneau; si cand se ridica, porneau si ei.

Sau un an. Cuvantul tradus ,,an” este in mod literal ,,zile”, substantivul plural spre a sugera o perioada nedefinita. Acelasi cuvant ebraic este tradus diferit in Geneza 4,3; 40,4. Vezi si Leviticul 25,29, unde expresia ,,implinirea unui an” deriva din acelasi cuvant ,,zile”.

Istoria dependentei bisericii de calauzirea personala a lui Dumnezeu este cea mai atragatoare. Dumnezeu a ales itinerariul, locurile de odihna si durata de sedere a fiecaruia. Semnul vizibil al prezentei Sale in pustie trebuia sa fi fost cel mai incurajator, oferind o puternica imbarbatare in credinta. Cat priveste invataturile in legatura cu norul, vezi Exod 13,21; 14,19.20.24; Leviticul 16,2; Neemia 9,19.

Comentariile lui Ellen G. White 12 DA 771



9:23 Tabarau dupa porunca Domnului, si porneau dupa porunca Domnului; ascultau de porunca Domnului, de porunca Domnului data prin Moise.

Verset ce nu a fost comentat.