Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Numeri

Numeri, 35


35:1 Domnul a vorbit lui Moise, in campia Moabului, langa Iordan, in fata Ierihonului. Si a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

35:2 Porunceste copiilor lui Israel, sa dea Levitilor, din mostenirea pe care o vor avea, niste cetati in care sa poata locui. Sa mai dati Levitilor si un loc gol imprejurul acestor cetati.

Cetati in care sa poata locui. Levitilor nu li s-au dat pamant, vii, livezi de maslini etc. ca mostenire. Era numai drept, insa ca ei sa aiba locuinte potrivite. De aceea au fost rezervate cetati ca locuinte ale lor (Levitic 25,32).

Un loc gol. Literal, ,,un loc deschis” sau ,,pamant de pasunat”, de la verbul ,,a mana afara”.

Aici referirea este la un teren in afara cetatii, unde puteau fi duse vitele la pasune, sau se puteau amenaja gradini. Expresia ,,loc gol” , asa cum este folosita aici, este egal cu cuvantul ,,comun”, care se refera la terenul liber si comun pentru toata localitatea (vezi Ezechiel 48,10-20).



35:3 Cetatile sa fie ale lor, ca sa locuiasca in ele; iar locurile goale sa fie pentru vitele lor, pentru averile lor si pentru toate dobitoacele lor.

Vitele. Animale mari ca boi si camile. Dobitoace. Aceasta se poate referi la oi si capre sau poate include tot septelul lor.



35:4 Locurile goale din jurul cetatilor pe care le veti da Levitilor, sa aiba, incepand de la zidul cetatii in afara, o mie de coti de jur imprejur.

O mie de coti. Aproximativ 1/3 mila. In afara de vatra cetatii lor, au fost prevazute locuri pentru vite, gradini particulare, parcuri pentru recreatie si pentru scopuri de inmormantare.



35:5 Sa masurati afara din cetate, doua mii de coti in partea de rasarit, doua mii de coti in partea de miazazi, doua mii de coti in partea de apus, si doua mii de coti in partea de miaza noapte, asa incat cetatea sa fie la mijloc. Acestea sa fie locurile goale din jurul cetatilor lor.

Verset ce nu a fost comentat.

35:6 Dintre cetatile pe care le veti da Levitilor, sase sa fie cetati de scapare unde va putea sa fuga ucigasul, si afara de acestea, sa le mai dati alte patruzeci si doua de cetati.

Sase cetati de scapare. Trei in Canaan si trei pe partea de rasarit a Iordanului (vezi Numeri 35,14; Deutronom 4,43; Iosua 20,7.8).

Sa fuga. Cetatile de scapare erau un sanctuar si prin urmare un simbol al lui Hristos care ocroteste pe pacatosul care fuge la El in credinta (vezi Exod 21,13, Deutronom 19,2-9; Psalmi 46,1; 142,5; Isaia 4,6; Romani 8,1.33.34; Filipeni 3,9; Evrei 9,18.19).



35:7 Toate cetatile pe care le veti da Levitilor sa fie patruzeci si opt de cetati, impreuna cu locurile lor goale.

Patruzeci si opt. Compara cu Iosua 21,41.



35:8 Cetatile pe care le veti da din mosiile copiilor lui Israel sa fie date mai multe de cei ce au mai multe, si mai putine de cei ce au mai putine; fiecare sa dea Levitilor din cetatile lui dupa mostenirea pe care o va avea.

Dupa mostenirea pe care o va avea. Cetatile aveau sa fie distribuite in raport cu populatia (vezi Numeri 26,54; 33,54; Iosua 21,16-32).



35:9 Domnul a vorbit lui Moise, si a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

35:10 Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le: Cand veti trece Iordanul si veti intra in tara Canaanului,

Verset ce nu a fost comentat.

35:11 sa va alegeti niste cetati care sa va fie cetati de scapare, unde sa poata scapa ucigasul care va omori pe cineva fara voie.

Fara voie. De la un verb a carui radacina inseamna ,,a apuca pe un drum gresit”, ,,a comite o greseala”. Cuvantul folosit aici inseamna, literal, ,,din greseala”, ,,din eroare” (vezi Iosua 20,3; Eclesiast 5,6). Dreptul sanctuarului a fost recunoscut de cele mai multe natiuni din indepartata antichitate.



35:12 Aceste cetati sa va slujeasca drept cetati de scapare impotriva razbunatorului sangelui, pentru ca ucigasul sa nu fie omorat inainte de a se infatisa in fata adunarii ca sa fie judecat.

Razbunatorului. De la un cuvant a carui radacina inseamna, in general, ,,a rascumpara”, ,,a actiona ca ruda”, in sensul de legatura personala apropiata. Indatoririle acestor ,,rude rascumparatoare” au ajuns multe si variate. Una din aceste indatoriri era de a razbuna uciderea unei rude. Ea mai trebuia sa incheie casatorie cu cumnata vaduva fara copii (Rut 3,13), sa cumpere

o ruda din robie, in care a ajuns din cauza imprejurarilor (Levitic 25,47.48), sa previna instrainarea proprietatii familiei (Ieremia 32,8-12) si sa rascumpere o astfel de proprietate pentru a nu cadea in alte maini (Levitic 25,25).

Infatisa in fata adunarii. Ce anume indatoriri de indeplinit avea adunarea nu este aratat in amanunt. Dar fara indoiala ca toata procedura era juridica, cu prezentare de dovezi, discutii si hotararea juriului (vezi Numeri 27,2; Deutronom 19,17; Iosua 20,6). Noteaza ca Deutronom 19,12 are expresia ,,batranii din cetatea lui”.



35:13 Din cetatile pe care le veti da, sase sa va fie cetati de scapare.

Sase. Cele sase cetati puse deoparte erau un loc de scapare sigur, cu drumurile care duceau la ele bine intretinute.



35:14 Sa dati trei cetati dincoace de Iordan, si trei cetati in tara Canaanului: acestea sa va fie cetati de scapare.

Verset ce nu a fost comentat.

35:15 Aceste sase cetati sa fie cetati de scapare pentru copiii lui Israel, pentru strain si pentru cel ce locuieste in mijlocul vostru: acolo va putea sa scape orice om care va ucide pe cineva fara voie.

Aceste sase cetati. Vezi Iosua 20,7.8 cat priveste numele lor. Cel ce locuieste. Sau ,,colonist”, referindu-se poate la o persoana care aproape se atasase unei familii evreiesti.



35:16 Daca un om loveste pe aproapele sau cu o unealta de fier, si acesta moare, este un ucigas: ucigasul sa fie pedepsit cu moartea.

Unealta de fier. Expresia aceasta nu cuprinde numai arme cum ar fi sabii si sulite, ci si diferite instrumente de fier a caror prima intrebuintare nu era in razboi, ci in scopuri pasnice. A fost intentia de a ucide, fie premeditata, fie datorata unei manii instantanee, aceasta este ceea ce se intelege aici.



35:17 Daca-l loveste cu o piatra pe care o tine in mana, de care poate muri, si moare, este un ucigas: ucigasul sa fie pedepsit cu moartea.

Cu o piatra. Literal, ,,cu o piatra a mainii”, ceea ce inseamna o piatra destul de mare pentru a fi ridicata si aruncata pricinuind moartea (Exod 21,18).



35:18 Daca-l loveste cu vreo unealta de lemn pe care o tine in mana, de care poate muri, si moare, este un ucigas; ucigasul sa fie pedepsit cu moartea.

Unealta de lemn. Ca un toiag de pastor, o maciuca, un baston etc.



35:19 Razbunatorul sangelui sa omoare pe ucigas; cand il va intalni, sa-l omoare.

Razbunatorul. Goel-ul sau ,,ruda” (vezi comentariul pentru v.12).

Il va intalni. Adica afara din cetatea de scapare.



35:20 Daca un om impinge pe aproapele sau din ura, sau daca-l pandeste si arunca ceva asupra lui si moare,

Impinge. Mai bine ,,daca-l impinge”, adica de pe un loc inalt de unde caderea pricinuia moartea (vezi Ezechiel 34,21).



35:21 sau daca-l loveste cu mana din vrajmasie, si moare, cel ce l-a lovit sa fie pedepsit cu moartea; este un ucigas: razbunatorul sangelui sa omoare pe ucigas, cand il va intalni.

Cu mana. Adica pumnul lui.



35:22 Dar daca un om impinge pe aproapele lui fara veste si nu din vrajmasie, sau daca arunca ceva asupra lui fara sa-l fi pandit,

Nu din vrajmasie. Adica intr-o izbucnire brusca de manie, provocat fiind, dar fara premeditare sau intentie de a ucide (Exod 21,13; Deutronom 19,5).



35:23 sau daca arunca asupra lui din nebagare de seama o piatra care-i poate pricinui moartea, si moare, fara sa-l urasca si fara sa caute sa-i faca rau:

Verset ce nu a fost comentat.

35:24 Iata legile dupa care va judeca adunarea intre cel ce l-a lovit si razbunatorul sangelui.

Va judeca. Acuzatul era scos din cetatea din scapare, probabil sub ocrotirea unei escorte, intr-un loc unde adunarea sa ia in considerare cazul (Exod 21,12-14; Deutronom 19,1-13).



35:25 Adunarea va izbavi pe ucigas din mana razbunatorului sangelui, si-l va face sa se intoarca in cetatea de scapare unde fugise. Sa locuiasca acolo pana la moartea marelui preot care este uns cu untdelemn sfant.

Marelui preot. Siguranta acuzatului consta in ascultarea lui fata de legea cetatii de scapare si de locuirea in ea. Facand astfel, el era literal sub ocrotirea levitica sau eclesiastica si astfel supus al marelui preot. O noua administratie avea sa-i dea, in mod figurat, o noua concesie pentru viata.



35:26 Daca ucigasul iese din hotarul cetatii de scapare unde fugise,

Verset ce nu a fost comentat.

35:27 si daca razbunatorul sangelui il intalneste afara din hotarul cetatii de scapare si ucide pe ucigas, nu va fi vinovat de omor.

Verset ce nu a fost comentat.

35:28 Caci ucigasul trebuia sa locuiasca in cetatea lui de scapare pana la moartea marelui preot; si dupa moartea marelui preot, putea sa se intoarca la mosia lui.

Verset ce nu a fost comentat.

35:29 Iata poruncile de drept pentru voi si pentru urmasii vostri, in toate locurile in care veti locui.

Verset ce nu a fost comentat.

35:30 Daca un om omoara pe cineva, ucigasul sa fie omorat, pe marturia martorilor. Un singur martor nu va fi de ajuns ca sa fie osandit cineva la moarte.

Marturia. Compara cu Deutronom 17,6; 19,15; Matei 18,16.



35:31 Sa nu primiti rascumparare pentru viata unui ucigas vinovat de moarte, ci sa fie pedepsit cu moartea.

Nu... rascumparare. De la forma substantivala a radacinii unui verb tradus de obicei ,,a face ispasire”, ,,a se curati”. Aici el inseamna ca un ucigas nu poate fi rascumparat prin platirea unui pret de rascumparare. Prevederea aceasta scoate in evidenta demnitatea omului si valoarea vietii lui inaintea lui Dumnezeu.



35:32 Sa nu primiti rascumparare pentru cel ce trebuie sa fuga in cetatea lui de scapare, ca sa se intoarca sa locuiasca in tara pana la moartea preotului.

Nu... rascumparare. Acelasi cuvant ca mai sus. Locuirea fortata in cetatea de scapare era privita ca o pedeapsa pentru neglijenta, pentru comiterea unui omor din imprudenta. Celui care ucidea fara intentie un om nu ii era ingaduit sa se intoarca in caminul lui in schimbul unei sume de bani.



35:33 Sa nu pangariti tara unde veti fi, caci sangele celui nevinovat pangareste tara; si ispasirea sangelui varsat in tara nu se va putea face decat prin sangele celui ce-l va varsa.

Pangariti tara. Pentru tara nu putea avea loc nici o ispasire (vezi Geneza 4,10; Deutronom 21,1-9; Psalmi 106,38).



35:34 Sa nu pangariti deci tara in care veti merge sa locuiti, si in mijlocul careia voi locui si Eu, caci Eu sunt Domnul, care locuieste in mijlocul copiilor lui Israel.

Voi locui si Eu. Sanctuarul lui Dumnezeu era in mijlocul poporului Sau si constituia un motiv puternic de a se pazi de ,,pangarirea” tarii (vezi Exod 29,45; Numeri 23,21; 2 Cronici 20,11; Zaharia 2,19). Compara cu invatatura bisericii Noului Testament din 2 Corinteni 6,16 si starea ideala de pe pamantul cel nou (Apocalipsa 21,3).

Comentariile lui Ellen G. White

7 PP 511

11-15 PP 515

26-33 PP 516