Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Numeri

Numeri, 32


32:1 Fiii lui Ruben si fiii lui Gad aveau o mare multime de vite, si au vazut ca tara lui Iaezer si tara Galaadului erau un loc bun pentru vite.

Fiii lui Ruben. Rubenitii si gaditii erau tabarati in partea de sud a Cortului Intalnirii, poate nu ca vecini, ci cu semintia lui Simeon intre ei (cap. 2,10-14). Ruben era intaiul nascut al lui Iacov si de aceea este amintit primul, conform prioritatii varstei. In versetele urmatoare, Gad este amintit primul, deoarece semintia aceasta a luat initiativa asezarii pe partea de est a Iordanului. Faptul ca ei au locuit laolalta timp de 38 de ani i-a facut sa-i influenteze sa stea impreuna in locuinta lor permanenta.

Mare multime de vite. Adica in comparatie cu restul izraelitilor. Cum au ajuns ei asa bogati in vite nu se spune (vezi Judecatori 5,16.17).

Tara lui Iaezer. Acest nume apare in alta parte ca nume de cetate. Se crede ca a fost la nord sau nord-vest de Rabat-Amnon.

Tara Galaadului. Numele unui district amintit intai in Geneza 37,25, care se afla la nord si sud de raul Iaboc. Era cunoscut pentru pamantul lui fertil. Numele este Galaad uneori este folosit pentru a desemna tot teritoriul ocupat de Israel la est de Iordan.

Un loc bun pentru vite. In acest teritoriu era inclus si Basan, renumit pentru vitele lui frumoase (Psalmi 22,12).



32:2 Atunci fiii lui Gad, si fiii lui Ruben au venit la Moise, la preotul Eleazar si la mai marii adunarii, si le-au zis:

Gad. Gad a luat initiativa de a propune ideea lor. Nici o mentiune nu se face despre Manase, care avea si el multe vite si a primit parte din regiunea de la rasarit de Iordan impreuna cu Gad si Ruben (vezi Deutronom 3,12.13; 4,43; 29,8; Iosua 12,6; 13,29.31; 14,3; 18,7).



32:3 Atarot, Dibon, Iaezer, Nimra, Hesbon, Eleale, Sebam, Nebo si Beon,

Atarot. Atribuit lui Gad (v.34).

Dibon. In regatul lui Sihon (cap. 21,30) dat tot lui Gad (v.34).

Iaezer. Vezi v.1. Un alt loc apartinand lui Gad (v.34).

Nimra. Numit Bet-Nimra, ceea ce inseamna poate ,,locul leopardului”.

Hesbon. O cetate de seama a lui Sihon, regele amoritilor (cap. 21,26-28) si atribuit rubenitilor (v.37). Eleale. Amintit ca fiind vecin cu Hesbonul (Numeri 32,37; Isaia 1,54; 16,9; Ieremia 48,34). Probabil modernul el’Al, tocmai la nord-est de Hesbon. Sebam. Redat si ca Sibma in v.38 si in Isaia 16,8.9; Ieremia 48,37. Era renumit pentru

podgoriile lui.

Nebo. Atribuit rubenitilor (v.38).

Beon. In v.38, il aflam pe Baal-Meon care a fost schimbat in Beon de catre izraeliti pentru a inlatura numele lui Baal. Mai tarziu, cand a cazut in mainile moabitilor, ei au schimbat numele intreg, numindu-l Bet-Meon (Ieremia 48,23). El este numit Bet-Baal-Meon in Iosua 13,17. Probabil ca a fost atribuit rubenitilor. Ruinele lui sunt cunoscut astazi ca Ma‘in, aproximativ la 5 mile sud de muntele Nebo.

32:4 tara aceasta pe care a lovit-o Domnul inaintea adunarii lui Israel, este un loc bun pentru vite, si robii tai au vite.

A lovit-o. Cu intentia de a o da ca mostenire poporului Sau (cap. 21,24.25).



32:5 Apoi au adaugat: Daca am capatat trecere inaintea ta, sa se dea tara aceasta in stapanirea robilor tai, si sa nu ne treci peste Iordan.

Verset ce nu a fost comentat.

32:6 Moise a raspuns fiilor lui Gad si fiilor lui Ruben: Fratii vostri sa mearga oare la razboi, si voi sa ramaneti aici?

Voi sa ramaneti aici? Avand in vedere ca tara de la rasarit de Iordan fusese cucerita relativ usor, fara indoiala ca Gad si Ruben au considerat ca partea de la apus de Iordan avea sa fie repede ocupata.



32:7 Pentru ce voiti sa muiati inima copiilor lui Israel si sa-i faceti sa nu treaca in tara pe care le-o da Domnul?

Sa muiati inima. Literal, ,,opune”, ,,instrainare”. Moise s-a temut ca actiunea celor doua semintii va duce la refuzul celorlalte semintii de a trece Iordanul. Efectul urma sa fie mare ca acela al raportului lipsit de credinta al iscoadelor, care a avut ca rezultat pieirea in pustie a unei intregi generatii.



32:8 Asa au facut si parintii vostri cand i-am trimis din Cades-Barnea sa iscodeasca tara.

Parintii vostri. Nu numai stramosii celor doua semintii, ci ai intregii natiuni.

Cades-Barnea. Vezi cap. 13,3.26.



32:9 S-au suit pana la valea Escol, si, dupa ce au iscodit tara, au muiat inima copiilor lui Israel, si i-au facut sa nu intre in tara pe care le-o dadea Domnul.

Valea Escol. Vezi cap. 13,21-23. Iscoadele au muiat inima lui Israel de a intra in tara fagaduita, zugravind pe inamic ca mult prea puternic pentru a se bate cu el (cap. 13,31).



32:10 Si Domnul S-a aprins de manie in ziua aceea, si a jurat zicand:

Domnul S-a aprins de manie. Vezi cap. 14,21.28.



32:11 Oamenii acestia care s-au suit din Egipt, de la varsta de douazeci de ani in sus, nu vor vedea tara pe care am jurat ca o voi da lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov, caci n-au urmat in totul calea Mea,

Oamenii. Vezi cap. 14,22.23.29.35.



32:12 afara de Caleb, fiul lui Iefune, Chenizitul, si Iosua, fiul lui Nun, care au urmat in totul calea Domnului.

Chenizitul. Vezi cap. 36,15.42; 1 Cronici 1,36.53). Chenaz a fost probabil un stramos comun al lui Otniel si Caleb, de la care a luat numele tatalui lui Otniel. Iefune este numit chenizit (Iosua 14,14).

In totul. Adica ,,intru totul” (veci cap. 14,24.30.38).



32:13 Domnul S-a aprins de manie impotriva lui Israel, si i-a facut sa rataceasca in pustie timp de patruzeci de ani, pana la stingerea intregului leat de oameni care facusera rau inaintea Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

32:14 Si iata ca voi luati locul parintilor vostri, ca niste odrasle de oameni pacatosi, ca sa faceti pe Domnul sa Se aprinda si mai tare de manie impotriva lui Israel.

O sporire a oamenilor pacatosi. Mai bine ,,odrasle de oameni pacatosi”. Cuvantul ebraic tradus aici ,,sporire” (versiunea engleza) nu se gaseste niciunde in alta parte a Vechiului Testament. Moise a fost foarte mult tulburat de aceasta cerere.



32:15 Caci, daca va intoarceti de la El, El va lasa mai departe pe Israel sa rataceasca in pustie, si veti aduce pierderea poporului acestuia intreg.

Daca va intoarceti. Cum facusera parintii lor, care au pierit apoi in pustie.

Pierderea poporului intreg. Poporul putea sa refuze sa treaca Iordanul ca sa consolideze pretentia lor asupra Canaanului. Dupa eliberarea lor din serviciul militar de catre Iosua, impreuna cu binecuvantarea lui, chiar semintiile acestea au grabit un incident care i-a facut pe fratii lor sa se teama, desi fara temei, de venirea maniei lui Dumnezeu (vezi Iosua 22,1-29).



32:16 Ei s-au apropiat de Moise, si au zis: Vom face aici ocoale pentru vitele noastre si cetati pentru pruncii nostri:

Ocoale pentru vite. Construite din siruri de pietre uscate si caramizi, fara nici un acoperis.

Cetati. Probabil locuinte amorite reparate, deja existente. Partea slaba a acestui plan era ca femeile, copiii, vitele si turmele lor nu puteau fi lasati pe un teritoriu de curand cucerit si ostil, fara o puternica forta inarmata pentru a-si pazi.



32:17 apoi ne vom inarma in graba si vom merge inaintea copiilor lui Israel, pana ii vom duce in locul care le este randuit; si pruncii nostri vor locui in aceste cetati intarite, din pricina locuitorilor tarii acesteia.

Inarma in graba. Amoritii si moabitii care ocupasera inainte teritoriul (cap. 21,26).



32:18 Nu ne vom intoarce in casele noastre mai inainte ca fiecare din copiii lui Israel sa fi pus stapanire pe mostenirea lui,

Mai inainte ca. O promisiune de a sta la datorie fata de natiune pana se va incheia cucerirea Canaanului. In conformitate cu Deutronom 33,21, Gad si-a asigurat partea, adica teritoriul lui Sihon si Og, si a executat porunca Domnului – ei si-au indeplinit promisiunea de a-i ajuta pe fratii lor sa ocupe Canaanul.



32:19 si nu vom stapani nimic cu ei dincolo de Iordan, nici mai departe, pentru ca noi ne vom avea mostenirea noastra dincoace de Iordan, la rasarit.

Nu vom stapani. Ei neaga ca ar avea dorinta de a pretinde mostenirea la apus de Iordan.

Dincoace de Iordan. Acelasi cuvant ebraic este tradus si ,,partea de dincolo”, precum si ,,partea dincoace de”. El vine de la verbul ,,a trece peste”, ,,a merge prin”. Substantivul derivat inseamna ,,regiunea de dincolo” si in forma de masculin plural este aplicat la evrei.



32:20 Moise le-a zis: Daca faceti asa, daca va inarmati ca sa luptati inaintea Domnului,

Inaintea Domnului. Iehova este privit ca un Dumnezeu al bataliilor, mergand inaintea poporului in mars pentru a-i bate pe vrajmasii lor (vezi Numeri 21,14; Iosua 4,5.11-13; 6,8.9; Judecatori 5,23).



32:21 daca toti aceia dintre voi care se vor inarma trec Iordanul inaintea Domnului, pana ce va izgoni pe vrajmasii Lui dinaintea Lui,

Verset ce nu a fost comentat.

32:22 si daca va veti intoarce inapoi numai dupa ce tara va fi supusa inaintea Domnului, atunci veti fi fara vina inaintea Domnului si inaintea lui Israel, si tinutul acesta va fi mosia voastra inaintea Domnului.

Fara vina. Cuvantul tradus astfel este din verbul ,,a fi curat”, ,,a fi scutit de pedeapsa”. Aici este de preferat al doilea sens.

Mosia voastra inaintea Domnului. Adica cu deplina aprobare a Domnului.



32:23 Dar daca nu faceti asa, pacatuiti impotriva Domnului, si sa stiti ca pacatul vostru va va ajunge.

Pacatul vostru va va ajunge. Literal, ,,si sa stiti , pacatul vostru va va gasi”. Dumnezeu exprima aceeasi idee, adresandu-Se lui Cain: ,,Pacatul pandeste la usa” (Geneza 4,7).



32:24 Ziditi cetati pentru pruncii vostri si ocoale pentru vitele voastre, si faceti ce ati spus cu gura voastra.

Verset ce nu a fost comentat.

32:25 Fiii lui Gad si fiii lui Ruben au zis lui Moise: Robii tai vor face tot ce porunceste domnul nostru.

Ce porunceste Domnul nostru. O abordare tipic orientala prin care declaratiile lui Moise erau exact ce sugerasera ei insisi (v.17).



32:26 Pruncii nostri, nevestele, turmele noastre si toate vitele noastre, vor ramane in cetatile Galaadului;

Cetatile Galaadului. Astfel de locuri intarite cum au fost cele ocupate inainte de vrajmasi.



32:27 iar robii tai, toti inarmati pentru razboi, vor merge sa se lupte inaintea Domnului, cum zice domnul nostru.

Toti inarmati. Pentru sarcinile de garnizoana la rasarit de Iordan si un corp expeditionar ca sa insoteasca trupele principale ale izraelitilor peste Iordan.



32:28 Moise a dat porunci cu privire la ei preotului Eleazar, lui Iosua, fiul lui Nun, si capilor de familie din semintiile copiilor lui Israel.

A dat porunci lui Eleazar. Moise stia ca el nu va trece Iordanul si, de aceea, a pus asupra lui Eleazar si a lui Iosua raspunderea de a veghea ca Ruben si Gad sa-si implineasca promisiunile (vezi Iosua 1,13.14; 22,1-6).



32:29 El le-a zis: Daca fiii lui Gad si fiii lui Ruben trec cu voi Iordanul, inarmati cu totii ca sa lupte inaintea Domnului, dupa ce tara va fi supusa inaintea voastra, sa le dati in stapanire tinutul Galaadului.

Tinutul Galaadului. In momentul, acesta aproape intregul Galaad era in posesia lor. Ei fortificasera un numar de cetati, nu numai ca locuri sigure de refugiu pentru familiile lor, ci si ca puncte intarite de unde sa desavarseasca supunerea tarii.



32:30 Dar daca nu vor merge inarmati impreuna cu voi, sa se aseze in mijlocul vostru in tara Canaanului.

Merge cu voi. Promisiunea lor, asa cum este raportata in v.17, trebuia sa fie adusa la indeplinire in mod onorabil. Altfel, ei aveau sa fie obligati sa locuiasca in partea de apus a Iordanului.



32:31 Fiii lui Gad si fiii lui Ruben au raspuns: Vom face tot ce a spus robilor tai Domnul.

Vom face. Ei au repetat si au confirmat lui Moise promisiunea facuta (v.25), invocand numele lui Iehova ca dovada a bunei lor credinte.

32:32 Vom trece inarmati inaintea Domnului in tara Canaanului; dar noi sa ne avem mostenirea noastra dincoace de Iordan.

Dincoace de Iordan. Confirmand promisiunile lor anterioare in prezenta lui Eleazar si Iosua ei vorbesc despre partea de est a Iordanului ca despre ,,partea aceasta”, pentru ca erau in tinutul Galaadului.



32:33 Moise a dat fiilor lui Gad si fiilor lui Ruben, si la jumatate din semintia lui Manase, fiul lui Iosif, imparatia lui Sihon, imparatul Amoritilor, si imparatia lui Og, imparatul Basanului, tara cu cetatile ei, cu tinuturile cetatilor tarii de jur imprejur.

Jumatate din semintia lui Manase. Oamenii acestia erau cunoscuti ca razboinici (Iosua 17,1) si avand in vedere ca era loc, li s-a acordat si lor o proprietate in Galaad. Este evident din v.39, ca jumatate din semintia lui Manase a colaborat la cucerirea Galaadului si poate ca singura a supus anumite parti.

Sihon. Tinuturile lui Sihon si ale lui Og aveau sa fie luate cucerite si subjugate mai intai de izraeliti (Numeri 21,24.29; 2 Regi 15,29).



32:34 Fiii lui Gad au zidit Dibonul, Atarotul, Aroerul,

Gad a zidit. Lista cetatilor numite in v.34-38 corespund intocmai cu cele din v.3. O lista suplimentara si mai detaliata se afla in Iosua 13,24-28.

Dibonul. Locul unde a fost gasita in 1868 piatra moabita. Cetatea aceasta a trecut adesea de la o stapanire la alta. Aici este atribuita lui Gad. In Iosua 13,17, ea este atribuita lui Ruben (vezi si Numeri 21,30; Isaia 15,2; Ieremia 48,18.22).

Construirea acestor cetati trebuie sa fi fost mai mult de natura reparatorie in urma ravagiilor provocate de razboi. Locuitorii au fost nimiciti, dar nu si cetatile (Deutronom 2,34.35). Compara cu experienta lui Ieroboam, despre care este raportat ca a ,,construit” Sihemul, cand in realitate el l-a reconstruit (1 Regi 12,25). Tot asa si Azaria a ,,zidit” Elatul, dupa ce l-a readus sub stapanirea lui Iuda (2 Regi 14,22).

Atarot. Modernul Atarus, aproximativ la 7 mile nord de Dinon, modernul Dibon.

Aroerul. O cetate amonita cucerita de Sihon (Deutronom 2,36; 3,12; 4,48). Numele modern al acestei cetati este ’Ara’ir, care este asezata langa raul Arnon, la 3 mile sud de modernul Dibon. Acelasi nume se afla in Iosua 13,25; Judecatori 11,33; 1 Samuel 30,28.



32:35 Atrot-Sofan, Iaezer, Iogbeha,

Atrot-Sofan. Inca neidentificat. Poate ca este o singura cetate Atrot-Sofan.

Iaezer. Care inseamna ,,folositor”. Echivalent cu Iazer din v.3.

Iogbeha. Acum Iubeihat, la vreo 6 mile nord-vest de Rabat-Amon.



32:36 Bet-Nimra si Bet-Haran, cetati intarite, si au facut staule pentru turme.

Bet-Nimra. Poate ca este modernul Tell Nimrin la vreo 8 mile nord de Marea Moarta.

Bet Haran. Unii spun ca este modernul Tell Ictan?, la vreo 6 mile sud de Tell Nimrin.

Cetati intarite. Pentru protectia lor, femeile si copiii erau pentru lasati in urma, fiind aparati de garnizoane.

Staule pentru turme. Ele aveau sa fie construite in mijlocul fortificatiilor exterioare. Aceasta era o tara minunata pentru pasunat, dupa cum moabitii si-au dat bine seama (2 Regi 3,4).



32:37 Fiii lui Ruben au zidit Hesbonul, Eleale, Chiriataim,

Ruben a zidit. Din nou ideea este aceea de a repara, a face locuibile si sigure cetati care fusese avariate de razboi.

Hesbon. O alta cetate isi schimbase de multe ori soarta. In cap. 21,25, el este in posesia amoritilor. In Iosua 13,17, ca aici, Ruben avea control asupra lui. In Iosua 21,39, proprietarul era Gad. Conform cu Isaia 15,4; 16,9; Ieremia 48,2, Moab pune iarasi stapanire pe el. Pana la urma ajunge sub puterea fiilor lui Amon (Ieremia 49,1-3).

Chiriataim. Raportata ca cetatea unor oameni uriasi numiti Emimi (Geneza 14,5). Probabil el-Qerejat, intre Dibon si Marea Moarta.



32:38 Nebo si Baal-Meon, ale caror nume au fost schimbate, si Sibma, si au pus alte nume cetatilor pe care le-au zidit.

Nebo. Probabil inrudit cu cuvintele ebraice ,,a profetiza” si ,,profet”. Asezat probabil aproape de muntele Nebo, unde a murit Moise (vezi Deutronom 32,49). El ar putea fi modernul Neba, la coltul de nord-est al Marii Moarte sau Chirbet el-Mecaiyet.

Nume au fost schimbate. Literal, ,,schimbare de nume”. Numele de Nebo si Baal-Meon au fost schimbate, deoarece erau pentru zei a caror inchinare isi aveau centrul acolo. Numele vechi au ramas totusi (Iosua 13,17; Ezechiel 25,9).

Sibma. Vezi comentariul pentru v.3.



32:39 Fiii lui Machir, fiul lui Manase, au mers impotriva Galaadului, si au pus mana pe el; au izgonit pe Amoritii care erau acolo.

Galaadului. Poate ca referirea de aici este numai la partea nordica si nu in sensul mai general ca in v.1, 26, 29.



32:40 Moise a dat Galaadului lui Machir, fiul lui Manase, care s-a asezat acolo.

Verset ce nu a fost comentat.

32:41 Iair, fiul lui Manase, a pornit si el, si a luat targurile, si le-a numit targurile lui Iair.

Iair. Iair a fost fiul lui Segub, fiul lui Hetron, care se casatorise cu fata lui Machir (1 Cronici 2,21.22), un fiu al lui Manase.

Targurile lui Iair. Literal, ,,orasele lui Iair”, ca in Iosua 13,30. Acestea sau posibil alte grupe de sate neimprejumite sunt amintite in Judecatori 10,4; 1 Regi 4,13; 1 Cronici 2,22.23.



32:42 Nobah a pornit si el si a luat Chenatul impreuna cu cetatile care tineau de el, si l-a numit Nobah, dupa numele lui.

Nobah. Compara cu Judecatori 8,11. Desigur o capetenie de seama. Chenatul. Identificat cu Quanaw?t, aproximativ la vreo 60 mile est de Marea Galileii (vezi 1 Cronici 2,23).

L-a numit Nobah. Probabil ca au fost luate 60 de orase. Iair ca sef al expeditiei a pastrat pentru sine 23 si a impartit restul celor care au luat parte la campanie. Nobah a fost unul dintre acestia.

Comentariile lui Ellen G. White 12 PP 524