Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Numeri

Numeri, 24


24:1 Balaam a vazut ca Domnul gaseste cu cale sa binecuvanteze pe Israel, si n-a mai alergat ca in celelalte randuri la descantece; ci si-a intors fata spre pustie.

Domnul gaseste cu cale. Balaam era deja pe deplin constient de placerea Domnului (cap. 23,20).

La descantece. Balaam se retrasese de doua ori sa caute o intalnire cu Dumnezeu (vezi cap. 23,3.15).

Spre pustie. Adica spre tabara lui Israel pe campiile Moabului (cap. 22,1). El nu s-a miscat din locul lui, de langa altarele de pe Peor. Asa cum privea spre tabara lui Israel, mintea era pregatita sa primeasca solia lui Iehova. El stia ca nu putea face altfel decat sa ingaduie Duhului lui Dumnezeu sa vina asupra lui. Marturisind ca este un profet al lui Dumnezeu, el a trebuit sa rosteasca solia lui Dumnezeu.



24:2 Balaam a ridicat ochii, si a vazut pe Israel tabarat in corturi, dupa semintiile lui. Atunci Duhul lui Dumnezeu a venit peste el.

A vazut pe Israel. Asa cum erau asezati in tabara, conform instructiunilor lui Dumnezeu (cap. 2).

Duhul lui Dumnezeu a venit peste el. In cele doua ocazii anterioare, Iehova pusese cuvinte in gura lui Balaam (cap. 23,5.16). Aceeasi experienta au avut mai tarziu si solii lui Saul (1 Samuel 19,20) si chiar Saul insusi (1 Samuel 19,23). Cand este nevoie, Dumnezeu poate folosi o persoana rea pentru a aduce o solie adevarata. Dumnezeu poate vorbi unui om direct sau printr-un vis (Numeri 22,9.20) sau printr-un sol (v.32). In acord cu experienta lui Balaam de aici compara cu Isaia 48,16; 61,1; Mica 3,8.



24:3 Balaam si-a rostit prorocia, si a zis: Iata ce zice Balaam, fiul lui Beor, Omul cu ochii deschisi,

Iata ce zice. Folosita obisnuit in cartile profetice ale Bibliei pentru a prezenta o solie divina (cap. 14,28). La aceasta regula nu exista decat trei sau patru exceptii.

Omul. Exista mai multe cuvinte traduse ,,om”. Cel mai obisnuit este ’adam. Acest cuvant se intalneste de peste 450 de ori, in general cu inteles generic. Un alt cuvant ’is este folosit pentru ,,barbat” in contrast cu ,,femeie”, un sot in contrast cu o sotie, un stapan in contrast cu o sluga, o persoana sus pusa in contrast cu una modesta. Acesta scoate in evidenta individualitatea. Al treilea cuvant este ’enos. Acesta accentueaza inferioritatea, derivand din verbul ,,a fi bolnav”, ,,a fi incurabil”. Acest cuvant nu este niciodata folosit despre Mesia. Ultimul cuvant pentru om este geber, folosit aici de Balaam cu privire la sine insusi. Deoarece cuvantul deriva dintr-o radacina care inseamna ,,a fi puternic”, unii comentatori socotind ca folosirea lui de catre Balaam arata aroganta.

Cu ochii deschisi. Comentatorii nu sunt de acord in ce priveste intelesul acestei expresii. Multi o redau ,,ai carui ochi sunt inchisi”, adica un om a carui vedere fizica naturala era inoperanta, asa ca el nu vedea nimic, ci era in transa. Cuvantul ebraic nu se mai gaseste in alta parte a Vechiului Testament. Fie ca este tradus ,,deschis”, fie ,,inchis” si intr-un caz si in altul, ideea este subliniata prin aceea ca vederea fizica a lui Balaam a fost inlocuita cu vederea spirituala. Ochii au ramas deschisi, dar totodata orbi.



24:4 Cel ce aude cuvintele lui Dumnezeu, Cel ce vede vedenia Celui Atotputernic, Cel ce cade cu fata la pamant, si ai carui ochi sunt deschisi:

Celui Atotputernic. De la Saddai, un cuvant cu privire la intelesul caruia a fost foarte multa discutie. ,,Cel Atotputernic” a fost adoptat ca un echivalent conventional in traducere si este redat asa in toate locurile, probabil datorita adoptarii latinescului omnipotens de catre Ieronim. Unii cercetatori evrei cred ca numele se trage din radacina care inseamna ,,darnic”. Daca este asa, folosirea acestui cuvant ca titlu pentru Dumnezeu arata plinatatea si bogatia harului Sau. El mai arata spre Dumnezeu ca spre Cel care Se ingrijeste in mod generos de toate nevoile noastre.

Cel care cade cu fata la pamant si ai carui ochi sunt deschisi. Literal, ,,cazand jos si cu ochii lui neacoperiti”. Intelesul pare sa fie ca el a cazut cu fata la pamant, dar ca ochii lui au ramas deschisi. Acest indoit fenomen fizic inseamna control al Duhului Sfant. Compara cu experienta lui Saul (1 Samuel 19,23.24), a lui Ezechiel (Ezechiel 1,28), a lui Daniel (Daniel 8,17.18; 10,8-19), a lui Ioan (Apocalipsa 1,17). Unii se mai gandesc si la experienta lui Adam (Geneza 2,21) si Avraam (Geneza 15,12) ca fiind similare. Balaam a adormit si Dumnezeu i-a vorbit in timp ce era in situatia aceasta. Este desigur adevarat ca oricare ar fi fost pozitia corpului sau, fie culcat, fie in picioare, simturile lui naturale au ramas inoperante si perceperea lui senzoriala era controlata de Duhul lui Dumnezeu.



24:5 Ce frumoase sunt corturile tale, Iacove! Locuintele tale, Israele!

Corturile tale. Aranjarea ordonata a taberei l-a coplesit pe profet.



24:6 Ele se intind ca niste vai, Ca niste gradini langa un rau, Ca niste copaci de aloe pe care i-a sadit Domnul, Ca niste cedri pe langa ape.

Se intinde. Literal, ,,se intinde”. Probabil o referire la liniile de corturi lungi cu spatii largi intre ele. Cuvantul tradus astfel mai este redat si ,,rauri” (Levitic 11,9.10), ,,rau” (Levitic 23,40), ,,suvoaie” (Numeri 21,14.15) ,, si parau” (cap. 34,5).

Ca niste gradini langa un rau. Compara cu Isaia 58,11, ,,o gradina bine udata”, si cu Isaia 1,30, ,,ca o gradina care n-are apa”. Poate ca Balaam s-a gandit la raul Eufrat, care pentru el avea sa fie raul (vezi Isaia 7,20 si Psalmi 1,3; Ieremia 17,8).

Copaci de aloe. Copacul acesta nu era cunoscut in Palestina, ci era originar din Asia de sudest, de unde era exportat lemnul lui. In alt loc din Biblie cuvantul se refera la parfum (Psalmi 45,8; Proverbe 7,17). Unii comentatori prefera in locul lui ,,aloe”, ,,palmieri” sau ,,plopi”.

I-a sadit Domnul. Compara cu Isaia 60,21; 61,3; Psalm 80,8. In Vechiul Testament, pomii sunt adesea simbol al poporului lui Dumnezeu.

Langa ape. Pomii de cedru oriental nu cresc de obicei in apropierea raurilor, dar adesea este spus despre ei in Scriptura ca sunt plantati de Domnul (Psalmi 104,16). Unii comentatori sugereaza ca cele doua expresii ,,pe care i-a sadit Domnul” si ,,pe langa ape” au fost transpuse intamplator. Oricum ar fi, prin folosirea acestor metafore si sub calauzirea Duhului Sfant, Balaam enunta prosperitatea viitoare pe care o planuia Dumnezeu pentru poporul Sau (Psalmi 65,9).



24:7 Apa curge din galetile lui, Si samanta lui este udata de ape mari. Imparatul lui se inalta mai presus de Agag, Si imparatia lui ajunge puternica.

Apa curge. Figura este aceea a unui om care isi duce galetile cu apa si uda din belsug gradina, un tablou de pace si prosperitate. Asa avea sa fie si cu Israel.

Samanta lui. O referire la prosperitatea lui Israel in tara fagaduita (vezi Deutronom 8,7; 11,11), unde aveau sa fie ca pomii plantati langa ape si, de aceea, bogati in roade si seminte (vezi Isaia 32,30; 44,4; 65,22.23).

Agab. Agag era un nume, in general, pentru regii amalecitilor, asa cum era faraon al Egiptului si Abimelec al filistenilor (vezi Geneza 20,2). Este posibil ca (prin Duhul) Balaam avusese in minte victoria lui Saul asupra lui Agag, ca un exemplu al maretiei viitoare a lui Israel printre natiuni, daca ar fi ramas credincios lui Dumnezeu (vezi Geneza 17,6; 35,11; 1 Samuel 15).

Se inalta. Implinirea suprema a acestor cuvinte a avut loc in zilele lui David si Solomon, prefigurand venirea lui Mesia.



24:8 Dumnezeu l-a scos din Egipt, Taria lui este ca a bivolului pentru el. El nimiceste neamurile care se ridica impotriva lui, Le sfarama oasele, si le prapadeste cu sagetile lui.

Dumnezeu l-a scos. Toata puterea imperiala a Egiptului, manifestata fara mila, n-a fost in stare sa tina pe Israel in robie, cand timpul eliberarii a sosit (Exod 13,9; 14,8).

Taria. Acelasi cuvant apare in Iov 22,25 ca ,,bogatie” si iarasi in Psalmi 95,4 ca ,,tarie” (vezi si Numeri 23,22). Unii traducatori prefera ,,coarne” in loc de ,,tarie” si traduc ,,coarne ca ale boului salbatic”.

Neamurile. In primul rand, nimicirea celor sapte natiuni ale tarii Canaanului.

Le prapadeste. Un tablou al cuceririi complete, cu irezistibilul Israel.



24:9 Indoaie genunchii, se culca intocmai ca un leu, Ca o leoaica: Cine-l va scula? Binecuvantat sa fie oricine te va binecuvanta, Si blestemat sa fie oricine te va blestema!

Indoaie genunchii. Este o imagine naturala care rezulta din v.8: ,,nimiceste neamurile care se ridica impotriva lui” (vezi Numeri 23,24; Geneza 49,9). Cine-l va scula. Fiarele cele mari ale padurilor se supara cand sunt deranjate in barlogurile lor si sunt gata imediat sa-si arate mania, daca se intampla asa ceva. Binecuvantat. Compara cu binecuvantarea lui Iehova asupra patriarhului Avraam (Geneza 12,3) si cu aceea pronuntata de Isaac asupra fiului sau Iacov (Geneza 27,29).



24:10 Balac s-a aprins de manie impotriva lui Balaam; a batut din maini, si a zis lui Balaam: Eu te-am chemat sa-mi blestemi vrajmasii, si iata ca de trei ori tu i-ai binecuvantat!

Balac s-a aprins de manie. Fara indoiala ca el a inteles acum pe deplin amagirea cu care Balaam venise la el.

A batut din maini. O exprimare a dispretului si un semn de mare manie (vezi Iov 27,23; Plangeri 2,15; Ezechiel 21,17). Probabil ca el a gandit ca Balaam este in intelegere cu Israel si de aceea isi bate joc de el.

De trei ori. Balac avea in minte munca si cheltuiala investite in intreita repetare a cladirii altarelor si a aducerii jertfelor si falsele sperante care aparusera de fiecare data.



24:11 Fugi acum, si du-te acasa! Spusesem ca-ti voi da cinste, dar Domnul te-a impiedicat s-o primesti.

Fugi. Acesta era un ordin sa plece acasa, deoarece pana si faptul de a-l vedea ajunsese dezgustator pentru rege.

Domnul. Regele pagan ajunsese sa inteleaga ca Iehova era mai mare decat orice putere pamanteasca pe care ar putea-o invoca un vrajitor.



24:12 Balaam a raspuns lui Balac: Eh! n-am spus eu oare solilor pe care mi i-ai trimis,

Verset ce nu a fost comentat.

24:13 ca daca mi-ar da Balac chiar si casa lui plina cu argint si cu aur, tot n-as putea sa fac de la mine insumi nici bine nici rau impotriva poruncii Domnului, ci voi spune intocmai ce va zice Domnul?

Ce va zice Domnul. In aceste cuvinte este descoperita sinceritatea profetului. El se dusese la Balac intr-un spirit de incapatanare si lacomie, stiind prea bine ca prezenta lui avea sa dea nastere la sperante desarte in inima regelui.



24:14 Si acum iata ca ma duc la poporul meu. Vino, si-ti voi vesti ce va face poporul acesta poporului tau in vremurile care vor urma.

Voi vesti. (engleza, ,,advertise”). Un vechi cuvant englezesc care inseamna ,,a sfatui”, ,,a informa” (vezi Rut 4,4; Isaia 41,28; 14,26). In vremile care vor urma. Literal, ,,la sfarsitul zilelor”, o expresie obisnuita a Vechiului Testament, care insemna viitorul indepartat, mai ales zilele lui Mesia si ale imparatiei Sale.



24:15 Balaam si-a rostit prorocia, si a zis: Asa zice Balaam, fiul lui Beor, Asa zice omul care are ochii deschisi,

Verset ce nu a fost comentat.

24:16 Asa zice cel ce aude cuvintele lui Dumnezeu, Cel ce cunoaste planurile Celui Preainalt, Cel ce vede vedenia Celui Atotputernic, Cel ce cade cu fata la pamant si ai carui ochi sunt deschisi:

Cuvintele lui Dumnezeu. O recunoastere ca solia vine de la Dumnezeu si nu ca urmare a practicarii magiei (vezi Amos 3,7; Ieremia 23,18.22).

Celui Prea Inalt. Pentru prima oara folosit despre in Geneza 14,18-22, in relatarea despre Melhisedec. Moise mai foloseste titlul in vorbirea despre impartirea pamantului printre neamuri (Deutronom 32,9; vezi Fapte 17,26). Expresia ebraica se mai afla si ocazional in Psalmi (18,13; 78,35; 89,27). Termenul nu este limitat la folosirea sacra, ci se afla in Geneza 40,17 tradus ,,de deasupra”, in 1 Regi 4,8; 2 Cronici 7,21; Neemia 3,25 si Ieremia 20,20 tradus ,,inalt”; in 2 Regi 18,17 si Ieremia 36,10 tradus ,,de sus”.



24:17 Il vad, dar nu acum, Il privesc, dar nu de aproape. O stea rasare din Iacov, Un toiag de carmuire se ridica din Israel. El strapunge laturile Moabului, Si prapadeste pe toti copiii lui Set.

Il vad. O prezicere mesianica. Ostirea lui Israel era pe deplin vizibila in fata ochilor lui Balaam din locul inalt pe care statea. Profetul se referea la Cineva care avea sa vina, pe care-L putea vedea cu ochii sufletului, nu cu ochii fizici.

O stea. Folosit adesea ca simbol al unui personaj important (Iov 38,7; Isaia 14,12; Daniel 8,10; Apocalipsa 1,20; 2,28; 22,16).

Un toiag. Compara cu profetia lui Iacov (Geneza 49,10). ,,Sceptru” inseamna ,,conducere” de la radacina ,,a lovi”. Acesta era un instrument de lovire (Exod 21,20), de pedepsire a unei natiuni (Isaia 10,24.30.31) sau a unui individ (Iov 9,34; 21,9). De asemenea este si toiagul pastorului (Psalmi 23,4; Mica 7,14).

Strapunge. Biruirea vrajmasilor lui Israel este un semn al nimicirii finale a celor rai si statornicirea imparatiei vesnice a lui Hristos (Psalmi 2,9; 149; 6-9; Apocalipsa 2,27; 12,5; 19,15).



24:18 Se face stapan pe Edom, Se face stapan pe Seir, vrajmasii lui. Israel face fapte mari.

Stapan pe Edom. Compara cu Psalm 60,8. Aceasta avea sa se intample pe vremea lui David (2 Sa 8,14), dar implinirea ultima asteapta statornicirea imparatiei lui Hristos (Isaia 63,1-4).

Seir. Vechiul nume al tinutului Edomului (vezi comentariul pentru Geneza 36,6.20). Ca nume al muntilor Edomului, el poate sugera ca locurile fortificate nu vor fi in masura sa opreasca cucerirea (vezi 1 Cronici 18,13).



24:19 Cel ce se naste din Iacov domneste ca stapanitor, Si pierde pe cei ce scapa din cetati.

Domneste ca stapanitor. Desi aceasta a avut o implinire imediata in David, implinirea ei finala poate fi numai in Isus Hristos (Psalmi 72,8). Cetati. Nu este numita nici o cetate. Multi comentatori iudei o aplica la Roma, folosind numele ,,Edom” cu referire la Imperiul roman si ,,cetate” cu referire la Roma, capitala imperiala.



24:20 Balaam a vazut pe Amalec, si a rostit urmatoarea prorocie: Amalec este cel dintai dintre neamuri, Dar intr-o zi va fi nimicit.

A vazut pe Amalec. Probabil nu cu ochii fizici, ci profetici, cum statea pe varful muntelui Peor (Numeri 23,28; compara cu Geneza 36,12; Exod 17,8; Numeri 14,25.43). Amalec. Multi iau aceasta drept o referire generala la toti dusmanii lui Israel, Amalec fiind dat ca tip.

Cel dintai dintre neamuri. Stramosul amalecitilor a fost Elifaz, fiul lui Esau (Geneza 36,12). Totusi cuvantul ,,cel dintai” poate sa se refere la amaleciti ca fiind cel dintai popor care i-au atacat pe copiii lui Israel, cand au iesit din Egipt (Exod 17,8). Cuvantul poate fi folosit atat la pozitie, cat si la timp.

Nimicit. Nimicirea pentru amaleciti a fost decretata cand au atacat pe Israel (Exod 17,14.16). Regelui Saul i s-a poruncit mai tarziu sa execute sentinta (1 Samuel 15,3.15), si regele David le-a pricinuit mari pierderi (1 Samuel 30). Dupa cat se pare, ei au fost nimiciti pe vremea lui Ezechia (1 Cronici 4,42.43; vezi si comentariul pentru Geneza 36,12).



24:21 Balaam a vazut pe Cheniti, si a rostit urmatoarea prorocie: Locuinta ta este tare de tot, Si cuibul tau este pus pe stanca.

Cheniti. Oamenii acestia, descendenti ai lui Ietro, erau in legatura cu amalecitii (Judecatori 1,16; 1 Samuel 15,6). Ei mai erau in stransa legatura cu Iuda (Judecatori 1,16; 5,24; 1 Samuel 27,10).

Cuibul tau. Un joc privind cuvantul ken, ,,cuib”, in legatura cu chenitii. Declaratia aceasta este si simbolul increderii in ajutorul si taria omeneasca (Obadia 3).



24:22 Dar Cain va fi pustiit, Pana ce te va lua prins Asur.

Pustiit. Incetul cu incetul, chenitii aveau sa scada in ciuda locuintei lor sigure. Te va lua. Aceasta se poate referi la actiunea Asiriei impotriva unei ramasite tribale a chenitilor (2 Regi 16,9).



24:23 Balaam a rostit urmatoarea prorocie: Vai! cine va mai putea trai cand va face Dumnezeu acest lucru?

Cine va mai putea trai? Compara cu Ioel 2,11; Maleahi 3,2. Cand Dumnezeu foloseste o natiune pentru a o pedepsi pe alta, voia Sa este adusa la indeplinire, fie ca natiunile Il recunosc sau nu (Isaia 5,5-15; Daniel 4,30; 5,1-4).



24:24 Dar niste corabii vor veni din Chitim, Vor smeri pe Asur, vor smeri pe Eber, Si la urma vor fi nimicite si ele.

Chitim. Chittim, de la vechiul nume al modernului Citium Kition, capitala Ciprului (vezi comentariul pentru Geneza 10,4; de asemenea 1 Macabei 1,1; 8,5). Aceeasi expresie se intalneste si in Daniel 11,30 (vezi si Ieremia 2,10; Ezechiel 27,6).

Asur. Se sustine in general ca Asur si Eber reprezinta marile puteri ale Rasaritului. Totusi, intelesul exact al lui Eber este nesigur, desi unii il aplica la evrei. Cat priveste aplicarea lui Asur la Imperiul persan vezi 1 Macabei 1,1, care se refera la cuceririle lui Alexandru cel Mare. Mai tarziu, Persia a cucerit teritoriul Asiriei.



24:25 Balaam s-a sculat, a plecat, si s-a intors acasa. Balac a plecat si el acasa.

S-a intors acasa. Vezi v.11. Dupa ce a ajuns acasa, el a nascocit un plan prin care se putea pricinui caderea lui Israel (vezi cap. 31,16) si s-a intors de indata in Moab spre a prezenta planul sau inaintea regelui (PP 451). Curand dupa aceea el a murit in lupta (cap 31,8).

Balac a plecat si el acasa. Poate la Chiriat-Hutot, ca in cap. 22,39.Comentariile lui Ellen G. White

1-25 PP 449-452

1,2 PP 449

3,4 PP 442

4-6 Ed 161

5-7 PP 449

9 GC 429; PP 449

10,11 PP 450

12,13 PP 451

16-19 Ed 161

17 DA 60; PK 684; PP 451, 475

20-22,15 PP 451