English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Numeri

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Numeri, 22


22:1 Copiii lui Israel au pornit, si au tabarat in sesurile Moabului, dincolo de Iordan, in fata Ierihonului.

Sesurile Moabului. Tinutul cu sesuri apartinusera anterior moabitilor. Cu toate ca le-au cucerit amoritii (cap. 21,26), tara isi pastra numele ei initial. Nu este aratata luna in care copiii lui Israel si-au intins corturile in sesurile Moabului, dar in general se crede ca au pornit de la muntii Pisga sau Abarim aproape de sfarsitul celui de-al patruzecilea an (cap. 21,20; 33,48). Campia are o suprafata de aproximativ 60 mile patrate.

Dincoace de Iordan. Adica partea de rasarit, fata in fata cu Ierihonul. Ei n-au trecut Iordanul decat dupa ce Iosua a preluat comanda (Iosua 3,1).



22:2 Balac, fiul lui Tipor, a vazut tot ce facuse Israel Amoritilor.

Balac. Inseamna ,,care face ravagii”, ,,devastator”, din radacina ,,a pustii”, ,,a face ravagii”. El mai este amintit in Iosua 24,9; Mica 6,5 si Judecatori 11,25 fara referire la Balaam.

Tipor. Inseamna ,,pasare mica”. Forma feminina a numelui este Sefora, numele sotiei lui Moise. Forma masculina nu se mai intalneste in Vechiul Testament afara de cazul ca Tofar (Iov 2,11) este o varianta a scrierii aceluiasi nume.

Ce facusera... amoritilor. Adica regilor amoriti (vezi Geneza 10,16) Sihon si Og, cei mai puternici dintre conducatorii acelor vremi (Deutronom 3,8).



22:3 Si Moab a ramas foarte ingrozit in fata unui popor atat de mare la numar; l-a apucat groaza in fata copiilor lui Israel.

Moab a ramas foarte ingrozit. Ei nu-si dadeau seama de porunca lui Dumnezeu ca Israel sa nu-i tulbure si de aceea erau ingroziti ca sunt deposedati de teritoriile lor (compara atitudinea egiptenilor din Exod 1,12). Teama pe care o simteau acum moabitii fusese prezisa (Exod 15,15).



22:4 Moab a zis batranilor lui Madian: Multimea aceasta are sa inghita tot ce este in jurul nostru, cum paste boul verdeata de pe camp. Balac, fiul lui Tipor, era pe atunci imparat al Moabului.

Batranilor lui Madian. Moab si Madian erau dusmani vechi (Geneza 36,35), dar erau gata sa se uneasca impotriva lui Israel. Se pare ca ,,batranii” mai erau numiti si ,,regi” (Numeri 31,8) si ,,domnitori” (Iosua 13,21). Printre popoarele din rasarit, barbatii in varsta si cu experienta chiar si astazi sunt numiti ,,batrani”. Madianitii erau descendentii lui Avraam si Chetura (Geneza 25,2.4) si erau un popor de pastori si comercianti ambulanti (Geneza 37,28).

Verdeata de pe camp. Literal, ,,verdeata campului”, insemnand orice urma de vegetatie.



22:5 El a trimis soli la Balaam, fiul lui Beor, la Petor pe Rau (Eufrat), in tara fiilor poporului sau, ca sa-l cheme, si sa-i spuna: Iata, un popor a iesit din Egipt; acopera fata pamantului, si s-a asezat in fata mea.

A trimis soli. Dupa cat se pare au trimis cu consimtamantul madianitilor (vezi v.4). Balaam. De la un verb care inseamna ,,a inghiti”, ,,a devora”, ,,a nimici cu violenta”. Numele de Beor nu mai apare in alta parte.

Petor. Acum definitiv identificat cu Pitru, la mica distanta de Eufrat si la sud de Carchemis. Aceasta identificare cere ca ,,raul” sa fie Eufrat (vezi Exod 23,31; Iosua 24,2.3.14). In conformitate cu propria declaratie a lui Balaam (Numeri 23,7), el era din Aram, sau Mesopotamia superioara (vezi PP 438).

Poporului sau. Literal, Amaw (RSV), acum identificat cu regiunea vaii Sap?r, dintr-o inscriptie de pe statuia lui Idrimi. Valea aceasta se afla intre Alep si Carchemis. Calatoria de la Pitru (vezi mai sus), o distanta de vreo 400 de mile, ar cere aproximativ 2 saptamani (vezi PP 438, 439).

Un popor. O natiune organizata care jefuise Egiptul cu 400 de ani in urma si-l umilise pe Faraon.

In fata mea. O amenintare continua a unitatilor organizate de atac. Este natural ca o astfel de situatie a facut ca moabitii sa se teama foarte tare.



22:6 Vino, te rog, sa-mi blestemi pe poporul acesta, caci este mai puternic decat mine; poate ca asa, il voi putea bate si-l voi izgoni din tara, caci stiu ca pe cine binecuvantezi tu este binecuvantat, si pe cine blestemi tu este blestemat.

Sa-mi blastami pe poporul acesta. Balac si poporul lui credeau in puterea vrajitorului si in descantecele lui. Magia, obscurantismul si posedarea de catre diavol sunt insotitoarele naturale ale idolatriei.

Mai puternic decat mine. Balac a inteles ca avea nevoie mai mult decat de un ajutor omenesc pentru a se lupta cu puterea evidenta a lui Israel.

Este blestemat. Balac planuise sa nimiceasca pe Israel, dar ii era teama sa incerce in propria putere. El auzise despre eficacitatea puterilor lui Balaam. In vremurile stravechi, binecuvantarea si blestemul obisnuite, ca la Noe (Geneza 9,25-27), Isaac (Geneza 27,27), Iacov (Geneza 49), Iosua (Iosua 6,26) si Elisei (2 Regi 2,24). Tot asa si Goliat a prefatat lupta lui cu David prin coborarea blestemului zeului lui asupra tanarului (1 Samuel 17,43). Este o naivitate a cauta sa explici toate fenomenele magiei pagane prin presupunerea ca erau o simpla inselatorie.



22:7 Batranii lui Moab si batranii lui Madian au plecat, avand cu ei daruri pentru ghicitor. Au ajuns la Balaam, si i-au spus cuvintele lui Balac.

Daruri pentru ghicitor. Moab si Madian erau uniti in acest plan. Darurile pentru ghicire si mijlocire era considerate un castig legitim (vezi 1 Samuel 9,7.8; 1 Regi 14,3; 2 Regi 8,8). In vremurile stravechi cu greu se putea apropia cineva de o persoana marcanta fara sa aduca un dar cu sine (Geneza 43,11.25.26; Maleahi 1,8).



22:8 Balaam le-a zis: Ramaneti aici peste noapte, si va voi da raspuns, dupa cum imi va spune Domnul. Si capeteniile Moabului au ramas la Balaam.

Va voi da raspuns. Un profet apostat se joaca cu focul in speranta unui castig lumesc. Balaam cunostea deja pe izraeliti si atitudinea lui Dumnezeu fata de ei (PP 439).

Domnul. Literal ,,Iehova”, numele sacru al lui Dumnezeu. Multi comentatori sunt pusi in mare incurcatura din cauza folosirii de catre Balaam a cuvantului Iehova, deoarece ei il considera un ghicitor pagan. In acest caz, adevarul este ca Balaam a fost la inceput un profet adevarat al lui Dumnezeu care si-a pervertit darurile pentru castig lumesc (PP 439). Tot asa si Melhisedec si Ietro (PP 136, 247) au fost reprezentanti ai adevarului Dumnezeu. Laban a fost un om care a ingaduit in casa sa idoli de familie, totusi in anumite imprejurari Dumnezeu a binevoit sa comunice cu el (Geneza 31,19.24.30).



22:9 Dumnezeu a venit la Balaam, si a zis: Cine sunt oamenii acestia pe care-i ai la tine?

Cine sunt oamenii acestia? Aceasta nu era o intrebare de informare, pentru ca Dumnezeu stia totul despre ei (vezi Geneza 3,10.11). Era o intrebare disciplinara, menita sa-i atraga atentia lui Balaam asupra pericolelor caii pe care era gata sa porneasca (vezi 1 Regi 19,9; Isaia 39,3.4).



22:10 Balaam a raspuns lui Dumnezeu: Balac, fiul lui Tipor, imparatul Moabului, i-a trimis sa-mi spuna:

Balac. Aceasta inseamna ca partenerul mai puternic al coalitiei era Balac, regele moabitilor, si ca madiantii erau participantii mai putin importanti.



22:11 Iata, un popor a iesit din Egipt, si acopera fata pamantului; vino dar, si blestema-l; poate ca asa il voi putea bate, si-l voi izgoni.

Verset ce nu a fost comentat.

22:12 Dumnezeu a zis lui Balaam: Sa nu te duci cu ei; si nici sa nu blestemi poporul acela, caci este binecuvantat.

Sa nu te duci. Balaam isi cunostea datoria (vezi comentariul pentru v.8). El era lacom dupa daruri, dar stia si ca blestemele lui nu puteau face rau lui Israel. Este binecuvantat. Nici o fiinta omeneasca n-ar putea sa rastoarne binecuvantarea si s-o schimbe in blestem.



22:13 Balaam s-a sculat dimineata, si a zis capeteniilor lui Balac: Duceti-va inapoi in tara voastra, caci Domnul nu vrea sa ma lase sa merg cu voi.

Domnul nu vrea. Balaam foloseste iarasi numele lui Iehova, ca in v.8, dupa folosirea lui ’Elohim in v.9, 10, 12. El a neglijat sa-i informeze pe trimisii lui Balac ca fiii lui Israel erau binecuvantati de Dumnezeu.



22:14 Si mai marii Moabului s-au sculat, s-au intors la Balac, si i-au spus: Balaam n-a vrut sa vina cu noi.

Balaam n-a vrut. Natural ca trimisii au rastalmacit motivele lui Balaam (vezi v.13) si n-au putut sa-i dea Balac un raport adevarat. Nici n-au putut sa nu se opuna prezentarii motivului pentru esecul misiunii lor la Balaam.



22:15 Balac a trimis din nou mai multe capetenii mai cu vaza decat cele dinainte.

Mai multe capetenii. O abordare tipic orientala in astfel de imprejurari. Balac a presupus ca Balaam doreste sa i se arate un respect mai mare, care putea fi demonstrat prin trimiterea de oameni de un rang mai inalt si printr-o apreciere mai mare a serviciilor lor prin oferirea de daruri mai mari.



22:16 Au ajuns la Balaam, si i-au zis: Asa vorbeste Balac, fiul lui Tipor: Nu mai pune piedici, si vino la mine;

Nu mai pune piedici. Literal, ,,nu te mai retine”. Forma reflexiva a verbului arata ca Balac a pus retinerea lui Balaam pe seama dorintei acestuia de a primi recunoastere si daruri mai mari.



22:17 caci iti voi da multa cinste, si voi face tot ce-mi vei spune; numai vino, te rog, si blestema-mi poporul acesta!

Iti voi da multa cinste. Literal, ,,cinstindu-te am sa te cinstesc peste masura” (vezi Daniel 2,6).

Tot ce-mi vei spune. Nu cu privire la rasplata, ci cu privire la conlucrare intru asigurarea obiectivului lui Balac.



22:18 Balaam, a raspuns si a zis slujitorilor lui Balac: Sa-mi dea Balac chiar si casa lui plina de argint si de aur, si tot n-as putea sa fac nici un lucru, fie mic fie mare, impotriva poruncii Domnului, Dumnezeului meu.

Casa lui plina. Compara cu experienta profetului nenumit din 1 Regi 13,8. De argint si de aur. O reflectare a gandurilor lui Balaam, indreptate acum spre bogatia lumeasca. Avaritia era pacatul lui cel mai mare.

N-as putea sa fac nici un lucru... impotriva poruncii Domnului. Literal, ,,nu sunt in stare sa trec de gura lui Iehova, Dumnezeul meu”. O astfel de expresie arata o cunoastere personala a Dumnezeului cerului.

Fie mic, fie mare. Literal, ,,un lucru mic sau mare”, ceea ce inseamna ,,absolut nimic” (vezi 1 Samuel 20,2; 22,15; 25,36). Balaam stia ca Dumnezeu ii putea controla actiunile, chiar daca nu-i putea controla gandurile.



22:19 Totusi va rog, ramaneti aici la noapte, si voi vedea ce-mi va mai spune Domnul.

Ramaneti. El i-a tratat ca pe primii soli. Si voi vedea. Balaam stia deja ce avea sa spuna Domnul (vezi v.12 si 8). El a incercat sa-L trateze pe Dumnezeu ca si cand ar fi fost un om slab, capabil sa-si schimbe hotararea.



22:20 Dumnezeu a venit la Balaam in timpul noptii, si i-a zis: Fiindca oamenii acestia au venit sa te cheme, scoala-te, si du-te cu ei; dar sa faci numai ce-ti voi spune.

Dumnezeu a venit. Solul divin este din nou Insusi Cel Atotputernic.

Fiindca oamenii acestia au venit. Ei l-au chemat a doua zi dimineata sa auda raspunsul.

Scoala-te si du-te. Domnul a ingaduit profetului sa faca ce el era hotarat sa faca. Balaam nu cauta in mod sincer voia lui Dumnezeu, pentru ca stia deja care era (v.12). El era hotarat sa ramana pe propria cale si cauta o permisiune in aparenta.

Sa faci. Balaam stia din aceasta declaratie ca nu avea sa-i fie ingaduit sa blesteme pe Israel si sa plece cu trimisii lui. Balac urma sa primeasca daruri bogate si sa mearga cu pretexte false.



22:21 Balaam s-a sculat dimineata, a pus saua pe magarita, si a plecat cu capeteniile lui Moab.

A pus seaua pe magarita. Pe atunci magarul era in mod obisnuit folosit de catre toate paturile sociale, mai ales pentru distante scurte. Camilele erau folosite pentru calatorii mai lungi. Magaritele sunt amintite in Judecatori 5,10 si 2 Regi 4,22, dar despre magari se vorbeste mult mai des (Exod 4,20; Iosua 15,18; 1 Samuel 25,20; 2 Samuel 16,2; 17,23 etc.). Intr-un numar de cazuri, inseuarea unui magar este legata de o tragedie (2 Samuel 17,23; 1 Regi 2,40; 13,13).



22:22 Dumnezeu S-a aprins de manie, pentru ca plecase. Si Ingerul Domnului S-a asezat in drum, ca sa i se impotriveasca. Balaam era calare pe magarita lui, si cei doi slujitori ai lui erau cu el.

Dumnezeu S-a aprins de manie. In v.12, Dumnezeu facuse cunoscut lui Balaam hotararea Sa. In v.20, Domnul i-a ingaduit sa plece. Aceasta nu era decat o simpla directiva tolerata, intemeiata nu pe voia lui Dumnezeu, ci pe vointa lui Balaam. Daca profetul ar fi dorit sa tina seama de voia lui Dumnezeu, cuvintele raportate in v.12 ar fi rezolvat chestiunea. Dar cand un om este razvratit in inima lui, Dumnezeu ii poate ingadui sa urmeze dorintele lui si sa sufere consecintele (vezi Psalmi 81,11.12; Osea 4,17).

Balaam este un exemplu de profet care si-a profanat chemarea, incercand sa aiba profit de pe urma darului sau divin. In consecinta, citim despre ,,invatatura lui Balaam” (Apocalipsa 2,14), ,,ratacirea lui Balaam” (Iuda 11) si ,,calea lui Balaam” (2 Petru 2,15).

Ingerul Domnului. Adesea aceasta expresie este cu privire la Hristos (Exod 3,2.14; 23,20.23; 32,34; PP 311, 366), desi nu este intotdeauna sigur ca lucrurile stau astfel (vezi Evrei 1,14; PP 67).

Impotriveasca. Ebraicul satan, ,,adversar” sau ,,vrajmas”. Avand in vedere ca Satana este marele vrajmas al lui Dumnezeu si al omului, el a ajuns sa fie numit literal ,,potrivnicul”, sau Satana (1 Cronici 21,1; Iov 1,6; Zaharia 3,1). Iehova statea in calea lui Balaam ca un adversar, nu atat pentru ca profetul era hotarat sa urmeze propria cale spre nimicire, ci mai degraba pentru ca acesta se hotarase sa fie impotrivitorul poporului ales al Sau. Cuvantul ,,Satana”, o transliterare a termenului ebraic, este privit ca echivalent in semnificatie si sens al cuvantului ,,diavol” din Noul Testament. El este vrajmasul sufletelor oamenilor, cu atentia indreptata spre nimicirea lor vesnica.

Cei doi slujitori ai lui erau cu el. Nu se spune nimic despre prezenta mai marilor lui Balac in preajma lui Balaam. Trimisii acestia, oameni de rang, cu mari daruri in mainile lor si fagaduinta mai multora (v.15-17) au fost nemultumiti ca Balaam nu consimtise sa-i insoteasca imediat. Anticipand un nou refuz, ei au pornit la drum spre casa (PP 441). Balaam incerca sa-i ajunga din urma si de aceea era deosebit de ingrijorat de orice intarziere. Cei doi slujitori nu intra in scena nici chiar sa dea ajutor stapanului lor in potolirea magaritei.



22:23 Magarita a vazut pe Ingerul Domnului stand in drum, cu sabia scoasa din teaca in mana, s-a abatut din drum, si a luat-o pe camp. Balaam si-a batut magarita ca s-o aduca la drum.

Magarita a vazut. Cei doi slujitori erau, se pare, tot atat de orbi ca stapanul lor. Domnul a deschis ochii magaritei, asa cum i-a deschis si gura mai tarziu. Cu sabia scoasa. Literal, ,,o arma de atac” de la verbul ,,a ataca”, ,,a dobori” (vezi Iosua 5,13). S-a abatut din drum. Gardurile erau pentru a imprejmui viile, dar nu ogoarele.



22:24 Ingerul Domnului S-a asezat intr-o carare dintre vii, si de fiecare parte a cararii era cate un zid.

Un zid. In calatoria lui prin tinuturile cultivate, profetul soseste la un loc inchis intre doua vii, avand un zid de fiecare parte cu o carare intre ele.



22:25 Magarita a vazut pe Ingerul Domnului; s-a strans spre zid, si a strans piciorul lui Balaam de zid. Balaam a batut-o din nou.

S-a strans spre zid. Strangandu-si corpul de zid, magarita reuseste sa treaca de inger, care din nou, se asaza mai in fata.

A strans piciorul lui Balaam. In incercarea de a trece usor de inger, magarita zgarie puternic piciorul lui Balaam intre corpul ei si zid.



22:26 Ingerul Domnului a trecut mai departe, si S-a asezat intr-un loc unde nu era chip sa te intorci nici la dreapta nici la stanga.

Nu era chip. Magarita nu se putea duce nici la stanga, nici la dreapta si nici nu se putea intoarce pentru a bate rapid in retragere.



22:27 Magarita a vazut pe Ingerul Domnului, si s-a culcat sub Balaam. Balaam s-a aprins de manie, si a batut magarita cu un bat.

S-a culcat. Magarita a inteles situatia deznadajduita. Profetul, orbit de avaritie si manie, n-a putut vedea in purtarea ei decat incapatanare.



22:28 Domnul a deschis gura magaritei, si ea a zis lui Balaam: Ce ti-am facut, de m-ai batut de trei ori?

Domnul a deschis gura. Un alt caz raportat in Biblie despre un animal care vorbeste este numai al sarpelui din Geneza 3.



22:29 Balaam a raspuns magaritei: Pentru ca ti-ai batut joc de mine; daca as avea o sabie in mana, te-as ucide pe loc.

Ti-ai batut joc de mine. Literal, ,,te-ai jucat cu mine ca si cu un copil”, adica m-ai tratat capricios si ai facut din mine o jucarie. Acelasi verb este tradus in Judecatori 19,25 si in 1 Samuel 31,4 cu ,,abuz”, in Iov 16,15 cu ,,pangarit” si in Psalm 141,4 cu ,,a face” fapte rele.

Te-as ucide. Nesinceritatea profetului este demascata. El se simte in stare sa nimiceasca o natiune prin descantecele lui, totusi nu este in stare sa ucida magarita lui. Este dificil de inteles cum poate un om sa fie atat de orb, incat sa nu fie surprins ca o magarita ii vorbeste.



22:30 Magarita a zis lui Balaam: Nu sunt eu oare magarita ta, pe care ai calarit in tot timpul pana in ziua de azi? Am eu oare obicei sa-ti fac asa? Si el a raspuns: Nu.

Nu sunt eu oare a ta? Literal, ,,de la existenta ta”, adica ,,chiar de cat ai inceput sa calaresti”.

Am eu oare obiceiul sa fac asa? ,,Acesta este felul in care obisnuiesc eu sa fac?” Comportarea deosebita a magaritei ar fi trebuit sa fie suficienta ca sa-i atraga atentia lui Balaam ca ceva era gresit, pentru ca ea nu se comportase niciodata astfel.



22:31 Domnul a deschis ochii lui Balaam, si Balaam a vazut pe Ingerul Domnului stand in drum, cu sabia scoasa in mana. Si s-a plecat, si s-a aruncat cu fata la pamant.

Ochii lui Balaam. Compara cu experienta slujitorului lui Elisei (2 Regi 6,17). A vazut pe inger. Balaam nu avea vedere spirituala. Cei doi slujitori ai lui, dupa cate se pare, nu vedeau nimic. Compara cu experienta insotitorilor lui Pavel (Fapte 9,7). S-a aruncat cu fata la pamant. Nu din pocainta adevarata pentru planurile lui rele, ci din teama infama.



22:32 Ingerul Domnului i-a zis: Pentru ce ti-ai batut magarita de trei ori? Iata, Eu am iesit ca sa-ti stau impotriva, caci drumul pe care mergi, este un drum care duce la pierzare, inaintea Mea.

La pierzare. Literal, ,,nesabuit”. Ideea este ca Balaam intreprindea o calatorie pe temeiul incapatanarii lui, si nu in armonie cu voia lui Dumnezeu.



22:33 Magarita M-a vazut, si s-a abatut de trei ori dinaintea Mea; daca nu s-ar fi abatut dinaintea Mea, pe tine te-as fi omorat, iar pe ea as fi lasat-o vie.

Te-as fi omorat. Profetul datora viata lui magaritei pe care o batuse in mod salbatic. Spiritul care-l stapanea pe Balaam se dadea pe fata deplin in purtarea sa.

Pe ea as fi lasat-o vie. Dumnezeu ar fi pastrat magarita chiar daca l-ar fi omorat pe Balaam. Ascultarea este o virtute in ochii lui Dumnezeu. Compara cu experienta magarului unui alt profet neascultator (1 Regi 13,24).



22:34 Balaam a zis Ingerului Domnului: Am pacatuit, caci nu stiam ca te-ai asezat inaintea mea in drum; si acum, daca nu gasesti ca e bine ce fac eu, ma voi intoarce.

Am pacatuit. Poate ca avea in minte pedepsirea inutila a magaritei, cat si urmarirea hotarata a darurilor lui Balac. Daca nu gasesti ca e bine. El stia ca numai din cauza incapatanarii sale i-a fost permis sa

plece.



22:35 Ingerul Domnului a zis lui Balaam: Du-te cu oamenii acestia; dar sa spui numai cuvintele pe care ti le voi spune Eu. Si Balaam a plecat inainte cu capeteniile lui Balac.

Du-te cu oamenii acestia. Compara cu v.20, unde fusese data aceeasi ingaduinta si unde Dumnezeu este iarasi identificat cu vorbitorul.



22:36 Balac a auzit ca vine Balaam, si i-a iesit inainte pana la cetatea Moabului, care este la hotarul Arnonului, la hotarul cel mai departat.

I-a iesit inainte. Balac i-a iesit inainte cu o mare suita de capetenii si demnitari pentru a-l onora pe profetul care, spera el, va elibera tara de teama invaziei. Cetatea Moabului. Compara cu cap. 21,15. Cetatea indicata aici ar putea fi Ar. La hotarul. Sihon, regele amoritilor, cucerise tara moabitilor pana la Arnon. Balac s-a dus chiar pana la granita tinutului sau spre a intampina pe profet.



22:37 Balac a zis lui Balaam: N-am trimis eu oare la tine sa te cheme? Pentru ce n-ai venit la mine? Cum, nu pot eu oare sa-ti dau cinste?

N-am trimis. Un compliment pentru Balaam, in sensul ca Balac n-a cautat sa ascunda sau sa minimalizeze nelinistea sa.

Sa-ti dau cinste. Vezi v.17, cap. 24,11.



22:38 Balaam a raspuns lui Balac: Iata ca am venit la tine; acum, imi va fi oare ingaduit sa spun ceva? Voi spune cuvintele pe care mi le va pune Dumnezeu in gura.

Le va pune Dumnezeu in gura. Balaam ii sugereaza lui Balac ca este sub restrictie, oricat ar putea sa regrete acest lucru (vezi Numeri 23,5; 12,16; 1 Regi 22,14).



22:39 Balaam a mers cu Balac, si au ajuns la Chiriat-Hutot.

Chiriat-Hutot. Literal, ,,cetatea strazilor”. Locul este necunoscut. Unii comentatori il identifica cu Chiriat-aim (cap. 32,37).



22:40 Balac a jertfit boi si oi, si a trimis din ei lui Balaam si capeteniilor care erau cu el.

Balac a jertfit. Dupa toate probabilitatile, o sarbatoare ceremoniala pentru a-l onora pe Balaam si pentru a face un inceput favorabil al operatiunilor. Balac si-a dovedit astfel bucuria ca profetul sosise cu bine (compara cu 1 Samuel 9,23.24).



22:41 Dimineata, Balac a luat pe Balaam, si l-a suit pe Bamot-Baal, de unde Balaam putea sa vada o parte din popor.

Bamot-Baal. Literal, ,,Bamot-Baal”, probabil identic cu Bamot din cap. 21,19. Numele arata ca acesta era un sanctuar pagan. Este posibil ca Balac avea ideea ca blestemul lui Balaam avea sa fie mai eficient, daca ii vedea pe izraeliti in timp ce ii blestema.

O parte. Se poate ca Balaam sa fi fost in masura sa vada intreaga tabara, sau poate ca numai partea cea mai apropiata de muntele pe care statea el. Nu este clar care parte se are in vedere.

Comentariile lui Ellen G. White

1-41 PP 438-444

1-4 PP 438

5,6 PP 439

7 PP 438

8 PP 439

11-19 3T 73

12,13 PP 439

14-20 PP 440

20-25 PP 441

26-29 PP 442

31 SC 26

31-33 PP 442

34 5T 637

34-38 PP 443

41 PP 444


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: