Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Numeri

Numeri, 14


14:1 Toata adunarea a ridicat glasul si a inceput sa tipe. Si poporul a plans in noaptea aceea.

Poporul a plans. Deoarece iscoadele au repetat indoielile in fata capeteniilor semintiei lor, raportul cel rau s-a raspandit in toata tabara.



14:2 Toti copiii lui Israel au cartit impotriva lui Moise si Aaron, si toata adunarea le-a zis: De ce n-om fi murit noi in tara Egiptului, sau de ce n-om fi murit in pustia aceasta?

Au cartit. Oricine isi poate inchipui gravele invinuiri care aveau sa se ridice impotriva lui Moise si Aaron si agitatia de a alege alti conducatori care urmau sa-i conduca inapoi in Egipt (v.4).



14:3 Pentru ce ne duce Domnul in tara aceasta, in care vom cadea ucisi de sabie, iar nevestele noastre si copilasii nostri vor fi de jaf? Nu este oare mai bine sa ne intoarcem in Egipt?

Verset ce nu a fost comentat.

14:4 Si au zis unul altuia: Sa ne alegem o capetenie, si sa ne intoarcem in Egipt.

Capetenie. Ei au mers atat de departe incat sa numeasca o capetenie care sa-l inlocuiasca pe Moise (Neemia 9,17).



14:5 Moise si Aaron au cazut cu fata la pamant, in fata intregii adunari a copiilor lui Israel care era stransa laolalta.

Au cazut cu fata la pamant. Moise si Aaron au cazut cu fata la pamant in disperare inaintea intregii adunari, totusi cu gandurile indreptate catre Dumnezeu.



14:6 Si, dintre cei ce iscodisera tara, Iosua, fiul lui Nun, si Caleb, fiul lui Iefune, si-au rupt hainele,

Si-au rupt hainele. Ruperea hainelor era o veche metoda de a arata o durere mare (Geneza 37,29.34; Iov 1,20; compara cu Ioel 2,13).



14:7 si au vorbit astfel intregii adunari a copiilor lui Israel: Tara pe care am strabatut-o noi ca s-o iscodim, este o tara foarte buna, minunata.

Verset ce nu a fost comentat.

14:8 Daca Domnul va fi binevoitor cu noi, ne va duce in tara aceasta, si ne-o va da: este o tara in care curge lapte si miere.

Binevoitor cu noi. O expresie a gratiei lui Dumnezeu, aflata in 2 Samuel 22,20 despre David, in 1 Regi despre Solomon si in Isaia 62,4 despre biserica.



14:9 Numai, nu va razvratiti impotriva Domnului, si nu va temeti de oamenii din tara aceea, caci ii vom manca. Ei nu mai au nici un sprijin: Domnul este cu noi, nu va temeti de ei!

Ii vom manca. Adica vor fi usor de cucerit (vezi Numeri 13,32; 24,8; Deutronom 7,26; Psalmi 14,4; Ieremia 10,25). Expresia aceasta a demonstrat o mare credinta in puterea si bunavointa lui Dumnezeu de a indeplini fagaduintele Sale.

Sprijin. Literal, ,,umbra lor”. Probabil ca Iosua si Caleb s-au gandit la norul lui Dumnezeu de deasupra taberei lui Israel pentru calauzirea si ocrotirea lor, sugerand prin aceasta neputinta zeilor paganilor de a oferi ocrotire.



14:10 Toata adunarea vorbea sa-i ucida cu pietre, cand slava Domnului s-a aratat peste cortul intalnirii, inaintea tuturor copiilor lui Israel.

Slava Domnului. Slava care a aparut la muntele Sinai (Exod 24,16.17) si a umplut Cortul Intalnirii la consacrarea lui (Exod 40,34.35). Aparitia sfintei sechine fara indoiala ca a impiedicat pe popor sa ucida cu pietre pe cele doua iscoade.



14:11 Si Domnul a zis lui Moise: Pana cand Ma va nesocoti poporul acesta? Pana cand nu va crede el in Mine, cu toate minunile pe care le fac in mijlocul lui?

Pana cand Ma va nesocoti. In decursul istoriei lor, poporul iudeu s-a bazat mult pe descendenta din Avraam, cu toate acestea a dat gres continuu chiar in privinta pentru care a fost onorat de Dumnezeu (Geneza 15,6; Galateni 3,7.9). Aceasta lipsa de credinta este cea care l-a impiedicat sa intre in odihna lui Dumnezeu (Evrei 3,19; 4,11).

Toate minunile. In ciuda lipsei de credinta a marii majoritati a omenirii de acum, ,,semnele”, in forma lor cea mai inalta, sunt un fel de dovada care tinde sa confirme cuvintele lui Dumnezeu (vezi Exod 14,31; Ioan 12,37).



14:12 De aceea, il voi lovi cu ciuma, si-l voi nimici, dar pe tine te voi face un neam mai mare si mai puternic decat el.

Ciuma. Cuvantul inseamna o urgie sau ciuma in general, atat asupra oamenilor, cat si animalelor.

Un neam mai mare. Moise (vezi 32,10) ar fi ajuns astfel al doilea Avraam, realizandu-se astfel tot ceea ce fusese fagaduit acelui patriarh (Geneza 12,2; 18,18; Deutronom 26,5; Isaia 51,2).



14:13 Moise a zis Domnului: Egiptenii vor auzi lucrul acesta, ei, din mijlocul carora ai scos pe poporul acesta prin puterea Ta.

Egiptenii vor auzi. Moise foloseste aceste cuvinte ca un argument pentru in cererea lui Iehova (vezi Exod 32,12; Deutronom 9,28; Iosua 7,9; Isaia 48,9.11 etc.).



14:14 Si vor spune locuitorilor tarii aceleia. Ei stiau ca Tu, Domnul, esti in mijlocul poporului acestuia; ca Te aratai in chip vazut, Tu, Domnul; ca norul Tau sta peste el; ca Tu mergi inaintea lui ziua intr-un stalp de nor, si noaptea intr-un stalp de foc.

Tarii aceleia. Referirea este la Canaan. In chip vazut. Literal, ,,ochi catre ochi”. Compara cu expresii asemanatoare din Numeri 12,8; Exod 33,11; Isaia 52,8.



14:15 Daca omori pe poporul acesta ca pe un singur om, neamurile, care au auzit vorbindu-se de Tine, vor zice:

Ca pe un singur om. Un tablou de nimicire totala ca a unui singur om printr-o singura lovitura (Judecatori 6,16). Vorbindu-se de tine. Cuvantul ebraic inseamna ,,raport”, ,,stiri” false sau adevarate.



14:16 Domnul n-avea putere sa duca pe poporul acesta in tara pe care jurase ca i-o va da: de aceea l-a omorat in pustie!

Verset ce nu a fost comentat.

14:17 Acum, sa se arate puterea Domnului in marimea ei, cum ai spus cand ai zis:

Puterea Domnului. Cuvantul ,,Domnul” in acest verset nu este cel tradus Iehova, ca in versetele 16 si 18 si, de aceea, nu este tiparit in litere majuscule in KJV (vezi comentariul pentru Exod 6,3; 15,2). Aici, Moise foloseste un argument intemeiat pe natura lui Dumnezeu, asa cum este descoperita la muntele Sinai (Exod 34,6.7).



14:18 Domnul este incet la manie si bogat in bunatate, iarta faradelegea si razvratirea; dar nu tine pe cel vinovat drept nevinovat, si pedepseste faradelegea parintilor in copii pana la al treilea si la al patrulea neam.

Iarta faradelegea si razvratirea. Literal, ,,Cel care ridica faradelegea si razvratirea”. Cuvantul tradus ,,faradelege” inseamna perversiune, alterare, faradelege, razvratire, sfidare, revolta.



14:19 Iarta dar faradelegea poporului acestuia, dupa marimea indurarii Tale, cum ai iertat poporului acestuia din Egipt pana aici.

Verset ce nu a fost comentat.

14:20 Si Domnul a spus: Iert cum ai cerut.

Cum ai cerut. Poporul mai fusese in situatia de a pieri in pustie (Exod 32,34), dar rugaciunea lui Moise a impiedicat totala lor exterminare ca natiune. In rolul lui de mijlocitor, Moise a fost un inainte-mergator al lui Hristos (Psalmi 105,23; Ieremia 15,1).



14:21 Dar cat este de adevarat ca Eu sunt viu si ca slava Domnului va umple tot pamantul,

Ca Eu sunt viu. Aceeasi expresie apare in Isaia 49,18; Ieremia 22,24; 46,18; Tefania 2,9. Ea este folosita spre a confirma declaratia cea mai solemna.



14:22 atat este de adevarat ca toti cei ce au vazut cu ochii lor slava Mea, si minunile pe care le-am facut in Egipt si in pustie, si totusi M-au ispitit de zece ori acum, si n-au ascultat glasul Meu,

N-au ispitit. Cuvantul ebraic folosit aici inseamna a ispiti in sensul modern. Compara urmatoarea folosire a aceluiasi verb tradus ,,incercat”, insemnand ,,proba”: Exod 15,25; 20,20; Daniel 1,12.14; Maleahi 3,10.



14:23 toti aceia nu vor vedea tara pe care am jurat parintilor lor ca le-o voi da, si anume, toti cei ce M-au nesocotit, n-o vor vedea.

Verset ce nu a fost comentat.

14:24 Iar pentru ca robul Meu Caleb a fost insufletit de un alt duh, si a urmat in totul calea Mea, il voi face sa intre in tara in care s-a dus, si urmasii lui o vor stapani.

Robul Meu Caleb. Implinirea acestei fagaduinte apare in Iosua 14,6-15; Judecatori 1,20. Alt Duh. Adica influenta Duhului Sfant asupra duhului lui Caleb (vezi Judecatori 3,10; 6,34; Isaia 59,19; 61,1). A urmat in totul calea Mea. Aceasta expresie este repetata (vezi Iosua 14,8; Numeri 32,11; Deutronom 1,36).



14:25 Amalecitii si Canaanitii locuiesc valea aceasta: deci maine, intoarceti-va, si plecati in pustie, pe calea care duce spre Marea Rosie.

Locuiesc valea. Daca ar fi incercat sa intre in tara sfanta prin vale, amalecitii si canaaniti i-ar fi invins. Intoarceti-va. Poporului i s-a poruncit astfel sa se retraga intr-o directie sud-estica spre Marea Rosie.



14:26 Domnul a vorbit lui Moise si lui Aaron, si a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

14:27 Pana cand voi lasa aceasta rea adunare sa carteasca impotriva Mea? Am auzit cartirile copiilor lui Israel, care carteau impotriva Mea.

Verset ce nu a fost comentat.

14:28 Spune-le: Pe viata Mea! zice Domnul, ca va voi face intocmai cum ati vorbit in auzul urechilor Mele.

Verset ce nu a fost comentat.

14:29 Trupurile voastre moarte vor cadea in pustia aceasta. Voi toti, a caror numaratoare s-a facut, numarandu-va de la varsta de douazeci de ani in sus, si care ati cartit impotriva Mea,

Trupurile voastre moarte. Folosit despre corpurile moarte ale oamenilor (Amos 8,3) si ale animalelor (Geneza 15,11), aici ca dispret (vezi Levitic 26,30; Ezechiel 6,5).

De la varsta de 20 de ani in sus. In general, se crede ca levitii au fost exclusi din aceasta prezicere, pentru ca ei n-au fost printre cei numarati de la 20 de ani in sus, ci de la o luna (cap. 3,15), sau de la 30 de ani (cap. 4,3). Ba mai mult, ei n-au avut reprezentant printre iscoade. Aceasta idee este sustinuta de faptul ca Eleazar, fiul lui Aaron, care era clar ca avea peste 30 de ani cand a ajuns preot, a supravietuit (Iosua 17,4; 24,33).



14:30 nu veti intra in tara pe care jurasem ca va voi da-o s-o locuiti, afara de Caleb, fiul lui Iefune, si Iosua, fiul lui Nun.

Pe care jurasem. Literal, ,,spre care Imi ridicasem mana” (vezi Geneza 14,22; Deutronom 32,40; Ezechiel 20,5.6.15.23).



14:31 Pe copilasii vostri insa, despre care ati zis ca vor fi de jaf, ii voi face sa intre in ea, ca sa cunoasca tara pe care ati nesocotit-o voi.

Copilasii vostri. Sub varsta de 20 de ani (vezi v.3; Deutronom 1,39).



14:32 Iar cat despre voi, trupurile voastre moarte vor cadea in pustie.

Verset ce nu a fost comentat.

14:33 Si copiii vostri vor rataci patruzeci de ani in pustie, si vor ispasi astfel pacatele voastre, pana ce toate trupurile voastre moarte vor cadea in pustie.

Vor rataci. Literal, ,,vor fi pastori”. (Acelasi cuvant original se afla in Geneza 13,7; 47,3; Exod 2,17; Isaia 31,4; Ieremia 6,3 etc.). Poporul urma sa rataceasca prin pustie, ingrijindu-si turmele.

Vor cadea. Cuvantul astfel tradus nu inseamna ,,a se consuma” sau ,,a putrezi”, ci ,,a fi uzat”, ,,a fi terminat”, ,,a fi sfarsit”. Astfel se refera la tot ce se poate lua de la cei condamnati sa moara. Compara cu urmatoarele texte in care acelasi cuvant este tradus ,,s-a sfarsit” (Geneza 47,18), ,,a ispravit” (Iosua 5,8), ,,sfarsitul” (Iov 31,4).



14:34 Dupa cum in patruzeci de zile ati iscodit tara, tot asa, patruzeci de ani veti purta pedeapsa faradelegilor voastre; adica un an de fiecare zi: si veti sti atunci ce inseamna sa-Mi trag Eu mana de la voi.

De fiecare zi. De la yom, un cuvant redat diferit, precum: ,,zi”, ,,timp” (Geneza 26,8), ,,vreme” (Geneza 40,4), ,,varsta” (Geneza 18,11), ,,cand” (Levitic 14,57), ,,azi” (Deutronom 31,21), ,,acum (1 Samuel 9,27), ,,toti” (2 Samuel 13,23), ,,intotdeauna” (2 Regi 17,37), ,,viata lunga” (Psalmi 91,16), ,,zilele mele” (Iov 27,4), ,,o zi rece” (Proverbe 25,20) si ,,an” (Exod 13,10). Yom era, fara indoiala, mult mai flexibil in inteles de cat este cuvantul nostru ,,zi”. In folosirea obisnuita a ebraicului yamim, ,,zile”, era adesea folosit pentru ,,an” (vezi Exod 13,10; Levitic 25,29; Numeri 9,22; Iosua 13,1; Judecatori 11,40; 17,10; 21,19; 1 Samuel 1,3.21; 2,19; 20,6; 27,7; 2 Samuel 14,26; 1 Regi 1,1; 2 Cronici 21,19; Amos 4,4).

Cuvantul yom este o forma indulcita din chom, ,,caldura”, din radacina yacham, ,,a incalzi” (vezi comentariul pentru Geneza 9,2). Se spunea ca fiecare zi era compusa din ,,seara”, partea de zi intunecata sau ,,rece” (Geneza 1,4.5; 3,8) si partea luminata a zilei sau ,,calduroasa” (Geneza 1,4.5; 18,1). Tot asa era compus si anul din frigul iernii si din caldura verii (vezi Geneza 8,22). In felul acesta, in ceea ce priveste ciclurile lor de temperatura, amandoua au o caracteristica semnificativa comuna, ziua si anul se asemanau. In Geneza 8,22, diferitele expresii ca ,,timpul semanatului si seceratului”, ,,frigul si caldura”, ,,vara si iarna” si ,,ziua si noaptea” sunt folosite in acest sens paralel. Primele doua perechi sunt produsul sau rezultatul ultimelor doua. In primele doua, caldura urmeaza frigului; in ultimele doua, frigul urmeaza caldurii. Noteaza mai ales paralelismul strict al ultimelor doua perechi, unde caldura si frigul anului sunt paralele cu caldura si frigul zilei.

Aici (Numeri 14,34) se intalneste prima folosire a cuvintelor ,,zi” si ,,an” impreuna intr-un sens corelat, intr-o prezentare profetica. Iscoadele petrecusera 40 de zile cercetand tara Canaanului si adusesera raportul lor nefavorabil cu privire la perspectivele ocuparii ei. Facand asa, ei au demonstrat necredinta in fagaduintele lui Dumnezeu si in puterea Lui de a indeplini aceste fagaduinte. In plus, acest raport a fost acceptat de popor (vezi comentariul pentru v.4). Ca rezultat al acestei hotarari, natiunea a fost condamnata sa sufere 40 de ani in pustie. Cele 40 de zile literale au devenit astfel 40 de ani literali – un an de pelerinaj vindecator prin pustie pentru fiecare zi lipsita de credinta petrecuta in tara fagaduita. Faptul ca acesta nu este un caz izolat al folosirii principiului an-zi in profetie reiese evident din Ezechiel 4,6, unde este aplicat din nou acelasi principiu. Dumnezeu i-a spus lui Ezechiel in mod clar: ,,iti pun cate o zi pentru fiecare an” si, facand asa, a confirmat principiul stabilit in Numeri 14,34.

Sa-Mi trag. De la verbul care inseamna ,,a impiedica”, ,,a frustra”, ,,a restrange”. El mai este tradus si ,,a respinge” (cap. 30,5.8.11), ,,a descuraja” (cap. 32,7.9) si ,,a face fara efect” (Psalmi 33,10). Ei ajunsesera in opozitie cu Dumnezeu si se instrainasera de El. Ca sa poata invata sa conlucreze cu El, Dumnezeu a randuit ca ei sa cunoasca opozitia Lui si frustrarea Lui fata de planurile lor.



14:35 Eu, Domnul, am vorbit! In adevar, asa voi face acestei rele adunari, care s-a unit impotriva Mea; vor fi nimiciti in pustia aceasta si in ea vor muri.

Verset ce nu a fost comentat.

14:36 Barbatii pe care ii trimisese Moise sa iscodeasca tara, si care, la intoarcerea lor, facusera ca toata adunarea sa carteasca impotriva lui, innegrind tara;

Verset ce nu a fost comentat.

14:37 oamenii acestia, care innegrisera tara, au murit acolo inaintea Domnului, loviti de o moarte napraznica.

Loviti de moarte. Literal, ,,o lovitura”. Acelasi cuvant este folosit despre cele zece plagi egiptene (Exod 9,14), despre plaga care a venit dupa rascoala lui Core, Datan si Abiram (Numeri 16,48.49) si despre uciderea prin sabie (1 Samuel 4,17; 2 Samuel 17,9; 18,7). Felul de ,,lovitura” care s-a abatut aici asupra oamenilor nu a fost descoperit.

Inaintea Domnului. Adica ,,moartea” a fost o judecata divina.



14:38 Numai Iosua, fiul lui Nun, si Caleb, fiul lui Iefune, au ramas cu viata dintre oamenii aceia care se dusesera sa iscodeasca tara.

Verset ce nu a fost comentat.

14:39 Moise a spus aceste lucruri tuturor copiilor lui Israel; si poporul a fost intr-o mare jale.

Verset ce nu a fost comentat.

14:40 S-au sculat dis-de-dimineata a doua zi, si s-au suit pe varful muntelui, zicand: Iata-ne! suntem gata sa ne suim in locul de care a vorbit Domnul, caci am pacatuit.

Muntelui. Adica ,,muntele amoritilor” (Deutronom 1,19.20) sau regiunea muntoasa a lui Negeb, la nord de Cades-Barnea (vezi comentariul pentru Numeri 13,17). Iata-ne, suntem gata. O recunoastere ca erau gata sa faca asa cum au pledat Iosua si Caleb (cap. 13,30; 14,9).



14:41 Moise a zis: Pentru ce calcati porunca Domnului? Nu veti izbuti.

Pentru ce. Dumnezeu le poruncise sa se retraga (v.25), nu sa avanseze.

14:42 Nu va suiti, caci Domnul nu este in mijlocul vostru! Nu cautati sa fiti batuti de vrajmasii vostri.

Nu este in mijlocul vostru. Chivotul nu urma sa-i insoteasca (Numeri 14,44; compara cu Iosua 6,8.9), si nici norul nu avea sa mearga inaintea lor.

14:43 Caci Amalecitii si Canaanitii sunt inaintea voastra, si veti cadea ucisi de sabie; o data ce v-ati abatut de la Domnul, Domnul nu va fi cu voi.

Verset ce nu a fost comentat.

14:44 Ei s-au indaratnicit si s-au suit pe varful muntelui; dar chivotul legamantului si Moise n-au iesit din mijlocul taberei.

Ei s-au indaratnicit. Un caz evident de nesabuire si comportament indaratnic manifestat impotriva voii lui Dumnezeu. Chivotul. Norul a ramas deasupra Cortului Intalnirii. Prin urmare, Moise n-a facut nici o miscare sa paraseasca tabara, iar levitii n-au dus chivotul inaintea poporului (cap. 9,21.22; 10,33). Dupa cat se pare, in afara de leviti, toate celelalte semintii au iesit.

14:45 Atunci s-au pogorat Amalecitii si Canaanitii, care locuiau pe muntele acela, i-au batut, si i-au taiat in bucati pana la Horma.

Horma. Care inseamna ,,inchinat nimicirii”. O cetate care dupa aceea a fost repartizata lui Iuda sau Simeon, Horma este amintita de mai multe ori in Scripturi (Numeri 21,3; Judecatori 1,17; 1 Samuel 30,30). Directia de urmarire este data mai clar in Deutronom 1,44. Lungimea ei sugereaza ca numarul ranitilor si al mortilor n-a fost mic.

Comentariile lui Ellen G. White

1-45 PP 389-394; SR 159-163; 4T 149-154; 5T 377-380 20 ML 20,288

24 PP 391; 5T 303,378,380

1 5T 377

1,2 4T 149

1-5 PP 389; SR 159

2 PP 391; SR 163; 4T 150

2-4 5T 377

3 4T 150

4 SR 160; 4T 150

5 4T 149.151; 5T 377

6 4T 149; 5T 377

6-8 SR 175

7-9 PP 390; SR 160; 4T 149,151; 5T 377

9 MH 510

10 EW 14; 4T 151; 5T 378

10-12 PP 390

11-16 SR 161

12 PK 312; 4T 152

13-16 4T 152

16 5T 378

17-19 PK 313; PP 390; SR 162; 4T 152

19 ML 288

20,21 PK 313

20-24 SR 162

21 ML 288

23,24 4T 153

25 SR 162

26-30 SR 163

28,29 PP 391

29 4T 153

29,30 FE 508; Te 13; 4T 153

30 Ed 149; FE 505

31 PP 391; SR 163; 4T 153

33 FE 505; SR 163

34 DA 233; Ev 696; GC 324; PK 698; PP 391; SR 163

36,37 PP 391

37 4T 153

39,40 PP 392

41-43 PP 393

4T 154

PP 437