Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Numeri

Numeri, 10


10:1 Domnul a vorbit lui Moise, si a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

10:2 Fa-ti doua trambite de argint; sa le faci de argint batut. Ele sa-ti slujeasca pentru chemarea adunarii si pentru pornirea taberelor.

Trambite de argint. Exista trei cuvinte ebraice traduse ,,trambite”. Unul era cornul de berbec (Exod 19,13) folosit la Sinai si la Ierihon (Iosua 6,5). Era trambita folosita la lucrarile vremelnice, apoi era una numita aici de unii scriitori ,,clarinet”. Acesta era un tub drept si subtire cu o gura stralucitoare.



10:3 Cand se va suna cu ele, toata adunarea sa se stranga la tine, la usa cortului intalnirii.

Cu ele. Sunarea din ambele trambite insemna adunarea intregii tabere. Pentru o sunare semnificativa a trambitelor, vezi Ioel 2,15.



10:4 Cand se va suna numai cu o trambita, sa se stranga la tine capeteniile, mai marii peste miile lui Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

10:5 Cand veti suna cu valva, sa porneasca cei ce tabarasc la rasarit;

Suna cu valva. Cuvantul ,,valva” este tradus ,,strigat” in Ieremia 20,16 si Amos 1,14.



10:6 cand veti suna a doua oara cu valva, sa porneasca cei ce tabarasc la miaza-zi: pentru plecarea lor, sa se sune cu valva.

Verset ce nu a fost comentat.

10:7 Cand va fi vorba de strangerea adunarii, sa sunati, dar sa nu sunati cu valva.

Verset ce nu a fost comentat.

10:8 Din trambite sa sune fiii lui Aaron, preotii. Aceasta sa fie o lege vesnica pentru voi si pentru urmasii vostri.

Preotii. Deoarece trambitele erau folosite pentru sarcini religioase si sunau in armonie cu dorintele exprimate ale lui Dumnezeu, era numai firesc ca instrumentele sa fie date in seama preotilor si sa se restranga suflarea din instrumente numai la ei.



10:9 Cand veti merge la razboi, in tara voastra, impotriva vrajmasului care va lupta impotriva voastra, sa sunati cu valva din trambite, si Domnul, Dumnezeul vostru, Isi va aduce aminte de voi, si veti fi izbaviti de vrajmasii vostri.

In tara voastra. Referirea este la Tara Sfanta, cand aveau sa inceteze peregrinarile si cand folosul practic pentru care fusesera facute trambitele avea sa fie incheiat.



10:10 In zilele voastre de bucurie, la sarbatorile voastre, si la lunile noi ale voastre, sa sunati din trambite, cand va veti aduce arderile de tot si jertfele de multumire; si ele vor face ca Dumnezeul vostru sa-Si aduca aminte de voi. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.

Zilele voastre de bucurie. Aceasta avea sa insemne orice ocazie de recunostinta nationala (vezi 2 Cronici 5,12.13; 7,6; 29,27; Estera 9,19; Ioan 10,22). Sarbatorile voastre. Literal, ,,la adunarile voastre hotarate”, care inseamna Pastele, Sarbatoarea Azimelor, Sarbatoarea Saptamanilor, Sarbatoarea Trambitelor, Ziua Ispasirii,

Sarbatoarea Corturilor (Levitic 23).

Lunile noi. Adica, prima zi a fiecarei luni, sau la fiecare luna noua (Vezi articolul despre calendarul iudaic din volumul II).



10:11 In ziua a douasprezecea a lunii a doua a anului al doilea, s-a ridicat norul de pe cortul intalnirii.

In ziua a douazecia. Aceasta a fost prima calatorie a izraelitilor de la pustia Sinai, unde tabarasera aproape un an (vezi Exod 16,1; 19,1).

A anului al doilea. Un an si ceva peste o luna de la inceputul Exodului (vezi p. 187).

S-a ridicat norul. Norul statuse deasupra Cortului Intalnirii o luna si nouasprezece zile (Exod 40,17.34).



10:12 Si copiii lui Israel au pornit din pustia Sinai dupa taberele lor. Norul s-a oprit in pustia Paran.

Pustia Paran. Limitele precise ale acestei pustii nu sunt determinate. In linii mari, ea se marginea cu golful Acaba la rasarit, golful Suez la apus si muntii Sinai la sud. Acesta era locul de locuit al lui Ismael (Geneza 21,21 si compara cu Geneza 14,6; Deutronom 33,2 Habacuc 3,3).



10:13 Aceasta intaie plecare au facut-o dupa porunca Domnului data prin Moise.

Verset ce nu a fost comentat.

10:14 Intai a pornit steagul taberei fiilor lui Iuda, impreuna cu ostirile lui. Peste ostirea lui Iuda era mai mare Nahson, fiul lui Aminadab;

Nahson. In fiecare caz capetenia (versetele 14-27) era comandantul semintiei (capitolul 1,4-16) si dadea toate ordinele in timpul marsului.



10:15 peste ostirea semintiei fiilor lui Isahar era Netaneel, fiul lui Tuar;

Verset ce nu a fost comentat.

10:16 peste ostirea semintiei fiilor lui Zabulon, era Eliab, fiul lui Helon.

Verset ce nu a fost comentat.

10:17 Cand a fost desfacut cortul, au pornit intai fiii lui Gherson si fiii lui Merari, ducand cortul.

Verset ce nu a fost comentat.

10:18 Apoi a pornit steagul taberei lui Ruben, impreuna cu ostirile lui. Peste ostirea lui Ruben era mai mare Elitur, fiul lui Sedeur;

Verset ce nu a fost comentat.

10:19 peste ostirea semintiei fiilor lui Simeon, era Selumiel, fiul lui Turisadai;

Verset ce nu a fost comentat.

10:20 peste ostirea semintiei fiilor lui Gad era Eliasaf, fiul lui Deuel.

Verset ce nu a fost comentat.

10:21 Apoi au pornit Chehatitii, ducand sfantul locas; pana la venirea lor ceilalti intinsesera cortul.

Sfantul locas. Aceasta nu se refera la Cortul Intalnirii, care era transportat de ghersoniti si de merariti, ci la obiectele sfinte, chivotul, etc., duse pe umeri de chehatiti (vezi capitolul 4,4.15).



10:22 Apoi a pornit steagul taberei fiilor lui Efraim, impreuna cu ostirile lui. Peste ostirea lui Efraim era mai mare Elisama, fiul lui Amihud;

Verset ce nu a fost comentat.

10:23 peste ostirea semintiei fiilor lui Manase era Gamliel, fiul lui Pedahtur;

Verset ce nu a fost comentat.

10:24 peste ostirea semintiei fiilor lui Beniamin era Abidan, fiul lui Ghideoni.

Verset ce nu a fost comentat.

10:25 Apoi a pornit steagul taberei fiilor lui Dan, impreuna cu ostirile lui: ei erau coada tuturor taberelor. Peste ostirea lui Dan era mai mare Ahiezer, fiul lui Amisadai;

Coada. Adica, ariergarda, literal ,,colector”. Neftali, in parte de sub Dan, era in realitate chiar la urma. Cuvantul este aplicat la Dumnezeu ca ocrotitor in Isaia 52,12; 58,8.



10:26 peste ostirea semintiei fiilor lui Aser era Paguiel, fiul lui Ocran;

Verset ce nu a fost comentat.

10:27 peste ostirea semintiei fiilor lui Neftali era Ahira, fiul lui Enan.

Verset ce nu a fost comentat.

10:28 Acesta a fost sirul in care au pornit copiii lui Israel, dupa ostirile lor; asa au plecat.

Verset ce nu a fost comentat.

10:29 Moise a zis lui Hobab, fiul lui Reuel, Madianitul, socrul lui Moise: Noi plecam spre locul despre care Domnul a zis: Eu vi-l voi da. Vino cu noi, si iti vom face bine, caci Domnul a fagaduit ca va face bine lui Israel.

Hobab. Versetul acesta nu lamureste daca Hobab Pan Reuel a fost socrul lui Moise, deoarece cuvantul inseamna numai ,,ruda de orice fel. Contextul trebuie sa hotarasca in fiecare caz. Reuel era socrul (Exod 2,16-21), deci Hobab, fiul lui, era cumnatul lui Moise (vezi PP 628).



10:30 Hobab i-a raspuns: Nu pot sa merg; ci ma voi duce in tara mea si in locul meu de nastere.

Verset ce nu a fost comentat.

10:31 Si Moise a zis: Nu ne parasi, te rog; fiindca tu cunosti locurile unde putem sa tabaram in pustie; deci tu sa ne fii calauza.

Tu cunosti. Ca locuitor al desertului, Hobab cunostea bine semnele si drumurile lui si stia unde sa caute apa.

10:32 Si daca vii cu noi, te vom face sa te bucuri de binele, pe care ni-l va face Domnul.

Daca vii cu noi. Probabil ca pana la urma Hobab a consimtit sa-i insoteasca, deoarece copiii lui Hobab au locuit printre copiii lui Iuda (Judecatori 1,16; 4,11).



10:33 Ei au plecat de la muntele Domnului, si au mers trei zile; chivotul legamantului Domnului a pornit inaintea lor, si a facut un drum de trei zile, ca sa le caute un loc de odihna.

Chivotul legamantului. Adica, al celor Zece Porunci (Numeri 14,44; Deutronom 10,8; 31,9.25; Iosua 4,7.18; 6,8). Un legamant este un acord. Legamantul dintre Dumnezeu si Israel a fost acordul prin care urmau sa fie poporul Lui, sa-L asculte si sa devina reprezentantii Sai inaintea lumii si prin care Dumnezeu avea sa-i binecuvanteze si sa fie Dumnezeul lor (vezi comentariul pentru Exod 19,5 si 24,7). A fost pe temeiul alegerii lor de bunavoie de a accepta rolul de a fi poporul ales al lui Dumnezeu ca El le-a dat cele Zece Porunci pe care ei au fagaduit sa le asculte ca parte a acordului lor (Exod 19,8; 24,3.7). In mod potrivit, cele Zece Porunci, scrise cu mana lui Dumnezeu pe doua table de piatra, au ajuns sa fie numite ,,legamantul” (Deutronom 4,13), pentru ca ele constituiau o copie scrisa a conditiilor pe care se intemeia legamantul. Chivotul insusi, continand cele Zece Porunci, a ajuns astfel sa fie cunoscut ca ,,chivotul legamantului” (vezi comentariul pentru Exod 25,16 si Numeri 1,50).



10:34 Norul Domnului era deasupra lor in timpul zilei, cand porneau din tabara.

Verset ce nu a fost comentat.

10:35 Cand pornea chivotul, Moise zicea: Scoala-Te, Doamne, ca sa se imprastie vrajmasii Tai, si sa fuga dinaintea Fetei Tale cei ce Te urasc!

Moise zicea. Pornirea copiilor lui Israel in calatoria lor spre Tara Sfanta era o demonstratie de credinta si de nadejde. Asupra lui Moise apasa cea mai mare povara. Versetele 35 si 36 raporteaza despre rugaciunea lui de dimineata pentru o buna calatorie in timpul zilei si despre rugaciunea lui de seara pentru odihna si ocrotire. Apostolul Pavel vorbeste despre Israel ca fiind ,,botezati in nor si in mare, pentru Moise” (1 Corinteni 10,2).Comentariile lui Ellen G. White

33 PP375

34-36 SR 157

35,36 ED 38, PP 376

10:36 Iar cand il asezau, zicea: Intoarce-Te, Doamne, la zecile de mii ale miilor lui Israel!

Verset ce nu a fost comentat.