English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Neemia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Neemia, 8


8:1 Cand a venit luna a saptea, copiii lui Israel erau in cetatile lor. Atunci tot poporul s-a strans ca un singur om pe locul deschis dinaintea portii apelor. Au zis carturarului Ezra sa se duca sa ia cartea Legii lui Moise, data de Domnul lui Israel.

Tot poporul s-a strans. Introducerea relatarii din cap. 8 este identica cu cea din Ezra 3 (Neemia 7,73-8,1; cf. Ezra 3,1). Acelasi lucru, adunarea poporului in apropiere de luna a saptea, este descrisa in aceleasi cuvinte. Dar scopul acestei adunari a poporului era diferit de cel amintit in Ezra 3. In Ezra, ei s-au adunat pentru a reface altarul arderilor de tot si cultul jertfelor. Acum ei se aduna cu scopul de a celebra marile sarbatori ale lunii a 7-a si pentru instruire religioasa. Se pare ca poporul nu a fost convocat pentru aceasta adunare, ci era vremea cand ei veneau la Templu in mod obisnuit. Este posibil ca Ezra sa fi instituit astfel de adunari, dupa intoarcerea lui din Babilon, in urma cu 13 ani. De aceea devenise o deprindere in Iudea ca poporul sa se adune la Ierusalim la inceputul anului civil (vezi vol. II, p. 110) pentru instruire si pentru celebrarea celor trei mari sarbatori ale lunii: sarbatoarea trambitelor, Ziua Ispasirii si sarbatoarea corturilor (Levitic 23,24-43; vezi la Exod 23,14; Deuteronom 6,16).

Portii apelor. Cu privire la amplasarea Portii apelor, vezi la cap. 3,26.

Am zis. E remarcabil ca poporul a venit sa ceara sa fie invatat. Cu toate ca multi dintre ei erau neglijenti in tinerea legii, simteau totusi dorinta sa o auda citita. Nemultumiti de starea prezenta, ei doreau sa progreseze in viata lor spirituala si erau convinsi ca auzirea Cuvantului lui Dumnezeu le va fi de folos.

Carturarul Ezra. Vezi la Ezra 7,6. Cartea Legii. Poporul cunostea Pentateucul la care se face referire aici si stia ca Ezra il cunostea bine.



8:2 Si preotul Ezra a adus Legea inaintea adunarii, alcatuita din barbati si femei si din toti cei ce erau in stare s-o inteleaga. Era intaia zi a lunii a saptea.

Intaia zi. Ziua de Anul Nou a calendarului civil (vezi vol. II, p. 110). Ziua intai a lunii a 7-a era mai speciala decat celelalte zile de luna noua ale anului ca Sarbatoare a trambitelor si celebrata ca o sarbatoare mare printr-o adunare solemna si prin incetarea lucrului (Levitic 23,23-25; Numeri 29,1-6).

8:3 Ezra a citit in carte de dimineata pana la amiaza, pe locul deschis dinaintea portii apelor, in fata barbatilor si femeilor si in fata celor ce erau in stare s-o inteleaga. Tot poporul a fost cu luare aminte la citirea cartii Legii.

o inteleaga. Tot poporul a fost cu luare aminte la citirea cartii Legii.

De dimineata pana la amiaza. Sesiunea de invatare a durat cinci sau sase ore. Faptul ca ea nu a constat din lectura neintrerupta reiese din v. 4-8, care explica ca citirea a alternat cu interpretari explicative ale legii din partea levitilor.



8:4 Carturarul Ezra statea pe un scaun de lemn, ridicat cu prilejul acesta. Langa el, la dreapta, stateau Matitia, Sema, Anaia, Urie, Hilchia si Maaseia, si la stanga: Pedaia, Misael, Malchia, Hasum, Hasbadana, Zaharia si Mesulam.

Un scaun de lemn. [Un amvon de lemn, KJV.] Compara cu cuvantul "stalp" din 2 Regi 11,4 si 23,3 (KJV), unde, totusi, expresia folosita este 'ammud, "tribuna". Aici este folosit cuvantul ebraic migdal, care, in general, inseamna "turn". Trebuie sa fi fost o platforma inalta, daca poate fi folosit termenul de "turn" pentru a o descrie. Deci, este justificata traducerea "amvon", intelegand ca era un "amvon" inalt, pentru ca tot poporul sa poata vedea si auzi pe Ezra si pe cei care il insoteau.

Langa el... stateau. Sase persoane, probabil preoti, stateau la dreapta lui Ezra si sapte la stanga lui. In cartea apocrifa 1 Esdras sunt mentionate sapte persoane care stau la dreapta lui, numele Azaria fiind inserat intre Anania si Urie. Urie este, poate, tatal lui Meremot din cap. 3,4.21; Maaseia, tatal lui Azaria din cap. 3,23; Pedaia, cel amintit in cap. 3,25; Azaria, cel care trebuie introdus, daca acceptam raportul din 1 Esdras, s-ar putea sa fie acelasi cu cel amintit in cap. 3,23; in timp ce Mesulam apare in cap. 3,4.6 si un Malchia in cap. 3,11.14.21.



8:5 Ezra a deschis cartea inaintea intregului popor, caci statea mai sus decat tot poporul. Si cand a deschis-o, tot poporul s-a sculat.

Tot poporul s-a sculat. In adunari publice, de obicei, iudeii stateau asezati pentru a asculta, desi ocazional ramaneau in picioare si stateau in picioare pentru rugaciune. Nu e de presupus ca ei au stat in picioare pe tot parcursul celor sase ore de citire si instruire. Traditia rabinica sustine ca din zilele lui Moise era un obicei la israeliti de a sta in picioare in timpul citirii legii.



8:6 Ezra a binecuvantat pe Domnul, Dumnezeul cel mare, si tot poporul a raspuns ridicand mainile: Amin! Amin! Si s-au plecat si s-au inchinat inaintea Domnului, cu fata la pamant.

Ezra a binecuvantat pe Domnul. Este posibil ca binecuvantarea lui Ezra sa fi inceput cu o propozitie de multumire, ca aceea a lui Daniel (1 Cronici 29,10), si nu cu un psalm intreg, ca in 1 Cronici 16,8-36.

Ridicand mainile. Despre obiceiul iudeilor de a ridica mainile la rugaciune, vezi Psalmi 134,2; 1Timotei 2,8 etc.

Amin! Amin! Repetitia marcheaza profunzimea simtamintelor (vezi 2 Regi 11,14; Luca 23,21).

Cu fata la pamant. Compara cu 2 Cronici 7,3.



8:7 Iosua, Bani, Serebia, Iamin, Acub, Sabetai, Hodia, Maaseia, Chelita, Azaria, Iozabad, Hanan, Pelaia, si Levitii, lamureau poporului Legea, si fiecare statea la locul lui.

Si Levitii. Intrucat toti barbatii enumerati in versetul acesta sunt leviti (despre unii dintre ei, vezi cap. 9,4.5), expresia aceasta fie vrea sa spuna "si restul Levitilor", fie ebraicul we, "si", trebuie tradus "chiar" sau "anume".

Fiecare statea. [Poporul statea, KJV.] Literal, "poporului stand". Este imposibil ca ei sa fi stat in picioare in timpul celor sase ore de citire si instruire. Intelesul este ca poporul a stat pe loc si nu s-a imprastiat. Fiecare era adanc interesat si dornic sa primeasca hrana spirituala.



8:8 Ei citeau deslusit in cartea Legii lui Dumnezeu, si-i aratau intelesul, ca sa-i faca sa inteleaga ce citisera.

Deslusit. Ebr. mephorash, "a fi explicat", de la radacina parash, "a desparti", "a specifica" (vezi la Ezra 4,18). Cu toate ca parash apare de cateva ori in VT, semnificatia lui precisa nu e mereu sigura. Desi traducerea "deslusit" sau "lamurit" e posibila, multi cercetatori prefera expresia "cu interpretare" (RSV margine), in felul acesta accentuand ideea de a face insemnatatea clara pentru minte si nu doar sunetul clar pentru ureche. Evident ca prima o include pe cea de-a doua, deoarece adunarea trebuia sa auda bine, pentru ca apoi sa prinda insemnatatea. Altii sugereaza "in sectiuni", vrand sa spuna ca erau citite si clarificate portiuni din lege. Unii au considerat ca acest obicei de a citi un scurt pasaj din Scriptura in evreieste si de a-l explica in aramaica a inceput sa se practice dupa exil, cand aramaica a inceput sa inlocuiasca ebraica (vezi Neemia 13,24) ca limba comuna a poporului (vezi vol. I, p. 29, 30; vezi la Luca 4,16).

Si-i aratau intelesul. Aceasta a fost interpretat ca insemnand ca levitii traduceau cuvintele ebraice in aramaica populara.

Conform v. 5-8, numai levitii se pare ca citeau din cartea legii si explicau ce citeau. Ezra se pare ca n-a facut mai mult decat sa deschida cartea (v. 5) si sa prezideze adunarea. Totusi, v. 2.3 declara ca Ezra insusi a citit poporului adunat. Deci, se pare ca v. 4-8 sunt o descriere mai detaliata a celor relatate in v. 2.3. Se poate ca Ezra sa fi fost primul care a citit, pentru ca ulterior, levitii sa i se alature la citirea Legii si la explicarea ei. Unicul semn de intrebare este daca cei 13 leviti au explicat Legea unul dupa altul sau simultan diferitelor grupe de oameni. Ultima opinie este probabil corecta.



8:9 Dregatorul Neemia, preotul si carturarul Ezra, si Levitii care invatau pe popor, au zis intregului popor: Ziua aceasta este inchinata Domnului, Dumnezeului vostru; sa nu va bociti si sa nu plangeti! Caci tot poporul plangea cand a auzit cuvintele Legii.

Dregatorul. [Tirsata, KJV.] Guvernatorul (vezi la Ezra 2,63).

Nu va bociti. Portiunea citita trebuie sa fi impresionat adanc multimea adunata. Portiunile din Scriptura citite constau din anumite sectiuni din Deuteronom, impreuna cu alte parti din Tora, selectionate pentru a convinge poporul de pacatul lor, savarsit prin calcarea poruncilor Domnului si pentru a le reaminti de pedepsele la care se expuneau in felul acesta. Ei au fost atat de tare miscati, ca au bocit si au plans. Aceasta i-a determinat pe Neemia, pe Ezra si pe leviti sa-i imbarbateze si sa-i mangaie.



8:10 Ei le-au zis: Duceti-va de mancati carnuri grase si beti bauturi dulci, si trimiteti cate o parte si celor ce n-au nimic pregatit, caci ziua aceasta este inchinata Domnului nostru; nu va mahniti, caci bucuria Domnului va fi taria voastra.

Trimiteti cate o parte. Compara cu Estera 9,19.22. Cat de potrivit e ca cei care au sa imparta cu cei care au putin sau nu au nimic, mai ales in ocazii de sarbatoare, pentru ca toti sa se bucure laolalta (vezi Deuteronom 16,14).

Bucuria Domnului. Este gresita parerea generala ca religia iudaica era trista si austera. Randuielile ei rituale si ceremoniale erau intr-adevar detaliate si cu siguranta solemne, dar era multa bucurie in slujbe. Cerintele rituale religioase includeau jertfe de multumire, din care partea cea mai mare era consumata de cel care o aducea si de prietenii lui la o masa festiva (Deuteronom 27,6.7). Ziua Sabatului, asa cum fusese proiectata initial, era departe de a fi un prilej trist, asa cum si-au inchipuit-o unii. Dimpotriva, ea era o zi de delectare, bucurie si voiosie spirituala (Isaia 58,14). Dintre celelalte ocazii puse deoparte pentru o respectare religioasa speciala, numai intr-una poporul trebuia sa-si "smereasca" sufletul (Levitic 23,27). Celelalte erau sarbatori pentru comemorarea bunatatii lui Dumnezeu si pentru a-I aduce lauda.



8:11 Levitii potoleau pe tot poporul, zicand: Taceti, caci ziua aceasta este sfanta; nu va mahniti!

Verset ce nu a fost comentat.

8:12 Si tot poporul s-a dus sa manance si sa bea. Si au trimis cate o parte si altora, si s-au inveselit mult. Caci intelesesera cuvintele care li se talcuisera.

Verset ce nu a fost comentat.

8:13 A doua zi, capii de familie din tot poporul, preotii si Levitii, s-au strans la carturarul Ezra, ca sa auda talcuirea cuvintelor Legii.

A doua zi. Dupa ce au consacrat prima jumatate a Zilei de Anul Nou - ziua de inceput a anului civil - pentru a asculta invatatura din cartea Legii, iar a doua jumatate, pentru festivitati vesele, se pare ca poporul s-a intors la casele lor. Totusi, capii de familii si de cetati s-au adunat, a doua zi, impreuna cu preotii si cu alti lucratori ecleziastici pentru instructiuni legate de alte activitati ale lunii a saptea a calendarului ecleziastic (vezi vol. II, p. 109, 110).



8:14 Si au gasit scris in Lege ca Domnul poruncise prin Moise, ca fiii lui Israel trebuie sa locuiasca in corturi, in timpul sarbatorii lunii a saptea.

Scris in Lege. Legea cu privire la Sarbatoarea corturilor se gaseste in Levitic 23,39-43. In Deuteronom 16,13.14 i se poruncea poporului sa tina sarbatoarea cu veselie. Obiceiul de a locui in colibe se bazeaza pe Levitic 23,43. Este evident ca aceasta practica ajunsese sa nu mai fie o obisnuinta, initial in perioada captivitatii si apoi dupa reluarea trecatoare a ei sub Zorobabel (Ezra 3,4).



8:15 Atunci au trimis sa raspandeasca vestea aceasta in toate cetatile lor si la Ierusalim: Duceti-va la munte si aduceti ramuri de maslin, ramuri de maslin salbatic, ramuri de mirt, ramuri de finic, si ramuri de copaci stufosi, ca sa faceti corturi, cum este scris.

Duceti-va la munte. Textul existent pare sa dea de inteles faptul ca aceasta afirmatie si ceea ce urmeaza erau citate din Scriptura, dar aici nu e cazul. Dificultatea aceasta este evitata de LXX care reda: "si Ezra a zis" in loc de "zicand" intre "Ierusalim" si "duceti-va".

Maslin salbatic. Ebr. 'es shemen, literal "pom de ulei", in general redat prin "maslin salbatic", prin traducerea textului. Totusi, e discutabil ca maslinul sau maslinul salbatic, care nu contine ulei deloc sau prea putin, a primit un astfel nume. De aceea, s-a facut sugestia ca se are in vedere un copac rasinos, poate pinul. Conform 1 Regi 6,23.31.32, lemnul lui era folosit la constructii, in timp ce lemnul maslinului salbatic n-ar fi avut valoare pentru scopul aratat.

Ramuri de finic. Adica ramuri de curmali.

Copaci stufosi. Aceeasi expresie este folosita in Levitic 23,40, dar in ambele cazuri semnificatia este nesigura. Poate e vorba de copaci cu frunzisul des. E remarcabil ca doi din copacii porunciti in Levitic 23, aici sunt omisi, in timp ce alti doi sunt adaugati: maslinul si pinul.



8:16 Atunci poporul s-a dus si a adus ramuri, si au facut corturi pe acoperisul caselor lor, in curtile lor, in curtile Casei lui Dumnezeu, pe locul deschis dinaintea portii apelor si pe locul deschis de la poarta lui Efraim.

Acoperisul. Vezi v. 1 si la cap. 3,26.

Poarta lui Efraim. Poarta aceasta se afla intre Zidul lat si asa-numita Poarta veche, conform cap. 12,38.39, fiind plasata, deci, pe zidul de la apus. Faptul ca nu e mentionata in lista din cap. 3 s-ar putea datora fie unei omisiuni in lista, undeva in cap. 3,6-8, fie faptului ca aceasta poarta fusese terminata inainte de sosirea lui Neemia. Daca n-a fost arsa de vrajmasii care atacasera cetatea (vezi Neemia 1,3), nu avea nevoie de reparatii.



8:17 Toata adunarea celor ce se intorsesera din robie a facut corturi si au locuit in aceste corturi. Din vremea lui Iosua, fiul lui Nun, pana in ziua aceasta, nu mai facusera copiii lui Israel asa ceva. Si a fost foarte mare veselie.

Iosua. Iosua este o contragere a lui Iosua, redata de obicei Iosua in traducerile moderne (Exod 17,9 etc.). Forma greceasca a acestui nume era Isus (vezi Fapte 7,45; Evrei 4,8; vezi la Matei 1,1).

Nu mai facusera copiii lui Israel asa ceva. Aceasta nu da de inteles ca israelitii nu mai tinusera sarbatoarea de pe vremea lui Iosua, de la navalirea in Canaan, deoarece, conform Ezra 3,4, cei care se intorsesera din robie la data aceea, au tinut-o in anul intai al intoarcerii lor. O celebrare asemanatoare mai este mentionata in legatura cu sfintirea Templului lui Solomon (2 Cronici 7,10; 1 Regi 8,65). Prin urmare, textul vrea sa spuna ca din zilele lui Iosua n-a fost o celebrare generala a acestei sarbatori ca acum (vezi la v. 14).



8:18 Au citit in cartea Legii lui Dumnezeu in fiecare zi, din cea dintai zi pana la cea din urma. Au praznuit sarbatoarea sapte zile, si a fost o adunare de sarbatoare in ziua a opta, cum este poruncit.

Au citit. [El a citit, KJV.] "El" trebuie sa se refere la Ezra, cu toate ca el nu a fost mentionat dupa v. 13. Citirea sistematica, zi de zi, a legii, poate sa dea de inteles ca acesta era un an sabatic si ca avea loc repetarea poruncita in Deuteronom 31,10-13.

Au praznuit sarbatoarea. Vezi Levitic 23,34; Num. 29,12-34; Deuteronom 16,13. In ziua a opta. Aceasta tinere a zilei a opta a fost poruncita in Levitic 23,36 si Numeri 29,35. Cum este poruncit. [Dupa obicei, KJV.] E posibil sa se faca referire aici la un obicei regulat impamantenit, un indiciu printre altele ca sarbatoarea fusese mereu tinuta.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1-18DA 216; PK 661-665

2�



PK 661

3�



PK 662

4.6�



PK 661

7-10�

PK 662

8�



COL 335

9.10�

MH 281

10�



GC 477

12�



PK 662

13-18�

PK 665

15-17�

MH 282


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: