English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Neemia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Neemia, 12


12:1 Iata preotii si Levitii care s-au intors cu Zorobabel, fiul lui Sealtiel, si cu Iosua: Seraia, Ieremia, Ezra,

Preotii si Levitii. Lista prezentata in v. 1-9 este clara in comparatie cu doua liste paralele, aceea a familiilor preotesti al caror sigiliu a fost pus pe legamant (cap. 10,2-8) si aceea a capeteniilor cetelor preotesti sub marele preot Ioiachim (cap. 12,12-25). Numarul de nume difera usor de la lista la lista, dupa cum difera si numele si ordinea in care apar. Faptul ca ele sunt nume de familii este evident din lista a treia.

Printr-o comparatie a celor doua liste din cap. 12 (coloanele 2, 3, 4) se pare ca numele capeteniei casei lui Miiamin si atat al casei, cat si al capeteniei casei lui Hatus lipsesc din lista a doua. In alte privinte, cele doua liste corespund atat ca numar, cat si ca ordine in care apar. Totusi

o comparatie a celor doua liste din cap. 12 cu aceea din cap. 10 prezinta mari diferente. Dintre cele 22 de nume date in cap. 12,1-7 (21 de nume in v. 12-21), 15 (14 in vers. 12-21) marcate cu un asterisc (*) apar si in cap. 10. Dar Pashur, Malchia, Obadia, Daniel, Baruc si Mesulam din cap. 10 lipsesc in cap. 12. Unii comentatori au cautat sa explice deosebirile, presupunand ca o parte dintre preoti au refuzat sa semneze din cauza masurilor stricte ale lui Ezra si Neemia. Sugestia aceasta ar fi de conceput daca doar 15 capi de familii preotesti ar fi semnat in loc de 21. Deci, intrucat alte 6 nume apar in locul celor 6 lipsa, nu acesta pare sa fie motivul. Motivul pentru deosebiri este probabil distanta in timp dintre cele doua liste. Lista din cap. 12,1-7 dateaza de pe vremea lui Zorobabel, aceea din cap. 12,12-21 de pe marelui preot Ioiachim, care probabil a detinut slujba in ultima parte a domniei lui Dariu I, in timp ce aceea a cap. 10 dateaza de pe vremea lui Artaxerxe I. LISTELE NUMELOR PREOTESTI DIN NEEMIA 10 SI 12 Neemia 10,2-8

Pe vremea lui Neemia

(c. 444 i.Hr.)

Neemia 12,1-7 Vremea lui Zorobabel

(c. 536 i.Hr.)

Neemia 12,12-21 Vremea lui Ioiachim

(c. 490 i.Hr.)Preoti semnatari ai legamantului Capetenii ale caselor preotesti Case preotesti

Capetenii ale caselor preotesti



12:2 Amaria, Maluc, Hatus,

Verset ce nu a fost comentat.

12:3 Secania, Rehum, Meremot,

Verset ce nu a fost comentat.

12:4 Ido, Ghinetoi, Abia,

Verset ce nu a fost comentat.

12:5 Miiamin, Maadia, Bilga,

Verset ce nu a fost comentat.

12:6 Semaia, Ioiarib, Iedaia,

Verset ce nu a fost comentat.

12:7 Salu, Amoc, Hilchia, Iedaia. Acestia au fost capeteniile preotilor si a fratilor lor, pe vremea lui Iosua.

Verset ce nu a fost comentat.

12:8 Leviti: Iosua, Binui, Cadmiel, Serebia, Iuda, Matania, care carmuia impreuna cu fratii sai cantarea laudelor;

Levitii. Dintre toti cei amintiti aici, numai Matania nu a semnat legamantul din cap. 10 (vezi cap. 10,9-13). Serebia si Iosua (fiul lui Cadmiel) sunt din nou amintiti in calitate de capetenii ale grupelor levitice din cap. 12,24. Numele Iuda nu apare in nici o alta lista a levitilor, in cartile lui Ezra si Neemia, si poate ca sta in locul lui Hoadia (cap. 10,10). Matania este probabil acelasi cu Matania din cap. 11,17, care a condus prima grupa corala.



12:9 Bacbuchia si Uni, care isi implineau slujbele langa fratii lor.

Bacbuchia. Celalalt conducator muzical, mentionat in cap. 11,17. Numele nu mai apare in alta parte, in rapoartele acestui timp. Langa. [Fata in fata, KJV.] Cele doua coruri (vezi cap. 11,17) pare sa fi fost aranjate in asa fel incat sa stea fata in fata, atunci cand cantau.



12:10 Iosua a nascut pe Ioiachim, Ioiachim a nascut pe Eliasib, Eliasib a nascut pe Ioiada,

Iosua. Vezi la Ezra 2,2. Versetele 10.11 prezinta genealogia marilor preoti din timpul lui Zorobabel pana la vremea redactarii cartii lui Neemia. Genealogia este probabil inserata aici ca un inel de legatura intre listele levitilor, pentru a explica afirmatiile cu privire la datele alcatuirii lor, date indicate de numele marilor preoti respectivi. Lista din v. 1-9 este de pe vremea lui Iosua, aceea din

v. 12-21, de vremea lui Ioiachim.

Ioiachim. Mentionat doar aici si in v. 12.26. Intrucat el a fost mare preot intre Iosua, care traia inca pe timpul lui Dariu I (Ezra 5,2), si Eliasib, mare preot pe timpul lui Neemia (Neemia 3,1; 13,4 etc.), Ioiachim pare sa fi slujit ca mare preot in cursul ultimei parti a domniei lui Dariu I si sub Xerxe, poate pana in primii ani ai lui Artaxerxe I.

Eliasib. Marele preot oficiant de pe timpul lui Neemia (vezi la cap. 3,1). Ioiada. Mare preot intre perioada cat a fost guvernator Neemia si anul 410 i.Hr., cand Iohanan este atestat ca mare preot (vezi p. 80, 372).



12:11 Ioiada a nascut pe Ionatan, si Ionatan a nascut pe Iadua.

Ionatan. Sau un alt nume al lui Iohanan (vezi v. 22.23) sau urmarea unei erori a scribului. Iohanan e confirmat de papirusurile elefantine ca mare preot in 410 i.Hr. (vezi p. 80, 372), probabil si in 407 cand au fost scrise papirusurile ce contin numele lui.

Iosif Flavius care vorbeste de el ca Jannaeus (Ioan), spune ca el l-a omorat pe propriul sau frate, Isus (Iesua sau Iosua), in Templu, cand Iesua a cautat sa-i ia slujba de mare preot, influentandu-i pe persi. Aceasta, la randul lui, a dat prilej lui Bagoas, generalul lui Artaxerxe II (Mnemon) sa ia masuri aspre impotriva iudeilor (Antiquities, xi, 7, 1). Aceasta informatie s-ar putea sa fie corecta, deoarece papirusurile elefantine dau numele guvernatorului persan de pe timpul lui Iohanan ca fiind Bigvai, echivalentul persan al numelui grecesc Bagoas sau Bagoses.

Iadua. Vezi p. 372. Doar daca aceasta lista omite o generatie sau doua (vezi la vers. 1), Iadua din timpul lui Alexandru, mentionat de Iosif Flavius (Antiquities xi 8, 4. 5) a fost probabil o alta persoana, poate un fiu sau un nepot al acestui Iadua.



12:12 Iata, care erau pe vremea lui Ioiachim, preotii, capi de familii: pentru Seraia, Meraia; pentru Ieremia, Hanania;

Preotii. In ceea ce priveste vers. 12-21, vezi la vers. 1.

12:13 pentru Ezra, Mesulam; pentru Amaria, Iohanan;

Verset ce nu a fost comentat.

12:14 pentru Meluchi, Ionatan, pentru Sebania, Iosif;

Verset ce nu a fost comentat.

12:15 pentru Harim, Adna; pentru Meraioat, Helcai;

Verset ce nu a fost comentat.

12:16 pentru Ido, Zaharia, pentru Ghineton, Mesulam;

Verset ce nu a fost comentat.

12:17 pentru Abia, Zicri; pentru Miniamin si Moadia, Piltai;

Verset ce nu a fost comentat.

12:18 pentru Bilga, Samua; pentru Semaia, Ionatan;

Verset ce nu a fost comentat.

12:19 pentru Ioiarib, Matnai; pentru Iedaia, Uzi;

Verset ce nu a fost comentat.

12:20 pentru Salai, Calai; pentru Amoc, Eber;

Verset ce nu a fost comentat.

12:21 pentru Hilchia, Hasabia; pentru Iedaia, Netaneel.

Verset ce nu a fost comentat.

12:22 Pe vremea lui Eliasib, lui Ioiada, lui Iohanan si lui Iadua, Levitii, capi de familii, si preotii, au fost scrisi, sub domnia lui Dariu, Persanul.

Eliasib. Despre marii preoti mentionati aici, vezi la vers. 10.11.

Dariu Persanul. "Domnia lui Dariu" pare sa fie punctul terminus al diferitelor liste de slujbasi ecleziastici dati de autorul cartii. Dariu din acest verset este Dariu II (424/23-405/04 i.Hr.) sau Dariu III, ultimul monarh persan (336-331 i.Hr.), care a fost invins de Alexandru cel Mare. Cei mai multi comentatori il identifica pe "Dariu Persanul" cu Dariu III, sustinand ca Iadua al lui Iosif Flavius (Antiquities xi 8. 4, 5) este Iadua din Neemia 12,11.22. Dar este putin probabil ca Iadua al lui Iosif Flavius trebuie sa fie identificat cu Iadua din Neemia 12,11 (vezi p. 372). E mult mai probabil ca "Dariu Persanul" este Dariu II. Faptul ca termenul acesta nu este dovada pentru un autor tarziu al cartii lui Neemia, asa cum s-a sustinut uneori, reiese din folosirea aceluiasi termen de catre Herodot (ii, 110, 158).



12:23 Fiii lui Levi, capi de familii, au fost scrisi in cartea Cronicilor pana pe vremea lui Iohanan, fiul lui Eliasib.

Cartea Cronicilor. Documentul in care a fost cuprinsa initial lista levitilor. Cartea aceasta a fost o inregistrare zilnica a evenimentelor de importanta nationala si o continuare a analelor anterioare ale regatului.



12:24 Capeteniile Levitilor, Hasabia, Serebia, si Iosua, fiul lui Cadmiel, si fratii lor impreuna cu ei, stand unii in fata altora, erau insarcinati sa mareasca si sa laude pe Domnul, dupa randuiala lui David, omul lui Dumnezeu.

Capeteniile Levitilor. Numele Hasabia, Serebia, Iosua si Cadmiel apar deseori ca fiind ale capeteniilor ordinelor levitice, primele doua in Ezra 8,18.19 si Neemia 10,11.12; ultimele doua in Ezra 2,40 si Neemia 10,9; 12,8.

Fiul lui. Ebr. ben. Acesta ar trebui probabil redata Binnuy, Binui din v. 8 (vezi Ezra 8,33; Neemia 3,24; 10,9). Ezra 2,40 si 10,9 (cf. Neemia 12,8) par sa faca posibil ca Iosua sa fie "fiul lui" Cadmiel.

Randuiala lui David. Compara cu 1 Cronici 15,16; 23,5; 25,3.

Omul lui Dumnezeu. Titlul acesta nu e aplicat des la David, dar apare din nou in Neemia 12,36, precum si in 2 Cronici 8,14. Cronicile poate au fost scrise de acelasi autor ca Ezra si Neemia (vezi introducerea la Cronici).

Stand unii in fata altora. Aceasta expresie este folosita cu privire la strajile de la porti, in 1 Cronici 26,16. Aici e folosita pentru a descrie pozitia cetelor de cantareti la serviciul de inchinare, probabil indicand faptul grupele erau aranjate fata in fata si cantau raspunzand una alteia.



12:25 Matania, Bacbuchia, Obadia, Mesulam, Talmon si Acub, usieri, faceau de straja la camarile de la porti.

Matania, Bacbuchia, Obadia. Matania si Bacbuchia sunt amintiti in cap. 11,17, in calitate de conducatori a doua coruri. Cu ei era Abda (o varianta de ortografie pentru Obadia). Dificultatea aparenta a inscrierii lor aici, printre "usieri", dispare cand cele trei nume sunt considerate ca apartinand in mod clar v. 24 (vezi la v. 4).

Mesulam, Talmon si Acub. Capeteniile pazitorilor portilor. Ultimele doua nume apar ca atare atat in Ezra 2,42, cat si in Neemia 11,19, chiar si in 1 Cronici 9,17. Potrivit acestora, erau numele vechi ale pazitorilor leviti ai portilor.

Camarile. [Pragurile, KJV.] Mai precis "tezaurele", ca in KJV margine sau "camari" (RSV). "Usierii" reprezentau politia Templului si de aceea pazeau camarile si tezaurul Templului. Acestea se poate sa fi fost in imediata vecinatate a portilor, asa cum considera unii comentatori.

12:26 Ei traiau pe vremea lui Ioiachim, fiul lui Iosua, fiul lui Iotadac, si pe vremea lui Neemia, dregatorul, si pe vremea preotului si carturarului Ezra.

Ei traiau pe vremea. Cu v. 26 se incheie cele doua liste din v. 12-21 si 24.25.



12:27 La sfintirea zidurilor Ierusalimului, au chemat pe Leviti din toate locurile in care locuiau, si i-au adus la Ierusalim, ca sa praznuiasca sfintirea si sarbatoarea cu laude si cantari, in sunet de chimvale, alaute si harfe.

Sfintirea. Evenimentele raportate in v. 27-43 trebuie sa fi avut loc la scurt timp dupa terminarea zidului si nu dupa multi ani, cum sugereaza unii. De aceea, documentul acesta, ca si altele din Neemia, nu este redat in ordine cronologica.

Aceasta este prima descriere din Biblie a sfintirii unui zid de cetate. Nu se stie daca a avut loc candva in Israel o alta ceremonie de felul acesta. Erau sfintite case (Deuteronom 20,5), cum a fost si templul (1 Regi 8; Ezra 6,16). Acelasi lucruri se poate sa se fi facut si cu un zid de cetate sau cu cladiri publice. Cand marele preot si preotii lui asociati au terminat partea lor din zid, ei "au sfintit-o" imediat (Neemia 3,1), probabil in cazul unei ceremonii si, facand asa, poate ca l-au inspirat pe Neemia sa planuiasca o ceremonie corespunzatoare de sfintire a intregului zid, la terminarea lui. Un astfel de act punea intregul zid sub protectia divina, ca recunoastere a faptului ca zidurile si intariturile sunt nefolositore daca nu le apara Dumnezeu Insusi (vezi Zaharia 2,5).

Alaute. [Psalterii, KJV.] Ebr. nebalim, un fel de harpa. Era probabil portabila si avea cutia de rezonanta in partea de sus, ca harpele zugravite in basoreliefuri asiriene (vezi p. 32). Aceasta este in conformitate cu o explicare a cuvantului nebel, data de Ieronim. Harpele egiptene erau mai mari si aveau cutia de rezonanta in partea de jos a instrumentului (vezi p. 32).

Arfe. Ebr. kinnoroth. Un knnor era mai degraba o lira decat o harpa.



12:28 Fiii cantaretilor s-au strans din imprejurimile Ierusalimului, din satele slujitorilor Templului,

Satele slujitorilor Templului. [Satele Netophathi, KJV.] Netofah a fost identificat cu locul numit Khirbet Bedd Faluh, la aprox. 5,6 km sud-est de Betleem.



12:29 din Bet-Ghilgal, si din tinutul Ghebei si din Azmavet; caci cantaretii isi zidisera sate imprejurul Ierusalimului.

Bet-Ghilgal. [Casa lui Ghilgal, KJV.] Ebr. Beth-haggilgal, o cetate, in general, identificata cu Ghilgalul din Iosua 15,7, cam la mijlocul distantei dintre Ierihon si Iordan (vezi la Iosua 15,7).

Din tinutul Ghebei si din Azmavet. Vezi la Ezra 2,26.24. Toate cetatile mentionate in Neemia 12,28.29 erau situate aproape de Ierusalim, iar cantaretii care le cladisera puteau fi convenabil amplasati acolo pentru a participa la slujbele Templului.



12:30 Preotii si Levitii s-au curatit, si au curatit si pe popor, portile si zidul.

Curatit. Vezi Ezra 6,20 cu privire la curatirea preotilor si a levitilor. Lucrurile neinsufletite puteau si ele sa fie intinate (Levitic 14,34-53; Deuteronom 23,14). In cazul in care zidul sau portile ar fi fost necurate din punct de vedere ceremonial, se cerea ca si ele sa treaca printr-o curatire dupa Lege, inainte de ceremonia dedicarii.

12:31 Am suit pe zid pe capeteniile lui Iuda, si am facut doua coruri mari. Cel dintai a pornit pe partea dreapta a zidului, spre poarta gunoiului.

Doua coruri mari. [Doua cete mari, KJV.] Neemia a poruncit ca toti conducatorii natiunii, atat civili, cat si ecleziastici, sa se urce pe zid. Acolo i-a despartit in doua cete, fiecare alcatuita atat din cler, cat si din laici. Pe una dintre ele a pus-o sub conducerea lui Ezra (v. 36) si el a luat conducerea celeilalte (v. 38). Punctul de adunare pare sa fi fost Poarta vaii -intre Poarta gunoiului si Turnul cuptoarelor - deoarece ceata lui Ezra a mers catre Poarta gunoiului, primul reper mentionat, in timp ce grupa lui Neemia a trecut mai intai de Turnul cuptoarelor (v. 31.38). Despre amplasarea posibila a Portii vaii, vezi la cap. 2,13. Ceata lui Ezra a mers catre coltul de sud-est al Ierusalimului si, dupa ce a trecut de Poarta gunoiului si de Poarta izvorului, a mers inainte pe creasta zidului de rasarit, trecand de Poarta apei. Ceata lui Neemia a luat-o spre nord si a depasit pe rand Turnul cuptoarelor, Zidul lat, Poarta lui Efraim, Poarta veche, Poarta Pastelui, Turnurile Hananeel si Mea, Portile oilor si temnitei. Intre Poarta Temnitei si Poarta Apei se pare cele doua grupe s-au intalnit si de acolo au intrat in Templu. Despre topografia zidului si a portilor, vezi la cap. 2,13-15; 3,1-32, cum si la nota suplimentara de la cap. 3.



12:32 In urma acestui cor mergeau Hosea si jumatate din capeteniile lui Iuda,

Hosea. Poate Hosea din cap. 10,23, care a pecetluit legamantul.

Jumatate din capeteniile. Cealalta jumatate era cu Neemia (v. 40).



12:33 Azaria, Ezra, Mesulam,

Azaria, Ezra, Mesulam. "Si" [KJV] care precede pe Azaria ar trebui sa fie tradus "chiar" sau "anume", si intregul verset ar suna astfel: "Anume Azaria, care este Ezra, si Mesulam" (vezi cap. 10,2.7). Acest Ezra ar trebui sa fie deosebit de Ezra, conducatorul cetei, mentionat in cap. 12,36.



12:34 Iuda, Beniamin, Semaia, si Ieremia,

Iuda, Beniamin. Pare sa fie vorba de anumiti oameni care apartineau acestor semintii.

Semaia si Ieremia. Reprezentanti a inca doua familii preotesti (vezi cap. 10,2.8; 12,1.6).



12:35 unii din fiii preotilor cu trambite, Zaharia, fiul lui Ionatan, fiul lui Semaia, fiul lui Matania, fiul lui Mica, fiul lui Zacur, fiul lui Asaf,

Cu trambite. Fiecare procesiune era insotita de o grupa de preoti care suna din trambite (v. 41), conducatorul cetei lui Ezra fiind Zaharia, un urmas al lui Asaf. Cu el erau opt trambitasi, enumerati in v. 36.



12:36 si fratii sai, Semaia, Azareel, Milalai, Ghilalai, Maai, Netaneel, Iuda si Hanani, cu instrumentele de muzica ale lui David, omul lui Dumnezeu. Carturarul Ezra era in fruntea lor.

Instrumentele de muzica. Vezi Numeri 12,27; cf. 2 Cronici 29,26; 1 Cronici 15,16; 23,5; Ezra 3,10.

Carturarul Ezra. Ezra era conducatorul intregii cete. El se intorsese din Babilon cu 13 ani inainte de Neemia (Ezra 7; Neemia 2,1) si e amintit si drept conducator spiritual al poporului in timpul ceremoniilor din luna a 7-a (Neemia 8,1-15).



12:37 La poarta izvorului, s-au suit drept inainte pe treptele cetatii lui David pe ridicatura zidului, deasupra casei lui David, pana la poarta apelor, spre rasarit.

Poarta Izvorului. Vezi la cap. 2,14.

Drept inainte. Potrivit cu ebraica, "treptele" erau "in fata lor". Cand procesiunea a ajuns la Poarta izvorului, a urcat in Cetatea lui David pe treptele mentionate aici, s-a urcat din nou pe zid si si-a urmat drumul pana la Poarta apei (vezi la cap. 3,26), care era deasupra Vaii Chedron. Undeva mai sus de Poarta apei, grupa lui Ezra a intalnit grupa lui Neemia. Impreuna au intrat in curtile Templului.

12:38 Al doilea cor a pornit spre stanga. In urma lui veneam eu cu cealalta jumatate din popor, pe zid. Trecand pe deasupra turnului cuptoarelor, au mers pana la zidul cel lat;

AL doilea cor. [A doua ceata, KJV.] Aceasta grupa era condusa de Neemia. Pornind de la Poarta vaii (vezi la v. 31), ceata aceasta a mers intai spre nord, trecand de Turnul cuptoarelor (vezi la cap. 3,11) si de Zidul lat (vezi la cap. 3,8).



12:39 apoi pe deasupra portii lui Efraim, pe deasupra portii celei vechi, pe deasupra portii pestilor, pe deasupra turnului lui Hananeel si pe deasupra turnului Mea, pana la poarta oilor. Si s-au oprit la poarta temnitei.

Portii lui Efraim. Poarta aceasta care trebuie sa fi fost amplasata intre Zidul lat si Poarta veche, nu e mentionata in descrierea construirii zidului din cap. 3. Fie nu a avut nevoie de reparatii, fie partea din lista care o mentiona s-a pierdut din text. De la Poarta lui Efraim, procesiunea a continuat sa inainteze pe creasta zidului "pe deasupra" portilor - Poarta veche (vezi cap. 3,4), Poarta Pastelui (cap. 3,3), Turnurile lui Hananeel si Mea si Poarta oilor (cap. 3,1).

Poarta Temnitei. Ce s-a spus cu privire la Poarta lui Efraim se potriveste si la aceasta poarta. Ea trebuie sa fi fost amplasata in partea nordica a zidului de rasarit, la sud de Poarta oilor. Trecand de poarta aceasta, grupa lui Neemia trebuie sa fi intrat in spatiul Templului, asa cum arata v. 40, poate prin Poarta Mifcad (vezi la cap. 3,31).



12:40 Cele doua coruri s-au oprit in Casa lui Dumnezeu; si tot asa si eu si dregatorii care erau cu mine,

Si dregatorii. [Jumatate din dregatori, KJV.] Compara cu v. 32.



12:41 si preotii Eliachim, Maaseia, Miniamin, Mica, Elioenai, Zaharia, Hanania, cu trambite,

Preotii. Cei sapte preoti trambitasi corespund celor opt din grupa lui Ezra (vezi la v. 36).



12:42 si Maaseia, Semaia, Eleazar, Uzi, Iohanan, Malchia, Elam si Ezer. Cantaretii si-au inaltat glasul, carmuiti de Izrahia.

Maaseia. Rolul lui Maaseia si al celor sapte barbati amintiti aici nu este clar.



12:43 In ziua aceea s-au adus multe jertfe, si a fost mare bucurie, caci Dumnezeu daduse poporului o mare pricina de bucurie. Se bucurau si femeile si copiii, si strigatele de bucurie ale Ierusalimului se auzeau pana departe.

Multe jertfe. De pe vremea lui David se impamantenise obiceiul sa se aduca multe jertfe la consacrarea cladirilor importante (1 Regi 8,5; Ezra 6,17; cf. 2 Samuel 6,17; 24,25). Astfel, Neemia a respectat un obicei stabilit.

Femeile. Femeile iudee nu sunt deseori amintite in Biblie ca luand parte la festivitati publice. O alta singura ocazie in care se raporteaza ca femeile au luat parte la o celebrare generala a fost la Marea Rosie, sub conducerea Mariei (Exod 15,20).

Se auzeau pana departe. Vezi Ezra 3,13; cf. 1 Regi 1,40; 2 Regi 11,13.



12:44 In ziua aceea, s-au randuit oameni care sa privegheze asupra odailor care slujeau de camari pentru darurile de mancare, cele dintai roade si zeciuieli. Ei au fost insarcinati sa adune in ele, din tinutul cetatilor, partile hotarate de Lege preotilor si Levitilor. Caci Iuda se bucura ca preotii si Levitii erau la locul lor,

S-au randuit oameni. Avandu-se in vederea faptul ca natiunea fagaduise sa fie credincioasa in aducerea zecimilor si darurilor (cap. 10,32-37), s-au luat acum masuri pentru administrarea veniturilor asteptate ale Templului. Intrucat zecimile si darurile erau aduse in produse - cereale, vin, untdelemn etc. (vezi cap. 13,5) - a fost nevoie de incaperi spatioase pentru depozitare, cu oameni care sa aiba raspunderea lor.

Iuda se bucura. Exista un spirit de armonie intre laici si cler si fiecare contribuia bucuros.



12:45 pazind tot ce privea slujba lui Dumnezeu si a curatirilor. Cantaretii si usierii isi implineau si ei slujbele, dupa randuiala lui David si a fiului sau Solomon.

Cantaretii. Textul ebraic spune : "Si ei [Levitii] au indeplinit slujba Dumnezeului lor si slujba curatirii, ca si cantaretii si usierii, dupa porunca lui David si a fiului sau, Solomon." (RSV). Cu privire la aceasta porunca a lui David si a lui Solomon, compara cu 2 Cronici 8,14.



12:46 Caci odinioara, pe vremea lui David si lui Asaf, erau capetenii peste cantareti si cantari de lauda si de multumire in cinstea lui Dumnezeu.

Pe vremea lui David si lui Asaf. Versetul 46 explica expresia "dupa randuiala lui David" din v.

45. Serviciul muzical, spune Neemia, impreuna cu dispunerea personalului si a cantarilor folosite, isi aveau obarsia in zilele lui David si a principalului sau conducator de cantari, Asaf.



12:47 Tot Israelul a dat pe vremea lui Zorobabel si Neemia, partile cuvenite cantaretilor si usierilor, zi de zi; au dat Levitilor lucrurile sfintite, iar Levitii au dat fiilor lui Aaron lucrurile sfintite cuvenite lor.

Tot Israelul. Israel si-a implinit obligatiile fata de serviciul Templului in zilele lui Zorobabel si a lui Neemia, aducand zecimea si alte contributii datorate, asa cum era cerut de Lege (vezi la Neemia 10,32-37 si Numeri 18,29).


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: