Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Naum

Naum, 1


1:1 Prorocie despre Ninive. Cartea Prorociei lui Naum, din Elcos.

. Proorocie. Ebr. maśśa?, ,,povara”, ,,dificultate”, sau ,,rostire” (vezi comentariul la Isaia 13,1).

Ninive. Capitala Asiriei. Pentru o descriere a cetatii vezi Nota Aditionala la Iona 1; vezi harta de la p. 1002.

Din Elcos. Un loc care n-a fost identificat cu certitudine. O traditie tarzie si care probabil nu este vrednica de incredere il identifica pe Elcos cu Alkus, un oras din Asiria, afirmand totodata ca Naum a fost nascut de parinti in exil. Mult mai probabila este identificarea lui Elcos cu Elkesi din Galileea. Unii sugereaza ca legatura lui Naum cu Galileea este aratata de numele Capernaum, un nume transliterat din ebraica, care inseamna ,,satul lui Naum”. O alta traditie este ca Elkos se afla aproape de Beit Jibr?n in campia Iudeii. Indiferent daca profetul s-a nascut sau nu in Galileea, probabil ca el a trait mai tarziu in Iuda si a profetizat acolo.

Versetele 1-10 au forma unui acrostih. Pentru o definire a acestui procedeu, vezi Vol. III, p. 625. Primele 15 litere ale alfabetului par sa fie folosite, dar cu oarecare inexactitati.



1:2 Domnul este un Dumnezeu gelos si razbunator; Domnul Se razbuna si este plin de manie; Domnul Se razbuna pe potrivnicii Lui, si tine manie pe vrajmasii Lui.

Gelos. Pentru a ilustra rolul pe care Dumnezeu l-a avut in distrugerea Ninivei, dreptatea Lui este aratata in v. 2-6, iar puterea Lui este demonstrata prin stapanirea Sa asupra lumii materiale. Limbajul folosit trebuie inteles in lumina faptului ca Dumnezeu Se adapteaza adesea la limbajul si experienta omeneasca (vezi Ieremia 51,14; Amos 4,12; 6,8).

Se razbuna. Dumnezeu nu este motivat de duhul de razbunare care il caracterizeaza pe omul pacatos, ci de o dorinta sfanta de a sustine dreptatea si a-i pedepsi pe aceia care i se opun acesteia.

Tine maine. LXX la acest pasaj spune: ,,Si el ii prapadeste pe vrajmasii Sai.”



1:3 Domnul este indelung rabdator, dar de o mare tarie; si nu lasa nepedepsit pe cel rau. Domnul umbla in furtuna si in vartej, si norii sunt praful picioarelor Lui.

Indelung rabdator. Sau ,,Incet la manie”. Vezi Exod 34,6.7. Indurarea lui Dumnezeu este o dovada nu de slabiciune, ci de tarie. Oamenii pot fi ,,inceti la manie” fata de nelegiuire din cauza ca impietrirea si insensibilitatea lor morala ii face astfel. Pentru lucrul acesta ei trebuie sa fie compatimiti, nu admirati. Pe de alta parte, Dumnezeu amana manifestarea maniei Sale fata de pacat si pacatosi din cauza ca El ,,doreste ca nici unul sa nu piara” (2Petru 3,9). El acorda timp de pocainta. Chiar si atunci cand ofertele Lui de indurare sunt dispretuite, El nu este dispus sa pedepseasca. ,,Cum sa te dau?” (Osea 11,8) este strigatul marii Lui inimi pline de iubire. Totusi, El nu poate sa-l lase ,,nepedepsit pe cel rau”, iar aceia care persista in nelegiuire trebuie sa culeaga roadele.

Furtuna. Puterea lui Dumnezeu este reprezentata ca infatisata in elementele naturii.



1:4 El mustra marea si o usuca, face sa sece toate raurile; Basanul si Carmelul tanjesc, si floarea Libanului se vestejeste.

Mustra. O demonstratie a puterii lui Dumnezeu, ca aceea de la trecerea Marii Rosii (vezi Exod 14,21; Psalmi 106,9). Raurile. Dumnezeu este aratat ca avand un control deplin asupra elementelor naturii. Compara Psalmi 107,33; Isaia 50,2. Basanul. Regiunea aceasta era vestita pentru pasunile ei bogate si marile ei cirezi de vite (vezi Deuteronom 32,14; Psalmi 22,12; Ezechiel 39,18). Carmelul. Un sir de munti pe coasta Mediteranei, bine udati (vezi comentariul la 1Regi 18,19).

Libanului. Renumit pentru cedrii lui.



1:5 Se clatina muntii inaintea Lui, si dealurile se topesc; se cutremura pamantul inaintea Lui, lumea si toti locuitorii ei.

Se clatina muntii. Profetul prezinta aici un tablou cat se poate de infiorator al puterii lui Dumnezeu.

Toti locuitorii. Versetele 3-6 descriu puterea lui Dumnezeu si prin urmare capacitatea Lui de a executa distrugerea Ninivei prezisa (vezi PK 364). Manifestarea puterii lui Dumnezeu descrisa aici va fi vazuta intr-o desfasurare mult mai mare la vremea celei de-a doua veniri a lui Hristos (vezi p. 109).



1:6 Cine poate sta inaintea urgiei Lui? Si cine poate tine piept maniei Lui aprinse? Urgia Lui se varsa ca focul, si se prabusesc stancile inaintea Lui.

Ca focul. Vezi Deuteronom 4,24; Ieremia 7,20. In loc de ,,urgia Lui se varsa ca focul”, LXX spune ,,mania Lui face de nimic regatele”. Se prabusesc. Literal, ,,trase jos”, ,,sfasiate”, sau ,,nimicite”.



1:7 Domnul este bun, El este un loc de scapare in ziua necazului; si cunoaste pe cei ce se incred in El.

Bun. Ca Dumnezeu este ,,bun” la caracter si la fapte a fost cat se poate de bine demonstrat de Acela care a fost Dumnezeu intrupat (vezi Ioan 10,11; Fapte 10,38). In timp ce Naum era un sol al nimicirii pentru asirieni, el era un slujitor al imbarbatarii si al mangaierii pentru propriul lui popor, asigurandu-l ca Domnul va fi pentru el ,,un turn tare in ziua necazului” (vezi Psalmi 61,2.3).



1:8 Dar cu niste valuri ce se varsa peste mal, va nimici cetatea Ninive, si va urmari pe vrajmasii Lui pana in intuneric.

Valuri ce se varsa peste mal. Aceasta probabil reprezinta metaforic deplina nimicire care va veni asupra Ninivei prin invazie ostila (vezi Isaia 8,7; comp. Daniel 11,26.40). Tuturor natiunilor, atat moderne, cat si antice, le este adresata exact aceeasi avertizare de pedeapsa care va cobori mai curand sau mai tarziu asupra acelora care se inalta impotriva lui Dumnezeu (vezi PK 366). Timpul de proba al Ninivei se apropia de sfarsit, iar Naum prezicea o nimicire care se apropia repede.

Cetatea. Evident, Ninive datorita contextului (vezi v. 1).



1:9 Ce planuri faceti voi impotriva Domnului? El le zadarniceste! Nenorocirea nu va veni de doua ori.

Ce planuri faceti? Ebr. chasab, ,,a socoti”, ,,a privi”, ,,a pune in socoteala”, sau a ,,nascoci”. Aici profetul ii avertizeaza pe asirieni ca semetirea lor impotriva lui Dumnezeu este mai rea decat inutila (vezi Isaia 10,8-11; 36,18-20). Naum isi imbarbateaza poporul cu gandul ca ceea ce promite Dumnezeu El va si implini.

El le zadarniceste. Sau mai degraba ,,Sfarsit deplin”. Repetarea aceste expresii ,,sfarsit deplin” (vezi v. 8) accentueaza certitudinea distrugerii Ninivei, deoarece pedeapsa pe care Dumnezeu le-o va da Asireienilor va fi atat de deplina si permanenta incat niciodata iarasi, niciodata pentru ,,a doua oara”, nu vor mai fi in stare sa-l asupreasca pe poporul lui Dumnezeu. Cu toate ca Naum se refera aici la caderea Asiriei, cuvintele lui pot fi de asemenea privite ca descriind soarta finala a tuturor nelegiuitilor, pentru care Asiria este un simbol. Cand in cele din urma sunt nimiciti de pe pamant la judecata de pe urma, ei nu vor mai trai din nou, nu vor mai avea o viata ulterioara (vezi Psalmi 37,6-11.38; Maleahi 4,1; 2Petru 3,10-13; Apocalipsa 20,12 la 21,5). Atunci, va fi maret de adevarat ca ,,nenorocirea” pacatului nu va mai tulbura niciodata universul lui Dumnezeu (vezi GC 504).



1:10 Caci vor fi ca niste manunchiuri de spini incalciti, si tocmai cand vor fi beti de vinul lor, vor fi mistuiti de foc, ca o miriste de tot uscata.

Spini. Vezi Numeri 33,55; Iosua 23,13. Chiar daca armata asiriana ar forma un front tot atat de impenetrabil ca un gard de maracini, Dumnezeu ii va putea invinge cu usurinta (vezi Isaia 27,4).

Beti. Experienta Asiriei urma sa fie in unele privinte similara cu aceea a Babilonului (vezi Daniel 5,1). In orice caz, nu este nici o indoiala ca Asirienii se topeau dupa petreceri si bauturi (vezi Diodorus ii. 26).



1:11 Din tine, Ninive, a iesit cel ce urzea rele impotriva Domnului, cel ce facea planuri rautacioase.

Cel ce. Adresandu-se Ninivei, aceasta probabil se refera la imparatul ei (vezi Isaia 36,4-10.18-20). Cel ce facea planuri rautacioase. Literal, ,,un sfetnic al lui Belial”.



1:12 Asa vorbeste Domnul: Oricat de multi si puternici vor fi, toti vor fi secerati si vor pieri. Chiar daca te-am intristat, Ierusalime, nu te voi mai intrista

Multi. Ebr. shalem, ,,pasnici”, ,,intregi”, sau ,,deplini”. Contextul de aici favorizeaza sensul ,,intregi” sau ,,deplini” decat ,,pasnici”, afara de cazul ca se considera ca Asirienii sunt inselator de ,,pasnici”, ingamfati in mandra lor incredere exagerata.

Vor pieri. Sau ,,Vor trece”. Vezi Isaia 27,4.



1:13 Ci ii voi sfarama jugul acum de pe tine, si-ti voi rupe legaturile

Jugul. Evident, acesta se refera la faptul ca Iuda era tributar fata de Asiria (vezi 2Regi 18,13-16; 2Cronici 33,11). Cu toate ca Iuda a scapat de soarta lui Israel pe vremea lui Ezechia, el s-a bucurat de putina libertate pe care o avea numai prin ingaduinta Asiriei, iar ,,legaturile” lui de supunere fata de Asiria au fost rupte numai cand acest imperiu a fost distrus.



1:14 Iata ce a poruncit insa Domnul impotriva ta, Asur: Nu vei mai avea urmasi care sa-ti poarte numele; voi ridica din casa dumnezeului tau chipurile cioplite sau turnate; iti voi pregati mormantul, caci te-ai aflat prea usor.

Impotriva ta. Aici profetul se adreseaza Asiriei si prezice nimicirea ei.

Mormantul. Acela al Asiriei (vezi Ezechiel 32,22.23).



1:15 Iata pe munti picioarele solului care vesteste pacea! Praznuieste-ti sarbatorile, Iudo, implineste-ti juruintele! Caci cel rau nu va mai trece prin mijlocul tau, este nimicit cu desavarsire

Vesteste pacea. Sau ,,Aduce vesti bune”. O exclamatie de bucurie datorita infrangerii dusmanului poporului lui Dumnezeu (vezi comentariul la Isaia 52,7). Naum 1,15 este v. 1 al cap. 2 atat in ebraica, cat si in versiunea Siriaca.

Praznuieste-ti sarbatorile. O data cu restabilirea pacii, va fi din nou posibil ca poporul lui Iuda sa-si tina marile sarbatori religioase (vezi comentariul la Exod 23,14-17; Levitic 23,2; Deuteronom 16,16). Profetul Naum insista inaintea poporului sa intre din toata inima in spiritul acestor ocazii solemne pentru ca Dumnezeu sa-i poata binecuvanta si sa faca natiunea sa prospere (vezi p. 2628).

Juruintele. Ca recunostinta pentru izbavirea lor, israelitii vor implini juruintele pe care le facusera in timp de necaz si de primejdie. Nu va mai trece prin mijlocul tau. Vezi v. 12.

Nimicit cu desavarsire. Vezi comentariul la v. 9.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

3 COL 177; CT 415; Ed 131; FE 356; GC 627; MH 435; PP 628; 8T 282

3–6PK 364; PP 109

7 1T 245

7, 8 PK 366

9 GC 504