Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Mica

Mica, 5


5:1 Acum, strange-ti randurile in cetate, ceata Sionului, caci suntem impresurati! Judecatorul lui Israel este lovit cu nuiaua pe obraz!

. Strangeti randurile. Ierusalimul este chemat sa-si mobilizeze ostile avand in vedere primejdia care se apropie. El este numit ,,ceata Sionului” (sau ,,fiica ostilor”), probabil din cauza concentrarii trupelor adunate acolo. LXX reda prima parte a versetului astfel: ,,Acum, fiica lui Efraim va fi deplin imprejmuita”.

Pe obraz. Una din cele mai mari insulte (vezi 1Regi 22,24; Iov 16,10; Matei 26,67.68). Profetia este mesianica si prevesteste tratamentul pe care Mesia il va suferi din partea dusmanilor Lui. In ebraica acest verset este atasat capitolului 4.



5:2 Si tu, Betleeme Efrata, macar ca esti prea mic intre cetatile de capetenie ale lui Iuda, totusi din tine Imi va iesi Cel ce va stapani peste Israel, si a carui obarsie se suie pana in vremuri stravechi, pana in zilele vesniciei.

. Betleeme. Pentru sens, vezi comentariul la Geneza 35,19. Un orasel aflat cam la 8,5 km. sud de Ierusalim, modernul Beit Lahm. Oraselul mai era numit si Efrata (Geneza 35,19; comp. Rut 4,11) si Betleemul lui Iuda, fara indoiala pentru a-l deosebi de Betleemul lui Zabulon (Iosua 19,15.16). Betleemul a fost locul de nastere al lui David (1Samuel 16,1.4; comp. Luca 2,11).

Cetatile de capetenie. Ebr. ’alaphim, care poate sa descrie triburi, clanuri, dintr-un punct de vedere numeric. De aici unele traduceri care spun ,,clanuri”. ,,Mic” poate astfel sa se refere fie la clanul reprezentat de locuitorii din Betleem, fie chiar la orasul insusi, care niciodata nu s-a bucurat de o prea mare importanta.

Va iesi. Iudeii au recunoscut aceasta profetie ca mesianica, iar ca raspuns la cererea lui Irod de a i se spune unde avea sa se nasca Mesia, ei au citat pasajul acesta din Mica (Matei 2,3-6; comp. Ioan 7,42).

Obarsie. Ebr. masa’oth, pluralul de la masa’ah, de la radacina yasa, ,,a iesi”. Nu este cu totul clar la ce se face referire prin termenul acesta. Intrucat Mesia este infatisat aici ca imparat, unii considera ca este vorba de o referire la un imparat care isi face aparitia in functia imparateasca. Altii vad o referire la diferite aratari ale lui Hristos in Vechiul Testament, ca de pilda lui Avraam (Geneza 18) si Iacov (Geneza 32,24-32).

In zilele vesniciei. Mica arata clar preexistenta Unuia care trebuia sa se nasca in Betleem. ,,Obarsia” lui Hristos se intinde in vesnicie in trecut. ,,La inceput era Cuvantul” (vezi comentariul la Ioan 1,1-3). ,,Din zilele vesniciei Domnul Hristos este una cu Tatal” (DA 19; comp. DA 530; Ev. 615).

In loc de masa’oth (vezi mai sus la ,,obarsie”), RSV zice ,,originea”. Acesta este unicul loc in versiunea aceasta unde masa’oth, sau forma lui masculina corespunzatoare masa’, este tradus in felul acesta. Daca ,,origine” este interpretat ca si cum ar fi fost un timp cand Hristos nu a existat, atunci aceasta traducere este eronata (vezi Probleme de traducere a Bibliei, p. 188-190).



5:3 De aceea ii va lasa, pana la vremea cand va naste cea care are sa nasca, si ramasita fratilor Sai se va intoarce la copiii lui Israel.

. Cea care are sa nasca. Unii comentatori gasesc in versetul acesta o referire la suferintele si necazurile pe care Israel le va indura pana la eliberarea din captivitate. Cu alte cuvinte, ca Dumnezeu ,,ii va lasa” pana atunci. Altii vad o referire la nasterea lui Mesia (vezi Isaia 7,14).



5:4 El se va infatisa, si va carmui cu puterea Domnului, si cu maretia Numelui Domnului, Dumnezeului Sau: vor locui linistiti, caci El va fi proslavit pana la marginile pamantului.

. Se va infatisa. Sau ,,Va sta”. Ca ,,pastorul cel bun”, Mesia, Hristos, se va infatisa si va ,,sta” tare pentru ingrijirea si apararea oilor Sale. Va carmui. Sau ,,Va hrani”. LXX adauga ,,turma lui”. Pana la marginile pamantului. Stapanirea lui Mesia va fi universala (vezi Psalmi 2,7.8; 72,8; Luca 1,30-33).



5:5 El va fi pacea noastra! Cand va veni Asirianul in tara noastra, si va patrunde in palatele noastre, vom ridica impotriva lui sapte pastori si opt capetenii ale poporului.

. Pacea. Propozitia spune literal, ,,si aceasta va fi pacea”. Daca ,,El” este inteles corect si daca referirea este la Mesia, propozitia aceasta poate fi comparata cu titlul ,,Domn al pacii” data lui Mesia de catre contemporanul lui Mica (Isaia 9,6). Isus nu numai ca va carmui in pace, dar chiar El este autorul si izvorul pacii (vezi Ioan 14,27; 16,33; Efeseni 2,13.14).

Asirianul. Pe vremea profetiei lui Mica, Asiria era dusmanul principal al lui Israel, o amenintare sinistra pentru existenta lui (2Regi 18; 19). Intrucat aici este vorba despre Era Mesianica, Asiria este fara indoiala un reprezentant al acelor natiuni care s-ar fi impotrivit natiunii prospere a Israelului restaurat (vezi comentariul la Mica 4,11; vezi p. 30).

Sapte pastori. Numerele ,,sapte” si ,,opt” date aici, desi semnifica un numar indefinit, arata ca Israel va avea o conducere adecvata impotriva agresiunii straine.



5:6 Ei vor pustii tara Asiriei cu sabia, si tara lui Nimrod cu sabia scoasa din teaca. Ne va izbavi astfel de Asirian, cand va veni in tara noastra, si va patrunde in tinutul nostru.

. Pustii. Ebr. ra?ah, ,,a pastori”, ,,a ingriji”, intr-un sens adaptat, ,,a carmui”. Israel urma sa-si ,,carmuiasca” dusmanii cu ,,sabia”.

Nimrod. Aici folosit ca un sinonim pentru Asiria. Nimrod vine de la radacina marad ,,a se razvrati”. Cu privire la Nimrod, vezi comentariul la Geneza 10,8-10.



5:7 Ramasita lui Iacov va fi in mijlocul multor popoare, ca o roua care vine de la Domnul, ca ploaia marunta pe iarba care nu se bizuie pe nimeni, si nu atarna de copiii oamenilor.

. Ca o roua. Potrivit planului lui Dumnezeu cu vechiul Israel, victoria asupra opozitiei inamice avea sa fie urmata de un intens program de evanghelizare. Oamenii lui Israel urmau sa lumineze intreaga lume cu cunostinta lui Dumnezeu (vezi p. 26-30; comp. DA 27). Imaginile cu roua si ploaia erau extrem de adecvate intr-o regiune unde cam din mai pana in octombrie nu cadea deloc ploaie atat cat sa fie de folos (vezi Vol. II, p. 110).



5:8 Ramasita lui Iacov va fi intre neamuri, in mijlocul multor popoare, ca un leu intre fiarele padurii, ca un pui de leu intre turmele de oi: care, cand trece, calca in picioare si sfasie, si nimeni nu poate scapa pe altul.

. Ca un leu. O ilustratie a puterii biruitoare. Era planul lui Dumnezeu ca poporul Lui sa fie ,,cap” si nu ,,coada” (Deuteronom 28,13).



5:9 Ti se va ridica mana peste potrivnicii tai, si toti vrajmasii tai vor fi nimiciti!

. Vor fi nimiciti. Biruinta deplina era fagaduita (vezi Isaia 60,12). Acesta ar fi putut fi privilegiul lui Israel dupa exil. Totusi, poporul a dat gres, iar Dumnezeu Isi implineste acum planul de evanghelizare mondiala prin biserica crestina (vezi p. 35, 36).



5:10 In ziua aceea, zice Domnul, iti voi nimici cu desavarsire caii din mijlocul tau, si-ti voi sfarama carele;

. Voi nimici. Versetele 10 si 11 descriu nimicirea acelor mijloace de razboi in care Israel se increzuse atunci cand ar fi trebuit sa se increada in Domnul. Sporirea numarului cailor era interzisa (Deuteronom 17,16; vezi comentariul la 1Regi 4,26).



5:11 voi nimici cu desavarsire cetatile din tara ta, si-ti voi surpa toate cetatuile.

. Cetatile. Cetatile intarite si fortaretele fiind surse de sprijin omenesti, vor fi inlaturate.



5:12 Voi nimici cu desavarsire descantecele din mijlocul tau, si nu vei mai avea vrajitori;

. Descantecele. Sau, ,,vrajitoriile”. Vrajitoria sau necromantia – consultarea mortilor – era obisnuita in vremurile de demult (vezi comentariul la Daniel 1,20; 2,2). Israelitilor le era interzisa practicarea vrajitoriei si a ghicitului, a prezisului (Deuteronom 18,9-12).



5:13 voi nimici cu desavarsire idolii tai si stalpii tai idolesti din mijlocul tau, si nu te vei mai inchina la lucrarea mainilor tale;

. Idolii. Sau ,,chipurile cioplite”. Ebr. pesilim, de la pasal, ,,a taia”, ,,a ciopli”. Ugariticul psl inseamna ,,cioplitor de piatra”. Chipurile din vechime (numite si ele tot pesel) erau taiate din piatra, fasonate din lut, sculptate in lemn, sau turnate din metal topit. Inca din cele mai vechi timpuri Israel a dovedit o inclinatie spre idolatrie. Porunca a doua a Decalogului interzicea producerea si adorarea de pesel (Exod 20,4).

Stalpii idolesti. Ebr. masseboth, ,,stalpi” (vezi comentariul la Deuteronom 16,22; 1Regi 14,23). Si astazi exista o incredere inselatoare in cele materiale si vremelnice, in lucrarea mainilor oamenilor, in loc de incredere si credinta in Dumnezeu care a dat ,,toate lucrurile din belsug, ca sa ne bucuram de ele”(1Timotei 6,17). In devotiunea lor idolatra fata de lucrurile facute, oamenii L-au uitat pe Acela care este Facatorul tuturor lucrurilor (vezi Deuteronom 8,17.20).



5:14 voi nimici cu desavarsire din mijlocul tau Astarteele tale, si-ti voi darama idolii.

. Astarteele. Sau ,,Dumbravile”. Ebr. ’asherim (vezi comentariul la Deuteronom 16,21; 2Regi 17,10).



5:15 Imi voi razbuna cu manie, cu urgie, pe neamurile, care n-au vrut s-asculte.

. Care. Propozitia introdus astfel poate fi tradusa ,,care n-au ascultat” sau ,,nu au luat seama”. ,,Si daca cel neprihanit scapa cu greu, ce se va face cel nelegiuit si cel pacatos?” (1Petru 4,18).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1 AA 225

2 AA 224; DA 44, 470; GC 313; PK 697; PP 34

7 DA 27; MB 28; MH 404