Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Mica

Mica, 3


3:1 Am zis: Ascultati, capetenii ale lui Iacov, si mai mari ai casei lui Israel! Nu este datoria voastra sa cunoasteti dreptatea?

. Capeteniile ale lui Iacov. Mica acum denunta injustetea si asuprirea conducatorilor si profetilor mincinosi.

Nu este datoria voastra? Fara indoiala aceste capetenii ale statului ar fi trebuit sa stie ce este drept si bine, si ar fi trebuit sa puna aceste lucruri in practica. Totusi, asa cum se intampla atat de adesea, cei care detineau puterea au abuzat de autoritatea lor. Cu cat un om este mai proeminent printre semenii lui si cu cat lucrarea lui este mai importanta, cu atat este mai larga sfera influentei sale. El poate folosi acea influenta spre bine sau poate sa-si foloseasca statutul si autoritatea pentru a incuraja raul.



3:2 Si totusi voi urati binele si iubiti raul, le jupuiti pielea si carnea de pe oase!

. Urati binele. Vezi Amos 5,14.15; Ioan 3,20; Romani 1,28-32.

Jupuiti. In loc de a fi pastorii turmei pentru a calauzi si apara oile, capeteniile acestea erau macelarii turmei, hranindu-se cu ea (vezi Ezechiel 34,2-6).



3:3 Dupa ce au mancat carnea poporului Meu, dupa ce-i jupoaie pielea, si-i sfarama oasele; il fac bucati; ca ceea ce se fierbe intr-o oala, ca si carnea dintr-un cazan,

. Au mancat carnea. In felul acesta izbitor de metaforic, profetul evidentiaza lacomia extrema si rapacitatea egoista a capeteniilor in purtarea lor fata de poporul de rand (vezi Psalmi 14,1; Amos 8,4).



3:4 apoi striga catre Domnul. Dar El nu le raspunde, ci Isi ascunde Fata de ei in vremea aceea, pentru ca au facut fapte rele.

. El nu le va raspunde. Cand indurarea lui Dumnezeu este lepadata in mod staruitor, iar raportul este in cele din urma incheiat, va fi zadarnic ca oamenii sa se mai roage pentru inlaturarea judecatilor. Oamenii si-au avut ocazia si chiar daca li s-ar mai da inca un prilej, ei si-ar continua purtarea lor indaratnica.



3:5 Asa vorbeste Domnul despre prorocii care ratacesc pe poporul meu, care, daca au de muscat ceva cu dintii, vestesc pacea, iar daca nu li se pune nimic in gura, vestesc razboiul sfant:

. Proorocii. In v. 5-8 Mica denunta pacatele proorocilor mincinosi, care inselau poporul si rosteste judecata lui Dumnezeu asupra lor. El arata ca ei se gandeau numai la ei si la traiul lor. Luand partea bogatilor ei inchideau ochii fata de starea sociala a poporului. Ei nu atacau pacatele vremii.

Au de muscat ceva cu dintii. O comparatie cu propozitia urmatoare sugereaza ca profetul s-ar putea referi aici la mancare. Expresia ar insemna atunci ca profetii, cand sunt mituiti cu de-ale mancarii, preziceau bunastarea poporului. Totusi, deoarece cuvantul tradus aici ,,de muscat” (nashak) este intotdeauna folosit in alte locuri in Vechiul Testament in legatura cu muscatura unui sarpe (Geneza 49,17; Numeri 21,6-9; Proverbe 23,32; Eclesiastul 10,8.11; Ieremia 8,17), unii considera ca aici se face referire la veninul improscat de profetii mincinosi cand profetizau ,,Pace! cand nu este pace” (Ezechiel 13,9.10; comp. Ieremia 8,11; 14,13.14). O astfel de mangaiere falsa nu facea altceva decat sa injecteze in sufletul inselat otrava dezastrului si a mortii.

In gura. Acesti profeti mincinosi devin ostili fata de aceia care nu-i mituiesc.



3:6 Din pricina aceasta, va veni noaptea peste voi fara nici o vedenie! Si intunericul fara nici o prorocie! Soarele va asfinti peste acesti proroci, si ziua se va intuneca peste ei!

. Din pricina aceasta, va veni noaptea. Cuvintele acestea vestind nenorocirea sunt adresate fie profetilor mincinosi, fie conducatorilor. Mica ii informeaza ca in timpul stramtorarii lor nici o profetie nu va veni pentru a-i calauzi (vezi 1Samuel 28,6; Plangeri 2,9).

Va asfinti. Ziua judecatii va scoate la iveala falsitatea prezicerilor de pace. Soarele prosperitatii si influentei lor va apune.



3:7 Vazatorii vor fi dati de rusine, ghicitorii vor rosi, toti isi vor acoperi barba; caci Dumnezeu nu va raspunde.

. Dati de rusine. Deoarece prezicerile lor de pace se dovedisera mincinoase. Barba. Sau ,,mustata”. Acoperirea era un semn de doliu si de rusine (vezi Levitic 13,45; Ezechiel 24,17.22).



3:8 Dar eu sunt plin de putere, plin de Duhul Domnului, sunt plin de cunostinta dreptatii si de vlaga, ca sa fac cunoscut lui Iacov nelegiuirea lui, si lui Israel pacatul lui.

. Plin de putere. In contrast cu profetii mincinosi care ,,umbla dupa duhul lor” (Ezechiel 13,3), Mica era calauzit ,,de Duhul Domnului” (vezi 2Samuel 23,2; 1Petru 1,10.11; 2Petru 1,20.21). Putem analiza astfel intreita lui inzestrare: el era plin de 1) putere astfel ca sa vesteasca solia divina asa incat sa cada cu tarie asupra ascultatorilor (vezi Luca 1,17; Fapte 1,8); 2) judecata si o cunoastere a neprihanirii si dreptatii lui Dumnezeu, care facea cuvantul lui drept si corect; 3) tarie si curaj ca sa vesteasca soliile divine impotriva oricarei si a tuturor impotrivirilor (vezi Isaia 50,7-9; Ieremia 1,8.17-19; 15,20; 2Timotei 1,7). Cat de opusa era lucrarea lui Mica de aceea a profetilor mincinosi, cu de la sine putere, inselatori, lingusitori, josnici si oportunisti, care numeau ,,raul bine si binele rau” (Isaia 5,20).



3:9 Ascultati dar lucrul acesta, capetenii ale casei lui Iacov, si mai mari ai casei lui Israel, voi, carora va este scarba de dreptate, si care suciti tot ce este drept;

. Capetenii. Versetele 9-12 reiau pe scurt nelegiuirea capeteniilor, a preotilor si a profetilor si anunta sosirea nimicirii Sionului si a Templului lui. Profetul ii osandeste fara teama pe aceia care ar fi trebuit sa fie conducatori in neprihanire, din cauza lepadarii din partea lor a ,,dreptatii” si a sucirii a ,,tot ce este drept”. Aceia care ar fi trebuit sa fie pilde de curatenie si ocrotitori si pazitori ai justitiei si sinceritatii, isi bateau joc de legile lui Dumnezeu si ale omului.



3:10 Voi care ziditi Sionul cu sange, si Ierusalimul cu nelegiuire!

. Cu sange. Prin stoarceri, rapacitate si crime judiciare (vezi 1Regi 21; Ieremia 22,13-15; Amos 5,11).



3:11 Capeteniile cetatii judeca pentru daruri, preotii lui invata pe popor pentru plata, si prorocii lui prorocesc pe bani; si mai indraznesc apoi sa se bizuie pe Domnul si zic: Oare nu este Domnul in mijlocul nostru? Nu ne poate atinge nici o nenorocire!

. Pentru daruri. In loc de a imparti dreptatea in mod nepartinitor, judecatorii primeau mita pentru a da decizii favorabile impotriva saracilor lipsiti de aparare (vezi Isaia 1,23; Ezechiel 22,12), o practica strict interzisa de Lege (vezi Exod 23,8; Deuteronom 16,18-20).

Pentru plata. Preotii ahtiati dupa bani primeau daruri peste cele cuvenite in mod regulat pentru intretinerea lor (Numeri 18,20-24) si fara indoiala dadeau invataturi favorabile pentru solicitantul generos. Astfel acesti preoti apostati corupeau sfanta lor slujba facand din ea un mijloc de a-si asigura un castig. In acelasi fel profetii ,,pe bani”, ofereau ,,descoperiri” convenabile acelora dispusi sa plateasca pentru ele. Ei erau chinuiti de duhul lui Balaam ,,care a iubit plata faradelegii” (2Petru 2,15; comp. Iuda 11).

Se bizuie. Angajati fiind in aceasta nelegiuire capeteniile, preotii si profetii mincinosi pretindeau ca sunt inchinatori ai lui Iehova. Religia lor era o religie formala care se multumea sa puna in locul neprihanirii launtrice si adevarului o conformare exterioara. Ei se inselau singuri considerand ca din cauza ca aveau Templul de le Ierusalim aveau garantia prezentei si favorii divine precum si o aparare impotriva nenorocirii (vezi Isaia 48,1.2; Ieremia 7,1-15).



3:12 De aceea, din pricina voastra, Sionul va fi arat ca un ogor, Ierusalimul va ajunge un morman de pietre, si muntele Templului o inaltime acoperita de paduri.

. Sionul. Initial numele fortaretei iebusite (2Cronici 5,2; comp. 2Samuel 5,7), insa mai tarziu aplicat intregii creste rasaritene si poetic intregii cetatii a Ierusalimului (vezi comentariul la Psalmi 48,2).

Arat. Un simbol al distrugerii sale depline. Potrivit cu Ieremia 26,17-19, profetia a fost data pe vremea lui Ezechia. Prezicerea s-a implinit literalmente in 586 i.Hr.

Morman. Compara Neemia 2,17; 4,2; Ieremia 9,11.

Inaltime. Inaltimea Moria candva plina de multimi oameni urma sa devina la fel de pustie ca si varful unui munte. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

5 4T 185

9–11GC 26

10 GC 27

10, 11 PK 322

12 GC 27