Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Matei

Matei 3:1


3:1 In vremea aceea a venit Ioan Botezatorul, si propovaduia in pustia Iudeii.

In vremea aceea. [,,In zilele acelea”, KJV]. [Lucrarea lui Ioan Botezatorul, Matei 3,1-12 = Marcu 1,1-8 = Luca 3,1-18. Comentariul principal: Matei si Luca; vezi diagrama de la p. 230]. Adica, atunci cand Isus ,,a locuit intr-o cetate numita Nazaret” (Matei 2,23). Isus a inceput lucrarea Sa publica cand El ,,era ca de treizeci de ani” (vezi la Luca 3,23). Aceasta era in toamna anului 27 d.Hr. (DA 233; vezi p. 242-247; vezi la Luca 3,1). Ioan era cam cu sase luni mai mare decat Isus (vezi la Luca 1,39, 57) si este rational sa consideram ca lucrarea lui a inceput cam cu sase luni inainte de cea a lui Hristos. Astfel Ioan se poate sa fi inceput in primavara aceluiasi an, cam pe la Paste. Mari multimi de oameni veneau sau plecau din Ierusalim chiar in vecinatatea locului unde predica Ioan (vezi p. 295, ,,Pustia Iudeii”; vezi la Luca 3,1).

Ilustratiile corespunzatoare pe care le-a folosit Ioan in predica Lui lasa sa se inteleaga ca timpul secerisului (de primavara) nu era departe (vezi la Matei 3,7.12).

,,In vremea aceea” iudeii care traiau in Palestina, mai ales in Iudea, erau in pragul revolutiei. De cand se numisera procuratori romani pentru a guverna Iudea in anul 6 i.Hr., pana la exilarea lui Arhelau de catre August (vezi la cap. 2,22), prezenta ofiterilor si ostasilor romani si exercitarea autoritatii romane avand ca rezultat introducerea obiceiurilor pagane, dadusera nastere la o revolta dupa alta. Mii din cei mai curajosi oameni ai lui Israel platisera cu sange patriotismul lor. Conditiile erau de asa natura ca poporul dorea cu infocare un conducator puternic care sa-i elibereze de cruda robie romana. Vezi p. 54.

Ioan Botezatorul. In ce priveste intelesul numelui Ioan vezi la Luca 1,13 si in ce priveste tineretea si instruirea lui timpurie vezi la Luca 1,80. Isus spunea despre Ioan ,,ca, dintre cei nascuti din femei, nu este nici unul mai mare decat Ioan Botezatorul” (Luca 7,28).El era ,,mai mult decat un prooroc” (Vezi la Matei 11,9). Influenta lui Ioan asupra poporului ajunsese sa fie atat de mare incat Irod Antipa la inceput a ezitat sa-i faca vreun rau (Matei 14,1,5; Marcu 11,32) si conducatorii iudei n-au indraznit sa vorbeasca pe fata impotriva lui (Matei 21,26; Luca 20,6). Iosif da o descriere vie a lui Ioan Botezatorul care se aseamana de aproape cu aceea din Evanghelii (Antichitati XVIII. 5.2.).

Pustia Iudeii. Expresia aceasta se refera in general la dealurile neregulate si golase dintre Marea Moarta si creasta sirului de munti din Palestina, o regiune cu putine ploi si cu locuitori putini (vezi harta de la p. 216). Ioan petrecuse mare parte din tineretea sa si inceputurile varstei de barbat in pustie (Luca 1,80). Parintii lui locuiau probabil in Hebron sau in apropiere de el, nu departe de hotarele apusene ale acestei ,,pustii”.

In timpurile NT termenul de pustie era folosit pentru a se face referire atat la dealurile neregulate de la apus de Marea Moarta, cat si la partea inferioara a vaii Iordanului. Conform cu Luca 3,3, Ioan a mers din loc in loc in sus si in jos pe valea Iordanului. Intre Ierihon si Marea Moarta pustia Iudeii o intalnea pe aceea a Iordanului. Lucrarea lui Ioan pare sa fi inceput in imprejurimile acelea.

Cand a fost arestat de Irod Antipa, Ioan trebuie sa fi fost in teritoriul lui Irod – probabil Pereea – si, potrivit cu cele spuse de Iosif, a fost intemnitat la Maherus, pe partea de rasarit a Marii Moarte (Antichitati XVIII. 5. 2). Avand in vedere faptul ca botezul era un factor atat de important al programului lui evanghelistic, Ioan pare sa nu fi fost niciodata departe de un loc unde erau la indemana ,,multe ape” (Ioan 3,23). Lucrul acesta explica probabil, in parte cel putin, de ce a savarsit el cea mai mare parte a lucrarii lui in ,,imprejurimile Iordanului” (Matei 3,5; cf. DA 220). La data botezului lui Isus, Ioan predica si boteza la Betabara (Betania dincolo de Iordan), nu departe de locul unde Israel trecuse Iordanul (DA 132; vezi la Ioan 1,28; Iosua 2,1; 3,1.16). Mai tarziu si-a facut lucrarea la ,,Enon, aproape de Salim” (Ioan 3,23). Vezi harta de la p. 216; harta in culori din fata p. 321.