Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Matei

Matei 3:12


3:12 Acela Isi are lopata in mana, Isi va curati cu desavarsire aria, si Isi va strange graul in granar; dar pleava o va arde intr-un foc care nu se stinge.

Lopata. (,,Vanturatoarea”, KJV). Gr. ptuon, ,,o lopata de vanturat” cu care graul era ridicat de pe aria de treierat si aruncat contra vantului pentru a-l curata de pleava (vezi la Rut 3,2). Graul cadea inapoi pe pamant si pleava era suflata intr-o parte si mai apoi era arsa.

Va curati cu desavarsire. Gr. diakatharizo, ,,a curati cu desavarsire, complet” sau ,,a curati de la un capat la altul”. Ilustratia este aceea a unui agricultor care incepe de la un capat al ariei lui si lucreaza sistematic trecand prin ea pana la cealalta parte.

Isi va strange graul. Procesul separarii celor drepti de cei nelegiuiti are loc la ,,sfarsitul lumii” (vezi cap. 13,30.39-43. 49.50). Granar. Pleava o va arde. Asa cum se facea de obicei de catre agricultorii iudei de indata ce graul fusese adunat si depozitat la loc sigur. Comparatie la Psalmii 1,4.

Care nu se va stinge. [,,De nestins”, KJV]. Gr. asbestos, ,,de nestins”, sau ,,nestins”. Fara indoiala, Ioan Botezatorul isi intemeia solia pe cuvintele lui Maleahi (cap. 3,1-3; 4; vezi Marcu 1,2). Hristos afirma indeosebi ca Ioan implinea prezicerea din Maleahi (Maleahi 4,5; cf. Matei 11,14; 17,12). Cand Ioan vorbea despre ,,focul care nu se stinge” se poate ca el sa fi avut in minte cuvintele din Maleahi 4,1, cu privire la ziua Domnului, ,,care va arde ca un cuptor”, cand toti cei nelegiuiti vor fi ca ,,miristea”. Focul acelei zile mari, continua Maleahi, ,,ii va arde” atat de deplin incat nu va mai ramane ,,nici radacina nici ramura” ( cap. 4,1, vezi si cap. 3,2,3). Vezi Iosif, Razboi

II. 17.6 (425).

Departe de a transmite ideea unui foc care arde vesnic, in care cei nelegiuiti sunt chinuiti la nesfarsit, Scripturile scot in evidenta faptul ca nelegiuitii urmeaza sa fie arsi atat de deplin, incat nu va mai ramane nimic din ei. Ideea unui iad care arde vesnic este straina de Cuvantul inspirat, ca si de caracterul lui Dumnezeu. Scripturile afirma cu privire la Sodoma si Gomora ca ,,ne stau inainte ca

o pilda, suferind pedeapsa unui foc vesnic” (Iuda 7; cf. 2 Petru 2.6). Dar focul care a mistuit cetatile acelea nelegiuite s-a stins de multa vreme; ele nu mai ard astazi. Totusi cetatile acelea sunt date ca ,,pilda” cu privire la felul cum va fi focul zilei mari de apoi..

La fel, Ieremia a prezis ca Dumnezeu va aprinde un foc in portile Ierusalimului care urma sa mistuie pana si palatele cetatii si care ,,nu se va stinge” (Ieremia 17,27). Lucrul acesta a avut loc cativa ani mai tarziu cand Nebucadnetar a cucerit cetatea, in anul 586 i.Hr. (Ieremia 52,12, 13; cf. Neemia 1,3). Destul de evident, focul nu mai arde astazi. Dupa cum pleava de pe o arie de treierat iudaica era mistuita deplin si nu ramanea decat cenusa, tot asa nelegiuitii vor fi arsi cu ,,un foc care nu se stinge” in marea zi de apoi pana cand nu ramane decat cenusa (Maleahi 4,3). Plata pacatului este moartea (Romani. 6,23), moartea vesnica, nu viata vesnica pastrata in chip miraculos de un Dumnezeu razbunator, in mijlocul flacarilor unui foc care nu se stinge niciodata. Celor drepti le este fagaduita viata vesnica (Romani. 2,7) si moartea nelegiuitilor va fi tot atat de permanenta ca si viata celor neprihaniti. Vezi la Isaia 66,24.