English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Marcu

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Marcu, 9


9:1 El le-a mai zis: Adevarat va spun, ca sunt unii din cei ce stau aici, care nu vor muri pana nu vor vedea imparatia lui Dumnezeu venind cu putere.

Sunt unii. Primul verset din cap. 9 apartine mai corespunzator ca verset de incheiere al cap. 8 (cf. Matei 16,28; Luca 9,27).



9:2 Dupa sase zile, Isus a luat cu El pe Petru, pe Iacov si pe Ioan, si i-a dus singuri de o parte pe un munte inalt. Acolo S-a schimbat la fata inaintea lor.

Dupa sase zile. [Schimbarea la fata, Marcu 9,2-13 = Matei 17,1-13 = Luca 9,28-36. Comentariu major: Matei].



9:3 Hainele Lui s-au facut stralucitoare si foarte albe, de o albeata pe care nici un inalbitor de pe pamant n-o poate da.

Ca zapada. Dovezile textuale favorizeaza (cf. p. 146) omiterea acestor cuvinte.

Poate da. [,,Sa le albeasca”, KJV]. Sau ,,sa le inalbeasca”.



9:4 Ilie li s-a aratat impreuna cu Moise, si sta de vorba cu Isus.

Verset ce nu a fost comentat.

9:5 Petru a luat cuvantul, si a zis lui Isus: Invatatorule, este bine sa stam aici; sa facem trei colibe: una pentru Tine, una pentru Moise, si una pentru Ilie.

Verset ce nu a fost comentat.

9:6 Caci nu stia ce sa zica, atat de mare spaima ii apucase.

Verset ce nu a fost comentat.

9:7 A venit un nor si i-a acoperit cu umbra lui; si din nor s-a auzit un glas, care zicea: Acesta este Fiul Meu preaiubit: de El sa ascultati!

Verset ce nu a fost comentat.

9:8 Indata, ucenicii s-au uitat imprejur, si n-au mai vazut pe nimeni decat pe Isus singur cu ei.

Verset ce nu a fost comentat.

9:9 Pe cand se pogorau de pe munte, Isus le-a poruncit sa nu spuna nimanui ce au vazut, pana va invia Fiul omului dintre cei morti.

Verset ce nu a fost comentat.

9:10 Ei au pastrat in ei lucrul acesta, si se intrebau intre ei ce sa insemne invierea aceea dintre cei morti,

Ei au pastrat in ei lucrul acesta. [ ,,Pastrau vorba aceea”, KJV]. In ciuda faptului ca ei au pierdut mare parte din ceea ce aveau privilegiul sa invete din experienta aceasta, ucenicii au fost impresionati de afirmarea din partea lui Hristos ca El va invia din morti. Totusi, ei nu puteau sa prinda ideea ca Mesia va suferi. Ei erau inca orbiti de conceptia populara a unui Mesia ca un biruitor puternic (vezi la Luca 4,19).

A invia dintre cei morti. Ucenicii erau in incurcatura cu privire la ce legatura ar putea avea un asemenea eveniment cu Acela pe care ei Il considerau ca fiind Mesia.



9:11 Ucenicii I-au pus urmatoarea intrebare: Pentru ce zic carturarii ca trebuie sa vina intai Ilie?

Verset ce nu a fost comentat.

9:12 El le-a raspuns: Ilie va veni intai; si va aseza din nou toate lucrurile; tot asa dupa cum este scris despre Fiul omului ca trebuie sa patimeasca mult si sa fie defaimat.

Este scris. Vezi la Psalmii 22; Isaia 53; etc.; vezi la Luca 24,26.

Fiul Omului. Isus foloseste aici denumirea familiara prin care Se referea de obicei la Sine (vezi la Matei 1,1; Marcu 2,10).

Defaimat. [,,Facut de nimic”, KJV]. Sau ,,tratat cu batjocura”.



9:13 Dar Eu va spun ca Ilie a si venit, si ei i-au facut ce au vrut, dupa cum este scris despre el.

Verset ce nu a fost comentat.

9:14 Cand au ajuns la ucenici, au vazut mult norod imprejurul lor si pe carturari intrebandu-se cu ei.

Cand au ajuns. [,,Cand au venit”, KJV]. [Baiatul demonizat, Marcu 9,14-29 = Matei 17,14-21= Luca 9,37-43a. Comentariu major: Marcu. Vezi harta p. 221; diagrama p. 231; despre minuni

p. 208–213]. In ziua urmatoare dupa schimbarea la fata, Isus si cei trei ucenici au coborat de pe muntele schimbarii la fata in campia de jos unde ceilalti noua asteptau revenirea lor (vezi la Luca 9,37; cf. DA 426). Oricare din cele doua ,,campii” galileene mentionate in Biblie, campia Ghenezaretului (vezi la Luca 5,1) sau Valea Esdraelonului, este considerata a fi o regiune corespunzatoare pentru vecinatatea muntelui schimbarii la fata. Probabil ca muntele renumit nu era departe de una sau de alta din aceste ,,campii” (vezi la Matei 17,1).

Carturarii. Vezi p. 55.

Intrebandu-se cu ei. Adica, discutand in contradictoriu sau hartuindu-i cu intrebari, asa cum arata contextul. Atitudinea carturarilor era evident ostila. Amanuntul acesta este pomenit numai de Marcu. Acesti carturari ostili se poate sa fi fost unii din cei ,,veniti din Ierusalim” cu scopul de a indeparta respectul poporului de la Isus si de a raporta ceea ce spunea si facea El (vezi la Marcu 7,1; Matei 16,1). Asa cum facusera atat de adesea in trecut, ei L-au atacat pe Isus prin ucenicii Lui (vezi Marcu 2,16.18.24; 7,5). Cu ocazia aceasta au cautat sa prezinte pe Isus si pe ucenicii Sai ca impostori facand mare caz din faptul ca aici era un demon asupra caruia ucenicii erau fara putere (cf. DA 427).

9:15 De indata ce a vazut norodul pe Isus, s-a mirat, si a alergat la El sa I se inchine.

S-a mirat. [,,Mult uimit”, KJV]. Motivul uimirii la apropierea lui Isus este fara indoiala cel mai bine explicat ca reactia multimii la urmele de slava care fara indoiala mai ramasesera pe fata acelora care fusesera martori la schimbarea la fata (cf. Exod 34,29-35; DA 427).



9:16 El i-a intrebat: Despre ce va intrebati cu ei?

El i-a intrebat. [ ,,El a intrebat pe carturari”, KJV]. Se pare ca carturarii au tacut cand S-a apropiat Isus. Fara indoiala ca atmosfera incordata care domnea si din cauza aceasta, insasi prezenta carturarilor facea evident faptul ca ei combatusera zdravan pe cei noua ucenici.



9:17 Si un om din norod I-a raspuns: Invatatorule, am adus la Tine pe fiul meu, care este stapanit de un duh mut.

Un om din norod. [,,Cineva din multime”, KJV]. Intrucat fusesera redusi la tacere si intristati de Isus ori de cate ori incercasera sa-L faca de rusine in trecut, carturarii s-au retras din lupta (vezi la Marcu 2,19; 7,11-13; Matei 16,1.4; cf. DA 427). Lucrul acesta a dat prilej tatalui bietului baiat demonizat sa prezinte personal cererea.

Am adus la Tine. Luca (cap. 9,38) spune ca tatal a cerul lui Isus sa Se ,,uite” la fiul sau. In limba greaca aceasta era un idiom obisnuit pentru o examinare medicala.

Duh mut. Pentru o discutie despre posesiunea demonica vezi nota aditionala la capitolul 1.



9:18 Oriunde il apuca, il tranteste la pamant. Copilul face spuma la gura, scrasneste din dinti, si ramane teapan. M-am rugat de ucenicii Tai sa scoata duhul, si n-au putut.

Ramane teapan. [,,Se intepeneste”, KJV]. Gr. xeraino, ,,a se usca” sau ,, a se vesteji”. In Iacov 1,11 xeraino este folosit cu privire la vestejirea ierbii. Poate ca tatal descrie aici inrautatirea progresiva a starii fizice a baiatului sau poate descrie un stadiu al crizei in care trupul baiatului se intepenea.

N-au putut. Dovezi textule pot fi citate (cf. p. 146) pentru adaugarea cuvintelor ,,sa-l scoata”. Comparati experienta ucenicilor cu aceea a lui Ghehazi (vezi 2 Regi 4,31).



9:19 O neam necredincios! le-a zis Isus. Pana cand voi fi cu voi? Pana cand va voi suferi? Aduceti-l la Mine.

Necredincios. [,,Lipsit de credinta”, KJV]. Adica, ,,fara credinta” sau ,,necredincios”. Comparati aprecierea lui Israel de Dumnezeu de pe vremea lui Moise (vezi Numeri 14,27; Evrei 3,17-19). Nu pare probabil ca Isus avea in minte pe tatal baiatului demonizat cand a spus aceste cuvinte, deoarece credinta tatalui nu era singurul obstacol in calea vindecarii fiului sau. Deoarece ucenicii insisi erau in primul rand de vina (vezi la Marcu 9,29) s-ar parea ca Mantuitorul ii avea pe ei in minte in mod special. Dar El n-a dorit sa-i distinga pe ei pentru mustrare in public si in felul acesta nu i-a facut obiectul direct al observatiilor Sale. Totusi, daca ucenicii erau ,,necredinciosi”, cu atat mai mult gloata.

Pana cand? Aceste cuvinte lasa sa se inteleaga ca Isus vorbeste aici ca o fiinta divina, cineva care luase temporar chip omenesc.

Va voi suferi? Literal, ,,rabda” sau ,,sustine”. Moise a avut aceeasi experienta de repetate ori cu Israel in pustie (vezi Numeri 20,10).



9:20 L-au adus la El. Si, cum a vazut copilul pe Isus, duhul l-a scuturat cu putere; copilul a cazut la pamant, si se zvarcolea facand spuma la gura.

Se zvarcolea. [,,Balacea”, KJV]. Sau ,, a se rostogoli”. Baiatul era o priveliste de sa ti se faca mila.



9:21 Isus a intrebat pe tatal lui: Cata vreme este de cand ii vine asa? Din copilarie, a raspuns el.

A intrebat pe tatal lui. Un amanunt relatat numai de Marcu.

Cata vreme? Acesta este unicul caz relatat cand Isus a facut o cercetare specifica a istoricului cazului cuiva pe care l-a vindecat. Motivele Sale pentru a face asa in aceasta ocazie nu sunt in totalitate clare. Este posibil ca El i-a cerut tatalui sa descrie boala si efectele ei pentru ca cei de fata sa poata aprecia pe deplin starea grava a baiatului (vezi la v. 18). Poate ca din cauza acesta Hristos ingaduise duhului rau sa convulsioneze baiatul atunci cand a iesit (vezi la v. 26).



9:22 Si de multe ori duhul l-a aruncat cand in foc, cand in apa, ca sa-l omoare. Dar daca poti face ceva, fie-Ti mila de noi si ajuta-ne.

Ca sa-l omoare. Cazul era cronic si, din punct de vedere omenesc, mai greu de tratat. In textul grec ( Matei 17,15) expresia ,,patimeste rau” era in general folosita pentru a descrie boli pe care iscusinta omeneasca nu fusese in stare sa le aline.

Daca poti. Vezi la cap. 1,40.

Ajuta-ne. Tatal isi insuseste cazul baiatului (cf. Matei 15,22.25).



9:23 Isus a raspuns: Tu zici: Daca poti! Toate lucrurile sunt cu putinta celui ce crede!

Verset ce nu a fost comentat.

9:24 Indata tatal copilului a strigat cu lacrimi: Cred, Doamne! Ajuta necredintei mele!

Necredintei mele. Tatal nu l-ar fi adus pe fiul sau daca nu ar fi avut deja o masura de credinta (cf. la Ioan 4,43-54).



9:25 Cand a vazut Isus ca norodul vine in fuga mare spre El, a mustrat duhul necurat, si i-a zis: Duh mut si surd, iti poruncesc sa iesi afara din copilul acesta, si sa nu mai intri in el.

Norodul. Literal, ,,gloata”. Incidentul acesta probabil a avut loc in timpul perioadei de retragere din lucrarea publica, timp in care Isus a cautat sa scape de publicitate si sa evite sa trezeasca entuziasmul pe care El nu intentiona sa-l satisfaca (vezi la Matei 15,21). De aceea, Isus a cautat sa faca vindecarea fara intarziere.

A mustrat duhul necurat. Demonul pricinuise starea fizica a baiatului. Rezultatul urma sa dispara impreuna cu cauza (vezi Luca 9,42).



9:26 Si duhul a iesit, tipand si scuturandu-l cu mare putere. Copilul a ramas ca mort, asa ca multi ziceau: A murit!

Scuturandu-l cu mare putere. Adica ,,l-a convulsionat cu putere” sau ,,l-a zguduit cu putere”. Se poate ca Isus i-ar fi ingaduit aceasta manifestare finala a puterii demonului pentru ca contrastul dintre starea jalnica a baiatului si starea cand a fost eliberat de demon sa poata fi bine evidentiata.

E mort. Baiatul era complet istovit de violenta spasmului care-l apucase.



9:27 Dar Isus l-a apucat de mana, si l-a ridicat. Si el s-a sculat in picioare.

Isus l-a apucat. Demonul plecase si acum atingerea lui Isus a refacut puterile baiatului (vezi la cap. 5,27).



9:28 Cand a intrat Isus in casa, ucenicii Lui L-au intrebat deoparte: Noi de ce n-am putut sa scoatem duhul acesta?

In casa. [,,In casa”, KJV]. Articolul hotarat lasa sa se inteleaga ca acesta era o anumita casa pe care Hristos o considera caminul Sau, poate casa lui Petru din Capernaum (vezi la cap. 1,29; 2,1), un camin temporar pentru restul ramanerii Sale in Galileea (cf. DA 432).

Noi de ce n-am putut? Cei doisprezece scosesera demoni in cursul celei de-a treia calatorii galileene a lor (vezi cap. 6,13). Ei erau in incurcatura, nestiind cum sa explice faptul ca puterea pe care le-o daduse Isus ii parasise.



9:29 Acest soi de draci, le-a zis El, nu poate iesi decat prin rugaciune si post.

Acest soi. Carturarii atribuisera neajutorarea celor noua ucenici presupusei puteri superioare a demonului, afirmand ca stapanirea lui Isus era limitata la demoni mai putin puternici (cf. DA 427).

Adevaratul necaz, insa, statea nu in puterea demonului, ci in lipsa de putere spirituala a ucenicilor.

Decat prin rugaciune. Hristos nu se refera aici la rugaciunea inaltata in legatura cu izgonirea demonilor. El nu se preocupa de rugaciunea momentana, ci de o viata stapanita de rugaciune. In timpul absentei lui Petru, Iacov si Ioan cu Hristos, cei noua ucenici se preocupasera de descurajarile si motivele de nemultumire personale, intr-un spirit de gelozie din cauza favorii aratate tovarasilor lor absenti (vezi DA 431). Starea mintii si inimii lor facea cu neputinta ca Dumnezeu sa lucreze prin ei.

Post. Dovezile textuale favorizeaza omiterea (cf. p. 146) a acestui cuvant. Vezi la Matei 6,16; Marcu 2,18.



9:30 Au plecat de acolo, si au trecut prin Galilea. Isus nu voia sa stie nimeni ca trece.

Au plecat de acolo. [O calatorie tainica prin Galileea, Marcu 9,30-32 = Matei 17,22 = Luca 9,43b-45. Comentariu major: Marcu. Vezi harta p. 221]. Adica, de la piciorul muntelui schimbarii la fata, unde Isus il vindecase pe baiatul suferind (vezi la v. 14).

Au trecut prin Galileea. Poate pe un drum serpuit, terminandu-se la Capernaum (vezi la Matei 17,24). Aceasta calatorie secreta prin Galileea a luat probabil cateva zile in cursul ultimei parti a verii anului 30 d.Hr., cam cu sapte sau opt luni inainte de crucificare.

Nu voia. Daca Isus ar fi ramas mai multa vreme intr-o localitate, vestea s-ar fi raspandit repede si o multime de oameni s-ar fi adunat si venirea lor ar fi intrerupt importanta invatatura pe care El cauta sa o dea ucenicilor. De aceea, se pare ca Isus mergea din loc in loc prin Galileea, evitand probabil cetatile si satele care cu cateva luni mai inainte de aceasta data, fusesera martore la marile Lui lucrari. Trecerea pe langa cetati si orase ar fi fost un mijloc eficient de a preveni faptul ca oamenii sa afle ce ceea ce se intampla cu El. Pana si ucenicii nu au profitat pe deplin de cuvintele de invatatura pe care El avea sa le dea si, daca cercul launtric al credinciosilor era lipsit de perceptie spirituala, poporul de rand nu avea sa profite de ceea ce Hristos avea sa spuna acum.



9:31 Caci invata pe ucenicii Sai, si zicea: Fiul omului va fi dat in mainile oamenilor; ei Il vor omori, si a treia zi dupa ce-L vor omori, va invia.

Invata. Literal, ,,El invatand”, adica, El staruia in a da invatatura. Aceasta este a doua din cel putin trei ocazii specifice in care Isus a spus ucenicilor Sai lamurit despre suferintele si moartea Sa viitoare (cf. la Matei 16,21; 20,17-19). Au fost fara indoiala si alte ocazii cand Isus a dat invatatura asemanatoare asa cum este prezentata in Matei 16,21. Dorinta de a fi singur cu ucenicii Sai pentru a le putea da aceasta informatie pare ca explica marea taina in care Isus a calatorit acum prin Galileea (vezi la Marcu 9,30; cf. DA 432).

Fiul Omului. Vezi la Matei 1,1; Marcu 2,10.

A treia zi. Vezi la p. 248-250.



9:32 Dar ucenicii nu intelegeau cuvintele acestea, si se temeau sa-L intrebe.

Nu intelegeau. In ciuda tuturor celor ce le spusese Isus in vorbe lamurite (vezi la v. 31), ucenicii tot nu intelegeau (vezi la Luca 9,45). Motivul principal pentru care ucenicii nu au inteles era ca ei doreau sa creada ca nu este necesar ca Mesia sa sufere si sa moara (vezi la Matei 16,22.23). O astfel de idee constituia o provocare la adresa parerilor lor preconcepute cu privire la Mesia (vezi la Luca 4,19). Ei asteptau ca Hristos sa domneasca la un moment dat asemenea unui domnitor temporar si nu erau dispusi sa renunte la asteptarile lor inflacarate de onoare pe care ei isi inchipuiau ca le vor impartasi cu El cand timpul acela urma sa soseasca (cf. DA 415, 417; vezi la Luca 4,19).

Se temeau sa-L intrebe. Dandu-si seama, poate, ca ei impartaseau punctul de vedere prezentat recent de Petru si daca ar fi vorbit acum ar fi fost numai pentru a exprima aceleasi ganduri (vezi la Matei 10,22.23), au tacut. Potrivit cu Matei 17,23 ei ,,s-au intristat foarte mult”, adica ,,s-au mahnit foarte mult”.



9:33 Apoi au venit la Capernaum. Cand era in casa, Isus i-a intrebat: Despre ce vorbeati unul cu altul pe drum?

Au venit la Capernaum. [Umilinta, impacare si iertare, Marcu 9,33-50 = Matei 18,1-35 = Luca 9,46-50. Comentariu major: Matei si Marcu. Vezi harta p. 221; diagrama p. 231]. Cu privire la imprejurarile in care a avut loc aceasta revenire la Capernaum, precum si o comparatie intre raportul discursului prezentat de Marcu si cel prezentat de Matei, vezi la Matei 18,1.



9:34 Dar ei taceau, pentru ca pe drum se certasera intre ei, ca sa stie cine este cel mai mare.

Ei taceau. [,,Si-au pastrat tacerea”, KJV]. Literal, ,,ei au ramas tacuti” sau ,,s-au starnit de a fi tacuti”. Ei au refuzat staruitor sa raspunda la intrebarea lui Isus (v. 33). Se chibzuisera. [,,Disputasera”, KJV]. Gr. dialegomai, ,,a discuta” sau ,, a disputa”.



9:35 Atunci Isus a sezut jos, a chemat pe cei doisprezece, si le-a zis: Daca vrea cineva sa fie cel dintai, trebuie sa fie cel mai de pe urma din toti si slujitorul tuturor!

Daca vrea cineva sa fie cel dintai. Aici Isus vine la miezul problemei – fiecare din cei doisprezece dorea sa fie ,,cel dintai” in imparatia pe care ei toti asteptau ca Domnul lor sa o statorniceasca (vezi la Matei 18,1). Ei uitasera ca adevarata marime cere renuntarea la marire ca un obiectiv de viata. In clipa cand un om se hotaraste sa fie mare, da dovada de micime a sufletului. Comparati Matei 23,8-12; Marcu 10,43.44; Luca 22,24-26.

Slujitorul. Gr. diakonos, de la care deriva cuvantul ,,diacon” (vezi Filipeni 1,1; 1 Timotei 3,8.12). Un diakonos este cineva care slujeste nevoilor sau lipsurilor altuia si putea sa fie sau un ,,sclav” sau un om liber, desi cuvantul implica serviciu facut de bunavoie. Un alt cuvant grec de obicei tradus prin ,,slujitor” este doulos care inseamna un ,,sclav” in sensul obisnuit al cuvantului. In NT diakonos este folosit de obicei cu privire la un ,,slujitor” al Evangheliei (vezi 1 Corinteni 3,5; Efeseni 3,7; 1 Tesaloniceni 3,2). Imparatia cerurilor este in esenta o problema de a aduce slujire lui Dumnezeu si aproapelui, nu de a primi slujire de la ei. Adevarata iubire este in principal o chestiune de a da iubire, nu de a o cere (vezi Matei 5,43). Cel mai mare este acela care iubeste pe Dumnezeu si pe aproapele sau cel mai mult si le slujeste cel mai bine.



9:36 Si a luat un copilas, si l-a asezat in mijlocul lor; apoi l-a luat in brate, si le-a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

9:37 Oricine primeste pe unul din acesti copilasi, in Numele Meu, Ma primeste pe Mine; si oricine Ma primeste pe Mine, nu Ma primeste pe Mine, ci pe Cel ce M-a trimis pe Mine.

Nu Ma primeste pe Mine. Vezi la Ioan 12,44.45.



9:38 Ioan I-a zis: Invatatorule, noi am vazut pe un om scotand draci in Numele Tau; si l-am oprit, pentru ca nu venea dupa noi.

Ioan i-a zis. [,,Ioan i-a raspuns”, KJV]. Nu in sensul de a raspunde la o anumita intrebare pusa de Isus, ci in sensul de a comenta asupra observatiilor precedente ale lui Isus. Aceste observatii trezisera in Ioan o banuiala ca mustrarea pe care el si fratele sau Iacov o facusera cu o ocazie anterioara cuiva care lucrase in ,,numele” lui Isus nu era potrivita (cf. DA 437).

Noi am vazut pe un om. Faptul ca intamplarea la care se face aici referire privea numai pe Ioan si pe Iacov sugereaza posibilitatea ca ea sa fi avut loc in cursul celei de-a treia calatorii galileene, cand cei doi frati au mers impreuna (vezi la Matei 10,5; Marcu 3,14).

L-am oprit. [,,I-am interzis”, KJV]. Sau ,,l-am impiedicat”. Pentru o atitudine asemanatoare de intoleranta din partea lui Iacov si Ioan cu o alta ocazie, la scurt timp dupa aceasta, vezi la Luca 9,54. In ocazia de fata Iacov si Ioan si-au scuzat purtarea pe temeiul ca erau gelosi pentru onoarea Domnului lor; in realitate, gelozia pentru propria lor onoare determinase actiunea (vezi DA 437). Ei l-au mustrat pe om pentru ca facea ceea ce credeau ca era dreptul lor exclusiv de a face (vezi la Matei 10,8). Dar chiar daca Iacov si Ioan erau ucenici si aveau ,,cheile” imparatiei in mainile lor (vezi la Matei 16,19; 18,18), nu aveau dreptul sa se poarte ca niste stapani fata de altii. Insarcinarea lor era pozitiva si nu negativa; ei trebuia sa fie plini de ravna pentru a executa poruncile date lor, dar nu aveau dreptul sa dicteze asupra altora. Cel rau este cel care-i face pe conducatorii religiosi sa creada ca este datoria lor sa forteze pe alti oameni sa intre in forma de purtare si de credinta pe care ei si-o inchipuie ca este dreapta.

Nu venea dupa noi. [,,Nu ne urma”, KJV]. El nu era unul din ucenicii obisnuiti, cunoscuti ai lui Isus.



9:39 Nu-l opriti, a raspuns Isus, caci nu este nimeni, care sa faca minuni in Numele Meu, si sa Ma poata grai de rau indata dupa aceea.

Nu-l opriti. Adica, incetati de a-l mai impiedica. Noi nu avem dreptul sa constrangem pe altii sa se conformeze ideilor si parerilor noastre sau sa urmeze metodele noastre de lucru (vezi DA 438; cf. Numeri 11,27-29).

Minuni. [ ,,Miracole”, KJV]. Gr. dunamis (vezi p. 208).

In numele Meu. Petru (vezi Fapte 3,6-8) si Pavel ( vezi Fapte 16,16-18) si probabil toti ceilalti ucenici, cand faceau minuni, faceau lucrul acesta in ,,numele” lui Isus.

Vorbi de rau indata dupa aceea. [,,Usor”, KJV; ,,degraba”, G. Gal.]. Gr. tachu, ,,curand”, ,,repede”, ,,de indata” sau ,,fara intarziere”. A face o minune in numele lui Isus inseamna a recunoaste puterea si autoritatea Lui. Cineva care a facut o minune in numele lui Isus nu putea sa contrazica indata dupa aceea chiar puterea de care depindea pentru savarsirea de minuni.



9:40 Cine nu este impotriva noastra, este pentru noi.

Nu este impotriva noastra. Comparati afirmatia inversa a aceluiasi adevar in Matei (vezi la cap. 12,30). Cele doua nu sunt mutual exclusive, ci mai degraba complementare. Evident un om nu poate fi atat pentru, cat si contra lui Isus in acelasi timp. Daca omul pe care Iacov si Ioan il mustrasera era gasit facand aceeasi lucrare pe care o facea Isus si facand-o in numele lui Isus, trebuie ca Dumnezeu lucra prin el si cu el.

Pentru noi. Adica, pentru noi sau de partea noastra.



9:41 Si oricine va va da de baut un pahar cu apa, in Numele Meu, pentru ca sunteti ucenici ai lui Hristos, adevarat va spun ca nu-si va pierde rasplata.

Un pahar. Vezi la Matei 10,42.

Pentru ca sunteti. [,,Pentru ca apartineti”, KJV]. Vezi la Matei 5,11; 10,18.42. Caracterul faptei este determinat de motivul care o determina.

Adevarat. Gr. amen (vezi la Matei 5,18).

Nu-si va pierde rasplata. Vezi la Matei 5,12; 19,29.



9:42 Dar, daca va face cineva sa pacatuiasca pe unul din acesti micuti, care cred in Mine, ar fi mai bine pentru el sa i se lege de gat o piatra mare de moara si sa fie aruncat in mare.

Va face cineva sa pacatuiasca. Vezi la Matei 18,6.



9:43 Daca mana ta te face sa cazi in pacat, taie-o; este mai bine pentru tine sa intri ciung in viata, decat sa ai doua maini, si sa mergi in gheena, in focul care nu se stinge,

Daca mana ta te face sa cazi in pacat. Vezi la Matei 5,29.30; 18,8.

Focul care nu se stinge. Vezi la Isaia 66,24; Matei 3,12. ,,Focul care nu se stinge niciodata” este echivalent cu ,,focul vesnic” in pasajul paralel din Matei (vezi cap. 18,8; vezi la cap. 5,22).



9:44 unde viermele lor nu moare, si focul nu se stinge.

Unde viermele lor. Dovezile textuale pot fi citate (cf. p. 146) pentru omiterea v. 44,46 ca fiind inserate aici din v. 48. Vezi la v. 48.



9:45 Daca piciorul tau te face sa cazi in pacat, taie-l; este mai bine pentru tine sa intri in viata schiop, decat sa ai doua picioare, si sa fii aruncat in gheena, in focul care nu se stinge,

Daca piciorul tau te face sa cazi in pacat. Vezi la Matei 5,29.30; 18,8.



9:46 unde viermele lor nu moare, si focul nu se stinge.

Unde viermele lor. Vezi la v. 44, 48.



9:47 Si daca ochiul tau te face sa cazi in pacat, scoate-l; este mai bine pentru tine sa intri in Imparatia lui Dumnezeu numai cu un ochi, decat sa ai doi ochi si sa fii aruncat in focul gheenei,

Daca ochiul tau te face sa cazi in pacat. Vezi la Matei 5,29.30; 18,8.9.

Imparatia lui Dumnezeu. Vezi la Matei 3,2; 4,17; 5,3; Luca 4,19.



9:48 unde viermele lor nu moare si focul nu se stinge.

Viermele. Gr. skolex, ,,larva” sau ,,vierme”. Asa cum comenteaza Major, Manson si Wright (The Mission and Message of Jesus, p. 123): ,,Viermele care nu moare nu este simbolul unui suflet care nu poate muri, ci este un simbol al stricaciunii care nu poate fi curatita”. In v. 43 ,,viata” este prezenta in contrast cu ,,focul care niciodata nu va fi stins”. In Romani 6,23 si in multe alte texte ,,viata” sta in contrast cu ,,moartea”. In Ioan 3,16 contrastul este intre ,,viata vesnica” si ,,pieritoare”. Este evident ca Isus aici intentioneaza acelasi contrast. ,,Focul care nu se stinge” sta in opozitie cu ,,viermele lor nu moare” si este o expresie echivalenta, desi pare nepotrivit ca larvele sa-si faca lucrarea in prezenta focului. Nu este nimic in cuvantul skolex, ,,vierme” care macar pe departe sa justifice explicatia populara care egalizeaza ,,vierme” cu ,,suflet” (vezi la Isaia 66,4), fapt recunoscut de aproape toti comentatorii, indiferent de ceea cred ei personal despre starea omului in moarte.



9:49 Pentru ca fiecare om va fi sarat cu foc, si orice jertfa va fi sarata cu sare.

Sarat cu foc. Pentru sarea ca mijloc de conservare sau agent conservant vezi la Matei 5,13. Focul poate fi considerat ca un mijloc purificator sau ca un simbol al judecatii finale (vezi la Matei 3,10). Intelesul acestei enuntari criptice nu este pe deplin clar si depinde cu totul de contextul imediat in ce priveste o explicatie satisfacatoare. A fi ,,sarat cu foc” inseamna probabil ca ,,fiecare” va trece prin focul suferintelor si curatirii in viata aceasta (vezi la Iov 23,10) sau prin focul zilei de pe urma. Focul fie indeparteaza zgura din aceasta viata prezenta, fie nimiceste viata in acea mare zi de pe urma. Sarea conserva ceea ce este bun (vezi la Marcu 9,50).

Orice jertfa. In serviciul sanctuarului din vechime sarea era adaugata la fiecare jertfa (vezi Levitic 2,13). Prezenta ei inseamna ca numai dreptatea lui Hristos putea face ca jertfa sa fie bine primita de Dumnezeu (cf. DA 439).

9:50 Sarea este buna; dar daca sarea isi pierde puterea de a sara, cu ce ii veti da inapoi puterea aceasta? Sa aveti sare in voi insiva, si sa traiti in pace unii cu altii.

Sarea este buna. Vezi la Matei 5,13.

Sa aveti sare in voi insiva. Daca ucenicii ar fi avut ,,sarea legamantului” (Levitic 2,13) ei ar fi infrant tendintele nefericite care dusesera la discutiile cu privire la cel mai mare in imparatia cerurilor.

Sa traiti in pace. [,,Sa aveti pace”, KJV; ,,Fiti in pace”, G. Gal.]. Un punct culminant potrivit al cuvantarii, un indemn de a se abtine de la orice discutie asupra subiectului, o avertizare contra geloziei si a spiritului de rivalitate.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 1–9 EW 162–164 2–8 DA 419–425 3 AA 33; DA 739 5 DA 422 7 SR 207 9–29 DA 426–431 14–16 DA 427 17–27 DA 428; GC 515 22, 23 DA 429 23 CW 108; FE 341; MH 65; ML 9; PK 157; 2T 140 24 TM 518 29 1T 344 30, 31 DA 432 30–50 DA 432–442 33 DA 434 34, 35 SL 55; 4T 226 35 DA 435 36–40 SL 56 37 ML 202 37–39 DA 437 38 CSW 85 39 AA 543 40 CSW 85 42 5T 244, 483 42–45 DA 438 43–45 AA 312 49, 50 DA 439


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: