Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Marcu

Marcu, 8


8:1 In zilele acelea, fiindca se stransese din nou mult norod, si n-avea ce manca, Isus a chemat pe ucenicii Sai, si le-a zis:

In zilele acelea. [Hranirea celor patru mii, Marcu 8,1-10 = Matei 15,32-39. Comentariu major: Matei].

Din nou. [,,Foarte”, KJV]. Dovezile textuale favorizeaza (cf. p. 146) exprimarea ,,din nou”. Aceasta pare sa lase sa se inteleaga ca se face referire indirect la hranirea celor cinci mii (vezi la Matei 15,32)



8:2 Mi-e mila de norodul acesta; caci iata ca de trei zile stau langa Mine, si n-au ce manca.

Verset ce nu a fost comentat.

8:3 Daca le voi da drumul acasa flamanzi, au sa lesine de foame pe drum, fiindca unii din ei au venit de departe.

Verset ce nu a fost comentat.

8:4 Ucenicii I-au raspuns: Cum ar putea cineva sa sature cu paine pe oamenii acestia, aici intr-un loc pustiu?

Verset ce nu a fost comentat.

8:5 Cate paini aveti? i-a intrebat Isus. Sapte, I-au raspuns ei.

Verset ce nu a fost comentat.

8:6 Atunci a poruncit norodului sa sada pe pamant; a luat cele sapte paini; si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, le-a frant si le-a dat ucenicilor Sai ca sa le imparta; si ei le-au impartit norodului.

Verset ce nu a fost comentat.

8:7 Mai aveau si cativa pestisori: si Isus, dupa ce i-a binecuvantat, a poruncit sa-i imparta si pe aceia.

Verset ce nu a fost comentat.

8:8 Au mancat si s-au saturat; si au ridicat sapte cosnite, pline cu ramasitele de faramituri.

Verset ce nu a fost comentat.

8:9 Erau aproape patru mii de insi. In urma Isus le-a dat drumul.

Verset ce nu a fost comentat.

8:10 Isus a intrat indata in corabie cu ucenicii Sai, si a venit in partile Dalmanutei.

Verset ce nu a fost comentat.

8:11 Fariseii au venit deodata, si au inceput o cearta de vorbe cu Isus; si, ca sa-L puna la incercare, I-au cerut un semn din cer.

Fariseii au venit deodata. [Cererea unui semn, Marcu 8,11-21 = Matei 16,1-12. Comentariu major: Matei].



8:12 Isus a suspinat adanc in duhul Sau, si a zis: Pentru ce cere neamul acesta un semn? Adevarat va spun ca neamului acestuia nu i se va da deloc un semn.

A suspinat adanc. Un amanunt notat numai de Marcu. Isus era dezamagit de incetineala lor de a pricepe adevarul spiritual (vezi la Matei 16,9; Marcu 7,34).



8:13 Apoi i-a lasat, si a intrat iarasi in corabie, ca sa treaca de cealalta parte.

Verset ce nu a fost comentat.

8:14 Ucenicii uitasera sa ia paini; cu ei in corabie n-aveau decat o paine.

O paine. Un alt amanunt notat numai de Marcu.



8:15 Isus le dadea in grija, si le zicea: Luati seama, sa va paziti bine de aluatul Fariseilor si de aluatul lui Irod!

Aluatul lui Irod. Adica influenta rea a lui Irod, indeosebi duhul lui lumesc si caracterul lui nestatornic (vezi la Matei 13,33; 16,6). In pasajul paralel din Matei (cap. 16,6) Saducheii apar in locul lui Irod. Intrucat Saducheii cautau sarguincios favoarea puterii domnitoare si erau ei insisi cu un duh lumesc (vezi p. 52), interesele lor principale erau de strans identificate cu acelea ale lui Irod si ei interpretau politica lui pentru natiunea iudaica. In felul acesta, atat in ce priveste intelesul, cat si influenta generala, termenii dati in Matei si Marcu pot sta unul in locul celuilalt.



8:16 Ucenicii se gandeau si ziceau intre ei: Fiindca n-avem paini.

Verset ce nu a fost comentat.

8:17 Isus a inteles lucrul acesta, si le-a zis: Pentru ce va ganditi ca n-aveti paini? Tot nu pricepeti si tot nu intelegeti? Aveti inima impietrita?

Verset ce nu a fost comentat.

8:18 Aveti ochi, si nu vedeti? Aveti urechi, si nu auziti? Si nu va aduceti aminte deloc?

Verset ce nu a fost comentat.

8:19 Cand am frant cele cinci paini la cei cinci mii de barbati, cate cosuri pline cu faramituri ati ridicat? Douasprezece, I-au raspuns ei.

Verset ce nu a fost comentat.

8:20 Si cand am frant cele sapte paini la cei patru mii de barbati, cate cosnite pline cu faramituri ati ridicat? Sapte, I-au raspuns ei.

Verset ce nu a fost comentat.

8:21 Si El le-a zis: Tot nu intelegeti?

Verset ce nu a fost comentat.

8:22 Au venit la Betsaida; au adus la Isus un orb, si L-au rugat sa Se atinga de el.

Au venit. [,,El vine”, KJV]. [Orbul din apropierea Betsaidei, Marcu 8,22-26. Vezi harta p. 221; diagrama p. 231; cu privire la minuni p. 208-213]. Isus si ucenicii sosisera de curand la Magdala (vezi la Matei 16,1.5) si dupa incidentul acesta, au mers mai departe la Cezarea lui Filip (vezi Marcu 8,27; vezi la Matei 16,13). Venind la Betsaida (vezi la Matei 11,21), Isus a parasit din nou Galileea, pentru aceleasi motive care au pricinuit retragerea Lui spre Fenicia cu cateva saptamani mai inainte de aceasta (vezi la Matei 15,21; 16,13). Minunea savarsita cu prilejul acesta seamana in multe privinte cu aceea facuta pentru surdo-mutul din Decapole nu cu multa vreme mai inainte (vezi la Marcu 7,31-37).

Au adus. [,,Ei aduc”, KJV]. Ca si in cazul surdo-mutului din Decapole (vezi la cap. 7,32).



8:23 Isus a luat pe orb de mana, si l-a scos afara din sat; apoi i-a pus scuipat pe ochi, Si-a pus mainile peste el, si l-a intrebat: Vezi ceva?

L-a scos afara. Au fost cel putin doua motive pentru aceasta: 1) spre a evita publicitatea (vezi la v. 26) si 2) pentru a ajuta pe orb sa inteleaga si sa se concentreze la ceea ce Hristos era pe punctul sa faca pentru el (cf. la cap. 5,37.40; 7,33). Isus pare sa fi savarsit comparativ putine minuni in timpul perioadei lucrarii Sale publice si in cele mai multe cazuri El se gasea in mijlocul unei populatii care era in cea mai mare masura pagana.

Vezi ceva? [,,Daca vedea ceva”, KJV]. Aceasta este unica ocazie relatata in care Isus a pus o astfel de intrebare si se pare ca ea a fost pusa aici cu scopul de a intari credinta imperfecta a omului (vezi la v. 24).



8:24 El s-a uitat, si a zis: Vad niste oameni umbland, dar mi se par ca niste copaci.

Ca niste copaci. Aceasta este unica ocazie relatata in care Isus a savarsit o vindecare in doua stadii. Nu exista nici un motiv evident pentru folosirea acestei metode in cazul acesta. Totusi, ar trebui sa se observe ca atunci cand a fost redata omului vederea partiala, credinta lui a crescut si el a fost gata sa creada ca Isus putea sa-l vindece pe deplin (vezi la v. 23).



8:25 Isus i-a pus din nou mainile pe ochi; i-a spus sa se uite tinta; si cand s-a uitat, a fost tamaduit, si a vazut toate lucrurile deslusit.

Pus din nou mainile. Vezi la cap. 7,33; 8,23. Toate lucrurile. [,,Orice om”, KJV]. Mai bine, ,,orice lucru”. Deslusit. Gr. telaugos, literal, ,,stralucind departe”, adica ,,la departare si clar”. Dovezile textuale favorizeaza (cf. p. 146) exprimarea delaugos, ,,luminos” sau ,,in deplina lumina”.



8:26 Atunci Isus l-a trimis acasa, si i-a zis: Sa nu intri in sat, si nici sa nu spui cuiva in sat.

Sat. [,,Oras”, KJV]. Adica Betsaida (vezi la v. 22). Pe cat se pare locuinta omului acestuia nu era in cetatea aceasta in care Isus i-a spus sa nu se duca imediat. Aceasta restrictie era evident intentionata sa impiedice sa se raspandeasca vestea despre minune si in felul acesta sa Il ajute pe Isus in efortul Sau de a-Si asigura izolarea (vezi la v. 22).



8:27 Isus a plecat cu ucenicii Sai in satele Cezareii lui Filip. Pe drum le-a pus urmatoarea intrebare: Cine zic oamenii ca sunt Eu?

Isus a plecat. [,,Isus a iesit”, KJV]. [Retragerea la Cezarea lui Filip; marea marturisire, Marcu 8,27 la 9,1 = Matei 16,13-28 = Luca 9,18-27. Comentariu major: Matei].



8:28 Ei I-au raspuns: Ioan Botezatorul; altii: Ilie; altii: Unul din proroci.

Verset ce nu a fost comentat.

8:29 Dar voi, i-a intrebat El, cine ziceti ca sunt Eu? Tu esti Hristosul! I-a raspuns Petru.

Verset ce nu a fost comentat.

8:30 Isus le-a poruncit cu tarie sa nu spuna nimanui lucrul acesta despre El.

Verset ce nu a fost comentat.

8:31 Atunci a inceput sa-i invete ca Fiul omului trebuie sa patimeasca mult, sa fie tagaduit de batrani, de preotii cei mai de seama si de carturari, sa fie omorat, si dupa trei zile sa invie.

A inceput sa invete. Pentru comentariu vezi la Matei 16,21.



8:32 Le spunea lucrurile acestea pe fata. Petru insa L-a luat de o parte, si a inceput sa-L mustre.

Pe fata. Adica, ,,lamurit” sau ,,fara rezerva”. Marcu nu vrea sa spuna ca Isus a facut o anuntare publica a invataturii pe care o dadea acum ucenicilor, ci mai degraba ca El a discutat cu ei in vorbirea limpede, literara.



8:33 Dar Isus S-a intors si S-a uitat la ucenicii Sai, a mustrat pe Petru, si i-a zis: Inapoia Mea, Satano! Fiindca tu nu te gandesti la lucrurile lui Dumnezeu, ci la lucrurile oamenilor.

Verset ce nu a fost comentat.

8:34 Apoi a chemat la El norodul impreuna cu ucenicii Sai, si le-a zis: Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine insusi, sa-si ia crucea, si sa Ma urmeze.

Norodul. [,,Pe oameni”, KJV]. Literal, ,,multimea”. Pe cat se pare mai erau si altii cu Isus in afara de ucenicii Sai obisnuiti, poate locuitori iudei din regiune care auzisera de El (vezi la Matei 16,24).



8:35 Caci oricine va vrea sa-si scape viata, o va pierde; dar oricine isi va pierde viata din pricina Mea si din pricina Evangheliei, o va mantui.

Evangheliei. Vezi la cap. 1,1. Numai Marcu are acest amanunt al istorisirii. Aici Isus Se identifica cu solia Sa (vezi Ioan 6,51.63).



8:36 Si ce foloseste unui om sa castige toata lumea, daca isi pierde sufletul?

Verset ce nu a fost comentat.

8:37 Sau ce va da un om in schimb pentru sufletul sau?

Verset ce nu a fost comentat.

8:38 Pentru ca de oricine se va rusina de Mine si de cuvintele Mele, in acest neam preacurvar si pacatos, Se va rusina si Fiul omului, cand va veni in slava Tatalui Sau impreuna cu sfintii ingeri.

Se va rusina. Vezi la Matei 10,32; cf. Romani 1,16.

Neam preacurvar si pacatos. Vezi la Matei 11,16; 12,39. Un alt detaliu al acestei ocazii relatat numai de Marcu (vezi la v. 35).

Slava. O referire clara la a doua venire a lui Hristos (vezi la Matei 25,31), despre care evenimentul schimbarii la fata care urmeaza imediat in relatare, a fost o demonstrare miniaturala (vezi la Matei 16,28).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1–21 DA 405–409 12 DA 406, 407

18 5T 464

24 Ev 594; MM 98; 1T 462

27 DA 418

27–38 DA 410–418

31 SR 205

34 CH 590; Ev 90; FE 511; 2T 178; 4T 521, 632; 8T 209

36 AA 366; COL 374; CS 213, 217; 4T 46, 53

36, 37 CG 329; CH 593; COL 267; CS 74, 84; Ed 145; Ev 559; PK 274; 1T 706; 2T 59; 3T 250; 6T 78

38 DA 422; 5T 588