Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Marcu

Marcu 3:16


3:16 Iata cei doisprezece, pe care i-a randuit: Simon, caruia i-a pus numele Petru;

Petru. Petru apare cel dintai in toate cele patru liste din NT ale celor doisprezece (vezi p. 593). El a luat adesea asupra lui rolul de purtator de cuvant pentru intregul grup (Matei 14,28; 16,16; 17,24; 26,35; etc.). La scurt timp dupa botezul lui Isus, Andrei a adus pe fratele sau Petru la Isus, primul convertit crestin rezultand din ceea ce ar putea sa fie numite eforturi laice (vezi Ioan 1,40-42). Petru, la data aceea, raspunsese la invitatia de a recunoaste pe Isus ca Mesia si se unise intermitent cu Domnul in lucrarea Lui. La aproape doi ani mai tarziu, probabil tarziu primavara sau devreme in vara anului 29 d.Hr. (vezi la Matei 4,12), Hristos l-a chemat de pozitia de ucenic permanent, impreuna cu fratele lui Andrei si partenerii lui de afaceri Iacov si Ioan (vezi Luca 5,1-11; vezi la v. 7).

Poate Petru, prin consimtamant comun, activa ca administrator al intreprinderii de pescuit pe care o conducea in asociere cu ceilalti. In orice caz ardoarea, ravna, sarguinta, curajul, loialitatea, vigoarea si capacitatea de organizare fara indoiala l-au marcat pentru conducere intre ucenici chiar de la inceput. Petru era mai ales un om de actiune; dispozitia lui entuziasta era trasatura lui cea mai puternica de caracter. El era un om de extreme pronuntate si personalitatea lui puternica era sursa unor distinse virtuti si serioase defecte. In el existau, unele langa altele, trasaturi de caracter diverse si contradictorii. El pare sa fi fost totdeauna plin de ravna, inflacarat, generos, infipt, indraznet si curajos, dar prea adesea impulsiv, inconsecvent, instabil, pripit, nesigur, falos, increzut peste masura si chiar nesabuit. Intr-un moment de criza putea sa fie slab, las si gata sa se clatine; si nimeni nu putea spune mai dinainte care latura a caracterului si a personalitatii sale ar fi dominat intr-un anumit moment.

Petru era nascut in Betsaida Iulia (vezi Ioan 1,44), pe tarmul de nord-est al Lacului Galileea, fata-n fata cu Capernaumul, cetate in care se pare ca s-a mutat mai tarziu (vezi la Marcu 1,29). Petru si partenerii sai de pescuit Andrei, Iacov si Ioan par toti sa fi fost ucenici ai lui Ioan Botezatorul (vezi Ioan 1,35-42; DA 138).