Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Marcu

Marcu 2:17


2:17 Isus, cand a auzit acest lucru, le-a zis: Nu cei sanatosi au trebuinta de doctor, ci cei bolnavi. Eu am venit sa chem la pocainta nu pe cei neprihaniti, ci pe cei pacatosi.

Cei sanatosi. Gr. hoi ischuontes, ,,cei care au putere”. Luca zice hoi hugiainostes, ,,cei care sunt sanatosi”. Expresia lui Luca este un termen mai exact, de la hugies, un cuvant uzual grec cu privire la ,,sanatate”. Pavel foloseste de repetate ori acelasi cuvant, asa cum face Luca si-l aplica la doctrina ,,sanatoasa” (1 Timotei 1,10), cuvinte ,,sanatoase” (2 Timotei 1,13) si de a fi ,,sanatosi” in credinta (Tit 1,13).

Eu am venit…nu. Afirmand adevarul profund al scopului misiunii Sale pe pamant Hristos a dat pe fata fatarnicia si eroarea Fariseilor si a atitudinii lor fata de asocierea lui Hristos cu strangatorii de biruri. Daca acesti oameni erau pacatosi de felul pretins de Farisei, ei trebuiau sa fie in mai mare nevoie decat alti oameni. Atunci nu erau ei chiar aceia pentru care Hristos trebuia sa depuna cele mai bune eforturi ale Sale? El venise sa ,,mantuiasca” pe oameni (Matei 1,21), dar daca El ar fi fost in stare sa salveze numai pe aceia care erau deja neprihaniti, nu ar fi putut sa fie cu adevarat un Mantuitor. Dovada misiunii Sale ca Mantuitor al oamenilor depindea de ceea ce putea face El pentru pacatosi.

Cei neprihaniti. [,,Cei drepti”, KJV]. Fariseii pretindeau ca sunt in stare sa ajunga la neprihanire prin conformarea stricta la cerintele legii rituale. Mai tarziu, Isus a aratat clar ca o astfel de ,,neprihanire” era contrafacuta si fara de valoare in imparatia pe care El o proclama (Matei 5,20; cf. cap. 23,1-33). Dar cu ocazia aceasta, de dragul argumentatiei, El a admis pretentia lor subinteleasa la neprihanire personala (Marcu 2,16.17), deoarece facand asa El era in stare sa explice motivul pentru care trebuia sa serveasca nevoilor spirituale ale vamesilor.

De fapt, Fariseii erau uneori vinovati chiar de pacatele pe care le detestau atat de infocat la strangatorii de biruri. Isus spunea ca ei ,,mancau casele vaduvelor” (Matei 23,14) si scuteau pe un fiu avar de a se ingriji de parintii lui batrani (vezi la Marcu 7,11), daca in felul acesta ei puteau sa se imbogateasca. In felul acesta Fariseii, punand accent pe corectitudinea legala, erau prea adesea fatarnici. Pe de alta parte, vamesii, care nu ridicau pretentii de respectabilitate ritualica, erau uneori intr-o pozitie mai buna de a accepta invatatura lui Isus, in ciuda pacatelor lor. Vezi la Luca 18,9-14.