Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Marcu

Marcu 1:39


1:39 Si s-a dus sa propovaduiasca in sinagogi, prin toata Galilea; si scotea dracii.

Sa propovaduiasca. [,,A predicat”, KJV]. Astfel incepe relatarea lui Marcu privitor la intaia lui calatorie misionara in Galileea, inceputa, probabil la inceputul verii anului 29 d.Hr. (vezi MB 2,3; vezi nota aditionala la Luca 4). In scrierile lui, Iosif numeste pana la 200 de targuri si sate din Galileea si acestea ofereau un amplu prilej pentru o campanie extensiva si prelungita departe de cetatile mai mari, ingramadite de-a lungul tarmului apusean al Lacului Galileii. Ca si in lucrarea timpurie din Iudea, cu privire la care scriitorii sinoptici au putin de spus, daca au totusi ceva, este probabil ca cea dintai calatorie a fost mai extensiva si s-a continuat intr-o perioada mai mare de timp decat ar tinde sa arate restransa atentie care-i este acordata (vezi Marcu 2,1). Marcu relateaza numai un anumit incident din intaia calatorie (cap. 1,40-45), dar rezumatul sau cu privire la rezultatele calatoriei (v. 45) arata spre o perioada de succes a lucrarii care a luat cateva saptamani, poate chiar doua sau trei luni.

In sinagoga. [ ,,In sinagogile lor”, KJV]. Vezi p. 56, 57. Ca un rabin popular, vizitator, Isus va fi invitat sa participe la servicii si sa vorbeasca, asa ca la Nazaret (Luca 4,16-27) si la Capernaum (Marcu 1,21.22).

Prin toata Galileea. Matei (cap. 4,23-25) vorbeste mai pe larg despre extinderea si influenta primei calatorii misionare.

In total, Isus a intreprins trei calatorii misionare in Galileea intre Pastele anului 29 d.Hr. si acela al anului 30 d.Hr. (vezi diagrama p. 231). In prima calatorie nu este sigur daca Isus a avut ca insotitori mai mult de cei patru ucenici pe care El ii chemase de curand la Lacul Galileii (vezi Marcu 1,16-20). Ei sunt singurii specificati pe nume ca fiind cu Isus in ziua dinaintea lucrarii din Capernaum (v. 29). Altii se poate ca au inceput sa-L urmeze in cursul primei calatorii, intrucat numirea oficiala a celor doisprezece a avut loc inainte de inceputul celei de a doua calatorii (cap. 3,13-19).

In aceasta prima calatorie Hristos a proclamat iminenta asezare a ,,imparatiei lui Dumnezeu” (Luca 4,43), care a fost fundamentala pentru toata invatatura Lui ulterioara.