Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Maleahi

Maleahi, 3


3:1 Iata, voi trimite pe solul Meu; el va pregati calea inaintea Mea. Si deodata va intra in Templul Sau Domnul pe care-L cautati: Solul legamantului, pe care-L doriti; iata ca vine, zice Domnul ostirilor.

Solul meu. Dumnezeu raspunde la ultima intrebare din capitolul precedent afirmand cu certitudine ca El vine cu judecata si dreptate. Pentru cei din zilele lui Maleahi solia aceasta a fost o avertizare ca Dumnezeu Se va ocupa de pacatele lor. Totusi, pe langa faptul ca a fost o avertizare pentru iudeii din zilele lui Maleahi, solia aceasta avea si o importanta mesianica (vezi comentariul la Marcu 1,2; vezi DA 161). Ioan Botezatorul a fost ,,solul” care a pregatit ,,calea inaintea” Domnului predicand pocainta (vezi Isaia 40,3-5; Matei 3,1-3; 11,10.11; Luca 3,2-14).

Va intra in Templul Sau. Adica, in locul prea sfant pentru lucrarea judecatii de cercetare (GC 426). Solul legamantului. Sau, ,,ingerul legamantului” (vezi comentariul la Hagai 1,13).

Domnul, sau ,,solul legamantului”, nu este nimeni altul decat Hristos, a doua persoana a Dumnezeirii (vezi comentariul la Exod 3,2) si trebuie sa fie clar deosebit de ,,solul” amintit anterior in acest verset. Profetia aceasta privitoare la ,,solul legamantului” se aplica nu doar la timpul cand Hristos a venit in Templul Sau la prima Sa venire (vezi DA 161), ci si la evenimentele legate de sfarsitul istoriei pamantului si a doua venire (vezi GC 424; PP 339).



3:2 Cine va putea sa sufere insa ziua venirii Lui? Cine va ramane in picioare cand Se va arata El? Caci El va fi ca focul topitorului, si ca lesia inalbitorului.

Cine va putea sa sufere? Vezi Ioel 2,11. Iudeii credeau ca Mesia venea cu judecata ca sa-i pedepseasca pe pagani. Dimpotriva, Maleahi ii avertizeaza pe iudei ca vor fi cei dintai care vor suferi judecata (vezi Amos 5,18).

Focul topitorului. Dupa cum focul desparte metalul de zgura, tot asa Dumnezeu prin judecata Lui ii desparte pe cei drepti de cei nelegiuiti (vezi comentariul la v. 1).

Lesia nalbitorului. Sapunul modern nu era cunoscut in antichitate; pe atunci se foloseau substante alcaline de origine vegetala obtinute prin arderea anumitor plante si folosite pentru spalat.



3:3 El va sedea, va topi si va curati argintul; va curati pe fiii lui Levi, ii va lamuri cum se lamureste aurul si argintul, si vor aduce Domnului daruri neprihanite.

El va sedea. Ideea anterioara (v. 2) este reluata pentru accentuare.

Fiii lui Levi. Preotii sunt in special mentionati ca unii care aveau raspunderea cea mai mare de a calauzi poporul in dreptate prin exemplul si invatatura lor (vezi Maleahi 2,1-9; vezi comentariul la 2Cronici 15,3).

Va lamuri. Mustrarea adusa asupra ,,fiilor lui Levi” urmarea nu doar sa le curete sufletele eliberandu-i de rau, ci si sa favorizeze o crestere in sfintenie pentru a-i pregati sa aduca ,,Domnului daruri neprihanite” (vezi Romani 12,1; 2Petru 3,18; DA 161).

Daruri. Ebr. minchah (vezi comentariul la cap. 1,10).



3:4 Atunci darul lui Iuda si al Ierusalimului va fi placut Domnului, ca in zilele cele vechi, ca in anii de odinioara.

Placut. Indepartarea pacatului de catre preoti si popor va readuce favoarea divina (vezi PK 706). Zilele cele vechi. Iudeii considerau vremuri ca cele ale lui Avraam, Moise si David ca timpuri mai mult sau mai putin ideale.



3:5 Ma voi apropia de voi pentru judecata, si Ma voi grabi sa marturisesc impotriva descantatorilor si preacurvarilor, impotriva celor ce jura stramb, impotriva celor ce opresc plata simbriasului, care asupresc pe vaduva si pe orfan, nedreptatesc pe strain, si nu se tem de Mine, zice Domnul ostirilor.

Pentru judecata. Cu alte cuvinte: ,,Iata judecata!” raspunsul divin la intrebarea: ,,Unde este Dumnezeul dreptatii (judecatii)?” (cap. 2,17).

Descantatorilor. Neplacerea divina era in special indreptata impotriva acelora care foloseau practicile magice pagane (vezi Exod 22,18; Deuteronom 18,10), de pilda, acele practici care predominau in Babilon (vezi comentariul la Daniel 2,2).

Preacurvarilor. Un alt grup aflat in mod special sub acuzatia lui Dumnezeu erau cei vinovati de imoralitate, inclusiv aceia care obtineau divorturi nelegitime (vezi comentariul la cap. 2,14-16). Cat de general s-ar aplica exact aceeasi acuzatie la mii de persoane care traiesc astazi!

Jura stramb. LXX spune: ,,aceia care jura stramb pe numele meu” (vezi Levitic 19,12).

Opresc plata simbriasului. Sau ,,Il Asupresc pe simbrias”. Dumnezeu ii invita pe aceia care isi zic urmasi ai Lui sa fie drepti, ba sa fie chiar cu mana larga fata de aceia care depind de salariu pentru intretinerea lor zilnica (vezi Deuteronom 24,14.15; Iacov 5,4).

Vaduva… orfan… strain. Domnul a luat masuri speciale pentru a apara drepturile acelora care sunt mai mult sau mai putin lipsiti de aparare, ajutor sau protectie (Exod 22,21.22; Deuteronom 24,17; 27,19). Iudeilor le era interzis sa profite de ,,strainul” care se afla in mijlocul lor.



3:6 Caci Eu sunt Domnul, Eu nu Ma schimb; de aceea, voi, copii ai lui Iacov, n-ati fost nimiciti.

Eu nu ma schimb. Aici Domnul efectiv respinge acuzatia ca El inchide ochii fata de rau (cap. 2,17). Sfintenia lui Dumnezeu este mereu aceeasi si neschimbatoare (vezi Numeri 23,19; Iacov 1,17). Tocmai pentru ca Dumnezeu nu Se schimba planurile Lui fata de poporul Lui raman in picioare. El poate sa-i pedepseasca, sa-i disciplineze, sa-i corecteze, dar toate acestea cu scopul de a-i aduce la pocainta si mantuire.



3:7 Din vremea parintilor vostri voi v-ati abatut de la poruncile Mele, si nu le-ati pazit. Intoarceti-va la Mine, si Ma voi intoarce si Eu la voi, zice Domnul ostirilor. Dar voi intrebati: In ce trebuie sa ne intoarcem?

V-ati abatut. Dumnezeu fusese credincios fagaduintelor Sale (vezi comentariul la v. 6), insa poporul nu fusese credincios fata de El, indeosebi in zecimi si daruri (v. 8 si 9).

Intoarceti-va la Mine. Solia profetului (vezi comentariul la cap. 1,1) nu este o pronuntare a judecatii asupra pacatosilor, ci o chemare la pocainta si credinciosie fata de Dumnezeu, insotita de o solemna reamintire a istoriei trecute a lui Israel. ,,Intoarcerea” la Dumnezeu inseamna pocainta de pacat si o reforma deplina in viata. Aceasta este tema cartii lui Ioel (vezi Ioel 2,12.13).

In ce? Din nou (vezi comentariul la cap. 1,2) poporul isi arata ipocrita indreptatire de sine punandu-L la indoiala pe Dumnezeu. Vezi p. 1122.



3:8 Se cade sa insele un om pe Dumnezeu, cum Ma inselati voi? Dar voi intrebati: Cu ce Te-am inselat? Cu zeciuielile si darurile de mancare.

Sa insele un om pe Dumnezeu? Literal, ,,Sa jefuiasca un om pe Dumnezeu?” O vorbire cu adevarat tare! Fara sa indulceasca cuvintele, Maleahi arata clar in ce fel l-a ,,jefuit” poporul pe Dumnezeu: retinand de la El ,,zeciuielile si darurile de mancare” care I se cuvin (vezi Levitic 27,30.32; Numeri 18,21; Neemia 10,37-39).

Darurile de mancare. Unii nu-si dau seama ca Il poti ,,jefui” pe Dumnezeu in ,,daruri” la fel ca si in zecime. Acela care isi da seama de obligatiile sale ca administrator al bunurilor lui Dumnezeu Ii va da Domnului cu mana larga daruri dupa puterea sa, ,,dupa castigul lui” (1Corinteni 16,2).



3:9 Sunteti blestemati, cata vreme cautati sa Ma inselati, tot poporul in intregime!

Sunteti blestemati. Contextul imediat (v. 11) sugereaza ca ,,blestemul” era acela al recoltei sarace si al pustiirii ogoarelor (vezi Hagai 1,6; Maleahi 2,2). ,,Blestemul” vine automat pe urma neascultarii la fel cum binecuvantarea vine pe urma ascultarii (vezi p. 27, 28). Nu exista teren neutru; un om este ori drept ori nedrept in comportamentul sau, iar Dumnezeu il rasplateste conform acestuia.

Tot poporul. Printr-o puternica condamnare profetul se refera la Iuda ca ,,tot poporul acesta” (KJV), nu ca poporul lui Dumnezeu. Este evident ca aceasta jefuire a lui Dumnezeu era practicata de toti.



3:10 Aduceti insa la casa vistieriei toate zeciuielile, ca sa fie hrana in Casa Mea; puneti-Ma astfel la incercare, zice Domnul ostirilor, si veti vedea daca nu va voi deschide zagazurile cerurilor, si daca nu voi turna peste voi belsug de binecuvantare.

Toate zeciuielile. Sau, ,,zeciuielile intregi”. Aceasta sugereaza ca desi poporul aducea zecimea, ei nu aduceau o zecime intreaga sau cinstita. Sa luam aminte sa nu facem aceeasi greseala ca poporul de pe vremea lui Maleahi (comp. 1Corinteni 10,6-10). Datatorul tuturor lucrurilor are dreptul de a astepta sa-i aducem o zecime cinstita, precum si daruri de bunavoie dupa puterile fiecaruia.

Zagazurile cerurilor. Sau ,,Ferestrele cerului”. Compara Geneza 7,11; 8,2. Nu numai ca va fi belsug de ploaie pentru a inlatura orice teama de seceta, dar prin aceste ferestre, ca sa zicem asa, binecuvantarile divine vor fi turnate in mare belsug (vezi Levitic 26,3-5).

Binecuvantare. Nu neaparat o binecuvantare materiala desi aceasta pare sa fie accentuata aici (vezi comentariul la v. 11). Cu privire la binecuvantarile materiale pe care Dumnezeu planuia sa le reverse asupra poporului Sau, vezi p. 27, 28.



3:11 Si voi mustra pentru voi pe cel ce mananca, (lacusta) si nu va va nimici roadele pamantului, si vita nu va fi neroditoare in campiile voastre, zice Domnul ostirilor.

Cel ce mananca. Sau ,,Cel ce devoreaza”. Probabil o referire la lacuste, un mare devorator de recolte (vezi comentariul la Ioel 1,4). Domnul fagaduieste aici prosperitate materiala pentru aceia care sunt credinciosi in platirea zecimii.



3:12 Toate neamurile va vor ferici atunci, caci veti fi o tara placuta, zice Domnul ostirilor.

Va vor ferici. Dumnezeu dorea ca poporul Lui sa fie o parabola vie a rezultatelor ascultarii (vezi p. 26-29).



3:13 Cuvintele voastre sunt aspre impotriva Mea, zice Domnul. Si mai intrebati: Ce-am spus noi impotriva Ta?

Aspre impotriva Mea. Sau ,,tari impotriva mea” (vezi Iuda 15). LXX spune: ,,Ati spus cuvinte grele impotriva mea.” Profetul aseaza aici in contrast cartirile nelegiuite ale poporului (Maleahi 3,13-15) cu rasplata pe care o vor primi cei credinciosi lui Dumnezeu (v. 16-18). Vezi p. 1122.

Si mai intrebati. Sau ,,ziceti”. Vezi comentariul la cap. 1,2.



3:14 Ati zis: Degeaba slujim lui Dumnezeu; si ce am castigat daca am pazit poruncile Lui, si am umblat tristi inaintea Domnului ostirilor?

Degeaba. Adica, nu este nimic de castigat. Evident ca profetul ii osandeste deoarece chiar si putinul pe care-l faceau pentru Dumnezeu era din motive egoiste.



3:15 Acum fericim pe cei trufasi; da, celor rai le merge bine; da, ei ispitesc pe Dumnezeu, si scapa!

Fericim pe cei trufasi. Cartitorii nu se gandesc ca este ,,ferice” de cei blanzi si umili, adica acestia sunt binecuvantati de Domnul, ci considera ca cei ,,trufasi” si aroganti se bucura de bunastare si de o soarta buna in lume (vezi Isaia 13,11).

Ispitesc pe Dumnezeu. Adica, aceia care Il pun pe Dumnezeu la incercare si Il provoaca prin nelegiuirea lor. LXX spune: ,,Ei s-au impotrivit lui Dumnezeu.”



3:16 Atunci si cei ce se tem de Domnul au vorbit adesea unul cu altul; Domnul a luat aminte la lucrul acesta, si a ascultat; si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de Domnul, si cinstesc Numele Lui.

Se tem de Domnul. Maleahi aduce o solie de speranta si mangaiere celor care inca sunt credinciosi Domnului. Ce contrast intre cartitorii nelegiuiti mentionati mai sus (v. 13-15) si cei care sunt cu adevarat drepti!

O carte de aducere aminte. Profetul ii incurajeaza pe cei care se straduiesc sa faca ce este bine cu gandul ca Dumnezeu Isi aduce aminte de slujirea devotata a credinciosilor Sai (vezi comentariul la Daniel 7,10).



3:17 Ei vor fi ai Mei, zice Domnul ostirilor, Imi vor fi o comoara deosebita, in ziua pe care o pregatesc Eu. Voi avea mila de ei, cum are mila un om de fiul sau, care-i slujeste.

Vor fi ai mei. In ziua cand pacatosii din Israel vor fi adusi la bara judecatii divine, Dumnezeu promite sa-si recunoasca ,,comoara” Lui (,,giuvaerurile” Sale) si sa o (le) crute de soarta nelegiuitilor.

Voi avea mila de ei. Sau ,,Ii voi cruta”. Observati cele doua motive ale indurarii lui Dumnezeu fata de copiii Lui credinciosi: ei sunt copiii Lui (vezi Ioan 1,12; Romani 8,14; Galateni 3,26) si Ii slujesc ca niste copii ascultatori (vezi Psalmi 103,13; Apocalipsa 14,12).



3:18 Si veti vedea din nou atunci deosebirea dintre cel neprihanit si cel rau, dintre cel ce slujeste lui Dumnezeu si cel ce nu-I slujeste.

Deosebirea. Profetul arata inspre viitor la momentul cand totul va fi facut lamurit, cand intrebarile puse de poporul din vremea lui (vezi cap. 2,17; 3,14) vor primi un raspuns definitiv si multumitor. Atat in istoria natiunii cat si in viata individuala a israelitilor multe lucruri dadusera marturie cu privire la faptul ca Dumnezeu se ocupa diferentiat de cei evlaviosi si respectiv cei neevlaviosi. Totusi, in ziua Domnului vor fi date dovezi convingatoare ale judecatii si dreptatii lui Dumnezeu (vezi Psalmi 58,11).COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1–18TM 305; 6T 384; 9T 53, 249

1 GC 424; PK 700

1–3DA 161

1–4PK 715

2 PP 339; 2T 459

2, 3 GC 621; ML 92; 4T 85

2–4GC 425

3 CD 49; LS 62; PP 129; TM 446; 1T 340, 355; 2T 269, 317; 3T 417; 4T 221; 5T 485, 487

3, 4 3T 541

5 COL 372; CS 128, 143; GC 426; MM 92; PP 652; 2T 157, 159; 4T 490; 6T 388

6, 7 TM 306

7 CS 89; PK 706; PP 165; Te 131; 1T 143; 4T 208; 6T 387

7, 8 COL 144

7–12PK 707; 6T 446

8 AA 336; CS 74, 86, 95, 249; Ed 143; PP 497; SL 32; 2T 653; 3T 269; 4T 311, 470, 474, 477, 480; 5T 271, 382, 643, 734

8, 9 AA 339; COL 372; CS 49, 92; 1T 221, 532; 2T 59

8–10CS 67, 77, 82, 90; TM 305, 307; 3T 394, 510

8–111T 222

8–123T 409; 6T 388

9 CS 85; MYP 306; 6T 387; 9T 250

9, 10 5T 275

10 AA 338; CH 374; CS 39, 75, 83, 89, 199, 299; Ed 138; MYP 307; PP 529; TM 60; 2T 576, 601; 5T 150, 643; 9T 251

10–12COL 144; Ed 140; 5T 153

11 CS 89; PP 527; 9T 52

11, 12 TM 308; 3T 395

13, 14 5T 287

13–156T 389

13–18TM 276

14 SR 60; 4T 106; 6T 266

16 COL 404; CS 88; EW 114; GC 481; MYP 347; SC 101

16, 17 CT 339; ML 207; TM 82; 4T 107, 330; 5T 600

16–186T 390

17 AA 598; COL 118, 283; ChS 268; EW 70; GC 634; TM 234; 2T 25; 5T 96, 368, 408; 9T 56

18 ChS 263; COL 74; CS 128; Ev 593, 619; GC 640; MH 180; PP 341; TM 266, 270; 1T 277; 2T 125; 5T 227; 7T 123; 8T 247; 9T 15, 158