English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Luca

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Luca, 9


9:1 Isus a chemat pe cei doisprezece ucenici ai Sai, le-a dat putere si stapanire peste toti dracii, si sa vindece bolile.

A chemat pe cei doisprezece ucenici ai Sai. [A treia calatorie galileana, Luca 9,1-6 = Matei 9,36 la 11,1 = Marcu 6,7-13. Comentariu major: Matei]. Cu privire la numirea celor doisprezece vezi la Marcu 3,13-19.



9:2 Apoi i-a trimis sa propovaduiasca Imparatia lui Dumnezeu, si sa tamaduiasca pe cei bolnavi.

Verset ce nu a fost comentat.

9:3 Sa nu luati nimic cu voi pe drum, le-a zis El; nici toiag, nici traista, nici paine, nici bani, nici doua haine.

Verset ce nu a fost comentat.

9:4 In orice casa veti intra, sa ramaneti acolo, pana veti pleca din locul acela.

Verset ce nu a fost comentat.

9:5 Si daca nu va vor primi oamenii, sa iesiti din cetatea aceea, si sa scuturati praful de pe picioarele voastre, ca marturie impotriva lor.

Verset ce nu a fost comentat.

9:6 Ei au plecat, si au mers din sat in sat, propovaduind Evanghelia, si savarsind pretutindeni tamaduiri.

Verset ce nu a fost comentat.

9:7 Carmuitorul Irod a auzit vorbindu-se despre toate lucrurile savarsite de Isus, si sta in cumpana, nestiind ce sa creada. Caci unii ziceau ca a inviat Ioan din morti;

Carmuitorul Irod. [,,Tetrarhul Irod”, KJV]. [Martirajul lui Ioan Botezatorul, Luca 9,7-9 = Matei 14,1.2.6-12 = Marcu 6,14-29. Comentariu major: Marcu].

In cumpana. [,,Era perplex”, KJV] Gr. diaporeo, ,,a fi cu totul in incurcatura” (cf. la Marcu 6,20).



9:8 altii ziceau ca s-a aratat Ilie; si altii ziceau ca a inviat vreun proroc din cei din vechime.

Verset ce nu a fost comentat.

9:9 Dar Irod zicea: Lui Ioan i-am taiat capul; cine este oare acesta, despre care aud astfel de lucruri? Si cauta sa-L vada.

Lu1 Ioan i-au taiat capul. Vezi Marcu 6,17-29.

Cauta sa-L vada. [,,Dorea sa-L vada”, KJV]. Literal, ,,cauta sa-L vada”. Era ceva mai mult decat o dorinta din partea lui Irod; el cauta de fapt o ocazie corespunzatoare de a avea o intrevedere cu Isus, fara ca, asa cum socotea el, sa-si compromita demnitatea pozitiei sale de rege. Se pare ca Irod avusese astfel de intrevederi cu Ioan Botezatorul (vezi DA 214, 222, 223) si se pare ca nu vedea nici un motiv pentru care sa nu aiba o convorbire cu Isus. Dar, ca si Nicodim (vezi DA 168), Irod socotea ca era umilitor pentru cineva care era in pozitia lui inalta sa se duca la Isus pe fata. Putea parea ca lua in serios sustinerile lui Isus si cauta sfat de la El. Irod stia foarte bine cum reactiona Irodiada la o astfel de convorbire. Cand Irod a avut un prilej de a-L vedea pe Isus fata catre fata (vezi cap. 23,8), dar cand l-a avut, mandria ranita l-a intors contra Mantuitorului.



9:10 Apostolii, cand s-au intors, au istorisit lui Isus tot ce facusera. El i-a luat cu Sine, si S-a dus la o parte, langa o cetate, numita Betsaida.

Cand s-au intors. [Hranirea celor cinci mii, Luca 9,10-17 = Matei 14,13-21 = Marcu 6,30-44 = Ioan 6,1-14. Comentariu major: Marcu].

9:11 Noroadele au priceput lucrul acesta, si au mers dupa El. Isus le-a primit bine, le vorbea despre Imparatia lui Dumnezeu, si vindeca pe cei ce aveau trebuinta de vindecare.

Verset ce nu a fost comentat.

9:12 Fiindca ziua se pleca spre seara, cei doisprezece s-au apropiat, si I-au zis: Da drumul noroadelor, ca sa se duca in satele si catunele de primprejur sa gazduiasca si sa-si caute de ale mancarii; pentru ca aici suntem intr-un loc pustiu.

Se pleca spre seara. [,,Se stingea”, KJV] Gr. klino, ,,a se pleca”, ,,a se incovoia [in jos]” sau ,,a se inclina” (vezi la Marcu 2,15). Cuvinte ca ,,declina”, ,,inclina” si ,,clinica” deriva de la klino.



9:13 Isus le-a zis: Dati-le voi sa manance! Dar ei au raspuns: N-avem decat cinci paini si doi pesti; afara numai daca ne vom duce noi insine sa cumparam merinde pentru tot norodul acesta.

Verset ce nu a fost comentat.

9:14 Si erau aproape cinci mii de barbati. Isus a zis ucenicilor Sai: Puneti-i sa sada jos in cete de cate cincizeci.

Verset ce nu a fost comentat.

9:15 Asa au si facut: i-au pus pe toti sa sada jos.

Verset ce nu a fost comentat.

9:16 Isus a luat cele cinci paini si cei doi pesti, Si-a ridicat ochii spre cer, si le-a binecuvantat. Apoi le-a frant, si le-a dat ucenicilor sa le imparta norodului.

Verset ce nu a fost comentat.

9:17 Au mancat toti, si s-au saturat; si au ridicat douasprezece cosuri pline cu faramiturile ramase.

Verset ce nu a fost comentat.

9:18 Intr-o zi, pe cand Se ruga Isus singur deoparte, avand cu El pe ucenicii Lui, le-a pus intrebarea urmatoare: Cine zic oamenii ca sunt Eu?

Se ruga Isus singur. [Retragerea la Cezarea Filipi, Luca 9,18-27 = Matei 16,13-28 = Marcu 8,27 la 9,1. Comentariu major: Matei]. Intre v. 17 si 18 apare ceea ce uneori este descris ca ,,marea omisiune” a lui Luca. Luca omite aici tot ce este relatat in Matei 14,22 la 16,12; Marcu 6,45 la 8,26; si Ioan 6,25 la 7,1 si anume umblarea lui Isus pe lac, predica despre painea vietii, discutii cu Fariseii, retragerea in Fenicia, vindecarea surdo-mutului, hranirea celor patru mii de oameni si vindecarea omului orb la Betsaida. Ca pentru a contrabalansa aceasta ,,mare omisiune” Luca are ceea ce este numita ,,marea insertiune” care consta din cap. 9,5 la 18,14, din care aproape nimic nu apare in vreuna din celelalte Evanghelii (vezi la cap. 9,51).



9:19 Ei I-au raspuns: Unii zic ca esti Ioan Botezatorul; altii zic ca esti Ilie; altii zic ca a inviat un proroc din cei din vechime.

Verset ce nu a fost comentat.

9:20 Dar voi, i-a intrebat El, cine ziceti ca sunt? Hristosul lui Dumnezeu! I-a raspuns Petru.

Verset ce nu a fost comentat.

9:21 Isus le-a poruncit cu tarie sa nu spuna nimanui lucrul acesta.

Verset ce nu a fost comentat.

9:22 Apoi a adaugat ca Fiul omului trebuie sa patimeasca multe, sa fie tagaduit de batrani, de preotii cei mai de seama si de carturari, sa fie omorat, si a treia zi sa invie.

Fiul Omului. Pentru legatura naratiunii v. 22-27 vezi la Matei 16.21. Pentru comentariu vezi la Matei 16,21-28.



9:23 Apoi a zis tuturor: Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi, si sa Ma urmeze.

Verset ce nu a fost comentat.

9:24 Fiindca oricine va voi sa-si scape viata, o va pierde; dar oricine isi va pierde viata pentru Mine, o va mantui.

Verset ce nu a fost comentat.

9:25 Si ce ar folosi un om sa castige toata lumea, daca s-ar prapadi sau s-ar pierde pe sine insusi?

Verset ce nu a fost comentat.

9:26 Caci de oricine se va rusina de Mine si de cuvintele Mele, se va rusina si Fiul omului de el, cand va veni in slava Sa si a Tatalui si a sfintilor ingeri.

Verset ce nu a fost comentat.

9:27 Adevarat va spun, ca sunt unii din cei ce stau aici, care nu vor gusta moartea, pana nu vor vedea Imparatia lui Dumnezeu.

Verset ce nu a fost comentat.

9:28 Cam la opt zile dupa cuvintele acestea, Isus a luat cu El pe Petru, pe Ioan si pe Iacov, si S-a suit pe munte sa Se roage.

La opt zile dupa. [Schimbarea la fata, Luca 9,28-36 = Matei 17: 1-13 = Marcu 9,2-13. Comentariu major: Matei.]. Pentru calcularea celor ,,opt zile” vezi p. 248-250.



9:29 Pe cand Se ruga, I s-a schimbat infatisarea fetei, si imbracamintea I s-a facut alba stralucitoare.

Infatisarea. Literal, ,,infatisarea fetei Sale a ajuns schimbata”.

Stralucitoare. Adica, ,,scanteietoare”.



9:30 Si iata ca stateau de vorba cu El doi barbati: erau Moise si Ilie,

Verset ce nu a fost comentat.

9:31 care se aratasera in slava, si vorbeau despre sfarsitul Lui, pe care avea sa-l aiba in Ierusalim.

Sfarsitul. [,,Decesul”, KJV]. Gr. exodos, ,,plecarea” de la ex, ,,afara” si hodos ,,drum” (vezi Evrei 11,22; 2 Petru 1,15). Aceasta era o referire la soarta care Il astepta pe Isus.



9:32 Petru si tovarasii lui erau ingreuiati de somn; dar, cand s-au desteptat bine, au vazut slava lui Isus, si pe cei doi barbati care stateau impreuna cu El.

L-au desteptat. Ucenicii erau somnorosi ca urmare a oboselii calatoriei, a ascensiunii pe munte si a orei tarzii (vezi la Matei 17,1).



9:33 In clipa cand se desparteau barbatii acestia de Isus, Petru a zis lui Isus: Invatatorule, este bine sa fim aici; sa facem trei colibe: una pentru Tine, una pentru Moise si una pentru Ilie. Nu stia ce spune.

Invatatorule. [,,Doamne”, KJV]. Gr. epistates (vezi la cap. 5,5).



9:34 Pe cand vorbea el astfel, a venit un nor, si i-a acoperit cu umbra lui; ucenicii s-au inspaimantat, cand i-au vazut intrand in nor.

Verset ce nu a fost comentat.

9:35 Si din nor s-a auzit un glas, care zicea: Acesta este Fiul Meu preaiubit: de El sa ascultati.

Fiul Meu prea iubit. Dovezile textuale favorizeaza (cf. p. 146) exprimarea ,,Fiul Meu ales”.



9:36 Cand s-a auzit glasul acela, Isus a ramas singur. Ucenicii au tacut, si n-au spus, in zilele acelea, nimanui nimic din cele ce vazusera.

Verset ce nu a fost comentat.

9:37 A doua zi, cand s-au pogorat de pe munte, o gloata mare a intampinat pe Isus.

A doua zi. [Baiatul demonizat, Luca 9,37-43a = Matei 17,14-21 = Marcu 9,14-29. Comentariu major: Marcu.] Numai Luca mentioneaza in mod specific ca vindecarea baiatului a avut loc a doua zi dupa schimbarea la fata.



9:38 Si un om din mijlocul multimii a strigat: Invatatorule, rogu-Te, uita-Te cu indurare la fiul meu, fiindca il am numai pe el.

Numai pe el. [,,Unicul”, KJV]. Gr. monogenes (vezi la Luca 7,12; 8,42; Ioan 1,14).



9:39 Il apuca un duh, si deodata racneste; si duhul il scutura cu putere, asa ca baiatul face spuma la gura, si cu anevoie se duce duhul de la el, dupa ce l-a stropsit de tot.

Deodata. [,,Pe neasteptate”, KJV] Gr. exaiphnes, ,,pe neasteptate” sau ,,dintr-o data”.

Scutura. [,,Sfasie”, KJV]. Gr. sparasso, ,,a convulsiona” (vezi la Marcu 1,26).



9:40 Am rugat pe ucenicii Tai sa-l scoata, si n-au putut.

Verset ce nu a fost comentat.

9:41 O neam necredincios si pornit la rau, a raspuns Isus; pana cand voi fi cu voi si va voi suferi? Adu aici pe fiul tau.

Verset ce nu a fost comentat.

9:42 Pe cand venea baiatul, dracul l-a trantit la pamant, si l-a scuturat cu putere. Dar Isus a certat duhul necurat, a vindecat pe baiat, si l-a dat inapoi tatalui sau.

Verset ce nu a fost comentat.

9:43 Si toti au ramas uimiti de marirea lui Dumnezeu. Pe cand toti se minunau de tot ce facea Isus, El a zis ucenicilor Sai:

Marirea. [,,Puterea mare”, KJV]. Gr. megaleiotes, ,,maiestate”, ,,marire.

Pe cand toti se minunau. [O calatorie secreta prin Galilea, Luca 9,43b -45 = Matei 17: 22.23 = Marcu 9,30-32. Comentariu major: Marcu.] Restul versetului 43, incepand cu aceste cuvinte, ar trebui incluse in v. 44 ca parte a ceea ce urmeaza. Asa cum este acum, impartirea versetului produce confuzie in gandire.



9:44 Voi ascultati bine ce va spun: Fiul omului va fi dat in mainile oamenilor!

Ascultati bine. [,,Adanciti in urechile noastre”, KJV; ,,Puneti in urechile voastre”, G. Gal.]. O figura de vorbire insemnand pur si simplu ,,tineti minte”.



9:45 Dar ucenicii nu intelegeau cuvintele acestea, caci erau acoperite pentru ei, ca sa nu le priceapa; si se temeau sa-L intrebe in privinta aceasta.

Erau acoperite. [,,Erau ascunse”, KJV] Nu pentru ca Isus voia ca ele sa fie asa, deoarece in repetate randuri El S-a straduit sa explice lucrurile. Mai degraba, erau acoperite, datorita propriului refuz de a intelege (vezi la Marcu 9,32). Ei nu doreau sa inteleaga si, drept urmare, nici nu puteau (vezi la Matei 13,13).

Ca sa nu le priceapa. ,,Ca sa” gr. hina, asa cum este folosit aici, arata rezultatul, nu scopul: ,,ca rezultat al careia” si nu ,,pentru ca”. O buna ilustratie a folosirii lui hina pentru a arata rezultatul si nu scopul apare in 1 Tesaloniceni 5,4 (cf. Romani 11,11; Galateni 5,17; Luca 1,43; Ioan 6,7).



9:46 Apoi le-a venit in gand sa stie cine dintre ei ar fi cel mai mare.

S-a iscat un schimb de vorbe. [Umilinta, impacare si iertare, Luca 9,46-50 = Matei 18,1-35 = Marcu 9,33-50. Comentariu major: Matei si Marcu.]

9:47 Isus le-a cunoscut gandul inimii, a luat un copilas, l-a pus langa El,

Verset ce nu a fost comentat.

9:48 si le-a zis: Oricine primeste pe acest copilas, in Numele Meu, pe Mine Ma primeste; si oricine Ma primeste pe Mine, primeste pe Cel ce M-a trimis pe Mine. Fiindca cine este cel mai mic intre voi toti, acela este mare.

Fiindcacine este cel mai mic intre voi toti, acela este mare."

In Numele Meu. O expresie caracteristica pentru scrierile lui Luca (Luca 21,8; Fapte 4,17.18; 5,28.40; 15,14; etc.).

Mare. Potrivit cu definitia maririi data de Isus este posibil ca toti sa fie ,,mari” (vezi la Matei 5,5).



9:49 Ioan a luat cuvantul, si a zis: Invatatorule, noi am vazut pe un om scotand draci in Numele tau; si l-am oprit, pentru ca nu merge dupa noi.

Verset ce nu a fost comentat.

9:50 Nu-l opriti, i-a raspuns Isus, fiindca cine nu este impotriva voastra, este pentru voi.

Verset ce nu a fost comentat.

9:51 Cand s-a apropiat vremea in care avea sa fie luat in cer, Isus Si-a indreptat fata hotarat sa mearga la Ierusalim.

Cand s-a apropiat vremea. [,,Cand timpul era aproape”, KJV] [Inceputul lucrarii pereene, Luca 9,51-56 =Matei 19,1.2 = Marcu 10,1. Comentariu major: Matei si Luca. Vezi harta p. 222; diagrama 5,7, p. 229, 231]. Vezi la Luca 2,49. Lucrarea lui Hristos se apropia repede de incheiere ei. Crucea era acum la departare de numai sase luni.

Sectiunea din Luca incepand cu cap. 9,51 si mergand pana la cap. 18,14 este uneori numita ,,mare insertiune” sau ,,marea interpolare” datorita faptului ca partea aceasta a cartii - aproape o treime din ea – relateaza materialul care nu apare in alta parte in Evanghelii. Aproape toti ceilalti scriitori tac cu privire la aceasta faza a lucrarii lui Isus (vezi la cap. 9,18).

Luat in cer. [,,Primit sus”, KJV; ,,Inaltarii”, G. Gal.]. De la gr. analambano ,,a lua sus”. Analambano este cuvantul folosit de obicei cu referire la inaltarea lui Hristos la cer (vezi Fapte 1,2.11.22; 1 Timotei 3,16; etc; cf. Luca 24,50.51).

Si-a indreptat fata. De la inceput pana la sfarsit fiecare incident din misiunea vietii lui Isus a avut loc ca implinire a unui plan care existase inainte ca Isus sa vina pe pamant si fiecare eveniment isi avea timpul lui randuit (vezi la cap. 2,49). De repetate ori Isus spusese ca ,,timpul” sau ,,ceasul” Lui nu sosise (vezi Ioan 2,4; 7,6.8; etc.). El facuse afirmatia aceasta din nou chiar inainte de recenta sarbatoare a corturilor (vezi la Ioan 7,6), cu privire la timpul Lui de ,,a merge la Ierusalim” si de a fi ,,primit sus”. In aceasta ultima calatorie a Sa din Galilea, Isus mergea catre cruce constient si intentionat (vezi la Marcu 10,32). Un spirit asemanator il mana pe Pavel in ultima lui calatorie la Ierusalim (vezi Fapte 20,22-24; cf. 2 Timotei 4,6-8). Isus stia ce se afla inaintea Sa si cu toate acestea nu facea nici un efort de a inlatura sau amana lucrul acela. Vezi la Matei 19,1.

Sa mearga la Ierusalim. De la data cand Isus a plecat din Galileea pentru ultima data, scriitorii Evangheliei considera ca el era pe calea Lui spre Ierusalim, pentru a intampina evenimentul care Il astepta acolo (vezi cap. 9,51.53; 13,22; 17,11; 18,31; 19,11.28). In decursul acestui timp Isus S-a dus si a venit din Iudea, dar a petrecut putin timp in Ierusalim sau Iudea pentru ca criza sa nu fie grabita inainte de timpul ei. Cateva luni au fost folosite in aceasta ultima, ocolitoare (vezi DA 485) si inceata (DA 495) calatorie la Ierusalim.



9:52 A trimis inainte niste soli, care s-au dus si au intrat intr-un sat al Samaritenilor, ca sa-I pregateasca un loc de gazduit.

A trimis niste soli. Aici, in mod specific Iacov si Ioan (vezi v. 54; DA 487). Cu aceasta ocazie anumita solii au mers inainte pentru a face aranjamentele pentru ramanere peste noapte. Totusi, aceasta ar putea fi si cu referire la publicitatea pe care Isus pe buna dreptate o cauta pentru a atrage atentia intregului Israel la Sine in anticiparea iminentei Lui crucificari (vezi DA 485). Acesta a fost scopul anumit in trimiterea mai tarziu a celor saptezeci (vezi la cap. 10,1).

Intr-un sat al samaritenilor. Calea cea mai scurta dintre Galileea si Iudea era prin muntii Samariei. Cu doi ani mai inainte de aceasta Isus luase acelasi drum din Iudea in Galileea (vezi la Ioan 4,3.4). Adesea, mai ales cu prilejul sarbatorilor, cand multimi mari mergeau la Ierusalim, iudeii preferau calea mai lunga pe valea Iordanului, pentru ca sa evite contactul cu samaritenii. Totusi, Isus personal a devotat o parte din restul lucrarii Lui regiunii Samaria (vezi la Ioan 11,54) si tocmai la cetatile si orasele Samariei au fost intai trimisi cei saptezeci (vezi DA 488). Avand in vedere faptul ca ei trebuia sa mearga doi cate doi ,,in toate cetatile si in toate locurile pe unde avea sa treaca El” (Luca 10,1), Domnul trebuie sa fi vizitat personal parti considerabile din Samaria.



9:53 Dar ei nu L-au primit, pentru ca Isus Se indrepta sa mearga spre Ierusalim.

Ei nu L-au primit. Ei I-au refuzat o gazduire peste noapte (DA 487). Intre iudei si samariteni exista o ura indarjita (vezi Ioan 4,9). Pentru o istorie a originii samaritenilor, vezi la 2 Regi 17,23-41. Cu privire la experiente mai tarzii intre iudei si samariteni si cu privire la originea dusmaniei dintre ei, vezi Neemia 4,1-8; 6,1-14.

Se indrepta sa mearga spre Ierusalim. Literal, ,,mergand la Ierusalim”. A trece prin Samaria spre Iudea, asa cum faceau adesea iudeii din Galileea, cu obiectivul de a se inchina lui Dumnezeu la Ierusalim, implica inferioritatea religiei samarintene si era astfel luata ca o insulta de catre samariteni.



9:54 Ucenicii Sai, Iacov si Ioan, cand au vazut lucrul acesta, au zis: Doamne, vrei sa poruncim sa se pogoare foc din cer si sa-i mistuie, cum a facut Ilie?

Iacov si Ioan. Vezi la Marcu 3,17. Cei doi frati erau solii trimisi inainte sa faca aranjamente (vezi DA 487) si tratamentul aspru pe care l-au primit din partea satenilor le produsese suparare in inima. Iacov si Ioan se pare ca aveau un temperament vehement, o caracteristica a lor care mai inainte Il facuse pe Hristos sa ii numeasca ,,fii ai tunetului” (vezi la Marcu 3,17). Nu cu multa vreme mai inainte Ioan isi luase sarcina de a aplica o aspra admonestare cuiva pe care ei il considerau un dusman (vezi la Marcu 9,38-41).

Sa poruncim sa se pogoare foc din cer. Avand sub priviri Muntele Carmel (vezi DA 487), gandurile ucenicilor s-au indreptat in mod natural in trecut, la masurile aspre luate de profetul Ilie pentru tratarea poporului nepocait din vremea lui (vezi 1 Regi 18,17-46). Poate ca ei isi aduceau aminte si de ocaziile cand Ilie a chemat in adevar foc din cer pentru a nimici pe unii din vrajmasii inveterati ai lui Dumnezeu (vezi la 2 Regi 1,10.13).

Cum a facut Ilie. Dovezi textuale favorizeaza (cf. p. 146) omiterea acestor cuvinte. Nu poate fi indoiala, insa, ca acest gand era in mintea lui Iacov si a lui Ioan cand au vorbit.



9:55 Isus S-a intors spre ei, i-a certat, si le-a zis: Nu stiti de ce duh sunteti insufletiti!

I-a certat. Spiritul manifestat de Iacov si de Ioan era cu totul strain de spiritul lui Hristos si nu putea sa aiba ca rezultat decat impiedicarea Evangheliei. Isus ii avertizase pe ucenici de curand contra punerii de piedici lucrarii celor care erau favorabili Lui (v. 49. 50); acum ii sfatuieste ca nu trebuie sa pedepseasca pe aceia care se arata nefavorabili. Duhul de razbunare nu este duhul lui Hristos. Orice incercare de a-i constrange pe aceia care lucreaza contrar cu ideilor noastre este o dovada a duhului lui Satana, nu al lui Hristos (DA 487). Duhul bigotismului si al intolerantei religioase este jignitor pentru Dumnezeu, mai ales cand este dat pe fata de aceia care zic ca-L iubesc si Ii servesc.

Nu stiti. Dovezile textuale favorizeaza (cf. p. 146) omiterea ultimei propozitii din v. 55 si celei dintai propozitii din v. 56. Totusi adevarul expus aici este pe deplin in armonie cu alte afirmatii din alte locuri din Evanghelii (vezi Luca 19,10; etc.; de asemenea Matei 5,17).



9:56 Caci Fiul omului a venit nu ca sa piarda sufletele oamenilor, ci sa le mantuiasca. Si au plecat intr-alt sat.

Intr-alt sat. Probabil alt sat samaritean, un sat care era mai favorabil. Hristos a oferit aici un exemplu cu privire la indemnul pe care il daduse mai inainte ucenicilor (vezi Matei 10,22-24). Unii au sugerat ca aceasta ar putea fi sau satul Sihar, sau un altul din vecinatate ai carui locuitori auzisera de Hristos cu o ocazie anterioara si Ii erau favorabili (vezi Ioan 4,39-42).



9:57 Pe cand erau pe drum, un om i-a zis: Doamne, Te voi urma oriunde vei merge.

Pe cand. [Dovezi de ucenicie, Luca 9,57-62. Cf. la Matei 8,19-22; 16,24.25; Luca 14,25-33]. Versetele 57-62 sunt de obicei explicate ca ocupandu-se cu acelasi incident ca acela relatat in Matei 8,19-22, pe temeiul ca Matei si Luca doar au inserat naratiunea la diferite locuri in relatarilor respective. Totusi, explicatia aceasta nu este convingatoare. Pentru motivele de a considera relatarile din Matei 8,19-22 si Luca 9,57-62 ca fiind relatari ale unor intamplari separate si distincte vezi la Matei 8,19. Fiecare relatare este corespunzatoare propriului ei cadru si context.

Era pe drum. In Matei 8,19-22 Isus si ucenicii Sai erau pe punctul de a se urca in corabia lor pentru a trece lacul; aici ,,erau pe drum”, adica, faceau o calatorie pe uscat. De fapt, erau in drum spre Ierusalim (vezi la Matei 19,1; cf. Luca 9,51).



9:58 Isus i-a raspuns: Vulpile au vizuini, si pasarile cerului au cuiburi; dar Fiul omului n-are unde-Si odihni capul.

Verset ce nu a fost comentat.

9:59 Altuia i-a zis: Vino dupa Mine! Doamne, I-a raspuns el, lasa-ma sa ma duc intai sa ingrop pe tatal meu.

Altuia i-a zis. In pasajul asemanator din Matei, omul caruia Isus i-a adresat sfatul urmator se prezenta ca voluntar sa-I urmeze lui Isus. Aici, Isus il indemna pe om sa-I urmeze.



9:60 Dar Isus i-a zis: Lasa mortii sa-si ingroape mortii, si tu du-te de vesteste Imparatia lui Dumnezeu.

Du-te de vesteste. [,,Mergi si predica”, KJV]. Accentul pare sa fi fost: ,,Daca nu esti mort spiritual, lucrarea ta este sa mergi si sa predici Imparatia lui Dumnezeu. Lasa ingroparea celor care sunt morti trupeste celor care sunt morti spiritual”.



9:61 Un altul a zis: Doamne, Te voi urma, dar lasa-ma intai sa ma duc sa-mi iau ramas bun de la ai mei.

Lasa-ma intai sa ma duc. Scuza aceasta implica ezitare si nehotarare, poate chiar si lipsa de bunavointa de a face sacrificiul cerut de la ucenici.

Sa-mi iau ramas bun. Aceasta cuprinde mai mult decat o scurta intoarcere acasa. Potrivit cu obiceiul oriental, ar fi putut lua luni sau poate ani pentru a aranja lucrurile acasa. Mai ramasesera numai vreo ,,sase luni din lucrarea lui Isus si daca acest ucenic in perspectiva planuia sa-I urmeze de fapt lui Isus, cel mai bun lucru ar fi fost sa faca lucrul acesta fara zabava. Peste scurt timp ar fi fost prea tarziu. El propunea acum sa-L paraseasca pe Isus pentru a-si lua ramas bun de la toti vechii sai prieteni si s-ar fi putut ca ei sa-l convinga sa nu se reintoarca la Isus. Cerintele lui Dumnezeu au prioritate fata de acelea ale oamenilor, chiar ale rudelor apropiate (vezi Matei 12,48.49; 12,29). Poate ca omul dorea sa se mai dedea poftelor vietii inainte de a parasi totul pentru a-L urma lui Isus. Imprejurarile erau foarte mult deosebite aici de acelea de pe vremea cand Elisei fusese chemat sa-L urmeze pe Ilie. Raspunsul lui Elisei a fost imediat; intarzierea lui pentru a-si lua ramas bun de la parintii sai a fost numai trecatoare (vezi la 1 Regi 19,20).

De la ai mei. [,,Care sunt acasa la mine”, KJV]. Rudele lui ar fi putut sa-l impiedice cu vorba lor, chiar asa cum mama si fratii lui Isus cautasera sa-L abata pe El de la calea datoriei (vezi la Matei 12,46).



9:62 Isus i-a raspuns: Oricine pune mana pe plug, si se uita inapoi, nu este destoinic pentru Imparatia lui Dumnezeu.

Se uita inapoi. Acela care ,,priveste inapoi” nu se concentreaza la datoria care-i sta in fata. El este, in cel mai bun caz, un lucrator fara tragere de inima (vezi Matei 6,24; Luca 14,26-28). Isus Isi indreptase ,,fata hotarat sa mearga la Ierusalim” (Luca 9,51) si oricine se gandea sa-L urmeze trebuia in mod necesar sa fie statornic in hotararea lui (cf. Ioan 11,16). Asa cum s-a intamplat, cand ceasul incercarii a venit peste cei doisprezece, toti ,,L-au parasit si au fugit” (Matei 26,56), dar toti, cu exceptia lui Iuda, s-au intors la timp. Consacrarea absoluta si neimpartita este esentiala pentru adevarata ucenicie. Acela care vrea sa traga brazda dreapta in orice serviciu pentru Dumnezeu trebuie sa acorde insarcinarii atentia lui neintrerupta si din toata inima.

Proverbul din v. 62 era cunoscut de veacuri prin diferite tari din Orientul Apropiat din vechime. Hesiod, un poet grec din secolul al VIII-lea i.Hr. scria: ,,Acela care vrea sa traga brazde drepte sa nu se uite imprejur” (Lucrari si zile, ii.60).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 1–6 DA 349–358 2 CT 465; ML 226 6 CT 465 7–10 DA 359–363 10–17 DA 364–371 13 PK 243 18–27 DA 410–418 23 MH 198; TM 127, 178; 6T 248, 249, 449; 9T 166, 186 26 AA 33; PK 720 28–36 DA 419–425 32 DA 420 35 EW 164; PK 227 37–45 DA 426–431 41 DA 428 43 DA 429 46–48 DA 432–442 49 5T 461 51, 52 DA 486 51–53 AA 540 52–54 SL 58 53–56 DA 487; 2T 566 54 SR 268 54–56 AA 541; GC 570 55, 56 SL 59 56 COL 212; DA 582; MH 19 58 MH 197 59–62 3T 500 60 2T 541 62 PK 222, 225; 6T 148


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: