Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Luca

Luca 7:29


7:29 Si tot norodul care l-a auzit, si chiar vamesii au dat dreptate lui Dumnezeu, primind botezul lui Ioan;

Tot norodul. Unii considera v. 29 si 30 ca un comentariu inspirat in paranteza, din partea lui Luca si nu o parte din vorbirea lui Isus cu privire la Ioan Botezatorul. O interpolare de lungimea aceasta, insa, ar fi cat se poate de neobisnuita pentru Luca. Nu exista nici un motiv pentru care Hristos n-ar fi facut aceasta afirmatie.

L-a auzit. Adica, au auzit pe Ioan Botezatorul.

Vamesii. Vezi la cap. 3,12.

Au dat dreptate. [,,Au justificat”, KJV]. Gr. dikaioo, aici insemnand, ,, a recunoaste dreptatea lui Dumnezeu”. Poporul ,,a dat dreptate lui Dumnezeu” raspunzand la solia divina prin Ioan Botezatorul. Ei au recunoscut ca ceea ce spunea Ioan era adevarat si ca in calitate de profet el avea dreptul sa le faca anumite cereri.

Botezati. Vezi la Matei 3,6. Primirea botezului de la Ioan era o recunoastere publica a faptului ca Dumnezeu vorbise prin Ioan.

Botezul lui Ioan. Vezi la Matei 3,6. Botezul crestin a fost copiat dupa botezul lui Ioan (vezi Ioan 3,22.23; 4,1.2). Totusi, biserica crestina primara pare sa fi considerat ca doar botezul lui Ioan nu era suficient (vezi Fapte 18,25; 19,1-5). Botezul lui era in esenta un simbol al pocaintei; de fapt, era numit ,,botezul pocaintei” (Marcu 1,4; etc.). Botezul crestin preinchipuie pocainta (Fapte 2,38) si, in plus, credinta in Isus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu (Fapte 8,36.37) plus primirea Duhului Sfant (Fapte 10,44-48; 19,1-6). Ioan, de fapt, prezisese ca Isus urma sa ,,boteze” cu Duhul Sfant (vezi Matei 3,11; cf. Fapte 11,16). Aceasta nu inseamna, insa, ca botezul lui Ioan era fara aprobarea Duhului Sfant.