Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Luca

Luca 7:21


7:21 Chiar in clipa aceea, Isus a vindecat pe multi de boli, de chinuri, de duhuri rele, si multor orbi le-a daruit vederea.

Chiar in clipa aceea. [,,In aceeasi ora”, KJV]. Cei doi soli L-au gasit pe Isus in mijlocul multimilor de oameni, undeva in Galileea. Suferinzii de diferite boli isi faceau loc cu greu prin multime spre a ajunge la locul unde Invatatorul statea sau sedea (vezi DA 216). Salutand cu curtoazie pe ucenicii lui Ioan, fara indoiala ca Isus a evitat sa raspunda la intrebarea lor si Si-a vazut de lucrarea Lui de vindecare in liniste.

Metoda lui Hristos de a raspunde la intrebarea pusa de cei doi soli, ca toate metodele Lui, este o metoda de importanta majora pentru pastori si invatatori. Cu ocazia aceasta El ar fi putut sa dea un raspuns bun si practic, sustinut de numeroase citate din profeti, dar nu a facut asa. Era ,,o cale nespus mai buna” (1 Corinteni 12,31), una care era in acelasi timp mult mai impresionanta si mai permanenta in rezultatele ei. Este demn de observat ca dovada suprema pe care Hristos o ofera despre divinitatea Sa era perfecta adaptare a lucrarii Sale la nevoile omenirii suferinde si pierdute (vezi DA 217; cf. 406, 407).

Hristos nu a folosit intotdeauna metoda intrebuintata aici la intampinarea ucenicilor lui Ioan. Cu o alta ocazie, dupa invierea Sa, El Si-a ascuns identitatea fata de cei doi ucenici in drumul lor spre Emaus, pentru a le indrepta atentia spirituala la faptul ca evenimentele legate de moartea si invierea Lui erau o implinire a profetiei. Instructiunea Lui practica din Scripturi oferea, in cazul acesta, cea mai puternica dovada cu putinta pentru ca urmasii Lui sa aiba credinta in El (vezi DA 799).

Cei doi soli trimisi de Ioan auzisera ,,vestile” despre lucrarea lui Isus (v. 17.18); Acum ei Il vazusera personal si nu se mai puteau indoi de adevarul celor ce auzisera. Metoda lui Hristos de a le raspunde ilustreaza de asemenea un alt principiu important al predarii adevarului – El a prezentat dovezile si a lasat pe ucenicii lui Ioan sa-si traga concluziile. El n-a dogmatizat, El nu le-a impus sa ia cuvantul Lui ca raspuns si n-a afirmat ca oricine ar fi spus ceva contrar era in ratacire. Mintea lor era lasata complet libera spre a exercita judecata in acea problema pe temeiul a ceea ce spusese profetia ca va face Mesia (vezi la v. 22) si ceea ce El Insusi facea (v. 21).

De boli si chinuri. [,,De boli si de rani”, KJV; G. Gal.]. Vezi la Matei 4,23; Marcu 3,10.

Duhuri rele. E important sa observam ca medicul Luca face o atenta deosebire intre cei posedati de demoni si aceia a caror suferinta este limitata la fiinta umana. Faptul acesta inlatura posibilitatea ca el sa le fi confundat pe cele doua, asa cum au sustinut unii (vezi cap. 6,17.18; 7,2; 8,27-36; nota aditionala la Marcu 1).

Daruit. Gr. charizomai, ,,a face o favoare” sau ,,a fi milostiv”; de la charis, ,,har sau ,,favoare” (vezi la cap. 1,30). Cand Isus restaura sanatatea altora, fapta Lui nu era superficiala sau mecanica; era, mai degraba, o expresie a interesului si sentimentului plin de simpatie a inimii Lui mari, pline de iubire pentru toti oamenii./IND