Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Luca

Luca 7:11


7:11 In ziua urmatoare, Isus Se ducea intr-o cetate numita Nain. Impreuna cu El mergeau ucenicii Lui si norod mult.

In ziua urmatoare. [Fiul vaduvei din Nain, Luca 7,11-17. Vezi harta p. 219, diagrama p. 231; despre minuni p. 208- 213]. Dovezile textuale sunt impartite (cf. p. 146) intre exprimarea aceasta si exprimarea ,,la scurt timp dupa”. Cei mai multi invatati moderni considera exprimarea anterioara a fi mai in armonie cu stilul pe care Luca il foloseste in scris.

Isus Se ducea. [,,El Se ducea”, KJV]. In felul acesta incepe a doua calatorie misionara prin orasele si satele Galileii, probabil la inceputul toamnei anului 29 d.Hr. (vezi la Matei 4,12; 5,1; Marcu 1,39). A doua calatorie a inceput la Capernaum, sediul lui Isus in cursul lucrarii Lui in Galilea (vezi la Matei 4,13), in cel mai bun caz doar la cateva zile dupa numirea celor doisprezece ucenici si tinerea Predicii de pe Munte (vezi la Matei 5,1; Luca 7,1). Cea dintai calatorie fusese facuta mai inainte, in cursul aceleasi veri (vezi la Matei 4,23; Marcu 1,39; 2,1; Luca 4,16).

Dupa ce mai inainte inaugurase in mod oficial imparatia harului divin prin numirea celor doisprezece (vezi la Matei 5,1) si dupa ce proclamase legea fundamentala si scopul imparatiei in Predica de pe Munte, Hristos a pornit acum in a doua calatorie prin Galilea pentru a demonstra prin invatatura si exemplu natura imparatiei Sale si intinderea foloaselor ei pentru omenire.

Ca si la intaia calatorie (vezi la Marcu 1,39.40), este evident ca numai intamplarile mai insemnate si mai impresionante sunt relatate de scriitorii Evangheliei (cf. Ioan 20,30.31; 21,25). Cel dintai sat mentionat in calatoria aceasta este Nain (vezi la ,,Nain”) desi Isus probabil a slujit nevoilor oamenilor si a invatat si in alte sate pe drum. Nu este sigur daca a urmat un drum direct sau un drum mai ocolit, desi cel din urma ar fi mai probabil. Nu este clar daca ,,mult norod” L-a insotit pe Isus in calatoria sa dincolo de Nain.

Dupa minunea din Nain a venit ziua de lucrare undeva pe tarmul apusean al Lacului Galileea, in cursul careia Hristos a spus parabolele relatate in Matei 13. In seara aceea, cand Hristos si ucenicii au trecut lacul Galileii, a avut loc furtuna cea mare (vezi la Matei 8,23-27), si a doua zi dimineata a avut loc intalnirea cu demonizatii Gadareni (vezi la Marcu 5,1-20). Mai tarziu in ziua aceea Isus S-a reintors la Capernaum pentru a participa la ospatul din casa lui Matei (Marcu 2,15-17; vezi DA 342), a vindecat pe femeia bolnava care s-a atins de poala hainei Lui si a inviat pe fiica lui Iair (vezi la Marcu 5,21-43). In felul acesta, in a doua calatorie, Isus a demonstrat puterea Sa asupra mortii, asupra elementelor naturii si asupra duhurilor rele; si in seria de parabole a expus principiile Imparatiei cerului si lucrarea ei printre oameni. In aceasta calatorie cei doisprezece, ca asistenti ai Lui, au primit o instruire nepretuita in ce priveste metodele de evanghelizare, o instruire care au avut prilejul sa o puna in practica curand, in cea de-a treia calatorie.

Nain. Orasul acesta nu este pomenit in alta parte, nici in Biblie, nici in surse seculare, dar este in general identificat cu modernul Nein, pe pantele nordice ale muntelui care sta in fata intinsei campii a Esdraelonului la nord. Nain este situat cam la 25 de mile spre sud-vest de locul vechiului Capernaum si cam la 5 mile spre sud de Nazaret. Este numai un singur drum de acces la sat, pe o poteca abrupta si stancoasa (vezi DA 318) care vine de la rasarit. Cam la o jumatate de mila la rasarit de sat este un teren pentru ingroparea mortilor sapat in stanca si folosit si astazi.