Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Luca

Luca 4:18


4:18 Duhul Domnului este peste Mine, pentru ca M-a uns sa vestesc saracilor Evanghelia; M-a trimis sa tamaduiesc pe cei cu inima zdrobita, sa propovaduiesc robilor de razboi slobozirea, si orbilor capatarea vederii; sa dau drumul celor apasati,

Duhul Domnului. Pentru rolul Duhul Sfant in lucrarea de pe pamant a lui Isus vezi la Matei 3,16; 4,1.

Este peste Mine. Duhul Sfant a venit peste Isus la data botezului Sau pentru a-l imputernici in vederea lucrarii Sale pe pamant (vezi Luca 3,21.22; Ioan 1,32; Fapte 10,38).

Uns. Gr. chrio, de unde este derivat titlul lui Hristos, Unsul (vezi la Matei 1,1). In cadrul lui mesianic, pasajul acesta ar putea fi tradus liber: ,,El M-a facut Hristosul” sau ,,El M-a facut Mesia” (vezi la Isaia 61,1).

Saracilor. Saracii erau de obicei la cheremul slujbasilor, negustorilor si vecinilor lipsiti de scrupule. In plus, se presupunea in general ca suferinta saraciei se datora blestemului lui Dumnezeu

– ca starea lor nefericita era propria lor greseala. Putini aratau impreuna simtire fata de starea lor nenorocita. Deosebita iubire a lui Isus fata de cei saraci era una din marile dovezi ale mesianitatii Lui la care El i-a atras atentia lui Ioan Botezatorul cand acesta din urma tanjea in inchisoare (vezi Matei 11,5). Aceia care au putine din bunurile acestei lumi sunt adesea constienti de nevoile lor si de sprijinirea lor pe Dumnezeu si in felul acesta adesea susceptibili la predicarea Evangheliei. Evanghelia lui Isus inseamna ajutor pentru saraci, lumina pentru cel nestiutor, alinarea necazului pentru cel suferind si emancipare pentru robii pacatului.

Orice persoana care dovedea interes pentru ajutorarea saracilor era invatata sa fie deosebit de neprihanita si facerea de milostenie devenea sinonima cu neprihanirea (vezi la Fapte 10,2-4; etc.). Se intampla adesea ca facerea de milostenie era practicata nu din interes plin de simpatie de a-i ajuta pe saraci, cat din dorinta de a castiga neprihanire (vezi la Matei 6,1-4; Ioan 12,5). Totusi, grija autentica, plina de simpatie fata de sentimentele si nevoile semenilor nostri este una din cele mai bune dovezi ale ,,religiei curate” (vezi Iacov 1,27), ale convertirii sincere (1 Ioan 3,10.14), ale iubirii fata de Dumnezeu (vezi 1 Ioan 3,17-19; 4,21) si ale pregatirii pentru intrare in Imparatia cerului (vezi Matei 25,34-46).

Poate ca Isus Se gandea si la ,,cei saraci in duh” (vezi la Matei 5,3) – cei care au nevoie de cele spirituale si nu de cele materiale. Celor ,,saraci in duh”, celor care isi simt lipsa lor spirituala, Hristos le-a fagaduit resursele nesfarsite ale Imparatiei cerului. De fapt, nu este de nici un folos sa predicam Evanghelia la altii decat celor care simt nevoia dupa ceva mai mult decat are de oferit lumea aceasta (cf. Apocalipsa 3,17.18). Cei care sunt bogati in credinta sunt cei care aud si asculta solia Evangheliei (vezi la Matei 7,24), care urmeaza sa fie ,,mostenitori ai imparatiei” (vezi Iacov 2,5). Ceea ce conteaza este ,,comoara din cer” (vezi Luca 12,21.33; 18,22).

Evanghelia. Vezi la Marcu 1,1.

Cei cu inima zdrobita. Cuprinzand, desigur, pe aceia care sufera o amara dezamagire, dar referindu-se indeosebi la cei care sunt ,,zdrobiti cu inima” si plini de cainta pentru pacat. ,,Cei cu inima zdrobita” amintiti aici pot fi comparati cu aceia care ,,plang” din cauza pacatului, adica, cei cu inima zdrobita (vezi la Matei 5,4; cf. Romani 7,24). Isus a venit ca sa lege inimile zdrobite.

Robilor. Acesta nu se refera la cei care sunt robi cu adevarat, ci la cei care fusesera robi ai lui Satana in trup, minte si spirit (vezi Romani 6,16). Isus nu l-a eliberat pe Ioan din inchisoare. ,,Robii” sunt ,,duhuri” care lancezesc in ,,inchisoarea” lui Satana (vezi 1 Petru 3,19), prinsi in ,,cursa Diavolului, de care au fost prinsi, ca sa-i faca voia” (vezi 2 Timotei 2,26).

Orbilor. Nu numai orbilor din punct de vedere literal, ci si celor orbi din punct de vedere spiritual (vezi Matei 15,14; 23,16-19.26; Ioan 9,39-41).

Sa dau drumul. [,,Sa pun in libertate”, KJV]. O parafraza a cuvintelor din Isaia 58,6 (vezi la Luca 4,17). La citirea Profetilor, dar nu si a Legii, se permitea sa se sara de la un pasaj la altul.

Celor apasati. [,,Celor zdrobiti”, KJV]. Textul citat vorbeste despre a lasa pe cei ,,apasati sa fie liberi”, iarasi un lucru esential in sens spiritual. Acelasi cuvant ebraic tradus ,,apasati” in Isa 58,6 este redat ,,zdrobit” in Isaia 42,3, unde este profetizat de Hristos ca trestia zdrobita nu o va frange”. In Isaia 42,4 cuvantul este tradus ,,nu se va lasa” [,,nu va fi descurajat”]. Isus a venit pentru a elibera pe oameni de poverile grele ale pacatului si restrictiile rabinice puse asupra iudeilor (vezi Matei 23,4; cf. 11,28-30).