22:36 Si El le-a zis: Acum, dimpotriva, cine are o punga, s-o ia; cine are o traista, de asemenea s-o ia; si cine n-are sabie, sa-si vanda haina, si sa-si cumpere o sabie.
o sabie.
Acum dimpotriva. [,,Dar acum”, KJV]. Situatia se schimbase. Perioada popularitatii in Galileea se sfarsise cu un an mai inainte (vezi la Ioan 6,66). De aici inainte, cand ucenicii proclamau Evanghelia, ei urmau sa intalneasca banuiala si dusmanie. Ei nu se puteau astepta la ospitalitatea placuta si generoasa de care se bucurasera inainte. Adesea persecutia urma sa se dovedeasca a fi soarta lor (vezi la Matei 10,16-28; Ioan 16,33).
Sabie. Gr. machaira, insemnand de obicei sabia romana scurta (vezi la cap. 2,35). Pe langa intelesul lui obisnuit, machaira este folosit in LXX-a pentru a traduce ebraicul ma’akeleth, ,,un cutit de macelarie”, de la cuvantul ma’akal, ,,hrana”. Poate ca aici e steintentionat intelesul din urma, ,,cutit de macelarie”.
Haina. Gr. himation, ,,mantaua” sau haina din afara (vezi la Matei 5,40).
Sa-si cumpere o sabie. Limbajul aparent figurat pe care Isus il foloseste aici a fost adesea inteles gresit. Cand ucenicii au mers intr-o lume ostila s-au gasit adesea in imprejurari, in care, din punct de vedere omenesc, armele ar fi fost cat se poate de folositoare. Dar intregul raport al cartii Faptelor nu relateaza nici un caz in care vreunul din apostoli sa fi folosit sau macar sa fi purtat o arma. Putem fi siguri ca daca Isus ar fi intentionat ca ei sa faca asa ceva, ei ar fi facut-o. Un ceas sau doua mai tarziu, chiar in noaptea aceea, cand Petru a incercat sa foloseasca o sabie (vezi la Matei 26,51-53), Isus a mustrat chiar actiunea lui si a lamurit faptul ca crestinul, ca si Invatatorul sau, nu trebuie sa se sprijine pe arme pentru protectie. Crestinul nu trebuie sa combata forta cu forta (vezi la Matei 5,39).
Noi nu aparam Evanghelia datatoare de viata omorand oameni pentru care a murit Hristos. Dovada suprema a iubirii crestine este dispozitia de a muri pentru altii (vezi Ioan 15,13). Dorinta sau intentia de a lua viata celor care s-ar putea sa fie in dezacord cu noi este dovada spiritului lui Satana, care ,,de la inceput a fost un ucigas” (Ioan 8,44). Persecutia este intotdeauna lucrarea diavolului si este savarsita de aceia care se predau dominatiei lui. Unica arma pe care crestinul se poate simti liber sa o foloseasca in apararea credintei sale este ,,sabia Duhului”, care este Cuvantul lui Dumnezeu (Efeseni 6,17; vezi Evrei 4,12; vezi la Matei 26,52). Astfel, avand in vedere invataturile personale ale lui Hristos si raportul NT al metodelor apostolice in inaintarea Evangheliei, tragem concluzia ca Hristos vorbeste aici in mod figurat, avertizandu-i pe ucenici cu privire la persecutia pe care ei si convertitii lor urmau sa o sufere si nu despre folosirea literala a armelor de orice fel.