English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Luca

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Luca, 22


22:1 Praznicul Azimelor, numit Pastele, se apropia.

Praznicul. [Uneltirea tradarii, Luca 22,1-6 = Matei 26,1-5. 14-16 = Marcu 14,1.2.10.11 = Ioan 12,10.11. Comentariu major: Matei].



22:2 Preotii cei mai de seama si carturarii cautau un mijloc cum sa omoare pe Isus; caci se temeau de norod.

Verset ce nu a fost comentat.

22:3 Dar Satana a intrat in Iuda, zis si Iscarioteanul, care era din numarul celor doisprezece.

Satana a intrat. Actiunea lui Iuda nu era o surpriza pentru Isus (vezi Ioan6,64.70.71). Acesta a fost cel dintai contact al lui Iuda cu conducatorii iudei cu scopul de a-L trada pe Domnul si Invatatorul sau (vezi la Matei 26,14). Ioan face aceeasi observatie cu privire la experienta lui Iuda la data celui de-al treilea si ultimul contact cu conducatorii iudei, in noaptea tradarii (cap. 13,2.27).

Zis si. [,,Supranumit”, KJV], Literal, ,,numit”.



22:4 Iuda s-a dus sa se inteleaga cu preotii cei mai de seama si cu capeteniile strajerilor Templului cum sa-L dea in mainile lor.

Capeteniile. [,,Capitanii”, KJV]. Titlul mai complet era ,,capeteniile strajerilor Templului” [,,capeteniile Templului”] (v. 52). Acestia erau evident conducatorii garzilor Templului.



22:5 Ei s-au bucurat, si au cazut la invoiala sa-i dea bani.

Verset ce nu a fost comentat.

22:6 Dupa ce le-a fagaduit ca li-L va da in maini, Iuda cauta un prilej nimerit sa dea pe Isus in mainile lor, fara stirea norodului.

Fara stirea. [,,In lipsa”, KJV]. Vezi la Matei 26,15.16.



22:7 Ziua praznicului Azimelor, in care trebuiau jertfite Pastele, a venit.

A venit. [Pregatirea pentru Paste, Luca 22,7-13 = Matei 26,17-19 = Marcu 14,12-16. Comentariu major: Matei].



22:8 Si Isus a trimis pe Petru si pe Ioan, si le-a zis: Duceti-va de pregatiti-ne Pastele, ca sa mancam.

Petru si Ioan. Numai Luca identifica pe cei doi ucenici trimisi cu aceasta misiune.



22:9 Unde voiesti sa pregatim? L-au intrebat ei.

Verset ce nu a fost comentat.

22:10 El le-a raspuns: Iata, cand veti intra in cetate, va va iesi inainte un om, ducand un ulcior cu apa; mergeti dupa el in casa in care va intra,

Cand veti intra. Se pare ca Petru si Ioan urmau sa gaseasca la intrarea sau aproape de intrarea in cetatea pe omul desemnat.



22:11 si spuneti stapanului casei: Invatatorul iti zice: Unde este odaia pentru oaspeti, in care sa mananc Pastele cu ucenicii Mei?

Verset ce nu a fost comentat.

22:12 Si are sa va arate o odaie mare de sus, asternuta gata: acolo sa pregatiti Pastele.

Verset ce nu a fost comentat.

22:13 Ei au plecat, si au gasit asa cum le spusese El. Si au pregatit Pastele.

Verset ce nu a fost comentat.

22:14 Cand a sosit ceasul, Isus a sezut la masa cu cei doisprezece apostoli.

Ceasul. [Serbarea Pastelui, Luca 22,14-16 = Matei 26,20 = Marcu 14,17. Comentariu major: Luca. Vezi diagrame p. 232, 233]. Adica ceasul mesei pascale, pregatirea careia este relatata in v. 7-13. Aceasta avea loc joi noaptea. Notati ca Isus a instituit randuiala crestina a Sfintei Cine in cursul mesei obisnuite (vezi nota aditionala la Matei 26, nota 1).

A sezut. Mai degraba, ,,S-a intins”. Pentru o descriere a aranjamentului mesei si a paturilor la ospatul oriental antic vezi la Marcu 2,15. La cea dintai masa de Paste participantii trebuiau sa stea in picioare cand mancau, gata sa plece din Egipt. Dupa intrarea in Tara Fagaduintei, insa, ei n-au mai stat in picioare, ci au sezut sau erau intinsi. In timp ce postura lor cea dintai indica graba lor de a pleca, postura lor fiind intinsi pe pat acum arata calm si siguranta in tara fagaduita lor.

Apostolii. [,,Doisprezece apostoli”, KJV]. Aceasta s-a dovedit a fi ultima ocazie cand toti cei doisprezece erau laolalta intr-un singur loc. Obiceiul cerea ca sa fie prezenti cel putin 10 dar nu mai multi de 30 pentru a manca impreuna Pastele. La ocazia aceasta erau de fata 13.



22:15 El le-a zis: Am dorit mult sa mananc Pastele acestea cu voi inainte de patima Mea;

Am dorit mult. [,,Cu dorinta”, KJV]. Expresia ,,cu dorinta am dorit” este un idiom ebraic caracteristic insemnand: ,,Am dorit foarte mult”. Expresii idiomatice similare apar in Ioan 3,29 (,,se bucura foarte mult”), Fapte 4,17 (,,sa-i amenintam”) si in alte locuri din NT. Ele sunt foarte obisnuite in LXX. Aceasta era cea din urma ocazie la care Isus putea sa fie impreuna cu iubitii ucenici inainte de agonia tradarii, judecarii si crucificarii. Momentul acesta, culminarea lucrarii Sale pamantesti, fusese tot timpul inaintea Lui cand lucrase intre oameni. De aproape un an Isus cautase cu sarguinta sa pregateasca pe urmasii Sai pentru evenimentele acestei ore finale a vietii Sale (vezi la Matei 16,21; 20,17; etc.)

Pastele acesta. Al patrulea Paste in decursul lucrarii lui Isus (vezi p. 193, 247; diagrama 5, p.

229), al treilea praznuit cu ucenicii in Ierusalim. Nu toti, insa, fusesera de fata ca membri ai acestui grup la amandoua ocaziile anterioare – Pastele anilor 28 si 29 d.Hr. – care au avut loc inainte de alegerea si numirea celor doisprezece in vara anului 29 d.Hr. Aceasta era precis masa pascala pe care Isus si cei doisprezece o praznuiau acum impreuna cu ocazia aceasta (vezi note aditionale la Matei 26; nota 1: DA 642, 652; GC 399).

Inainte de patima Mea. De repetate ori Isus vorbise ucenicilor Sai de suferintele Sale (vezi la Matei 16,21; 20,17). Proorocii VT vorbisera adesea de suferintele lui Mesia (vezi Psalmii 22;Isaia 53; etc.). Isus trebuia sa calce pe cararea suferintei in tot cursul ei pana la cruce pentru a Se califica in calitatea de ,,capetenie” a mantuirii noastre (vezi Evrei 2,10). Fara de cruce nu putea sa fie coroana (vezi 1 Petru 1,11). Este privilegiul nostru, ca urmasi ai umilului Isus, sa avem parte de suferintele Lui (vezi 2 Corinteni 1:7; Filipeni 3,10; 1 Petru 4,13; DA 225).



22:16 caci va spun, ca de acum incolo, nu le voi mai manca, pana la implinirea lor in Imparatia lui Dumnezeu.

Nu le voi mai. Acesta a fost ultimul sezon de paste in care urmasii lui Hristos puteau sa participe cu sens. Perdeaua sfasiata in Templu in clipa mortii lui Hristos pe cruce (vezi la Matei 27,51) a fost semnul cerului sa simbolurile sistemului religios iudaic ajunsesera sa fie perimate atunci cand Hristos, catre care aratau toate aceste lucruri (vezi COL 2,17), Si-a dat viata ca rascumparare pentru multi. Isus era pe punctul de a inlocui simbolurile trecutului mort cu simbolurile vii ale propriului Sau trup si ale sangelui Sau varsat (vezi Luca 22,19.20; DA 652).

Manca. Literal, ,,nu –l voi mai manca”, si anume ,,Pastele” (vezi v. 15).

Implinirea. Celebrarea finala si deplina a eliberarii de pacat urma sa aiba loc in imparatia ,,slavei” despre care Hristos le spusese deja ucenicilor (vezi la Matei 25,31). Aceasta declaratie din partea lui Isus este probabil o referire la ,,ospatul nuntii Mielului” (vezi Apocalipsa 19,7-9), tinut in amintirea faptului ca ,,Domnul, Dumnezeul nostru, Cel Atotputernic a inceput sa imparateasca” (vezi

v. 1-6). Pentru comentarii asupra unei sarbatori religioase solemne ca simbol al fericirii celor

mantuiti in imparatia vesnica vezi la Luca 14,15.16. Imparatia lui Dumnezeu. Vezi la Matei 25,31.



22:17 Si a luat un pahar, a multumit lui Dumnezeu, si a zis: Luati paharul acesta, si impartiti-l intre voi;

Impartiti-l. [Cina Domnului, Luca 22,17-20 = Matei 26,26-29 = Marcu 14,22-25. Comentariu major: Matei] Adica, band pe rand din aceeasi cupa, cand era trecuta de la unul la altul.



22:18 pentru ca va spun ca nu voi mai bea de acum incolo din rodul vitei, pana cand va veni Imparatia lui Dumnezeu.

Verset ce nu a fost comentat.

22:19 Apoi a luat paine; si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, a frant-o, si le-a dat-o zicand: Acesta este trupul Meu, care se da pentru voi; sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea.

Verset ce nu a fost comentat.

22:20 Tot astfel, dupa ce au mancat, a luat paharul, si li l-a dat, zicand: Acest pahar este legamantul cel nou, facut in sangele Meu, care se varsa pentru voi.

Tot astfel. Aceasta se refera la luarea vinului, multumirea pentru el si distribuirea lui.



22:21 Dar iata ca mana vanzatorului Meu este cu Mine la masa aceasta.

Mana. [Tradatorul descoperit, Luca 22,21-23 = Matei 26,21-25 = Marcu 14,18-21 = Ioan 13,21-30. Comentariu major: Matei si Ioan]. Luca relateaza naratiunea Cinei Domnului inainte de aceea a lui Iuda ca tradator, in timp ce Matei si Marcu inverseaza ordinea aceasta. Raportul lui Luca este in ordinea cronologica (vezi la Matei 26,21).

Vanzatorului. [,,Celui care tradeaza”, KJV]. Literal, ,,care este in curs de a trada”. Iuda deja se intalnise cu conducatorii iudei si cazuse de acord sa-L tradeze pe Isus lor (vezi la Matei 26,14.15). Tradarea era deja in desfasurare.

Cu Mine la masa aceasta. [,,Cu Mine pe masa”, KJV]. Mainile ucenicilor erau probabil ,,pe masa”, ca sa zicem asa. Afirmatia aceasta nu identifica pe Iuda ca tradator, ci numai afirma ca tradatorul era unul dintre aceia care erau intinsi in jurul mesei.



22:22 Negresit, Fiul omului Se duce, dupa cum este randuit. Dar vai de omul acela prin care este vandut El!

Verset ce nu a fost comentat.

22:23 Si au inceput sa se intrebe unii pe altii cine din ei sa fie acela care va face lucrul acesta.

Verset ce nu a fost comentat.

22:24 Intre apostoli s-a iscat si o cearta, ca sa stie care din ei avea sa fie socotit ca cel mai mare?

Cearta. [Spalarea picioarelor ucenicilor, Luca 22,24-30 = Ioan 13,1-20. Comentariu major: Ioan]. Literal, ,,disputa”, implicand un spirit combativ si pofta de disputa. Acest curent din adanc al certei pare sa se fi desfasurat in tot cursul mesei pascale. Relatarea din Luca explica ocazia care a dat nastere randuielii umilintei, relatata de Ioan. Avand in vedere evenimentele care atat de curand urmau sa aiba loc, era ceva tragic ca ucenicii sa se certe cu privire la rang intr-o imparatie imaginara pe care Hristos nu venise sa o intemeieze. De fapt, tocmai parerea gresita a ucenicilor cu privire la natura imparatiei lui Hristos, ca si cu alte ocazii anterioare (vezi Matei 18,1; 20,21; Marcu 9,33-35; Luca 9,46-48), daduse nastere la discutia cu privire la marirea relativa. Pentru conceptiile false cultivate de iudei si in oarecare masura chiar si de ucenici dupa inviere cu privire la natura imparatiei mesianice vezi la cap. 24,19. Iuda isi luase cu de la sine putere un loc de onoare, la stanga lui Isus si Ioan era la dreapta (DA 644).

Cel mai mare. Pentru comentariu vezi la Matei 18,1-10; 20,25.26. Ucenicii se gandeau la rangul lor in imparatia pe care ei credeau ca Hristos era aproape sa o statorniceasca pe pamant.



22:25 Isus le-a zis: Imparatii Neamurilor domnesc peste ele; si celor ce le stapanesc, li se da numele de binefacatori.

Domnesc. [,,Exercita domnie”, KJV]. Vezi la Matei 20,25.26.

Binefacatori. Literal, ,,facatori de bine”.



22:26 Voi sa nu fiti asa. Ci cel mai mare dintre voi, sa fie ca cel mai mic; si cel ce carmuieste, ca cel ce slujeste.

Cel mai mare. [,,Cel care este cel mai mare”, KJV]. Vezi la Matei 20,26.

Cel mai mic. [,,Cel mai tanar”, KJV. In viata de familie orientala fratii mai tineri sunt obisnuiti sa tina seama de sfatul fratilor mai varstnici. In felul acesta Hristos spunea: ,,Cel mai mare” sa ia pozitia de supunere.

Carmuieste. [,,Principal”, KJV]. Sau ,,conducator”.



22:27 Caci care este mai mare: cine sta la masa, sau cine slujeste la masa? Nu cine sta la masa? Si Eu totusi, sunt in mijlocul vostru ca cel ce slujeste la masa.

Ca cel ce slujeste. Isus arata la propriul Sau exemplu de serviciu plin de lepadare de sine pentru altii. Acelasi spirit care determinase pe Hristos sa lucreze pentru nevoile fizice si spirituale ale omenirii ar trebui sa conduca la lucru viata tuturor acelora care vor sa fie ucenicii Lui.



22:28 Voi sunteti aceia, care ati ramas necontenit cu Mine in incercarile Mele.

Ramas necontenit. Cuvintele acestea dau ideea de loialitate persistenta si constienta. In ciuda evidentelor lor nedesavarsiri ucenicii, in general, fusesera sinceri si credinciosi in devotarea lor fata de Hristos.

Incercarile. [,,Ispitele”, KJV]. Sau, ,,incercari” (vezi la Matei 6,13).



22:29 De aceea va pregatesc Imparatia, dupa cum Tatal Meu Mi-a pregatit-o Mie,

Va pregatesc. Aceasta urma sa fie rasplata pentru loialitatea lor (vezi Apocalipsa 3,21; 22,12; cf. Luca 12,32; 2 Timotei 2,12; vezi la Luca 19,17).



22:30 ca sa mancati si sa beti la masa Mea in Imparatia Mea, si sa sedeti pe scaune de domnie, ca sa judecati pe cele douasprezece semintii ale lui Israel.

Sa mancati si sa beti. Pentru comentariu vezi la Matei 8,11; Luca 14,15; cf. Matei 19,28. Sa sedeti pe scaune de domnie. Vezi la Matei 19,28.



22:31 Domnul a zis: Simone, Simone, Satana v-a cerut sa va cearna ca graul.

Simone, Simone. [O avertizare pentru Petru si cei zece, Luca 22,31-38 = Matei 26,31-35 = Marcu 14,27-31. Cf. la Ioan 13,36-38. Comentariu major: Matei]. Dovezi textuale importante pot fi citate (cf. p. 146) pentru omiterea cuvintelor, ,,Domnul a zis”. Repetarea lui ,,Simon” da accent la ceea ce vrea sa spuna Isus.

Satana v-a cerut. [,,Satana v-a dorit”, KJV]. El deja o facuse cu Iuda (vezi Iov 1,12; 2,6). V-a. Pluralul in textul grec. Isus Se adreseaza lui Petru, dar cuvintele Lui erau pentru toti ucenicii.



22:32 Dar Eu M-am rugat pentru tine, ca sa nu se piarda credinta ta; si dupa ce te vei intoarce la Dumnezeu, sa intaresti pe fratii tai.

Eu M-am rugat. Ce mangaiere sa stim ca Domnul are un interes atat de personal fata de problemele si ispitele noastre ca persoane. Nu la mult timp dupa aceasta Isus Si-a inaltat glasul catre Tatal in rugaciune. Ucenicii Lui – cu totii – alcatuiau povara acelei rugaciuni a Lui (vezi Ioan 17,2.9.15.17).

Tine. In contrast cu ,,voi” [,,v-a”] (vezi la v. 31), cuvantul ,,tine” este la singular, infatisand natura interesului personal al lui Isus pentru fiecare din urmasii Lui – aici, indeosebi, Petru.

Sa nu se piarda. Gr. ekleipo, ,,a parasi” sau ,,a da gres”, ,,a ceda” care exprima ideea a da complet gres. Cuvantul nostru ,,eclipsa” deriva de la ekleipo.

Intoarce. Gr. epistrepho, ,,a se intoarce” sau ,,a se reintoarce”, de unde ,,a se reforma”. Isus lasa sa se inteleaga ca Petru va apostazia cu adevarat. Dar acesta nu este sfarsitul intamplarii, deoarece el urma sa se ,,intoarca”. Experienta amara prin care Petru urma sa treaca in curand, ca rezultat al tagaduirii Domnului sau, a savarsit in el o transformare clar vizibila pentru ceilalti colegi ucenici (vezi DA 713, 812).

Sa intaresti pe fratii tai. Curajul lui Petru pentru adevar marturiseste cu privire la temeinicia convertirii lui si, de asemenea, cu privire la felul in care lucrarea lui s-a dovedit plina de tarie si curaj fata de credinciosi din Ierusalim si din imprejurimile lui (vezi Fapte 2,14; 3,12-15; 4,8-13; 5,29-33; etc.).



22:33 Doamne, I-a zis Petru, cu Tine sunt gata sa merg chiar si in temnita si la moarte.

Gata sa merg. Vezi la Matei 26,33.35.



22:34 Si Isus i-a zis: Petre, iti spun ca nu va canta astazi cocosul, pana te vei lepada de trei ori ca nu Ma cunosti.

Petre. Isus Se adreseaza aici lui Petru cu numele pe care El Insusi i-l daruise (vezi la Ioan 1,42).



22:35 Apoi le-a mai zis: Cand v-am trimis fara punga, fara traista, si fara incaltaminte, ati dus voi lipsa de ceva? De nimic, I-au raspuns ei.

Cand v-am trimis. Isus reaminteste celor doisprezece de timpul cand i-a trimis doi cate doi prin orasele Galileii (vezi la Matei 10,1.5.9.10).

Ati dus voi lipsa? Forma din textul grec lasa sa se inteleaga ca Isus astepta un raspuns negativ. Ucenicii fusesera primiti cordial, cel putin in cele mai multe cazuri. La data turneului evanghelistic la care se face referire aici, Isus era in culmea popularitatii Sale in Galilea si oamenii erau cat se poate de bucurosi sa-i primeasca pe reprezentantii Lui.

22:36 Si El le-a zis: Acum, dimpotriva, cine are o punga, s-o ia; cine are o traista, de asemenea s-o ia; si cine n-are sabie, sa-si vanda haina, si sa-si cumpere o sabie.

o sabie.

Acum dimpotriva. [,,Dar acum”, KJV]. Situatia se schimbase. Perioada popularitatii in Galileea se sfarsise cu un an mai inainte (vezi la Ioan 6,66). De aici inainte, cand ucenicii proclamau Evanghelia, ei urmau sa intalneasca banuiala si dusmanie. Ei nu se puteau astepta la ospitalitatea placuta si generoasa de care se bucurasera inainte. Adesea persecutia urma sa se dovedeasca a fi soarta lor (vezi la Matei 10,16-28; Ioan 16,33).

Sabie. Gr. machaira, insemnand de obicei sabia romana scurta (vezi la cap. 2,35). Pe langa intelesul lui obisnuit, machaira este folosit in LXX-a pentru a traduce ebraicul ma’akeleth, ,,un cutit de macelarie”, de la cuvantul ma’akal, ,,hrana”. Poate ca aici e steintentionat intelesul din urma, ,,cutit de macelarie”.

Haina. Gr. himation, ,,mantaua” sau haina din afara (vezi la Matei 5,40).

Sa-si cumpere o sabie. Limbajul aparent figurat pe care Isus il foloseste aici a fost adesea inteles gresit. Cand ucenicii au mers intr-o lume ostila s-au gasit adesea in imprejurari, in care, din punct de vedere omenesc, armele ar fi fost cat se poate de folositoare. Dar intregul raport al cartii Faptelor nu relateaza nici un caz in care vreunul din apostoli sa fi folosit sau macar sa fi purtat o arma. Putem fi siguri ca daca Isus ar fi intentionat ca ei sa faca asa ceva, ei ar fi facut-o. Un ceas sau doua mai tarziu, chiar in noaptea aceea, cand Petru a incercat sa foloseasca o sabie (vezi la Matei 26,51-53), Isus a mustrat chiar actiunea lui si a lamurit faptul ca crestinul, ca si Invatatorul sau, nu trebuie sa se sprijine pe arme pentru protectie. Crestinul nu trebuie sa combata forta cu forta (vezi la Matei 5,39).

Noi nu aparam Evanghelia datatoare de viata omorand oameni pentru care a murit Hristos. Dovada suprema a iubirii crestine este dispozitia de a muri pentru altii (vezi Ioan 15,13). Dorinta sau intentia de a lua viata celor care s-ar putea sa fie in dezacord cu noi este dovada spiritului lui Satana, care ,,de la inceput a fost un ucigas” (Ioan 8,44). Persecutia este intotdeauna lucrarea diavolului si este savarsita de aceia care se predau dominatiei lui. Unica arma pe care crestinul se poate simti liber sa o foloseasca in apararea credintei sale este ,,sabia Duhului”, care este Cuvantul lui Dumnezeu (Efeseni 6,17; vezi Evrei 4,12; vezi la Matei 26,52). Astfel, avand in vedere invataturile personale ale lui Hristos si raportul NT al metodelor apostolice in inaintarea Evangheliei, tragem concluzia ca Hristos vorbeste aici in mod figurat, avertizandu-i pe ucenici cu privire la persecutia pe care ei si convertitii lor urmau sa o sufere si nu despre folosirea literala a armelor de orice fel.



22:37 Caci va spun ca trebuie sa se implineasca cu Mine aceste cuvinte scrise: El a fost pus in numarul celor faradelege. Si lucrurile privitoare la Mine, sunt gata sa se implineasca.

Celor faradelege. [,,Infractorilor”, KJV]. Gr. anomoi, ,,calcatori de lege”, literal ,,cei fara lege”. Vezi Isaia 53,12 pe care Isus il citeaza aici. Gata sa se implineasca. [,,Au un sfarsit”, KJV]. Adica, se implinesc.



22:38 Doamne, I-au zis ei, iata aici doua sabii. Si El le-a zis: Destul!

Iata aici doua sabii. Ucenicii L-au inteles evident gresit pe Isus si au luat drept literal ceea ce El spusese despre la procurarea de sabii. Mustrarea aspra facuta lui Petru o ora si ceva mai tarziu (vezi la Matei 26,51.52) este dovada clara ca Isus nu intentiona ca cuvintele Sale sa fie luate literal.

Destul. Nu este clar daca Isus Se refera aici la cele doua sabii la care Petru atrasese atentia cu putin timp mai inainte sau daca El Se refera la discutie ca un tot. Aici Isus a tratat probabil subiectul pe scurt, intrucat acesta nu era timpul pentru a discuta acest punct aparte. Lucruri mai importante erau la indemana. Poate Isus vrea sa spuna: ,,deajuns cu aceasta [discutie]”.



22:39 Dupa ce a iesit afara, S-a dus, ca de obicei, in muntele Maslinilor. Ucenicii Lui au mers dupa El.

Ca de obicei. [Retragerea la Ghetsemani, Luca 22,39 = Matei 26,30 = Marcu 14,26. Comentariu major: Matei]. Literal, ,,dupa obiceiul [Lui]”.



22:40 Cand a ajuns la locul acela, le-a zis: Rugati-va, ca sa nu cadeti in ispita.

Rugati-va. [Ghetsemani, Luca 22,40-53 = Matei 26,36-56 = Marcu 14,32-52 = Ioan 18,1-12. Comentariu major: Matei]. Ca sa nu cadeti in ispita. Pentru comentariu vezi la Matei 6,13; 26,41.



22:41 Apoi S-a departat de ei ca la o aruncatura de piatra, a ingenuncheat, si a inceput sa Se roage,

O aruncatura de piatra. Numai Luca noteaza acest detaliu.



22:42 zicand: Tata, daca voiesti, departeaza paharul acesta de la Mine! Totusi, faca-se nu voia Mea, ci a Ta.

Verset ce nu a fost comentat.

22:43 Atunci I s-a aratat un inger din cer, ca sa-L intareasca.

Un inger. Acesta era Gabriel, care a slujit personal lui Hristos in repetate randuri (vezi la cap. 1,19). Comparati experienta lui Isus la sfarsitul intalnirii Sale cu Satana in pustie (vezi la Matei 4,11).

Sa-L intareasca. [,,Intarindu-L”, KJV]. Dupa a treia ocazie de rugaciune si dupa ce luase marea decizie de a face drumul complet pana la cruce, ,,Isus a cazut muribund la pamant de unde Se ridicase partial”, dupa ce ,,gustase suferintele mortii pentru fiecare om” (DA 693, 694). Ingerul puternic a venit spre a-L intari pentru orele de suferinta care se gaseau intre El si cruce si, dupa ce fusese intarit, ,,El a aparut calm si senin”, fara ,,nici o urma din violenta criza recenta” vizibila pe fata Lui (DA 694). Tocmai in felul acesta El a intampinat gloata care venise sa-L aresteze.



22:44 A ajuns intr-un chin ca de moarte, si a inceput sa Se roage si mai fierbinte; si sudoarea I se facuse ca niste picaturi mari de sange, care cadeau pe pamant.

Chin ca de moarte. Pentru natura acestui chin de moarte vezi la Matei 26,28.

Picaturi. Gr. thromboi, ,,picaturi mari” sau ,,cheaguri”. Pentru referiri la cazuri istorice de persoane ai caror pori au transpirat o transpiratie sub forma de sange vezi International Critical Commentary, la Luca 22,44.

Dovezi textuale importante pot fi citate (cf. p. 146) pentru omiterea v. 43, 44, majoritatea dovezilor favorizeaza retinerea lor.



22:45 Dupa ce S-a rugat, S-a sculat, si a venit la ucenici; i-a gasit adormiti de intristare,

Verset ce nu a fost comentat.

22:46 si le-a zis: Pentru ce dormiti? Sculati-va si rugati-va, ca sa nu cadeti in ispita.

Verset ce nu a fost comentat.

22:47 Pe cand graia El inca, iata ca a venit o gloata. Si cel ce se chema Iuda, unul din cei doisprezece, mergea in fruntea lor. El s-a apropiat de Isus, ca sa-L sarute.

Verset ce nu a fost comentat.

22:48 Si Isus i-a zis: Iudo, cu o sarutare vinzi tu pe Fiul omului?

Fiul Omului. Vezi la Matei 1,1; Marcu 2,10.



22:49 Cei ce erau cu Isus, au vazut ce avea sa se intample, si au zis: Doamne, sa lovim cu sabia?

Verset ce nu a fost comentat.

22:50 Si unul din ei a lovit pe robul marelui preot, si i-a taiat urechea dreapta.

Verset ce nu a fost comentat.

22:51 Dar Isus a luat cuvantul, si a zis: Lasati-i! Pana aici! Si S-a atins de urechea omului aceluia, si l-a vindecat.

Lasati! Pana aici! [ ,,Ingaduiti pana aici”, KJV]. Nu este clar din Luca daca Isus se adreseaza ucenicilor, instruindu-i sa lase evenimentele sa-si urmeze cursul lor sau poruncindu-le sa inceteze sa actioneze in forta si violenta (vezi v. 50) sau daca cere celor care venisera sa-L aresteze sa permita vindecarea urechii lui Malhu. Potrivit cu DA 696, El a vorbit soldatilor romani care Il tineau bine.

S-a atins de urechea omului aceluia. [,,S-a atins de urechea lui”, KJV]. Aceasta era a doua dovada de divinitate data celor care venisera sa-L aresteze pe Isus, prima fiind aratarea slavei ingeresti (vezi la Ioan 18,6). Daca actul pripit al lui Petru nu ar fi fost prompt remediat, el ar fi putut fi prezentat inaintea Sinedriului si inaintea lui Pilat ca dovada ca Isus si ucenicii Lui erau oameni primejdiosi si o amenintare pentru natiune. Asa cum stateau lucrurile, autoritatile n-au facut nici o mentiune despre incident la judecata deoarece ar fi trebuit sa admita ca fusese savarsita o minune de vindecare.



22:52 Isus a zis apoi preotilor celor mai de seama, capeteniilor strajerilor Templului si batranilor, care venisera impotriva Lui: Ati iesit dupa Mine ca dupa un talhar, cu sabii si cu ciomege?

Capeteniile. Vezi la v. 4.



22:53 In toate zilele eram cu voi in Templu, si n-ati pus mana pe Mine. Dar acesta este ceasul vostru si puterea intunericului.

Ceasul vostru. Adica ,,ceasul” in care le era ingaduit sa faca ceea ce voiau cu Isus. Oamenilor si ingerilor rai li se parea ca acum, in cele din urma, Isus era in ghearele lor.

Intunericului. Era noaptea, un timp corespunzator pentru planurile lor sinistre, un timp potrivit pentru ca ei sa execute lucrarea. Dar intunericul spiritual care le infasura inima era mai mare decat intunericul noptii. Fara stanjenire, oamenii acestia rai aduceau la indeplinire voia demonilor si dadeau frau liber urii care era in inima lor.



22:54 Dupa ce au pus mana pe Isus, L-au dus si L-au bagat in casa marelui preot. Petru mergea dupa El de departe.

Dupa ce au pus mana pe Isus, L-au dus. [Judecarea din timpul noptii inaintea Sinedriului, Luca 22,54-65 = Matei 26,57-75 = Marcu 14,53-72 = Ioan 18,25-27. Comentariu major: Matei] Ar trebui sa se retina ca Luca reda judecata si tagaduirea lui Petru in ordine strict cronologica (cf. p. 192).



22:55 Au aprins un foc in mijlocul curtii si au sezut jos. Petru s-a asezat si el printre ei.

Curtii. [,,Sala”, KJV]. Gr. aule, ,,curte” (vezi la Matei 26,58).



22:56 O slujnica l-a vazut cum sedea la para focului, s-a uitat tinta la el, si a zis: Si omul acesta era cu El.

La para focului. Literal, ,,catre lumina” si anume, lumina focului (vezi DA 710).



22:57 Dar Petru s-a lepadat, si a zis: Femeie, nu-L cunosc.

Verset ce nu a fost comentat.

22:58 Peste putin, l-a vazut un altul si a zis: Si tu esti unul din oamenii aceia. Iar Petru a zis: Omule, nu sunt dintre ei.

Verset ce nu a fost comentat.

22:59 Cam dupa un ceas, un altul intarea acelasi lucru, si zicea: Nu mai incape indoiala ca si omul acesta era cu El, caci este Galilean.

Intarea. Adica, staruia sa afirme sau insista cu putere.



22:60 Petru a raspuns: Omule, nu stiu ce zici. Chiar in clipa aceea, pe cand vorbea el inca, a cantat cocosul.

Verset ce nu a fost comentat.

22:61 Domnul S-a intors, si S-a uitat tinta la Petru. Si Petru si-a adus aminte de vorba pe care i-o spusese Domnul: Inainte ca sa cante cocosul te vei lepada de Mine de trei ori.

Domnul S-a intors. Numai Luca relateaza incidentul acesta patetic.

22:62 Si a iesit afara, si a plans cu amar.

Verset ce nu a fost comentat.

22:63 Oamenii, care pazeau pe Isus, Il batjocoreau si-L bateau.

Verset ce nu a fost comentat.

22:64 L-au legat la ochi, Il loveau peste fata, si-L intrebau, zicand: Proroceste, cine Te-a lovit?

Verset ce nu a fost comentat.

22:65 Si rosteau impotriva Lui multe alte batjocori.

Multe alte batjocuri. [,,Multe alte lucruri”, KJV]. Incidentele mentionate sunt numai ilustratii ale multor lucruri pe care Isus le-a suferit de la autoritati si de la gloata (vezi la Ioan 21,25).



22:66 Cand s-a facut ziua, batranii norodului, preotii cei mai de seama si carturarii s-au adunat impreuna, si au adus pe Isus in Soborul lor. Ei I-au zis:

Cand s-a facut ziua. [Judecata din timpul zilei inaintea Sinedriului, Luca 22,66-71 = Matei 27,1 = Marcu 15,1. Comentariu major: Luca. Vezi harta p. 225; diagrama p. 233.] Judecata din timpul noptii inaintea unor membrii selectionati ai Sinedriului (vezi la Matei 26,57-75), tinuta noaptea in casa marelui preot, n-a fost o sesiune oficiala in ciuda faptului ca s-au ascultat marturiile si s-a luat o hotarare. Era nevoie sa se faca o convocare oficiala a unei adunari a Sinedriului indata ce soarele a rasarit, cam pe la 5,30 a.m. la data aceea a anului la latitudinea Ierusalimului. Din aceasta cauza punctele principale ale judecatii din timpul noptii trebuiau sa fie repetate. De aceea, judecata din timpul zilei seamana in partile ei principale cu judecata din timpul noptii. Faptul ca sesiunea de noapte era o adunare a Sinedriului este aratat in afirmatia ,,cand s-a facut ziua Sinedriul s-a adunat din nou” (DA 714).

Preotii cei mai de seama. Vezi la Matei 2,4; 26,3.

Carturarii. Vezi p. 55.

Au adus pe Isus. [,,L-au dus”, KJV]. Adica din camera de garda de la palatul marelui preot la sala de consiliu a Sinedriului.

Sinedriul. [,,Consiliu”, KJV]. Gr. sunedrion, literal ,,sedere impreuna”, deci, ,,adunare”. Intr-un sens special sunedrion-ul era Sinedriul. Termenul este folosit aici fara indoiala intr-un sens tehnic, pentru a se referi la Marele Sinedriu din Ierusalim (vezi p. 67).



22:67 Daca esti Tu Hristosul, spune-ne! Isus le-a raspuns: Daca va voi spune, nu veti crede;

Esti Tu Hristosul? Sesiunea din timpul noptii deja considerase raspunsul pe care Hristos il daduse la aceasta intrebare ca un motiv corespunzator pentru a-L condamna la moarte (vezi la Matei 26,63-66). Intrebarea a fost repetata pentru ca sa auda toti. Multi membrii ai Sinedriului care nu fusesera de fata la sesiunea din timpul noptii erau acum prezenti (vezi DA 714), desi Nicodim si Iosif din Arimatea nu fusesera convocati (DA 539, 699).

Daca va voi spune. Isus deja le spusese odata, cu o ora si ceva mai devreme (vezi la Matei 26,64).



22:68 si daca va voi intreba, nu-Mi veti raspunde, nici nu-Mi veti da drumul.

Daca va voi intreba. Adica, sa discute chestiunea intr-un fel rational, pentru dovedirea lucrurilor. Ei nu erau interesati de realitati in acest caz si refuzau sa discute dovezile. Isus discutase dovezile mesianitatii Lui, probabil chiar in sala aceasta, cu doi ani mai inainte (vezi la Ioan 5,17-47; mai ales v. 31-39).

Nici nu-Mi veti da drumul. Ei erau hotarati sa nu-L elibereze pe Isus, oricat de convingatoare ar fi fost dovezile in favoarea Lui (vezi la Matei 26,59).



22:69 De acum incolo, Fiul omului va sedea la dreapta puterii lui Dumnezeu.

De acum incolo. [,,Dupa aceasta”, KJV]. Adica, la a doua Lui venire (vezi Apocalipsa 1,7). Fiul Omului. Vezi la Matei 1,1; Marcu 2,10; vezi nota aditionala la Ioan 1. Dreapta. Pentru comentariu vezi la Matei 26,64.

22:70 Toti au zis: Esti Tu dar Fiul lui Dumnezeu? Si El le-a raspuns: Asa cum o spuneti; da, sunt.

Asa cum o spuneti: da, sunt. [,,Voi spuneti ca Eu sunt”, KJV]. Isus recunoaste adevarul afirmatiei lor. Acesta este un simplu fel idiomatic de a zice: ,,Da” (vezi Marcu 14,62; Matei 26,64). ,,Fiul Omului” este ,,Hristosul” (Luca 22.67). Vezi la Matei 1,1; Marcu 2,10).



22:71 Atunci ei au zis: Ce nevoie mai avem de marturie? Noi insine am auzit-o din gura Lui.

Ce nevoie mai avem? Vezi la Matei 26,65.66. Aceasta era a treia condamnare a lui Isus din partea conducatorilor iudei si a urmat imediat a treia scena de abuz si batjocorire (DA 714). Daca nu ar fi fost prezenta restrictiva a soldatilor romani, Isus ar fi fost omorat fara indoiala de gloata chiar in prezenta Sinedriului.

Daca Isus nu ar fi fost ceea ce El pretindea ca este, conducatorii iudei ar fi avut pe deplin dreptate. Dar din cauza ca El era tot ce sustinea, ei erau vesnic si iremediabil gresiti.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 1–5 DA 645 7–18 DA 642–651 14–23 DA 652–661 15–18 DA 643 19 DA 653 24 DA 643; GC 348 26, 27 Ed 268 27 Ed 103 30 GC 427 31 4T 246 31, 32 DA 713, 812; EW 166; MB 119; ML 94; PK 175; 4T 529 31–34 Ed 89 32 AA 63, 515; COL 156; CT 255; Ev 345; EW 170; 1T 379, 469; 2T 317; 3T 560; 5T 570 35 DA 273; GW 114; MH 480 39–53 DA 685–697 40 DA 690 41 GW 178; PK 48 42 CH 375; EW 167; MH 230 43 DA 693, 694; 2T 206; 4T 542 43, 44 EW 167; 1T 240 44 DA 689, 694, 734, 759; EW 49; 1T 158; 2T 203, 204; 4T 82, 534 48 DA 696; GC 263 50–51 DA 696 53 DA 697 54–71 DA 698–715 57 DA 711 58–62 3T 416 61 EW 169, 194 61, 62 COL 154; Ed 89 62 4T 488 64 EW 170 67–71 DA 714


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: