Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Luca

Luca, 21


21:1 Isus Si-a ridicat ochii, si a vazut pe niste bogati care isi aruncau darurile in vistierie.

Isus Si-a ridicat ochii. [Paralele vaduvei, Luca 21,1-4 = Marcu 12,41-44. Comentariu major: Marcu].



21:2 A vazut si pe o vaduva saraca, aruncand acolo doi banuti.

Verset ce nu a fost comentat.

21:3 Si a zis: Adevarat va spun, ca aceasta vaduva saraca a aruncat mai mult decat toti ceilalti;

Verset ce nu a fost comentat.

21:4 caci toti acestia au aruncat la daruri din prisosul lor; dar ea a aruncat din saracia ei, tot ce avea ca sa traiasca.

Verset ce nu a fost comentat.

21:5 Pe cand vorbeau unii despre Templu, ca era impodobit cu pietre frumoase si daruri, Isus a zis:

Vorbeau unii despre Templu. [Semnele revenirii lui Hristos, Luca 21,5-38 = Matei 24,1-51 = Marcu 13,1-37. Comentariu major: Matei]. Daruri. Probabil, ,,daruri” facute pentru a infrumuseta Templul, ca de pilda vita de vie din aur

a lui Irod, la intrarea lui (Iosif, Antichitati xv. 11.3; cf. DA 575).



21:6 Vor veni zile cand, nu va ramane aici piatra pe piatra, care sa nu fie daramata.

Verset ce nu a fost comentat.

21:7 Invatatorule, L-au intrebat ei, cand se vor intampla toate aceste lucruri? Si care va fi semnul cand se vor intampla aceste lucruri?

Se vor intampla. Literal, ,,sunt aproape sa se intample”.



21:8 Isus a raspuns: Bagati de seama sa nu va amageasca cineva. Caci vor veni multi in Numele Meu, si vor zice: Eu sunt Hristosul, si Vremea se apropie. Sa nu mergeti dupa ei.

Verset ce nu a fost comentat.

21:9 Cand veti auzi de razboaie si de rascoale, sa nu va spaimantati; pentru ca intai trebuie sa se intample aceste lucruri. Dar sfarsitul nu va fi indata.

Indata. Gr. eutheos, ,,imediat” sau ,,indata”. In felul acesta Isus spunea, de fapt, ,,sfarsitul nu este indata”.



21:10 Apoi, le-a zis El, un neam se va scula impotriva altui neam, si o imparatie impotriva altei imparatii.

Verset ce nu a fost comentat.

21:11 Pe alocuri vor fi mari cutremure de pamant, foamete si ciume; vor fi aratari inspaimantatoare, si semne mari in cer.

Verset ce nu a fost comentat.

21:12 Dar inainte de toate acestea, vor pune mainile pe voi, si va vor prigoni: va vor da pe mana sinagogilor, va vor arunca in temnite, va vor tari inaintea imparatilor si inaintea dregatorilor, din pricina Numelui Meu.

Inainte de toate acestea. Luca include aici (v. 12-16) o parte din predica de pe Muntele Maslinilor care nu data de catre Matei, probabil pentru ca aceasta din urma relatase de fapt acelasi fir de gandire aproape in aceleasi cuvinte, dintr-un discurs mai timpuriu. Pentru comentariu la v. 1216 vezi al Matei 10,17-21.



21:13 Aceste lucruri vi se vor intampla ca sa fiti marturie.

Vi se vor intampla. Vezi la Matei 13,9.



21:14 Tineti bine minte, sa nu va ganditi mai dinainte ce veti raspunde;

Sa nu va ganditi. [,,Meditati”, KJV]. Gr. promeltao, ,,a exercita mai dinainte”. Aceasta se refera probabil la a trece inca o data asupra unui discurs cu care oratorul ar fi vrut sa fie mai familiar. Cand isi faceau apararea inaintea imparatilor si dregatorilor, ucenicii nu urmau sa aiba anumite discursuri fixe pe care ar fi putut sa le spuna pe dinafara. Pentru motivul indemnului lui Hristos vezi la Matei 10,19.20).



21:15 caci va voi da o gura si o intelepciune, careia nu-i vor putea raspunde, nici sta impotriva toti potrivnicii vostri.

Verset ce nu a fost comentat.

21:16 Veti fi dati in mainile lor pana si de parintii, fratii, rudele si prietenii vostri; si vor omori pe multi dintre voi.

Verset ce nu a fost comentat.

21:17 Veti fi urati de toti din pricina Numelui Meu.

Verset ce nu a fost comentat.

21:18 Dar nici un par din cap nu vi se va pierde.

Nici un par. Fagaduinta aceasta nu este o garantie universala de imunitate fata de martiraj, deoarece Isus tocmai spusese ca unii vor fi dati la moarte (vezi v. 16). Poate aici inseamna ca stapanitorii care tarasc pe crestini la judecata nu vor avea putere asupra lor decat atunci cand Dumnezeu le va permite (vezi Ioan 19,11; Fapte 5,35-58). Sau, cuvintele lui Hristos ar putea fi intentionate sa se refere la rezultatul ultim si nu la perspectivele imediate ale acestei lumi si inseamna ca stapanitorii pamantului nu pot avea nici o putere asupra starii vesnice a cuiva (vezi Ioan10,28.29; vezi la Matei 10,28.30).



21:19 Prin rabdarea voastra, va veti castiga sufletele voastre.

Prin rabdarea voastra. Comparati Matei 24,13; Marcu 13,13; RSV zice: ,,Prin staruinta voastra veti castiga viata voastra”, o idee asemanatoare cu aceea din Matei 24,13.



21:20 Cand veti vedea Ierusalimul inconjurat de osti, sa stiti ca atunci pustiirea lui este aproape.

Inconjurat de osti. Adica, incercuit de legiuni romane. Pentru comentariu vezi la Matei 24,2.15-20. Pustiirea lui. Nimicirea Ierusalimului in anul 70 d. Hr. a insemnat ,,sfarsitul” natiunii iudaice ca atare (vezi la Matei 24,14.15).



21:21 Atunci, cei din Iudea sa fuga la munti, cei din mijlocul Ierusalimului sa iasa afara din el, si cei de prin ogoare sa nu intre in el.

Ogoare. [ ,,Tari”, KJV]. Adica, tara in contrast cu cetate. ,,Cei din mijlocul Ierusalimului”; vezi

v. 20 sunt locuitori din cetate si ,,cei de prin ogoare”, locuitori din tinuturi rurale, locuind in orase sau sate mai mici.



21:22 Caci zilele acelea vor fi zile de razbunare, ca sa se implineasca tot ce este scris.

Zile de razbunare. Vezi la Matei 23,35.36.

Ce este scris. [,,Care sunt scrise”, KJV]. Evident o referire la blestemele pentru neascultare (vezi Deuteronom 27,11-26; 28,15-68).



21:23 Vai de femeile care vor fi insarcinate, si de cele ce vor da tata in acele zile! Pentru ca va fi o stramtorare mare in tara, si manie impotriva norodului acestuia.

Manie impotriva norodului acestuia. Adica, asupra iudeilor. Vezi la Matei 23,35; cf. Ieremia 5,29. Pentru o discutie deplina asupra planului lui Dumnezeu pentru Israel, esecul lor si lepadarea lor ca natiune, vezi vol. IV, p. 26-30.



21:24 Vor cadea sub ascutisul sabiei, vor fi luati robi printre toate neamurile; si Ierusalimul va fi calcat in picioare de neamuri, pana se vor implini vremurile neamurilor.

Ascutisul sabiei. Literal, ,,gura sabiei”. Evident aceasta se refera la culminarea sangeroasa a asedierii Ierusalimului in anul 70 d.Hr. (vezi p. 70-77; vezi la Matei 24,2.15-20).

Luati robi. Asa cum prezisese Moise, daca Israel ,,nu va lua seama sa se tina de toate cuvintele acestei Legi care sunt scrise in aceasta carte (Deuteronom 28,58.63-68)”. Avertizarea aceasta fusese deja implinita mai inainte in captivitatea babiloniana (Ieremia 16,13; 40,1.2; 52,12-16.28-31; Daniel 1,1-3; 9,11-14; etc.). In legatura cu explicatia lui Gabriel pentru Daniel cu privire la eventuala revenire din captivitatea babiloniana (vezi la Daniel 9,24.25), era legata si o avertizare ca repetarea greselilor care pricinuisera captivitatea babiloniana ar avea ca rezultat o a doua nimicire a Ierusalimului si a Templului (vezi la Daniel 9,26.27). La aceasta a doua distrugere si la imprastierea iudeilor Se refera Isus aici (vezi la Matei 24,15-20; cf. Luca 21,20). Situatia aceasta nu urma sa fie remediata pana nu se vor fi implinit ,,vremurile Neamurilor”. Pentru comentariul mai departe vezi vol. IV, p. 30-36.

Calcat in picioare. Aparenta de autonomie de care iudeii s-au bucurat sub jurisdictia romana inainte de anul 70 d.Hr. n-a fost niciodata restatornicita si de atunci, din anul acela fatal, Ierusalimul a ramas in cea mai mare parte, daca nu cu totul, sub stapanirea Neamurilor. Ca rezultat al revoltei sub Bar Coheba, zdrobita in anul 135 d.Hr., tuturor iudeilor li s-a interzis sa intre in cetate sub pedeapsa cu moartea. De atunci Ierusalimul nu a mai fost niciodata cu adevarat o cetate iudaica. Templul n-a fost niciodata rezidit dupa anul 70 d.Hr. Intre altii romanii, sarazinii, norvegienii, turcii, cruciatii si arabii au stapanit cetatea din zona Templului. Desi recent noul stat al Israelului a ajunsa-si asigure stapanirea asupra unei parti din cetate, Vechiul Ierusalim inca este o cetate neiudaica si vechea zona a Templului ramane in maini neiudaice. Vezi p. 78, 79.

Vremurile Neamurilor. Timpul atribuit natiunii iudaice urma sa se termine in curand, si ei nu mai aveau sa fie poporul ales al lui Dumnezeu. Dupa lepadarea lor ca natiune Evanghelia trebuia sa fie dusa la toate natiunile (vezi Fapte 1,8; 13,46; 18,6; 28,25-28; Romani 1,16). Pentru o discutie mai amanuntita a rolului iudeilor ca popor ales al lui Dumnezeu, al apostaziei si a raspandirii iudeilor printre Neamuri, vezi vol. IV, p. 26-36.



21:25 Vor fi semne in soare, in luna si in stele. Si pe pamant va fi stramtorare printre neamuri, care nu vor sti ce sa faca la auzul urletului marii si al valurilor;

Semne. Vezi la Matei 24,29.

Nu vor sti ce sa faca. [,,Cu perplexitate”, KJV]. Textul grec lasa sa se inteleaga ca ,,perplexitatea” se datoreaza ,,urletului marii si al valurilor”. Partea din urma a v. 25 zice literal ,,si pe pamant stramtoare a Neamurilor si perplexitate [datorita] mugetului marii si al valurilor.”

Marii. Hristos leaga aici manifestari ale fortelor distrugatoare ale naturii cu semne din cer imediat inainte de revenirea Sa cu putere si slava.



21:26 oamenii isi vor da sufletul de groaza, in asteptarea lucrurilor care se vor intampla pe pamant; caci puterile cerurilor vor fi clatinate.

Oamenii isi vor da sufletul de groaza. [,,Inima oamenilor va lesina de groaza”, KJV]. Literal, ,,oamenii se vor prapadi de teama” sau ,,oamenii vor lesina de teama”. Ultima parte a versetului da ca motiv principal pentru lesinarea oamenilor de groaza, zguduirea ,,puterilor cerului”. Scena zugravita aici are loc in timpul plagii a saptea (EW 41; GC 636). La scena aceasta ,,nelegiuitii privesc cu groaza si uimire” (GC 636), cerand muntilor si stancilor sa cada peste ei (Apocalipsa 6,14-17).



21:27 Atunci vor vedea pe Fiul omului venind pe un nor cu putere si slava mare.

Verset ce nu a fost comentat.

21:28 Cand vor incepe sa se intample aceste lucruri, sa va uitati in sus, si sa va ridicati capetele, pentru ca izbavirea voastra se apropie.

Verset ce nu a fost comentat.

21:29 Si le-a spus o pilda: Vedeti smochinul si toti copacii.

Toti copacii. Luca informeaza pe cititorii neobisnuiti cu smochinul ca adevarul ilustrat in felul acesta se aplica la toti pomii, nu numai la smochin.



21:30 Cand infrunzesc, si-i vedeti, voi singuri cunoasteti ca de acum vara este aproape.

Verset ce nu a fost comentat.

21:31 Tot asa, cand veti vedea intamplandu-se aceste lucruri, sa stiti ca Imparatia lui Dumnezeu este aproape.

Imparatia lui Dumnezeu. Adica, imparatia slavei in contrast cu imparatia harului divin (vezi la Matei 4,17; 5,2).



21:32 Adevarat va spun ca nu va trece neamul acesta, pana cand se vor implini toate aceste lucruri.

Verset ce nu a fost comentat.

21:33 Cerul si pamantul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.

Verset ce nu a fost comentat.

21:34 Luati seama la voi insiva, ca nu cumva sa vi se ingreuieze inimile cu imbuibare de mancare si bautura, si cu ingrijorarile vietii acesteia, si astfel ziua aceea sa vina fara veste asupra voastra.

Imbuibare de mancare. Gr. kraipale, ,,imbatare” sau ,,durere de cap din betie” de la kras, ,,cap” si pallo, ,,a creste” sau ,,a se zbate”. Scriitorii medicali greci foloseau pe kraipale cu referire la greata si amortirea dupa o betie.

Ingrijorarile. Adica ,,framantarile”, ,,nelinistile”.



21:35 Caci ziua aceea va veni ca un lat peste toti cei ce locuiesc pe toata fata pamantului.

Lat. [,,Cursa”, KJV]. Vezi 1 Tesaloniceni 5,4; 1 Timotei 3,7; 2 Timotei 2,26.



21:36 Vegheati dar in tot timpul, si rugati-va, ca sa aveti putere sa scapati de toate lucrurile acestea, care se vor intampla, si sa stati in picioare inaintea Fiului omului.

Vegheati. Gr. agrupneo, ,, a fi neadormit”, literal ,,a sta treaz”.

Rugati-va. [,,Rugati-va neincetat”, KJV]. Vezi la cap. 18,11.

Sa aveti putere sa scapati. [,,Socotiti vrednici de scapare”, KJV]. Importante dovezi textuale pot fi citate (cf. p. 146) pentru exprimarea ,,sa izbuteasca sa scape” sau ,,sa aveti putere sa scapati”.

Sa stati in picioare inaintea. Vezi la cap. 19,24. Aceasta este tinta suprema a vietii crestine.



21:37 Ziua, Isus invata pe norod in Templu, iar noaptea Se ducea de o petrecea in muntele care se cheama muntele Maslinilor.

Ziua. O enuntare retrospectiva rezumativa asupra activitatilor lui Isus in cursul primelor trei zile ale saptamanii patimilor (vezi la Matei 23,38).

Noaptea. Duminica si luni seara Isus si ucenicii Sai au petrecut-o probabil pe Muntele Maslinilor.



21:38 Si tot norodul venea dis-de-dimineata la El in Templu, ca sa-L asculte.

Tot norodul. Aceasta este poate tot asa, o afirmatie rezumativa, comparabila cu aceea din v.

37. Isus n-a mai invatat in Templu dupa data aceasta. COMENTARIILE LUI ELLLEN G. WHITE 3 DA 615, 616; GW 467 5–38 DA 627–636 12 AA 84 14, 15 AA 97 15 2T 485 16 AA 84; DA 629; PK 588; 5T 473, 691; 9T 231 16, 17 GC 28, 54, 267; SR 331 18 DA 630, 634 19 Ev 631; 2T 320, 424 20 GC 26; 5T 451, 464 20, 21 GC 30; PP 166 20–22 DA 630 25 GC 37, 304 25, 26 Ev 18; 1T 268 26 EW 41; 4T 53 28 DA 632; Ev 18; GC 308; LS 272 30, 31 GC 308 31 DA 234, 634 33–36 9T 268

34 COL 55, 319; DA 234, 636; GC 309, 626; TM 238; 1T 168, 469; 2T 283; 4T 31, 309; 5T

152, 235, 259, 280, 461; 6T 410 34, 35 CT 368 34–36 CW 24; PP 166; 4T 306; 5T 100 35 FE 335; 6T 129 36 DA 234, 636; GC 309, 544; ML 17; TM 508; 5T 235