Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Luca

Luca 2:29


2:29 Acum, slobozeste in pace pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau.

Slobozeste. Simeon isi atinsese tinta. Traise sa-L vada pe Cel asteptat. Nu mai exista o alta dorinta sau cerere din partea lui si era gata pentru eliberarea din slujba pe care o aducea moartea. Vezi la v. 26.

In pace. Simeon a implinit dorinta inimii sale cand, prin credinta, a vazut in pruncul Isus implinirea fagaduintelor mesianice ale VT. In inima tuturor oamenilor exista un gol care nu poate fi umplut, un dor care nu poate fi satisfacut decat de Isus. Noi, ca si Simeon, n-ar trebui sa avem pace, pana cand n-am vazut prin credinta pe ,,Hristosul Domnului”.

Stapane. [,,Doamne”, KJV]. Gr. despotes, insemnand ,,stapan absolut”. Cuvantul despotes in sine nu dadea nici o indicatie daca ,,stapanul absolut” era bun sau rau. Totusi, a pune putere absoluta in mainile oricarei fiinte omenesti este un lucru primejdios. Caracterul cuiva este curand aratat in folosirea unei astfel de puteri, extinderea nelegiuirii lui fiind descoperita de gradul abuzarii lui de putere. Natura omeneasca fiind ceea ce este, puterea absoluta de obicei tinde sa scoata la iveala raul care este intr-un om si nu binele; din care cauza cuvintele ,,despot”, ,,despotic” si ,,despotism” derivate de la despotes, denota folosirea tiranica, rea a puterii. Dar folosirea lui despotes cu referire la Dumnezeu prezinta o idee diferita. Dumnezeu in calitatea de ,,Carmuitor absolut” reflecta in guvernarea Sa desavarsirea absoluta a propriului Sau caracter. Despotes nu este folosit prea des cu privire la Domnul (Fapte 4,24; Iuda 4; Apocalipsa 6,10); mai degraba este folosit cu privire la ,,stapanul” de sclavi (1 Timotei 6,1.2; 2 Timotei 2,21; Tit 2,9; 1 Petru 2,18). Cuvantul NT obisnuit pentru Domn este kurios, care denota un superior fara specificarea gradului de superioritate. Adesea kurios era folosit simplu ca un titlu de respect asa cum folosim noi astazi pe ,,domn”.

In v. 29.30, Simeon vorbeste despre ceea ce Mesia inseamna pentru el personal; in v. 31.32, gandurile lui se indreapta spre ceea ce Mesia inseamna pentru toti oamenii.