Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Luca

Luca 18:3


18:3 In cetatea aceea era si o vaduva, care venea des la el, si-i zicea: Fa-mi dreptate in cearta cu parasul meu.

O vaduva. In societatea veche orientala o vaduva era adesea cea mai neajutorata persoana, mai ales daca nu avea fii sa-i sustina drepturile. Vaduva aceasta pe cat se pare nu avea pe nimeni care sa o protejeze. In plus, ea nu avea nimic cu care sa mituiasca pe judecatorul aspru sau sa ofere plata pentru dreptate. Psalmistul zugraveste pe Dumnezeu ca ,,aparatorul [,,judecatorul”] vaduvelor” (vezi Psalmii 68,5). Iacov arata ca un semn al ,,religiei curate” a ,,cerceta” pe vaduve ,,in necazurile lor” (Iacov 1,27). Unul din vaiurile pe care Hristos le rostea impotriva carturarilor si Fariseilor era spus pentru ca ei ,,mananca casele vaduvelor” (vezi la Matei 23,14; vezi si Iov 22,9).

Venea. [,,A venit”, KJV]. Conform cu textul grec ,,ea continua sa vina”.

Fa-mi dreptate. Sau, ,,fa-mi dreptate” (vezi COL 166). S-ar parea ca sotul vaduvei lasase proprietatea ei, poate ipotecata la altii, iar ei refuzau sa o retrocedeze la timpul stipulat potrivit cu prevederile legii (vezi la Levitic 25,23-25). Evident, neavand pe nimeni care sa-i apere drepturile, vaduva depindea cu totul de simtul de dreptate si de indurare al judecatorului – dar el nu era nici drept si nici indurator. El era cu totul antiteza lui Dumnezeu; el reflecta caracterul lui Satana.

Parasul. [,,Adversarul”, KJV; ,,Potrivnicul”, G. Gal.]. Gr. antidikos, folosit si ca un termen juridic cu privire la un adversar intr-un proces; de obicei acuzatul, dar uneori reclamantul (vezi la Matei 5,25). Lui Satana i se zice antidikos-ul crestinismului (1 Petru 5,8; vezi Zaharia 3,1-4). Antidikos apare si in LXX la 1 Samuel 2,10; Estera 8,1.