Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Luca

Luca 18:11


18:11 Fariseul sta in picioare, si a inceput sa se roage in sine astfel: Dumnezeule, Iti multumesc ca nu sunt ca ceilalti oameni, hrapareti, nedrepti, preacurvari sau chiar ca vamesul acesta.

Sta in picioare. O postura nu rareori luata in timpul rugaciunii (vezi 1 Samuel 1,26; 1 Regi 8,14.22; Matei 6,5; Marcu 11,25; vezi la Neemia 8,5; Daniel 6,10).

In sine. Adica, neauzit, poate cu miscarea buzelor sau pe un ton scazut. Se pare ca el se adresa siesi, nu lui Dumnezeu. Poate ca Fariseul statea separat de ceilalti inchinatori adunati in curtile Templului, ca si cum ar fi fost prea bun pentru a fi asociat de aproape cu ei, chiar si la rugaciune.

Dumnezeule, Iti multumesc. Fara indoiala, ceea ce vrea el sa spuna cu adevarat era: ,,Dumnezeule, ar trebui sa fii multumitor ca ai o persoana ca mine printre cei care au venit sa Ti se inchine. Eu sunt fara pereche mai presus de turma de rand.”

Ca ceilalti oameni. [,,Ca alti oameni”, KJV]. Literal, ,,ca restul oamenilor”, adica toate celelalte fiinte omenesti (vezi la v. 9). Turma de rand era mult mai prejos de inaltul lui standard de autoindreptatire. Nu este niciodata potrivit sa determinam gradul nostru de dreptate prin comparatie cu semenii nostri, indiferent care ar fi starea lor (vezi la Matei 5,48). In contrast izbitor cu Fariseul, Pavel se socotea cel dintai dintre pacatosi (vezi 1 Timotei 1,15).

Hrapareti. Gr. harpages, ,,unii care smulg”, ,,rapitori”; deci ,,jefuitori” sau ,,hrapareti” (vezi la Matei 7,15; Luca 11,39). Fariseul incepe o expunere a virtutilor lui negative. Acestea, are el increderea, il vor face sa fie indragit de Dumnezeu. El face o lista orala de unele pacate de care nu este vinovat. El este recunoscator pentru propriile sale virtuti si nu pentru neprihanirea si indurarea lui Dumnezeu. El este multumitor ca, prin staruinta sarguincioasa s-a tinut strict in launtrul literii Legii, dar pare sa uite cu totul spiritul care trebuie sa insoteasca adevarata ascultare pentru a o face acceptabila inaintea lui Dumnezeu.

Nedrepti. Sau nelegiuiti. El nu calcase legea pe fata.

Preacurvari. Vezi la Matei 5,27-32.

Sau chiar ca vamesul acesta. Cuvantul ,,acesta” este folosit aici probabil nu numai pentru a-l desemna pe vames, dar si pentru a exprima dispretul cu privire la el (vezi la cap. 14,30; 15,2). ,,Vamesul acesta” era deosebit de evident, deoarece putea sa fie vazut pentru ca ,,sta deoparte” de multime, in alta directie (cap. 18,13). Cand ochiul Fariseului descopera prezenta acestui om de nimic din punct de vedere social, se roaga cam asa: ,,Iata, Doamne, un specimen de ceea ce vreau sa spun – acest vrednic de dispret strangator de biruri. Ma bucur ca nu sunt un ticalos ca el.”