Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Luca

Luca 16:23


16:23 Pe cand era el in Locuinta mortilor, in chinuri, si-a ridicat ochii in sus, a vazut de departe pe Avraam, si pe Lazar in sanul lui,

Locuinta mortilor. [,,Iad”, KJV]. Gr. hades ,,mormant” sau ,,moarte” (vezi la Matei 11,23). Hades este locuinta tuturor oamenilor, buni sau rai, pana la inviere. Literal, Lazar urma sa fie si el acolo.

Chinuri. Gr. basanoi, inrudit cu verbul basanizo, care este folosit cu privire la persoane care sufera intens de boala (Matei 8,6), cu privire la valurile marii care se zbat (Matei 14,24) si cu privire la ucenicii care se ,,necajeau” la vaslire (Marcu 6,48). Este folosit si cu privire la framantarea emotionala (2 Petru 2,8) si cu privire la ,,chinul” de care duhurile rele se temeau cand au fost aduse fata in fata cu Isus (Matei 8,29; Marcu 5,7; Luca 8,28). Basanos (singularul de la basanoi) pare deci sa insemne suferinta sau framantare acuta.

Ideea ca la moarte oamenii merg intr-un loc unde sufera ,,chinuri” este cu totul straina de Scripturi care invata lamurit ca ,,mortii nu stiu nimic” (Eclesiastul 9,5; vezi la Psalmii 146,4). Isus Insusi asemana moartea cu un somn (vezi Ioan11,11.14). A concluziona din aceasta parabola ca Isus invata ca la moarte cei rai sunt dusi intr-un loc unde sufera ,,chinuri” inseamna a-L face sa contrazica aici invataturile Sale clare asupra subiectului acestuia date cu alte ocazii, ca si invataturile Bibliei ca un tot. Pacatosii vor avea sa incerce chinurile in foc (vezi la Matei 5,22) in ,,iadul” gheenei, nu in hades. Deci, cand Isus l-a prezentat pe omul bogat ,,chinuit in vapaia acesta” (Luca 16,24), in hades, el vorbeste in mod clar la figurat si este neintemeiat sa interpretam cuvintele Lui literal. Pentru principiile de interpretare cuprinse in explicatia parabolelor vezi la v. 19.

Ochii. Trupul omului bogat, acum in hades, este fara viata. El nu poate sa vada (vezi la v. 24).

A vazut de departe pe Avraam. [,,Vede pe Avraam”, KJV]. Se poate ca cerul si iadul sa fie la o astfel de departare ca sa se auda glasul si ca aceia care sunt in cer sa fie martori la suferintele prietenilor si a celor dragi in iad fara sa fie in stare sa aline chinul, in timp ce cei din iad pot sa observe fericirea celor drepti in cer? Si totusi aceasta este exact ce invata parabola aceasta daca este luata literal (vezi la v. 19). Dar cei care cred ca este literala se vor grabi sa adauge ca ,,sanul lui Avraam” este numai o figura de vorbire, ca sfintii nu se odihnesc literal in ,,sanul” lui. Si vor mai declara ca apropierea cerului si iadului, descrise aici, este de asemenea figurata. Dar in clipa in care admit ca partea acesta si alte parti evident figurate ale parabolei trebuie sa fie luate literal, admit caracterul figurat al intregii parabole. Daca nu sunt dispusi sa admita ca intreaga parabola este figurata, sunt constransi sa admita ca decizia lor cu privire la faptul daca o parte trebuie sau nu sa fie luata figurat este doar o chestiune a propriei lor alegeri arbitrare si nu este bazata pe vreun principiu de interpretare clar definit si consecvent.

Lazar in sanul lui. Vezi la v. 22. Dovezile textuale pot fi citate (cf. p. 146) pentru exprimarea ,,Lazar odihnind in sanul lui”.