Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Luca

Luca 11:1


11:1 Intr-o zi, Isus Se ruga intr-un loc anumit. Cand a ispravit rugaciunea, unul din ucenicii Lui I-a zis: Doamne, invata-ne sa ne rugam, cum a invatat si Ioan pe ucenicii lui.

Se ruga. [Invatatura despre rugaciune, Luca 11,1-13]. Luca nu relateaza nimic definit cu privire la timpul sau locul acestui incident. Daca Luca urmeaza aici o succesiune cronologica, incidentul se poate sa fi avut loc la scurt timp dupa vizita la Betania (cap. 10,38-42). In cazul acesta, timpul s-ar fi putut sa fie in apropiere de acela al vizitei lui Isus la Ierusalim pentru a lua parte la sarbatoarea innoirii, cand a avut loc o incercare de a-L omori cu pietre (DA 470; vezi la Luca 17,1; Ioan 10,22.31.33). Incidentul s-ar fi putut sa aiba loc la Ierusalim sau, daca nu la Ierusalim, probabil ca a avut loc undeva in Perea. Pentru informatii in plus cu privire la evenimentele care au avut loc cam pe vremea aceea vezi la Matei 19,1. Timpul din zi s-ar fi putut sa fie in zorii diminetii, timpul obisnuit al lui Isus de rugaciune de felul acesta (COL 139). Cu ocazia aceasta ucenicii fusesera absenti pentru un scurt timp (COL 140), poate intr-o misiune (vezi Luca 10,1), sau poate pentru o scurta vizita pe la casele lor (vezi DA 259). Cu privire la viata personala de rugaciune a lui Isus vezi la Marcu 1,35; 3,13.

Invata-ne sa ne rugam. Ucenicii erau foarte mult impresionati cand ascultau modul in care Se ruga Isus, comunicand intim cu Parintele Sau ceresc asa cum face un prieten cu altul. Rugaciunile Lui erau deosebite de acelea ale conducatorilor religiosi ai timpului, de fapt, de orice altceva auzisera ei. Rugaciunea formalista, exprimata in fraze pregatite mai dinainte si parand adresate unui Dumnezeu impersonal aflat la mare departare, este lipsita de realitatea si vitalitatea care ar trebui sa distinga rugaciunea. Ucenicii credeau ca, daca ar fi putut sa se roage asa cum Se ruga Isus, propria lor eficacitate ca ucenici ar fi fost mult sporita. Avand in vedere faptul ca Isus ii invatase prin cuvant (Matei 6,7-15) si exemplu (Luca 9,29) cum sa se roage, se pare ca de data aceasta cererea a venit de la unii ucenici care nu fusesera cu Isus in ocazii asemanatoare in trecut. Termenul ,,ucenici” nu este nevoie sa fie restrans la cei doisprezece. Ucenicii acestia se poate sa fi facut parte din cei saptezeci. In armonie cu cererea: ,,Invata-ne sa ne rugam”, Isus a raspuns dand un model de rugaciune, o parabola pentru a ilustra spiritul de rugaciune si unele indemnuri incurajand credinciosia si sarguinta in rugaciune (cap. 11,2-13).

Cum a invatat si Ioan. Nu se spune nimic altceva in Scriptura cu privire la invatatura lui Ioan adresata ucenicilor sai. Ar parea natural ca, dupa ce ucenicii lui s-au unit cu Isus (vezi la Marcu 6,29), ei sa povesteasca ceea ce invatasera de la fostul lor invatator.