Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Luca

Luca 1:6


1:6 Amandoi erau neprihaniti inaintea lui Dumnezeu, si pazeau fara pata toate poruncile si toate randuielile Domnului.

Neprihaniti. [,,Drepti”, KJV]. Se pare ca Zaharia si Elisabeta apartineau de acel mic grup care studia cu ravna profetiile si astepta venirea lui Mesia (DA 44,47,98). Printre iudei termenul ,,neprihanit” ajunsese sa aiba un inteles tehnic si se referea la aceia care tineau legea rituala si traditiile iudaice. Este evident ca, pentru Zaharia si Elisabeta neprihanirea era mult mai mult decat o conformare externa fata de lege. Ei nu erau numai niste simpli legalisti, ci constiinciosi si exemplari in scopul lor hotarat de a se inchina lui Dumnezeu ,,in duh si adevar” (Ioan 4,24). Alti membri ai acestui cerc mic, ales, care astepta venirea lui Mesia erau Iosif si Maria (vezi la Matei 1,16-19) si Simeon si Ana (vezi la Luca 2,25.26.38).

Inaintea lui Dumnezeu. Inainte de convertirea lui, Pavel socotea ca are ,,neprihanirea pe care

a. o da Legea” si era ,,fara vina” (Filipeni 3,6; vezi Fapte 23,1). Dar convertirea i-a adus intelegerea ca

b. o astfel de ,,neprihanire” [,,dreptate”] era fara de folos (vezi Romani 2,24.25; 1 Timotei 1,15). In cazul lui Zaharia si a Elisabetei insa ,,neprihanirea” lor o depasea pe aceea a carturarilor si a Fariseilor (Matei 5,20) care-si faceau faptele bune pentru a fi ,,vazuti de oameni” (Matei 6,1.5). Zaharia si Elisabeta erau ,,neprihaniti inaintea lui Dumnezeu”. Ei erau succesori nobili ai unor eroi ai credintei cum ar fi Noe (Geneza 6,9; 7,1; Evrei 11,7), Avraam (Evrei 11,8), Iov (Iov 1,8; 2,3) si Daniel (Daniel 5,11.12; 10,11), a caror neprihanire este aprobata de cer (vezi Ezechiel 14,14).

Poruncile si randuielile. Pe vremea lui Zaharia si a Elisabetei aceasta insemna a trai in armonie atat cu Legea morala, cat si cu legea lui Moise.

Intrucat toti oamenii ,,au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu” (Romani 3,23; vezi si 1 Ioan 3,4), toti au nevoie de cineva care sa-i ,,elibereze” din moarte, pedeapsa neascultarii (Romani 6,23; 7,24). Eliberatorul nu este altul decat Isus Hristos (cap. 7,25 la 8,4). Dar pana la venirea Mantuitorului in lume, Dumnezeu a randuit un sistem de jertfe (Evrei 9,1) pe care El l-a dat ,,pana la o vreme de indreptare”, adica pana ce Hristos avea sa intre in lucrarea Lui preoteasca (v. 10,11). Cu alte cuvinte, Zaharia si Elisabeta urmareau sa asculte de Dumnezeu, cautau mantuirea prin mijloacele randuite si drept urmare erau socotiti ,,neprihaniti inaintea lui Dumnezeu”.