Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Luca

Luca 1:3


1:3 am gasit si eu cu cale, prea alesule Teofile, dupa ce am facut cercetari cu de-amanuntul asupra tuturor acestor lucruri de la obarsia lor, sa ti le scriu in sir unele dupa altele,

Am gasit cu cale. I s-a parut corespunzator lui Luca sa alcatuiasca un raport complet, exact si autentic al vietii lui Hristos, poate cu gandul de a relata unele evenimente care fusesera omise in relatarile anterioare scrise de ,,multi” (vezi la v. 1). Cuvintele acestea descopera felul in care cel putin unii din scriitorii Bibliei au fost condusi de Dumnezeu sa pregateasca raportul inspirat. Impresia data mintii lui Luca de Duhul Sfant a avut efectul ca un anumit procedeu sa i se para corespunzator si de dorit pentru el. In relatarea conciliului de la Ierusalim la care s-a dat o atentie deosebita admiterii Neamurilor in biserica crestina, Luca citeaza pe apostoli ca scriind credinciosilor din Antiohia ca felul de procedare propus li se ,,paruse bun” (,,gasisera cu cale”) (vezi Fapte 15,25). Fratii se consfatuisera, dar deliberarile lor erau calauzite de Duhul Sfant si ei explicau cu incredere ca ,,s-a parut nimerit Duhului Sfant si noua” (v. 28). Asa a fost cu Luca; Duhul Sfant l-a indemnat sa scrie. Dar cand a scris, el a scris din propria sa libera vointa, calauzit de Dumnezeu. Cu privire la felul in care Duhul Sfant i-a calauzit pe diferitii autori ai Bibliei vezi EGW materialul suplimentar la 2 Petru 1,21.

Dupa ce am facut cercetari cu de-amaruntul. [,,Avand o intelegere deplina”, KJV]. Literal, ,,dupa ce am urmarit cu exactitate”. Al doilea motiv al lui Luca de a scrie este dorinta de a transmite altora foloasele propriului sau studiu temeinic al vietii si lucrarii lui Isus. Evident, Luca a luat-o de la inceput si a cercetat totul. El ofera naratiunea sa evanghelica drept o prezentare exacta, temeinica si sistematica a vietii lui Isus. In timp ce Matei accentueaza invataturile lui Isus si Marcu intamplarile lucrarii vietii lui Isus, Luca combina ambele elemente intr-un fel mai complet si sistematic decat oricare altii. Pretentia lui Luca de ,,intelegere a tuturor lucrurilor” [,,cercetare cu de-amaruntul”] din partea lui nu este doar o lauda desarta; 43 din 179 de parti ale naratiunii sinoptice apar numai in Evanghelia lui. Vezi p. 191.192.

De la obarsia lor. [,,Inceputul inceputului”, KJV]. Adica, a vietii lui Isus. Luca, asemenea unui explorator, a urmarit cursul evenimentelor pana la obarsia lor si l-a urmarit si pe deasupra, in toata desfasurarea lor. De aceea, Luca prezinta imprejurarile nasterii si copilariei lui Isus mult mai amanuntit de cum o fac ceilalti evanghelisti. Numai Luca relateaza cinci din cele sase evenimente mentionate in Evanghelii inainte de nasterea lui Isus (vezi p. 196).

In sir. [,,In ordine”, KJV]. Gr. kathexes, ,,una dupa alta” sau ,,consecutiv” (vezi la v. 1). Matei consta mai ales din cuvantarile lui Isus aranjate pe subiecte, in timp ce Marcu se ocupa de evenimentele vietii lui Isus, grupandu-le dupa fel. Aranjamentul general al lui Matei si al lui Marcu era cronologic, dar succesiunea cronologica nu era obiectivul lor principal. Ei au rearanjat ordinea diferitelor incidente in armonie cu scopul calauzitor al cartii lor. Luca, pe de alta parte, urmeaza mai degraba o ordine strict cronologica. Matei si Marcu nu au incercat o astfel de prezentare. Vezi p. 191.192.

Prea alesule. [,,Prea excelent”, KJV]. Un titlu folosit la adresarea catre un inalt functionar de stat, comparabil cu modernul nostru ,,excelenta voastra”. Acelasi termen este folosit cu referire la procuratorii romani ai Iudeii (Fapte 23,26; 24,3; 26,25). Este demn de notat faptul de a gasi un om de rang oficial superior care accepta crestinismul in aceasta perioada timpurie.

Teofile. Literal, ,,prieten al lui Dumnezeu”. Nu sunt dovezi pentru a sprijini explicatia populara ca numele Teofil nu reprezenta nici o persoana anumita, ci era mai degraba un nume general folosit de Luca pentru crestini in general. Totusi, titlul ,,prea alesule”, ,,prea excelentule” pare sa lase sa se inteleaga in mod precis ca este intentionata o persoana reala. Teofil era probabil un convertit dintre Neamuri, asa cum lasa sa se inteleaga numele lui grec.