Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Luca

Luca 1:26


1:26 In luna a sasea, ingerul Gabriel a fost trimis de Dumnezeu intr-o cetate din Galilea, numita Nazaret,

Luna a sasea. [Vestirea, Luca 1,26-38. Vezi harta p. 214; diagrama p. 227.] Adica, a sasea luna dupa aratarea lui Gabriel lui Zaharia (v. 11) si zamislirea Elisabetei (v. 24) asa cum s-a afirmat in mod specific de inger (vezi la v. 36).

Gavril. Vezi la v. 11.19.

Nazaret. Un oras galilean obscur, nementionat in VT sau in Talmud, sau cuprins de Iosif intr-

o lista de 204 orase ale Galileii (vezi la Matei 2,23). Copilaria si tineretea lui Isus, perioada in care Scripturile relativ tac, au fost petrecute intr-o localitate cu privire la care relatarile istorice in cea mai mare masura nu spun nimic. Aici, intr-o comunitate mica, Isus era ferit de influenta rabinica a centrelor iudaice mai mari, ca si de cultura greaca pagana care patrunsese ,,Galilea Neamurilor” (Matei 4,15). Atitudinea obisnuita a iudeilor fata de Nazaret este reflectata in riposta lui Natanael adresata lui Filip: ,,Poate iesi ceva bun din Nazaret?” (Ioan 1,46) si a Fariseilor adresata lui Nicodim: ,,Cerceteaza bine si vei vedea ca din Galilea, prooroc nu se ridica” (Ioan 7,52). Vezi ilustratia din fata p. 512.

Faptul ca Luca amplaseaza atat pe Maria, cat si pe Iosif ca locuind in Nazaret si in mod specific il numeste ,,cetatea lor” (cap. 2,39) este dovada acuratetei istorice a naratiunii Evangheliei. Daca el sau altii de la care el primise informatiile sale (v. 1-3) ar fi inventat povestirea, ei ar fi cautat sa puna pe Maria si pe Iosif in Betleem in tot cursul zamislirii si nasterii lui Hristos si nu intr-o cetate din Galilea, avand in vedere mai ales reputatia nefavorabila a Galileii in general si a Nazaretului in particular. Faptul ca Matei nu mentioneaza Nazaretul in legatura cu evenimentele care preced nasterea lui Isus (vezi Matei 1,18-25) da marturie si cu privire la natura independenta a dovezilor relatate in cele doua Evanghelii. Daca ar fi fost vreo intelegere secreta intre diferitii scriitori ai Evangheliei, cu intentia de a insela, ei ar fi avut mai multa grija pentru a da relatarilor lor cel putin aparenta unei asemanari superficiale. Afirmatia explicativa a lui Luca ca Nazaretul era ,,o cetate a Galileii” poate o fi dovada, asa cum cred unii, ca Luca scria pentru persoane care nu locuiau in Palestina si care nu ar fi putut cunoaste un targ atat de obscur.