Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Levitic

Levitic, 8


8:1 Domnul a vorbit lui Moise, si a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

8:2 Ia pe Aaron si pe fiii lui impreuna cu el, vesmintele, untdelemnul pentru ungere, vitelul pentru jertfa de ispasire, cei doi berbeci si cosul cu azimele,

Ia pe Aaron si pe fii lui. Cronologic, acest capitol urmeaza dupa ultimul capitol al Exodului, in care este raportata construirea tabernacolului. Cele sapte capitole de pana aici contin instruirea lui Aaron si a fiilor lui, pregatirea de care aveau nevoie inainte de a incepe slujba la sanctuar.

Prima calificare pentru preotie era descendenta din Aaron. Erau tinute registre genealogice cu mare grija (2 Cronici 31,16-19). Celui care nu putea sa prezinte o dovada legala cu privire descendenta aaronica nu-i era ingaduit sa faca slujba de preot (Ezra 2,62; Neemia 7,64).

A doua calificare era sa nu aiba o meteahna fizica. Orice defect sau rana era de ajuns sa impiedice pe un fiu al lui Aaron sa se apropie de altar, sau chiar sa intre in sanctuar. Descendenta aaronica il indreptatea la intretinere, el putea sa manance din partea de jertfe a preotilor si sa primeasca o parte din zecime (Levitic 21,17-23). Mai departe, preotul trebuia sa fie liber de orice necuratie ceremoniala si sa se abtina de la vin si bauturi tari (cap. 10,8-10).

Slujba principala a preotilor era sa se apropie de Dumnezeu pentru popor (Levitic 10,3; 21,17; Numeri 16,5). Ei trebuiau sa stea intre un Dumnezeu sfant si un popor pacatos. De aceea, ei insisi trebuiau sa fie sfintiti. Chestiunea sfinteniei este scoasa in evidenta de repetate ori in descrierea lucrarii preotilor. Marele preot, in care era concentrata preotia, este numit ,,sfantul Domnului” (Psalmi 106,16). Pe tabla de aur care era atasata de mitra lui erau scrise cuvintele, ,,Sfintenie Domnului” (Exod 28,36), si despre el este spus in mod explicit ca ,,va purta faradelegile savarsite de copiii lui Israel cand isi aduc toate darurile lor sfinte” (Exod 28,38).

Inainte ca marele preot si fiii lui sa fi putut incepe slujba in sanctuar, ei trebuiau sa fie pusi de-o parte in mod solemn pentru slujba. Aaron trebuia sa fie uns cu untdelemn sfant si fiii lui trebuiau sa fie stropiti cu untdelemn la usa Cortului Intalnirii, unde avea sa aiba loc inaugurarea.



8:3 si cheama toata adunarea la usa cortului intalnirii.

Verset ce nu a fost comentat.

8:4 Moise a facut cum ii poruncise Domnul; si adunarea s-a strans la usa cortului intalnirii.

Verset ce nu a fost comentat.

8:5 Moise a zis adunarii: Iata ce a poruncit Domnul sa se faca.

Verset ce nu a fost comentat.

8:6 Moise a adus pe Aaron si pe fiii lui, si i-a spalat cu apa.

I-a spalat. Acesta era un simbol al nasterii din nou (Tit 3,5). Ei nu trebuiau sa se spele singuri, deoarece curatenia pe care o cerea Dumnezeu de la ei nu era ceva ce puteau sa obtina singuri. Altcineva trebuia sa indeplineasca aceasta lucrare pentru ei.

Cand cei doi frati s-au apropiat de lighean, mintea lor trebuie sa fi fost ocupata cu semnificatia si importanta lucrarii pe care o indeplineau. Aceasta era mai mult decat o baie obisnuita, era o curatire spirituala. Aaron nu se putea curati de pacat. Cineva trebuia sa faca acest lucru pentru el.



8:7 A pus tunica pe Aaron, l-a incins cu braul, l-a imbracat cu mantia, si a pus pe el efodul, pe care l-a strans cu braul efodului cu care l-a imbracat.

A pus tunica. Dupa spalare a urmat imbracarea lui Aaron cu hainele sfinte, insemnele slujbei lui. Acesta era un act simbolic, de aceea nu-i era ingaduit sa se imbrace singur.

In acest timp, Aaron trebuie sa se fi simtit cu totul neajutorat. Totul trebuia sa fie facut pentru el, de catre altcineva? El nu putea nici macar sa-si puna mitra? Desi putea s-o faca mai bine decat Moise. Dar nu, Aaron trebuia sa se supuna fata de porunca lui Dumnezeu. El trebuie sa fie facut sa simta propria neajutorare. El trebuia sa invete ca nimic din ceea ce ar fi putut face el nu era primit de Dumnezeu. El trebuia sa invete lectia totalei dependente. Dumnezeu era cel care il instala si-l pregatea pentru slujba. Dumnezeu era cel care il imbraca cu haina indreptatirii divine (Psalmi 132,9).

Acum, Aaron era complet imbracat. Avea lunga mantie albastra cu clopoteii si rodiile, efodul cu numele copiilor lui Israel sapate pe cele 2 frumoase pietre de onix, pieptarul cu cele 12 pietre si Urim si Tumim, si mitra cu coroana ei de aur si inscriptia: ,,Sfintenie Domnului”.



8:8 I-a pus pieptarul, si a pus in pieptar Urim si Tumim.

Verset ce nu a fost comentat.

8:9 I-a pus mitra pe cap, iar pe partea dinainte a mitrei a asezat placa de aur, cununa imparateasca sfanta, cum poruncise lui Moise Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

8:10 Moise a luat untdelemnul pentru ungere, a uns sfantul locas si toate lucrurile, care erau in el, si le-a sfintit.

A uns sfantul locas. Inainte de a-l unge pe Aaron, Moise a uns Cortul Intalnirii si mobilierul lui, inclusiv chivotul, dupa porunca lui Dumnezeu (Exod 30,26-29).

8:11 A stropit cu el altarul de sapte ori, si a uns altarul si toate uneltele lui, si ligheanul cu piciorul lui, ca sa le sfinteasca.

Verset ce nu a fost comentat.

8:12 Din untdelemnul pentru ungere a turnat pe capul lui Aaron, si l-a uns, ca sa-l sfinteasca.

A turnat. Dupa ce a uns Cortul Intalnirii si cele din cuprinsul lui, Moise l-a uns pe Aaron. Acesta a fost incoronarea lui ca mare preot (vezi Levitic 21,12; compara Zaharia 6,11-13). Ungerea a fost asa de abundenta incat untdelemnul a curs pe barba si hainele lui Aaron (Psalmi 133,2).



8:13 Moise a adus si pe fiii lui Aaron; i-a imbracat cu tunicile, i-a incins cu braiele, si le-a legat scufiile, cum poruncise lui Moise Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

8:14 A apropiat apoi vitelul adus ca jertfa de ispasire; si Aaron si fiii lui si-au pus mainile pe capul vitelului adus ca jertfa de ispasire.

Vitelul adus ca jertfa de ispasire. Aceasta jertfa de ispasire nu era numai pentru Aaron si fiii lui, ci si pentru altar. Altarul avea rolul cel mai de seama in slujba de impacare si de aceea el a avut parte de o ungere si curatire noua.

In tot timpul ritualului de consacrare Moise indeplinit rolul de preot. El a luat sangele si l-a pus pe coarnele altarului, a varsat restul de sange la piciorul altarului, a ars grasimea pe altar, a inlaturat vitelul prin arderea trupului lui afara din tabara. Aaron nu incepuse inca lucrarea lui si, din cauza aceasta, Moise a lucrat nu numai ca preot, ci si ca mare preot. El a intrat in Sfanta Sfintelor sa unga chivotul marturiei (Exod 30,26; Levitic 8,10).



8:15 Moise l-a junghiat, a luat sange, si a uns cu degetul coarnele altarului de jur imprejur, si a curatit altarul; celalalt sange l-a turnat la picioarele altarului, si l-a sfintit astfel, facand ispasire pentru el.

Verset ce nu a fost comentat.

8:16 A luat apoi toata grasimea care acopera maruntaiele, prapurul ficatului, cei doi rarunchi cu grasimea lor, si le-a ars pe altar.

Verset ce nu a fost comentat.

8:17 Iar cealalta parte care a mai ramas din vitel si anume: pielea, carnea si baliga, le-a ars in foc, afara din tabara, cum poruncise lui Moise Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

8:18 A apropiat apoi berbecul pentru arderea de tot; si Aaron si fiii lui si-au pus mainile pe capul berbecului.

Verset ce nu a fost comentat.

8:19 Moise l-a junghiat, si a stropit sangele pe altar de jur imprejur.

Verset ce nu a fost comentat.

8:20 A taiat berbecul in bucati, si a ars capul, bucatile si grasimea.

Verset ce nu a fost comentat.

8:21 A spalat cu apa maruntaiele si picioarele, si a ars tot berbecul pe altar: aceasta a fost arderea de tot, o jertfa mistuita de foc, de un miros placut Domnului, cum poruncise lui Moise Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

8:22 A adus apoi celalalt berbec, adica berbecul pentru inchinarea in slujba Domnului; si Aaron si fiii lui si-au pus mainile pe capul berbecului.

Berbecele pentru inchinarea in slujba. Ceremonia cu berbecele pentru consacrare a fost ultimul act in consacrarea lui Aaron si a fiilor lui. Consacrarea era completa, si ei erau imputerniciti sa indeplineasca diferitele slujbe preotesti de mijlocire.



8:23 Moise a junghiat berbecul, a luat din sangele lui, si a pus pe marginea urechii drepte a lui Aaron, pe degetul cel mare al mainii drepte si pe degetul cel mare de la piciorul lui cel drept.

Urechea dreapta a lui Aaron. Aplicarea sangelui pe ureche insemna consacrarea ei in slujba lui Dumnezeu. De unde rezulta ca Aaron trebuia sa asculte cu bagare de seama la poruncile lui Dumnezeu si trebuia sa-si astupe urechile fata de cele rele. Invatatura aceasta este folositoare atat pentru slujbas, cat si pentru membrul laic. Bine ar fi daca s-ar tine seama de ea, pentru ca ,,ascultarea face mai mult decat jertfele si pazirea cuvantului Sau face mai mult decat grasimea berbecilor” (1 Samuel 15,22).

Degetul cel mare. Punerea sangelui pe degetul cel mare de la mana dreapta a lui Aaron insemna ca de aici inainte fiecare fapta a lui trebuia sa fie dreapta. Mana reprezinta lucrarea in viata, diferitele fapte externe, savarsirea dreptatii. Despre Hristos sta scris: ,,Iata-Ma, vin sa fac voia Ta, Dumnezeule” (Evrei 10,7). ,,Mancarea Mea”, spunea El, ,,este sa fac voia Celui ce M-a trimis” (Ioan 4,34).

Degetul cel mare de la piciorul drept. Punerea sangelui pe degetul mare de la picior are aceeasi semnificatie. Ea inseamna a umbla in lumina, a alerga pe caile lui Dumnezeu, stand alaturi de adevar si dreptate. Orice insusire a fiintei trebuie sa fie consacrata lui Dumnezeu.



8:24 A adus pe fiii lui Aaron, a pus sange pe marginea urechii lor drepte, pe degetul cel mare al mainii drepte si pe degetul cel mare de la piciorul lor cel drept, iar sangele ramas l-a stropit pe altar de jur imprejur.

Pe altar de jur imprejur. Altarul fusese mai inainte uns cu untdelemn. Sangele jertfei de ispasire si sangele arderii de tot fusese aplicat pe el (cap. 8,10.15.19.24). Acum el era stropit cu sangele berbecului pentru consacrare. El a primit atentie mai mult decat oricare alta parte a sanctuarului. Acesta, fara indoiala, din cauza importantei lui pentru ungere. In mod practic, el a jucat un rol important pentru fiecare sacrificiu.



8:25 A luat grasimea, coada, toata grasimea care acopera maruntaiele, prapurul ficatului, cei doi rarunchi cu grasimea lor, si spata dreapta;

Verset ce nu a fost comentat.

8:26 a luat de asemenea din cosul cu azime, pus inaintea Domnului, o turta fara aluat, o turta de paine facuta cu untdelemn si o placinta, si le-a pus pe grasime si pe spata dreapta.

Verset ce nu a fost comentat.

8:27 Toate aceste lucruri le-a pus in mainile lui Aaron si in mainile fiilor sai, si le-a leganat intr-o parte si intr-alta, ca dar leganat inaintea Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

8:28 Apoi Moise le-a luat din mainile lor, si le-a ars pe altar, deasupra arderii de tot; aceasta a fost jertfa de inchinare in slujba Domnului, o jertfa mistuita de foc, de un miros placut Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

8:29 Moise a luat pieptul berbecului de inchinare in slujba Domnului si l-a leganat intr-o parte si intr-alta ca dar leganat inaintea Domnului; aceasta a fost partea lui Moise, cum poruncise lui Moise Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

8:30 Moise a luat din untdelemnul pentru ungere si din sangele de pe altar; a stropit cu el pe Aaron si vesmintele lui, pe fiii lui Aaron si vesmintele lor; si a sfintit astfel pe Aaron si vesmintele lui, pe fiii lui Aaron si vesmintele lor impreuna cu el.

Verset ce nu a fost comentat.

8:31 Moise a zis lui Aaron si fiilor lui: Fierbeti carnea la usa cortului intalnirii; acolo s-o mancati, impreuna cu painea care este in cos pentru jertfa de inchinare in slujba Domnului, cum am poruncit, zicand: Aaron si fiii lui s-o manance.

S-o manance. Mancarea aceasta rituala incheia ceremonia de consacrare. Mancarea carnii berbecului pentru consacrare este in contrast cu mancare carnii jertfei pentru pacat. Mancarea carnii berbecului avea loc spre a-i consacra pe preoti, asa incat ei sa poata manca din carnea jertfei pentru pacat si sa poarte pacatul poporului (cap. 10,17).



8:32 Iar partea care va mai ramane din carne si din paine, s-o ardeti in foc.

Verset ce nu a fost comentat.

8:33 Timp de sapte zile, sa nu iesiti deloc din usa cortului intalnirii, pana se vor implini zilele pentru inchinarea voastra in slujba Domnului; caci sapte zile se vor intrebuinta pentru inchinarea voastra in slujba Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

8:34 Ce s-a facut azi, Domnul a poruncit sa se faca si de acum incolo ca ispasire pentru voi.

Verset ce nu a fost comentat.

8:35 Sa ramaneti dar sapte zile la usa cortului intalnirii, zi si noapte, si sa paziti poruncile Domnului, ca sa nu muriti; caci asa mi s-a poruncit.

Sapte zile. Serviciul zilei se terminase, dar Aaron si fiii lui nu puteau sa plece decat dupa sapte zile. Acesta era un timp de studiu, de rugaciune, de meditatie, de repetare a ritualului, ca sa nu faca nici o greseala cand va sosi timpul sa slujeasca.

Comentariile lui Ellen G. White 1-3 PP 359



8:36 Aaron si fiii lui au facut toate cele poruncite de Domnul prin Moise.

Verset ce nu a fost comentat.