English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Levitic

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Levitic, 19


19:1 Domnul a vorbit lui Moise, si a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

19:2 Vorbeste intregii adunari a copiilor lui Israel, si spune-le: Fiti sfinti, caci Eu sunt sfant, Eu, Domnul, Dumnezeul vostru.

Fiti sfinti. Acesta este cuvantul cheie al cartii Leviticul. In tot cuprinsul cartii accentul este pus pe sfintenie. Motivarea data aici este aceea ca Dumnezeu este sfant.



19:3 Fiecare din voi sa cinsteasca pe mama sa si pe tatal sau, si sa pazeasca Sabatele Mele. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.

Pe mama-sa si pe tatal sau. Aici ordinea urmata de obicei in Biblie este inversata. Unii considera aceasta ca un incident, cuvintele fiind oarecum transpuse. Dar, fara indoiala ca Dumnezeu a intentionat sa fie in felul acesta. Cu nici un chip, acest fapt nu reduce din demnitatea tatalui, ci subliniaza ca mamele nu sunt uitate de Dumnezeu si nu trebuie sa fie uitate nici de om.

In prea mult camine mamei nu se da cinstea care i se cuvine. Poate ca ea nu reuseste sa ocupe locul care se cuvine si sa exercite influenta pozitiva si constructiva asa cum ar trebui. Ea poate sa-si micsoreze autoritatea in mintea copilului, spunandu-i ca atunci cand tatal va veni acasa, il va face sa asculte. O mama care in mod obisnuit se sustrage de la raspunderea ei ar face bine sa studieze situatia, sa cauze cauza propriei greseli si sa ia masuri de indreptare. Porunca spune: ,,Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta” (Exod 20,12).

Sa pazeasca sabatele Mele. Porunca a patra si a cincia, numite aici, sunt cele doua porunci pozitive ale legii. Amandoua intiparesc cinstire si respect fata de autoritate.

Eu sunt Domnul. Declaratia aceasta este repetata in acest capitol (v.4, 10, 12, 14, 16, 18, 25, 28, 30, 31, 32, 34, 36, 37).



19:4 Sa nu va intoarceti spre idoli, si sa nu va faceti dumnezei turnati. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.

Sa nu va intoarceti spre idoli. Versetul patru indica spre porunca intai si a doua, dar mai ales spre a doua. Pentru a calca porunca aceasta nu trebuie sa ne inchinam inaintea idolilor de lemn si de piatra. Tot ce este onorat in locul lui Dumnezeu, sau preferat inaintea Lui, constituie un idol, chiar daca ar fi vorba doar de o chestiune de imaginatie.



19:5 Cand veti aduce Domnului o jertfa de multumire, s-o aduceti asa ca sa fie primita.

O jertfa de multumire. Aceasta repeta prin accentuare instructiunea data in cap. 7,11-21. Dupa cum s-a observat in comentarea cap. 17,1-7, jertfele de multumire erau mai predispuse la abuz decat celelalte.

19:6 Jertfa sa fie mancata in ziua cand o veti jertfi, sau a doua zi; ce va mai ramane pana a treia zi, sa se arda in foc.

Verset ce nu a fost comentat.

19:7 Daca va manca cineva din ea a treia zi, faptul acesta va fi un lucru urat: jertfa nu va fi primita.

Verset ce nu a fost comentat.

19:8 Cine va manca din ea, isi va purta vina pacatului sau, caci necinsteste ce a fost inchinat Domnului: omul acela va fi nimicit din poporul lui.

Verset ce nu a fost comentat.

19:9 Cand veti secera holdele tarii, sa lasi nesecerat un colt din campul tau, si sa nu strangi spicele ramase pe urma seceratorilor.

Spicele ramase. Intotdeauna Dumnezeu S-a ingrijit in mod deosebit de cei saraci. Adesea saracia se datoreaza lipsei de economie, prevedere, atentie sau nepriceperii. Si iarasi, pot fi vremuri cand ea este intamplatoare, inevitabila. Dar oricare ar fi cauza, Dumnezeu priveste cu mila asupra tuturor celor ce sunt in nevoie si porunceste poporului Sau sa se ingrijeasca de ei dupa nevoile lor. Unii care sunt neinstare sa lucreze au nevoie de un dar permanent, pe care vor sa-l foloseasca in mod intelept. Altii sunt in stare si dispusi sa lucreze, iar lor trebuie sa li se dea ocazie sa lucreze. A culege spice nu este usor si uneori rezultatul este slab. Dar este de preferat sa se ofere oamenilor cat mai mult de lucru, decat sa li se dea un dar permanent. Este spre paguba respectului de sine ca un om sa primeasca ceva pentru nimic, cu exceptia unei adevarate nevoi. Dand oamenilor de lucru se realizeaza mai multe atat pentru cel ce da, cat si pentru cel ce primeste. Datatorului ii ajuta sa-si dezvolte un spirit de generozitate si adesea il pune in situatia de a-I ajuta lui Dumnezeu sa raspunda la rugaciune. Si primitorul este ajutat, deoarece il face sa-I multumeasca lui Dumnezeu si sa-i aprecieze pe cei care i-au oferit o ocazie sa se ajute singur. Acest fapt tinde sa se creeze spiritul de fratietate.



19:10 Nici sa nu culegi strugurii ramasi dupa cules in via ta, si sa nu strangi boabele care vor cadea din ei. Sa le lasi saracului si strainului. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.

Verset ce nu a fost comentat.

19:11 Sa nu furati, si sa nu mintiti, nici sa nu va inselati unii pe altii.

Sa nu furati. Furtul si inselaciunea sunt pacate inrudite. Adesea, ultima este necesara pentru cea dintai (vezi cap. 6,2). Sunt mai multe feluri de furt decat de minciuna. Sunt multe cazuri intre cele doua si probabil ca acestea sunt cele mai obisnuite. Dumnezeu doreste ca adevarul sa fie inauntrul omului (Psalmi 51,6) si tot ce seamana a siretenie sau ipocrizie inaintea Lui este o uraciune (vezi Efeseni 4,14; 1 Timotei 4,2).



19:12 Sa nu jurati stramb pe Numele Meu, caci ai necinsti astfel Numele Dumnezeului tau. Eu sunt Domnul.

Sa nu jurati stramb pe numele Meu. Implicit aceasta ingaduie juramantul judecatoresc. Aceasta porunca nu are in vedere doar juramantul in instanta, ci juramantul fals. Sperjurul este considerat ca fiind cea mai serioasa faradelege, pentru ca el strica dreptatea. Este o incalcare hotarata a poruncii a treia si merita pedeapsa severa (Matei 5,33-37).



19:13 Sa nu asupresti pe aproapele tau, si sa nu storci nimic de la el prin sila. Sa nu opresti pana a doua zi plata celui tocmit cu ziua.

Sa nu asupresti pe aproapele tau. Versetul 11 opreste nedreptatile prin viclesug, prin violenta, sau putere superioara. Unii trag concluzia ca pentru ca un lucru este legal, este ingaduit pentru un crestin. Un lucru poate fi legal, totusi departe de a fi potrivit (1 Corinteni 6,12; 10,23). Tot asa, legea unei tari poate numi legale comportamente pe care Dumnezeu nu le aproba. Dumnezeu nu incurajeaza portite de scapare legale.

Plata. Plata trebuie sa fie achitata imediat, dupa cum si datoriile la termenul lor. A retine leafa asupra careia s-a cazut de acord, sau plata unei datorii indreptatite, sau a le amana pe nedrept Ii displace lui Dumnezeu si nu este cinstit (Deutronom 24,14.15). Cinstea curata cere ca o persoana sa nu faca nici un fel de aranjamente, sau sa nu accepte nici o obligatie, numai daca are toate motivele sa creada ca se poate descarca de raspunderile sale cu privire la ele. Ba mai mult, a ingadui sa treaca timpul stipulat pentru reglementarea obligatiunii fara a face aranjamentele necesare este una din cele mai josnice incorectitudini si arata ca un astfel de om este iresponsabil si nevrednic de incredere.



19:14 Sa nu vorbesti de rau pe un surd, si sa nu pui inaintea unui orb nimic care sa-l poata face sa cada; ci sa te temi de Dumnezeul tau. Eu sunt Domnul.

Surd. Nu este ingaduit sa vorbim de rau pe un surd, pentru ca el nu poate sa auda, nici sa punem un bustean ca piedica pentru un orb, pentru ca el nu poate vedea. A face asa inseamna a fi necinstit si crud. Dumnezeu spune: ,,Blestemat sa fie cel ce va face pe un orb sa rataceasca pe drum” (Deutronom 27,18, compara cu Iov 29,16). Cei care au metehne fizice merita o consideratie deosebita. Dar sa nu profite de neajunsul lor.



19:15 Sa nu faceti nedreptate la judecata: sa nu cauti la fata saracului, si sa nu partinesti pe nimeni din cei mari, ci sa judeci pe aproapele tau dupa dreptate.

Sa judeci. A avea in ,,vedere fata omului” inseamna ,,a face pacat” (Iacov 2,9). Pictorul, pe drept, a reprezentat dreptatea ca pe o femeie care tine in mana o balanta, cu ochii legati, ca sa nu fie influentata vazand cine sau ce este in fata ei.



19:16 Sa nu umbli cu barfe in poporul tau. Sa nu te ridici impotriva vietii aproapelui tau. Eu sunt Domnul.

Barfeli. Adica, povestiri care sa dea nastere la rau, pentru ca sunt fie neadevarate, fie pagubitoare pentru persoana respectiva. Rabinii invatau ca exista trei pacate care indeparteaza pe un om din lumea aceasta si il priveaza de fericirea din lumea viitoare – idolatria, incestul si crima – dar ca barfeala este mai rea decat acestea prin faptul ca ea ucide trei persoane deodata: pe calomniator, pe cel calomniat si pe ascultator. Ea este mai periculoase decat o sabie cu doua taisuri.

Impotriva vietii aproapelui tau. De preferat, ,,ridici impotriva vietii aproapelui tau”, fie direct, fie prin martori falsi (vezi Daniel 8,25; 11,14; 1 Cronici 21,1). Iudeii interpreteaza aceasta ca insemnand ca acela care vede pe cineva in pericol precum inec, jaf, sau fiare salbatice, are datoria sa-l ajute, sau daca un om se intampla sa fie martor la o crima, sau nedreptate, este dator sa mearga sa-l scape pe cel prejudiciat fie prin asistenta personal, fie prin depunerea de marturie in instanta.



19:17 Sa nu urasti pe fratele tau in inima ta; sa mustri pe aproapele tau, dar sa nu te incarci cu un pacat din pricina lui.

Sa nu urasti pe fratele tau. Este posibil a uri si dispretui o persoana fara a arata pe fata lucrul acesta. Totusi, ura este pacat (1 Ioan 2,9-11). Acela care uraste isi face lui insusi cel mai mare rau.

Sa mustri pe aproapele tau. Hristos a spus: ,,Daca fratele tau pacatuieste impotriva ta, mustra-l” (Luca 17,3; vezi si Matei 18,15-17). Pavel zice: ,,Pe cei ce pacatuiesc mustra-i inaintea tuturor” (1 Timotei 5,20); ,,mustra-i aspru” (Tit 1,13); ,,mustra cu deplina putere” (Tit 2,15). Ultimele trei declaratii se refera la raspunderea slujbasilor, dar sfatul lui Hristos din Matei 18,15-17 este aplicabil la toti. Este tot atat de rau a nutri ura in inima, cat si a retine mustrarea. Rabinii invata ca aceia care nu dezaproba pe cel vinovat sunt partasi la pacat, si ca ar fi mai bine pentru ei sa se arunce intr-un cuptor care arde.



19:18 Sa nu te razbuni, si sa nu tii necaz pe copiii poporului tau. Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. Eu sunt Domnul.

Sa nu te razbuni. Este o slabiciune omeneasca sa doresti ,,a te razbuna” pe cineva care ti-a facut rau, dar nu sprijina o astfel de procedare. Pavel zice: ,,Prea iubitilor, nu va razbunati singuri, ci lasati sa se razbune mania lui Dumnezeu (Romani 12,19). A purta ura este fara nici un folos. Aceasta nu face bine nimanui, iar celui ce poarta ura ii face mult rau. Ura amaraste buna dispozitie si da nastere unei imagini deformate asupra vietii.

Sa iubesti pe aproapele tau. In aceasta porunca sunt cuprinse ultimele sase porunci (Matei 22,40). Hristos a zis: ,,Ati auzit ca s-a zis: ‘Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau’. Dar Eu va spun: ‘Iubiti pe vrajmasii vostri’” (Matei 5,43.44).

Chiar si criticii admit ca declaratia ,,iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti” a fost o declaratie neobisnuita pentru acea vreme a lumii. Astazi exista egoism, cum a fost intotdeauna, si este inca putina iubire pentru aproapele, cand interesele cuiva sunt in conflict cu ale noastre. De obicei, fiecare traieste pentru sine. Daca putem face un bine aproapelui nostru, fara sa ne pagubim pe noi insine, ne dam aprobarea. In mare masura, iubirea pentru aproapele nu este decat o proba de interes personal.



19:19 Sa paziti legile Mele. Sa nu impreuni vite de doua soiuri deosebite; sa nu semeni in ogorul tau doua feluri de seminte; si sa nu porti o haina tesuta din doua feluri de fire.

Doua feluri de seminte. La inceput Dumnezeu a facut specii diferite de animale si plante. El n-a intentionat sa fie un amestec de diferite feluri spre confuzia tuturor. Regula contra amestecului de lana si in nu este clarificata, nici nu este explicata in alta parte din Biblie. Scopul ei putea sa fie acela de a imprima in minte principiul care se aplica la fiinte. Ideea de a pastra diferitele ,,feluri” intacte, cum le-a creat Dumnezeu, este spre binele tuturor.



19:20 Cand un om se va culca cu o femeie, roaba logodita cu un alt barbat, si ea n-a fost rascumparata de tot sau slobozita, sa fie pedepsiti amandoi, dar nu pedepsiti cu moartea, pentru ca ea nu era sloboda.

Se va culca cu o femeie. Femeia roaba in acest caz este logodita cu un sot, dar n-a fost inca rascumparata. De aceea, ea nu este libera, ci este considerata ca proprietate a aceluia caruia ii serveste.

Sa fie pedepsiti. Literal ,,sa se faca o ancheta” (RSV). Ebraicul biggoreth, tradus astfel, contine ideea unei cercetari facute cu scopul de a hotari o pedeapsa corespunzatoare cu crima. Aplicarea de catre KJV a lui biggoreth numai fata de femeie nu este sprijinita de textul ebraic. Acesta se aplica in mod egal la amandoi.



19:21 El sa aduca Domnului pentru vina lui, la usa cortului intalnirii, un berbec ca jertfa pentru vina.

El sa aduca. Ca adaos la oricare ar fi fost pedeapsa corespunzatoare data de judecata, barbatul trebuia sa aduca jertfa lui pentru vina (vezi cap. 7,1). In primul caz, el isi platea datoria fata de societate, in cazul al doilea el era impacat cu Dumnezeu. De la femei nu se astepta sa aduca astfel de jertfe.



19:22 Preotul sa faca ispasire pentru el inaintea Domnului, pentru pacatul pe care l-a facut, cu berbecul adus ca jertfa pentru vina; si pacatul pe care l-a facut, ii va fi iertat.

Verset ce nu a fost comentat.

19:23 Cand veti intra in tara, si veti sadi tot felul de pomi roditori, roadele lor sa le priviti ca netaiate imprejur; timp de trei ani sa fie netaiate imprejur pentru voi; sa nu mancati din ele.

Netaiate imprejur. Un pom fructifer nu era considerat matur decat la varsta de patru ani. Pana la varsta aceasta, el era considerat ca ,,netaiat imprejur”. Adica fructele lui nu trebuiau sa fie nici mancate, nici aduse Domnului. In anul al patrulea, roadele lui trebuiau sa fie ,,inchinate Domnului, spre lauda Lui” si de aceea daruite Lui.



19:24 In al patrulea an, toate roadele sa fie inchinate Domnului, spre lauda Lui.

Verset ce nu a fost comentat.

19:25 In al cincilea an, sa mancati roadele, ca ele sa vi se inmulteasca din ce in ce mai mult: Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.

Verset ce nu a fost comentat.

19:26 Sa nu mancati nimic cu sange. Sa nu ghiciti dupa varcolaci, nici dupa nori.

Sange. Unii traduc aceasta porunca, ,,Sa nu mancati nici o carne cu sange in ea”. Sangele trebuia sa fie scurs din orice animal junghiat pentru hrana. Pana in ziua de azi, iudeii constiinciosi respecta regula aceasta si oriunde este posibil au propriile abatoare. In alte locuri, la anumite zile, preotul este prezent la taierea animalelor pentru iudei spre a se asigura ca ritualului sangelui este respectat. Despre astfel de carne se spune ca este cuser si inseamna ca este ,,curata”. Crestinii de regula dau putina atentie acestei porunci sanitare, uitand cu totul ca la inceput Dumnezeu a ingaduit folosirea carnii ca hrana numai cu conditia aceasta (Geneza 9,4). Aceeasi restrictie a fost prescrisa mai tarziu si pentru crestinii dintre neamuri (Fapte 15,20.29).

Sa nu ghiciti. Probabil acesta se refera la farmece si descantece, care desi nu erau imorale in sine, tindeau spre superstitie si idolatrie. Este de mirare sa constati ca astazi mai sunt inca multi influentati de credintele superstitioase. Chiar si ziare cu reputatie dau informatii despre zile ,,norocoase” si ,,nenorocoase”. Oamenii sustin ca sunt in stare sa prezica viitorul prin pozitia stelelor si recomande ce trebuie sau ce nu trebuie sa se faca in anumite zile. Cei ce spun norocul si mediumurile pentru spirite infloresc cu miile, iar milioane sunt inselati de ei. Unii poarta farmece in buzunare, sau pe trup, bat in cuie potcoave de cai deasupra usii, altii ,,bat in lemn” ca sa nu li se intample rau. Multi nu vor sa inceapa sau sa aduca la indeplinire anumite sarcini in zilele de vineri. Numarul 13 este considerat a fi nenorocos. Unii considera o pisica neagra de rau augur intr-o calatorie si vazand-o se intorc din drum pentru a-si incepe calatoria din nou. Unii refuza sa mearga sub o scara, iar altii pretind a se vindeca de anumite boli prin aruncarea unui obiect in spatele lor, intr-o noapte fara luna. In vechime, astfel de lucruri erau luate mult mai in serios decat sunt astazi si era pericolul ca Israel sa cada in magia popoarelor din jurul lor.



19:27 Sa nu va taiati rotund colturile parului, si sa nu-ti razi colturile barbii.

Colturile barbii. Iudeii erau foarte mandri de barbile lor, considerandu-le semnul barbatiei si demnitatii. S-a sugerat ca o barba ,,stricata” insemna ca purtatorul ei era un adept al unui zeu pagan. Acea parte taiata putea fi jertfita zeilor. Dumnezeu a interzis poporului Sau sa urmeze acest obicei. In contextul ei, (v.26-28) restrictia aceasta putea sa insemne numai o masura de siguranta impotriva obiceiurilor pagane. Aplicarea ei la obiceiul modern de a rade barba este cu totul nejustificata.



19:28 Sa nu va faceti taieturi in carne pentru un mort, si sa nu va faceti slove sapate pe voi. Eu sunt Domnul.

Taieturi in carne. Acestea erau facute de diferitele popoare vechi in legatura cu ritualurile ceremoniale pentru morti. Chiar si astazi unele popoare pagane mai urmeaza astfel de practici. Intrun trib din Noua Guinee se taie un deget la moartea unui membru al familiei.

Slove sapate. Acestea poate sa se refere la tatuaj, un obicei care nu este imoral in sine, dar in mod sigur nedemn pentru poporul lui Dumnezeu, pentru ca tinde sa strice chipul Creatorului.



19:29 Sa nu-ti necinstesti fata, dand-o sa fie curva, pentru ca nu cumva tara sa ajunga un loc de curvie, si sa se umple de faradelegi.

Sa nu-ti necinstesti fata. Acesta era un obicei comun printre popoarele din vechime, mai ales printre cei saraci, care adesea isi vindeau fiicele si uneori sotiile in robie si prostitutie. Atunci femeile nu se bucurau de pretuire inalta.



19:30 Sa paziti Sabatele Mele, si sa cinstiti locasul Meu cel sfant. Eu sunt Domnul.

Sa paziti Sabatele Mele. Respectul este cuprins in amandoua poruncile amintite aici. Sunt unii care pazesc Sabatul, dar nu arata respectul cuvenit fata de Sanctuar. Altii respecta Sanctuarul, dar nu Sabatul. Religia adevarata cheama la respectarea amandoura, pentru ca sunt sfinte.



19:31 Sa nu va duceti la cei ce cheama duhurile mortilor, nici la vrajitori: sa nu-i intrebati, ca sa nu va spurcati cu ei. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.

Duhurile mortilor. De la onoth, literal ,,burdufuri (de piele)” ca in Iov 32,19. Aceasta este prima folosire a cuvantului in Biblie. Folosirea cuvantului pentru a desemna spirite pare ca se datoreaza insusirii glasului lor nedistinct si nenatural, asa cum putea sa fie produs prin vorbirea intr-un ,,burduf”, sau alt recipient. Cuvantul tradus in Isaia 8,19 prin ,,murmur” inseamna ,,a sopti”, ,,a vorbi incet”, ,,a bolborosi”. El mai inseamna ,,a media (incet)”, ca si cand o persoana se adreseaza siesi cu glas incet, care seamana cu un oftat (Psalmi 143,6). Cuvantul tradus ,,traditie” este din saphaph, un cuvant care imita bolboroseala unui medium. In Isaia 29,4, saphaph este redat prin ,,soapta” si in Isaia 38,14 ,,croncaneala”. Septuaginta reda de obicei oboth ca eggastrimuthoi ,,ventrilogi” insemnand proiectarea glasului spre stomac in tonuri joase si guturale. Ventrilogismul avea sa se potriveasca usor la scopurile magice.

Oboth este feminin, sugerand ca spiritele erau de obicei femei. Despre un medium se spunea ca ,,are” un ,,duh familiar”. Ea nu era posedata de un ,,duh familiar”, ci avea ,,duhul”. O traducere literala a textului din 1 Samuel 28,7 ar fi ,,o femeie, stapana unui spirit familiar”. Folosit ca substantiv a cuvantului englezesc ,,familiar” inseamna ,,un intim”, ,,un insotitor”. ,,Spirit familiar” poate, deci, potrivit sa fie ”spirit intim”, sau poate ,,insotitor intim”, adica cineva care a insotit cu mediumul, poate fi chemat de ,,stapana” lui si i se poate spune ce sa faca. Posesorul, sau ,,stapana” lui, ob, de obicei se apleaca in timp ce vorbeste ca medium si conform cu Isaia 29,4 vorbeste ca ,,din pamant”. Aceasta poate sa explice faptul ca atunci cand Saul a consultat vrajitoarea din Endor, ea a vazut ,,o fiinta dumnezeiasca sculandu-se din pamant” (1 Samuel 28,13), si lamureste de ce Saul ,,s-a plecat cu fata la pamant” (v.14) pentru a conversa, cum credea el, cu Samuel (v.15-19).

,,Terafimii” din Vechiul Testament (vezi comentariul pentru Geneza 31,19) se pare ca, cel putin pe acea vreme, au fost folositi de mediumuri ca ,,suport” pentru pretinsa comunicare cu mortii, adesea cu ajutorul ventrilogismului. In Zaharia 10,2 este spus ,,caci terafimii vorbesc nimicuri” (RSV) cand sunt intrebati. In cel putin un caz, cuvantul ,,terafimi” se refera la un chip atat de asemanator cu o fiinta omeneasca, incat acesta a inselat solii trimisi de Saul, facandu-i sa creada ca in pat era culcat chiar David (1 Samuel 19,12-17). Un ventrilog putea sa simuleze usor o conversatie cu un chip, intr-un fel destul de real, pentru a convinge sufletele superstitioase ca vorbeau duhurile celor morti. Ar fi numai firesc ca diavolul sa controleze cuvintele duhului medium in armonie cu propriile scopuri.



19:32 Sa te scoli inaintea perilor albi, si sa cinstesti pe batran. Sa te temi de Dumnezeul tau. Eu sunt Domnul.

Perilor albi. Porunca aceasta extinde porunca a cincia. Respectul este o virtute fundamentala. Lipsa de respect si de cugetare serioasa au fost intotdeauna pacate coplesitoare. Acesta este timpul tineretului. Ei sunt intr-adevar speranta lumii si a bisericii. Dar aceasta nu inseamna a da la o parte barbatii in varsta si cu experienta, nici sa fie dispretuit sfatul lor.

Sa te temi de dumnezeul tau. Porunca aceasta este intotdeauna un adevar prezent. Biserica zilelor noastre este sfatuita: ,,Temeti-va de Dumnezeu si dati-I slava” (Apocalipsa 14,7).



19:33 Daca un strain vine sa locuiasca impreuna cu voi in tara voastra, sa nu-l asupriti.

Un strain. Strainii din vechime, in general, erau priviti cu suspiciune. De ce si-a parasit strainul caminul? N-a facut cumva vreo crima? Era el vreun fugar din fata justitiei? Era un rob fugit? Se ridica intrebari firesti, cand putini se aventureaza departe de dealurile si vaile stramosilor lor. Strainul era in defensiva, dar poporul lui Dumnezeu nu trebuia sa-l asupreasca.



19:34 Sa va purtati cu strainul care locuieste intre voi ca si cu un bastinas din mijlocul vostru; sa-l iubiti ca pe voi insiva, caci si voi ati fost straini in tara Egiptului. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.

Bastinas din mijlocul vostru. Nu era de ajuns ca strainul sa nu fie lasat singur, nici sa fi necajit, sau chinuit. Ei trebuiau sa-l trateze cu aceeasi consideratie pe care o aratau unii fata de altii. Hristos a enuntat aceeasi regula cand a fost pe pamant. De fapt, El a citat tocmai din acest capitol al Leviticului, cand a zis: ,,Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti” (Matei 22,39; Levitic 19,18).

Pentru ca cineva sa nu traga concluzia ca prin ,,aproapele” Hristos a inteles un iudeu, El a spus pilda samariteanului milos. Orice om in nevoie este aproapele nostru (Luca 10,30-37).

Ati fost straini. Este bine pentru noi sa ne amintim ca in trecut au fost vremuri cand eram printre straini si aveam nevoie de o mana de ajutor, sau de un cuvant de imbarbatare. Aceasta ne face mai amabili cu cei care au nevoie de ajutorul si imbarbatarea noastra.



19:35 Sa nu faceti nedreptate la judecata, nici in masurile de lungime, nici in greutati, nici in masurile de incapere.

Sa nu faceti nedreptate. Dumnezeu porunceste cinste stricta in masurile de lungime, greutate si cantitate. In orice schimb trebuie sa se observe dreptate stricta. Hristos spune: ,,Cu ce masura veti masura, cu aceea vi se va masura” (Luca 6,38).

Comentariile lui Ellen G. White

9 MH 186

9,10 AA 337; Ed 44; PP 531

11 4T 336, 350

13 5T 350

13-15 3T 517

14 3T 519

17 DA 441; MB 87; 1T 214; 4T 513; 7T 260

18 COL 261, 381; PP 136, 305, 373, 424

30 ML 286; MYP 265; 5T 491

31 GC 556; PP 689

32 AH 363; Ed 244; LS 275; ML 279

33,34 PP 507

34 DA 500

35,36 MH 188



19:36 Sa aveti cumpene drepte, greutati drepte, efe drepte, si hine drepte. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru, care v-am scos din tara Egiptului.

Verset ce nu a fost comentat.

19:37 Sa paziti toate legile Mele si toate poruncile Mele, si sa le impliniti. Eu sunt Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: