English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Levitic

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Levitic, 14


14:1 Domnul a vorbit lui Moise, si a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

14:2 Iata care va fi legea cu privire la cel lepros, in ziua curatirii lui. Sa-l aduca inaintea preotului.

Legea cu privire la cel lepros. Curatirea unui lepros este aratata mai amanuntit decat curatirea oricarei alte intinari. Deoarece leprosul era exclus nu numai de la sanctuar, ci si din tabara, existau doua ceremonii cuprinse in reintegrare. Prima il indreptatea sa intre din nou in tabara si sa se alature fratilor lui. A doua, dupa o saptamana, era indeplinita in curtea Cortului Intalnirii si il integra pe deplin in toate privilegiile legamantului.



14:3 Preotul sa iasa afara din tabara, si sa cerceteze pe cel lepros. Daca leprosul este tamaduit de rana leprei,

Afara din tabara. Prima ceremonie, care ii acorda leprosului dreptul sa intre in tabara, avea loc afara din tabara.

14:4 preotul sa porunceasca sa se ia, pentru cel ce trebuie curatit, doua pasari vii si curate, lemn de cedru, carmaz si isop.

Doua pasari. Probabil ca acestea erau vrabii. Ele trebuiau sa fie pasari nedomestice, pentru ca o pasare domestica nu avea sa zboare asa cum cerea simbolismul (v.7). Unii comentatori compara pe cele doua pasari cu cei doi tapi folositi la serviciul Zilei de Ispasire, un tap pentru Domnul, si celalalt tap pentru Azazel. La aceasta opinie se fac obiectiuni intemeiate. Nu se spune nimic despre ispasire in legatura cu pasarile. Curatirea este amintita, dar trebuie sa ne amintim ca pasarile nu erau folosite pentru curatire. Omul fusese deja declarat ca curat. In cazul pasarilor nu exista o stropire de sange pe altar pentru ispasire. De fapt, ceremonia nu avea loc la sanctuar, ci afara in camp. Pasarile nu erau dintre folosite pentru jertfe, ci erau pasari salbatice. Sangele folosit era sange amestecat cu apa, un strop sau doi intr-un vas destul de mare pentru a cuprinde lemnul de cedru care, dupa Talmud, era lung de un cot. Era deci o solutie foarte slaba, o solutie semnificativa si, dupa cat se pare, care nu avea proprietati simbolice de ispasire. Nu se spune ca pasarile sunt o jertfa pentru pacat, sau pentru vina, sau ardere de tot, de multumire, sau jertfa de mancare. De fapt, ele nu erau jertfe. Cand ceremonia era terminata, omului nu-i era ingaduit sa mearga la sanctuar. El nu putea merge nici pana la cortul lui. Numai dupa sapte zile ii era ingaduit sa aduca jertfa de mancare, pentru vina si arderea de tot. In acel timp era facuta ispasirea ( v.18-21, 29, 31).



14:5 Preotul sa porunceasca sa se junghie una din aceste pasari intr-un vas de pamant, in apa curgatoare.

Verset ce nu a fost comentat.

14:6 Sa ia pasarea cea vie, lemnul de cedru, carmazul si isopul, si sa le inmoaie, impreuna cu pasarea cea vie, in sangele pasarii junghiate in apa curgatoare.

Lemn de cedru. Nu suntem informati cu privire la insemnatatea lemnului de cedru, isop si carmaz. Poate ca aroma lemnului de cedru sugereaza aroma tamaii care era folosita numai la sanctuar. Isopul era simbolul curateniei (Psalmi 51,7). ,,Carmazul”, o banderola de lana impletita in doua, folosita la legarea isopului cu cedrul, deoarece amandoua erau muiate in sange.



14:7 Sa stropeasca de sapte ori pe cel ce trebuie curatit de lepra. Apoi sa-l declare curat, si sa dea drumul pasarii celei vii pe camp.

Sa dea drumul pasarii celei vii. Totusi, inainte de a da drumul pasarii, preotul stropea persoana de sapte ori ca sa fie curatit, si-l declara curat. Apoi, ii poruncea omului sa-si spele hainele, sa se rada si sa se spele. Dupa aceasta putea sa intre in tabara. Probabil ca era insotit in tabara de un grup de oameni plini de bucurie. Dar inca nu era reintegrat pe deplin. El nu adusese jertfa. Nu fusese inca la sanctuar. Nu putea sa intre nici macar in cortul sau. Doar ca fusese gasit curat si era fericit.

Ceremonia alcatuia un frumos tablou despre ce Dumnezeu facuse si va mai face pentru lepros. Este junghiata o pasare salbatica si o alta este muiata in sangele ei si lasata libera. Aceasta este tabloul leprosului vrednic de moarte si al eliberarii lui. Intr-adevar, el fusese gata sa moara. Dar a fost vindecat si minunea vindecarii infaptuita pentru el este simbolic inrudita cu sangele si apa. Era doar o urma de sange, o picatura sau doua, dar sangele este stropit asupra lui si leprosul este declarat curat. Adevarata jertfa inca nu a fost adusa. Omul nu a fost inca la altar. Sangele pasarii salbatice nu avea nici o insusire de curatire. In curand, preotul va lua un miel si ispasirea va fi facuta (vezi notele suplimentare).



14:8 Cel ce se curata, trebuie sa-si spele hainele, sa-si rada tot parul, si sa se scalde in apa; si va fi curat. In urma va putea sa intre in tabara, dar sa ramana sapte zile afara din cort.

Verset ce nu a fost comentat.

14:9 In ziua a saptea, sa-si rada tot parul, capul, barba si sprancenele: tot parul sa si-l rada; sa-si spele hainele si sa-si scalde trupul in apa, si va fi curat.

Verset ce nu a fost comentat.

14:10 A opta zi, sa ia doi miei fara cusur, si o oaie de un an fara cusur, trei zecimi dintr-o efa de floarea fainii, ca dar de mancare framantat cu untdelemn, si un log (pahar) de untdelemn.

A opta zi. La o saptamana dupa prima ceremonie din afara taberei (vers 3-8), leprosul

aparea la usa sanctuarului pentru ritualurile finale.

Trei zecimi dintr-o efa. Trei omeri, sau aproximativ 5,5 litri.

Un log de untdelemn. Aceasta ar fi aproximativ 1/3 litru.



14:11 Preotul care face curatirea sa aduca inaintea Domnului pe omul care se curata si toate lucrurile acestea, la usa cortului intalnirii.

Verset ce nu a fost comentat.

14:12 Preotul sa ia unul din miei, si sa-l aduca jertfa pentru vina, impreuna cu logul de untdelemn; sa le legene intr-o parte si intr-alta inaintea Domnului, ca dar leganat.

Jertfa pentru vina. Este de observat ca in cazul curatirii unui lepros se cerea o jertfa pentru vina si ca nu se aminteste jertfa de multumire care insotea de obicei jertfa pentru vina. Motivul pentru care se cerea o jertfa pentru vina este departe de a fi clar. O astfel de jertfa trebuia sa fie adusa in toate cazurile in care era necesara o restituire, altfel, se cerea o jertfa pentru pacat. Se poate pune intrebarea: Ce facuse leprosul ca sa restituie? Se pare ca acolo unde era adusa o jertfa pentru vina in locul unei jertfe pentru pacat, cel care trebuia sa fie curatat isi punea mainile asupra animalului si isi marturisea pacatele. Desi acest lucru nu este amintit aici, fara indoiala ca se facea (vezi Levitic 5,5; Numeri 5,7).

La jertfa pentru vina pentru curatirea unui lepros erau 5 puncte caracteristice:

(1) Animalul prezentat nu trebuia sa fie de o valoare indicata, ca la jertfa pentru vina obisnuita (Levitic 5,16; 6,6). (2) Aceasta era leganata, in timp ce jertfa pentru vina obisnuita nu era leganata. (3) Aceasta era leganata de preot, in timp ce jertfa de leganat obisnuita era leganata de aducator ale carui maini erau conduse de preot (cap. 7,30). (4) Era leganat animalul intreg (cap. 14,12), fapt valabil doar intr-un alt caz (cap. 23,20). (5) Aducerea jertfei era insotita de untdelemn.

Motivul propus de cele mai multe ori pentru a explica jertfa pentru vina in locul unei jertfe pentru pacat este acela ca Domnul a fost deposedat de serviciile leprosului pe tot parcursul anilor bolii lui. Dar acesta fapt putea fi adevarat numai daca persoana a facut inadins ceva care l-a facut incapabil pentru slujire. Daca cineva traieste in asa fel incat isi deterioreaza sanatatea, Il lipseste pe Dumnezeu de slujba pe care I-o datoreaza. Dupa natura cazului, un astfel de om trebuie sa aduca o jertfa pentru vina si sa faca o restituire in masura posibilului. Prea multi dau cei mai buni ani ai lor lumii, iar cand sunt batrani si bolnavi se intorc la Dumnezeu. Dumnezeu va primi si pe unul ca acesta, dar ei L-au lipsit pe Dumnezeu si omenirea de serviciul pe care ar fi putut si ar fi trebuit sa-l dea, daca I-ar fi consacrat viata mai devreme.



14:13 Sa junghie mielul in locul unde se junghie jertfele de ispasire si arderile de tot, adica in locul sfant; caci, la jertfa pentru vina, ca si la jertfa de ispasire, dobitocul pentru jertfa va fi al preotului: el este un lucru prea sfant.

Verset ce nu a fost comentat.

14:14 Preotul sa ia din sangele jertfei de ispasire; sa puna pe marginea urechii drepte a celui ce se curata, pe degetul cel mare de la mana dreapta a lui, si pe degetul cel mare de la piciorul drept.

Marginea urechii drepte. Partea aceasta a ritualului era asemanatoare cu aceea a consacrarii preotului si poate ca avea aceeasi insemnatate (cap. 8,23).



14:15 Preotul sa ia untdelemn din log, si sa toarne in palma mainii stangi.

Verset ce nu a fost comentat.

14:16 Preotul sa-si inmoaie degetul mainii drepte in untdelemnul din palma mainii stangi, si sa stropeasca din untdelemn de sapte ori cu degetul inaintea Domnului.

Untdelemnul. Aceasta parte a ceremoniei este specifica ritualului de curatire pentru lepra. Sangele si untdelemnul sunt folosite impreuna (cap. 8,30), dar nu untdelemnul singur.



14:17 Din untdelemnul care-i mai ramane in mana, preotul sa puna pe (moalele) marginea urechii drepte a celui ce se curata, pe degetul cel mare al mainii drepte si pe degetul cel mare al piciorului drept, deasupra sangelui de la jertfa pentru vina.

Verset ce nu a fost comentat.

14:18 Iar untdelemnul care-i mai ramane in mana, preotul sa-l puna pe capul celui ce se curata; si preotul sa faca ispasire pentru el inaintea Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

14:19 Apoi preotul sa aduca jertfa de ispasire; si sa faca ispasire pentru cel ce se curata de intinaciunea lui. In urma sa junghie arderea de tot.

Jertfa pentru pacat. Dupa jertfa pentru vina, urma jertfa pentru pacat si arderea de tot. Jertfa pentru vina a afectat ispasirea (v.18). Tot trecutul neglijat fusese iertat. In cele din urma, preotul aducea jertfa pentru pacat si arderea de tot care o insotea.



14:20 Preotul sa aduca pe altar arderea de tot si darul de mancare; si sa faca ispasire pentru omul acesta, si va fi curat.

Verset ce nu a fost comentat.

14:21 Daca este sarac si nu poate sa aduca toate aceste lucruri, atunci sa ia un singur miel, care sa fie adus ca jertfa pentru vina, dupa ce a fost leganat intr-o parte si intr-alta, ca dar leganat, si sa faca ispasire pentru el. Sa ia o zecime din floarea fainii, framantata cu untdelemn, pentru darul de mancare, si un log de untdelemn.

Daca este sarac. Un om sarac putea sa inlocuiasca cei doi miei ceruti pentru jertfa pentru pacat si pentru arderea de tot cu doua turturele sau doi pui de porumbel. Totusi mielul pentru jertfa pentru vina nu putea fi inlocuit. Acesta trebuia sa fie oferit indiferent daca era bogat sau sarac. De asemenea, era si o reducere a cantitatii de faina cerute, pentru ca era primita o zecime din faina in loc de trei zecimi, ca in cazul din versetul 10. Logul de untdelemn ramanea acelasi. Cu aceste exceptii, ritualul continua asa cum este descris in versetele 10-20. Omul primea iertare pentru toate delictele trecute si ispasirea era extinsa. El era reintegrat in adunare cu depline drepturi de membru si putea sa participe la diferitele servicii religioase.



14:22 Sa ia si doua turturele sau doi pui de porumbel, dupa mijloacele lui, unul ca jertfa de ispasire, celalalt ca ardere de tot.

Verset ce nu a fost comentat.

14:23 In ziua a opta, sa aduca pentru curatirea lui toate aceste lucruri la preot, la usa cortului intalnirii, inaintea Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

14:24 Preotul sa ia mielul pentru jertfa de vina, si logul cu untdelemn; si sa le legene intr-o parte si intr-alta, ca dar leganat, inaintea Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

14:25 Sa junghie mielul jertfei pentru vina. Preotul sa ia din sangele jertfei pentru vina; sa puna pe marginea urechii drepte a celui ce se curata, pe degetul cel mare al mainii drepte si pe degetul cel mare al piciorului drept.

Verset ce nu a fost comentat.

14:26 Preotul sa toarne untdelemn in palma mainii stangi.

Verset ce nu a fost comentat.

14:27 Preotul sa stropeasca de sapte ori cu degetul de la mana dreapta inaintea Domnului din untdelemnul care este in mana stanga a lui.

Verset ce nu a fost comentat.

14:28 Iar din untdelemnul din mana lui, preotul sa puna pe marginea urechii drepte a celui ce se curata, pe degetul cel mare al mainii drepte, si pe degetul cel mare al piciorului drept, in locul unde a pus din sangele jertfei pentru vina.

Verset ce nu a fost comentat.

14:29 Ce mai ramane din untdelemn in mana, preotul sa-l puna pe capul celui ce se curata, ca sa faca ispasire pentru el inaintea Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

14:30 Apoi sa aduca una din turturele sau un pui de porumbel, cum va putea,

Verset ce nu a fost comentat.

14:31 unul ca jertfa de ispasire, si altul ca ardere de tot, impreuna cu darul de mancare; si preotul sa faca ispasire inaintea Domnului pentru cel ce se curata.

Verset ce nu a fost comentat.

14:32 Aceasta este legea pentru curatirea celui ce are o rana de lepra, si nu poate sa aduca tot ce este randuit pentru curatirea lui.

Verset ce nu a fost comentat.

14:33 Domnul a vorbit lui Moise si lui Aaron, si a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

14:34 Dupa ce veti intra in tara Canaanului, pe care v-o dau in stapanire, daca voi trimite o rana de lepra pe vreo casa din tara pe care o veti stapani,

Voi trimite. Aceasta poate sau nu poate sa insemne un act direct de la Dumnezeu. In Biblie se gasesc multe astfel de expresii in care este clar ca nu se refera la un act al lui Dumnezeu. De exemplu, Dumnezeu hraneste pasarile (Luca 12,24). Cand trimite o plaga intr-o casa, poate fi un act direct al lui Dumnezeu, sau poate fi rezultatul greselii omului de a cladi cu intelepciune.



14:35 cel cu casa sa se duca sa spuna preotului, si sa zica: Mi se pare ca este ceva ca o rana in casa mea.

Verset ce nu a fost comentat.

14:36 Preotul, inainte de a intra ca sa cerceteze rana, sa porunceasca sa se desarte casa, ca nu cumva tot ce este in ea sa se faca necurat. Dupa aceea sa intre preotul si sa cerceteze casa.

Verset ce nu a fost comentat.

14:37 Preotul sa cerceteze rana. Daca vede ca pe zidurile casei sunt niste gropisoare verzui sau rosiatice, parand mai adanci decat zidul,

Verset ce nu a fost comentat.

14:38 sa iasa din casa, si, cand va ajunge la usa, sa puna sa incuie casa sapte zile.

Verset ce nu a fost comentat.

14:39 In ziua a saptea, preotul sa se intoarca in ea. Si daca va vedea ca rana s-a intins pe zidurile casei,

Verset ce nu a fost comentat.

14:40 sa porunceasca sa se scoata pietrele atinse de rana, si sa le arunce afara din cetate intr-un loc necurat.

Verset ce nu a fost comentat.

14:41 Sa puna sa razuiasca toata partea dinauntru a casei, si tencuiala razuita sa se arunce afara din cetate, intr-un loc necurat.

Verset ce nu a fost comentat.

14:42 Sa ia alte pietre si sa le puna in locul celor dintai; si sa se ia alta tencuiala ca sa se tencuiasca din nou casa.

Verset ce nu a fost comentat.

14:43 Daca rana se va intoarce si va izbucni din nou in casa, dupa ce au scos pietrele, dupa ce au razuit si tencuit din nou casa,

Verset ce nu a fost comentat.

14:44 preotul sa se intoarca in ea. Si daca vede ca rana s-a intins in casa, este o lepra invechita in casa: casa este necurata.

Verset ce nu a fost comentat.

14:45 Sa darame casa, lemnele, si toata tencuiala casei; si sa scoata aceste lucruri afara din cetate, intr-un loc necurat.

Verset ce nu a fost comentat.

14:46 Cine va intra in casa in tot timpul cand era inchisa, va fi necurat pana seara.

Verset ce nu a fost comentat.

14:47 Cine se va culca in casa, sa-si spele hainele. Cine va manca in casa, de asemenea sa-si spele hainele.

Verset ce nu a fost comentat.

14:48 Daca preotul, care s-a intors in casa, vede ca rana nu s-a intins, dupa ce a fost tencuita din nou casa, sa declare casa curata, caci rana este vindecata.

Verset ce nu a fost comentat.

14:49 Pentru curatirea casei sa ia doua pasari, lemn de cedru, carmaz si isop.

Pentru curatirea casei. Casa nu numai ca trebuia sa fie curatita cu sangele pasarii si cu apa curgatoare, ci si cu lemn de cedru si cu isop si carmaz (v.52).

Note suplimentare pentru capitolul 14

Pozitia fata de lepra, ducand la excluderea din tabara, fara indoiala ca isi are originea ei in caracterul specific al bolii. Lepra adevarata era asociata mai ales cu moartea, cu care de obicei se termina, si in stadiile de mai tarziu era un fel de ,,moarte vie”, in care diferitele membre ale corpului mureau sau cadeau. Spre sfarsit, leprosul era un spectacol al mortii si ilustra plata pacatului. Din cauza aceasta, lepra a fost considerata in decursul vremii atat de catre iudei, cat si de catre crestini, ca fiind un simbol al pacatului si a rezultatelor lui.

Cineva care era trimis afara din tabara ca suspect de ,,lepra” putea sa cheme un preot, daca avea cea mai slaba indicatie ca s-a refacut. Daca era chemat, preotul era dator sa mearga, dar putem presupune ca in acest caz o facea aceasta cu scarba. Avand simtamantul ca nu avusese loc nici o imbunatatire, el era ispitit sa devina nelinistit si sa raspunda in sila. El avea nevoie de rabdare, in asa fel ca sa nu piarda niciodata simtamantul de compatimire de care avea atata nevoie leprosul. El trebuia sa invete a nu se feri de lepros, ci sa-i fie mila de el si sa-l ajute. Aceasta este o invatatura pentru slujitorii lui Dumnezeu de astazi. Ca si preotul din vechime, slujitorul lui Dumnezeu de astazi trebuie sa ,,aiba mila” (Evrei 5,2).

Lepra nu era deosebit de dureroasa, ci spaima si oroarea ei trebuie sa fi afectat intreaga viata a suferindului. Tot asa si pacatul poate sa nu fie simtit atat de amar si omul cu greu isi poate da seama de natura lui vatamatoare. Lepra era coroziva si patrundea aproape pe nesimtite si pe nevazute, pana ce ducea la ulcere si carne cruda si indeparta parti ale corpului. Tot asa mananca si pacatul viata si frumusetea spirituala, chiar daca pe dinafara nu exista o dovada evidenta a starii launtrice. In cele din urma, boala erupea in afara, iar omul ajungea un schelet viu, o masa de putreziciune teribila. Tot asa face si pacatul pana cand, in cele din urma, chipul lui Dumnezeu in om este practic sters. Dupa cum lepra se termina cu moartea, tot cu moartea termina si pacatul. S-ar parea deci ca lepra este o boala special menita sa simbolizeze pacatul in diferitele lui aspecte, asa cum nici o alta boala n-ar putea sa o faca.

Comentariile lui Ellen G. White

4-7 PP 275

45-47 MH 278



14:50 Sa junghie una din pasari intr-un vas de pamant, intr-o apa curgatoare.

Verset ce nu a fost comentat.

14:51 Sa ia lemnul de cedru, isopul, carmazul si pasarea cea vie; sa le inmoaie in sangele pasarii junghiate si in apa curgatoare, si sa stropeasca de sapte ori casa.

Verset ce nu a fost comentat.

14:52 Sa curete casa cu sangele pasarii, cu apa curgatoare, cu pasarea cea vie, cu lemnul de cedru, cu isopul si carmazul.

Verset ce nu a fost comentat.

14:53 Sa dea drumul pasarii celei vii afara din cetate, pe camp. Sa faca astfel ispasire pentru casa, si ea va fi curata.

Verset ce nu a fost comentat.

14:54 Aceasta este legea pentru orice rana de lepra si pentru raia de cap,

Verset ce nu a fost comentat.

14:55 pentru lepra de pe haine si de pe case,

Verset ce nu a fost comentat.

14:56 pentru umflaturi, pentru pecingini si pentru pete:

Verset ce nu a fost comentat.

14:57 ea arata cand un lucru este necurat, si cand este curat. Aceasta este legea pentru lepra.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: