Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Levitic

Levitic 11:44


11:44 Caci Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru; voi sa va sfintiti, si fiti sfinti, caci Eu sunt sfant; sa nu va faceti necurati prin toate aceste taratoare care se tarasc pe pamant.

Fiti sfinti. Dupa cat se pare este o stransa legatura intre sfintenie si obiceiurile de dieta. Din cauza aceasta, sfintenia cuprinde ascultarea de legile lui Dumnezeu care au legatura cu trupul fizic. Note suplimentare pentru capitolul 11 Dupa unii se crede ca este sub demnitatea lui Dumnezeu sa se injoseasca sa dea instructiuni cu privire la dieta omului. De ce sa-L intereseze pe Dumnezeu ce mancam noi?

Noi am putea extinde aceasta conceptie prin a intreba de ce sa se intereseze Dumnezeu de om in general. ,,Ce este omul ca sa Te gandesti la el?” se intreaba psalmistul din vechime (Psalmi 8,4). Hristos raspunde la aceasta intrebare, aducandu-ne la cunostinta ca Dumnezeu se intereseaza nu numai de om, ci de multe lucruri chiar de mai mica valoare (Luca 12,7).

Omul este facut dupa chipul lui Dumnezeu. Vrabiile nu sunt dupa chipul Lui. Despre om se spune ca este scump inaintea lui Dumnezeu si de mai mare pret decat ,,aurul curat, si mai scump decat aurul din Ofir” (Isaia 13,12; 43,4). Masura aprecierii de catre Dumnezeu a omului este aratata in faptul ca El Se identifica cu omul. ,,Caci cel ce se atinge de voi se atinge de lumina ochilor Lui” (Zaharia 2,8). Faptul ca Dumnezeu a platit un pret atat de mare spre a-l mantui pe om este pentru crestin este un indiciu despre valoarea pe care i-o da Dumnezeu. De aceea putem fi increzatori ca Dumnezeu este interesat de tot ce il priveste pe om.

Legile lui Dumnezeu privitoare la dieta nu sunt, dupa cum presupun unii, numai negative si prohibitive. Dumnezeu intentioneaza ca omul sa aiba ce este mai bun din orice lucru, ,,cel mai bun grau” (Psalmi 81,16; 147,14). Cel care a creat toate lucrurile stie ce este mai bun pentru fiintele pe care le-a facut si, conform cu cunostinta Sa, El da sfaturi si recomandari. ,,Nu lipseste de nici un bine pe cei ce duc o viata fara prihana” (Psalmi 84,11). Ceea ce interzice Dumnezeu nu este retinut in mod arbitrar, ci pentru binele omului. Oamenii pot sa dispretuiasca sfatul lui Dumnezeu, dar experienta si rezultatele au dovedit intotdeauna intelepciunea Lui.

Dumnezeu i-a dat omului un trup minunat cu posibilitati aproape nelimitate, precum si cu multe parti delicate care trebuie sa fie aparate cu grija de abuz, daca urmeaza sa functioneze cum trebuie. El s-a ingrijit de mentinerea corpului si chiar de reinnoirea lui, daca sunt urmate directivele Sale. In multe cazuri este posibil a se incepe un proces de reabilitare, chiar si dupa ce corpul a fost folosit in mod abuziv ani de zile. Puterea de refacere a naturii este uimitoare. In clipa in care apare vreo vatamare in vreo parte, fortele vietii corpului se apuca imediat de lucru spre a repara paguba. Medicii pot sa ajute si sa faca mult bine, dar ei nu au putere vindecatoare. In multe cazuri, tot ce pot ei sa faca este sa se dea la o parte si sa-L lase pe Dumnezeu sa lucreze.

Unii insista asupra faptului ca Dumnezeu este interesat mai mult de sufletul omului decat de trupul lui, ca valorile spirituale sunt superioare celor trupesti. Aceasta este adevarat, dar trebuie sa ne amintim ca sufletul si trupul sunt in stransa legatura unul cu altul, ca unul afecteaza puternic pe celalalt si ca nu intotdeauna este usor sa spui unde incepe unul si unde sfarseste celalalt. Desi suntem de acord ca omul spiritual este de importanta superioara, nu credem ca din cauza aceasta trupul trebuie sa fie neglijat. Intr-adevar, aceasta a fost filozofia anumitor ,,sfinti” medievali, care au mortificat trupul in folosul sufletului, dar acesta nu era planul lui Dumnezeu. El a pus trupul si sufletul impreuna pentru folosul reciproc al fiecaruia.

Declaratia care spune: ce ,,cugeta [omul] in inima lui, asa este el” (Proverbe 23,7) atinge problema fundamentala a vietii. Un om este ceea ce cugeta el. Este gandirea un proces fizic? Poate sa exista gand in afara vreunui mecanism care sa dea nastere gandirii? Orice gand determina purtarea. Daca un om gandeste in directia cea buna, purtarea lui este de asemenea buna. Daca mintea lui se ocupa cu lucruri rele, faptele lui vor fi si ele rele.

Are corpul vreo influenta asupra cugetarii omului? De cele mai multe ori in mod decisiv. Cu totii stim ca folosirea bauturilor imbatatoare afecteaza gandirea omului ca faptele sale. Aceasta ii incurca judecata si tinde sa-l faca iresponsabil. Mintea lui nu mai functioneaza ca atunci cand este treaz, facultatile sale nu mai lucreaza normal si toate reactiile lui sunt intarziate. Daca va conduce un automobil el devine un pericol pentru altii si un asasin posibil (vezi comentariul pentru cap. 10,9).

Cei mai multi oameni admit ca bautura are efecte rele. Pot obiceiurile rele la mancare sa aiba efecte asemanatoare? Da, chiar daca nu in aceeasi masura ca alcoolul. Hrana afecteaza purtarea unui om precum si gandirea lui. Multi baieti au primit bataie pentru ca felia de paine prajita a tatalui a fost arsa si cafeaua lui slaba sau rece. Multe divorturi isi au originea in sectorul culinar al caminului. Vanzatorii nu se asteapta la comenzi mari de la prospecte dispeptice. Avocatul istet stie ca exista un anumit timp potrivit cand sa se apropie de un judecator penal pentru o atentie favorabila, iar diplomatii si oamenii de stat cunosc valoarea unui banchet somptuos. Daca vinul si mancarea sunt combinate cu istetime, pot sa aiba loc acorduri care n-ar fi fost semnate niciodata, daca partile contractante ar fi fost in posesia facultatilor lor normale. Astfel de acorduri au blestemat lumea generatii de-a randul.

Afecteaza hrana mintea? Mancarea si bautura afecteaza spiritual? De cele mai multe ori in mod sigur. O privire acra asupra vietii, adesea se datoreaza unui stomac acru. A manca ce trebuie nu va da nastere in mod necesar la o buna dispozitie, dar a manca ce nu trebuie ingreuneaza mult calea spre nivelul pus de Dumnezeu.

Legile lui Dumnezeu cu privire la dieta nu sunt legi arbitrare care il priveaza pe om de bucuria mancarii. Mai de graba ele sunt legi sanatoase, rationale, la care omul bine face sa ia seama daca doreste sa-si pastreze sanatatea, sau poate sa o redobandeasca. In general se va afla ca hrana aprobata de Dumnezeu este aceeasi hrana pe care si oamenii au gasit-o ca fiind cea mai buna si ca dezacordul nu este cu privire la lucrurile aprobate, ci la lucrurile oprite.

Aceste reguli privitoare la dieta au fost date Israelului din vechime si au fost adaptate la situatia lor. Cei mai multi evrei mai adera inca la ele si au slujit bine pentru mai mult de 3000 de ani. Starea fizica a evreilor sta marturie pentru faptul ca aceste reguli nu sunt invechite si demodate, daca scopul lor este sa dea nastere, in mod neobisnuit, la un popor liber de multe din bolile care lovesc astazi pe oameni. In ciuda persecutiilor si greutatilor suferite de evrei, mai presus de cele suferite de oricare natiune de pe fata pamantului, si in decursul unui timp mai indelungat, ei sunt vorbind in general o rasa puternica. Faptul acesta se explica, cel putin in parte, prin ascultarea lor de legile lui Dumnezeu cu privire la dieta prezentate in Levitic 11.

Legile date lui Israel la Sinai se ocupa cu toate aspectele datoriilor lor fata de Dumnezeu si om. Aceste legi pot fi clasificate dupa cum urmeaza:

1. 1. Morala. Principiile exprimate in Decalog reflecta caracterul divin si sunt tot atat de neschimbatoare ca Dumnezeu Insusi ( Matei 5,17, 18; Romani 3,31).

2. 2. Ceremoniala. Aceste legi erau in legatura cu un sistem de inchinare care prefigureaza crucea si drept urmare au expirat la cea vreme (Coloseni 2,14-17; Evrei 7,12).

3. 3. Civila. Aceste legi au aplicat cuprinzatoarele principii ale celor Zece Porunci la economia vechiului Israel ca natiune. Desi este adevarat ca acest cod specific a devenit inoperant cand Israel a incetat sa mai fie o natiune, principiile fundamentale de dreptate si echitate cuprinse in ele sunt inca valabile.

4. 4. Sanitara. Principiile cu privire la dieta din Levitic 11, impreuna cu alte reguli sanitare si de sanatate, au fost lasate de un Creator intelept spre a promova sanatatea si longevitatea (vezi Exod 15,26; 23,25; Deutronom 7,15; Psalmi 105,34; PP 378). Intemeiate cum sunt pe natura si cerintele corpului omenesc, aceste principii nu pot fi afectate cu nici un chip nici de cruce, nici de disparitia lui Israel ca natiune. Principiile care au contribuit la sanatate acum 3500 de ani vor produce aceleasi rezultate si astazi.

Crestinul sincer considera trupul sau ca fiind templu al Duhului Sfant (1 Corinteni 3,16.17; 6,19.20). Aprecierea acestui fapt il va calauzi, printre alte lucruri, sa manance si sa bea spre slava lui Dumnezeu, adica, sa-si puna dieta in acord cu vointa descoperita a lui Dumnezeu (1 Corinteni 9,27; 10,31). Facand asa, spre a fi consecvent, el trebuie sa recunoasca si sa asculte de principiile stabilite in Leviticul 11.

Comentariile lui Ellen G. White

1-8 DA 617

7,8 CD 30, 392; CH 116; IT 206; 2T 96