English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Judecatori

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Judecatori, 9


9:1 Abimelec, fiul lui Ierubaal, s-a dus la Sihem la fratii mamei lui, si iata cum le-a vorbit atat lor cat si la toata familia casei tatalui mamei sale:

Sihem. Situat la 30 mile nord de Ierusalim, intr-o ingusta vale fertila. Probabil ca el a fost sub jurisdictia lui Ghedeon. El a fost cel putin resedinta tiitoarei lui Ghedeon si a rudelor ei. De indata ce Ghedeon a fost inmormantat, Abimelec s-a dus la Sihem sa incerce a convinge rudele sale, care par sa fi fost cetateni de seama ai cetatii, sa-l ajute sa obtina aceeasi autoritate de conducere pe care o exercitase si tatal sau.



9:2 Spuneti, va rog, in auzul tuturor locuitorilor din Sihem: Este mai bine pentru voi ca saptezeci de oameni, toti fii ai lui Ierubaal, sa stapaneasca peste voi, sau un singur om sa stapaneasca peste voi? Si aduceti-va aminte ca eu sunt os din oasele voastre si carne din carnea voastra.

Locuitorilor din Sihem. Cuvantul ebraic tradus aici ,,barbati” (in engl.) este pluralul de la ba’al care inseamna ,,posesori” sau ,,cetateni”. Locuitorii erau de nationalitate amestecata, unii fiind israeliti, unii canaaniti, si altii, ca Abimelec, poate ca aveau si sangele unora si al altora. Ei locuiau unul langa altul, amestecandu-se intr-o anumita masura, totusi impartasindu-se de o antipatie mutuala. Versetul 28 indica faptul ca, in aceasta cetate speciala, canaanitii predominau.

Este mai bine? Abimelec a socotit acest argument ca zdrobitor. Nu trebuie sa conchidem ca toti cei 70 de fii ai lui Ghedeon au cautat sa castige pentru ei autoritatea de conducere a tatalui lor. Abimelec a prezentat cazul in lumina cea mai rea posibila, mizand pe temerile si prejudecatile gloatei.

Os din oasele voastre. Se pare ca Abimelec a apelat la grupa de canaaniti a gloatei. Chiar daca nu acesta a fost cazul, israelitii din Sihem erau din semintia lui Efraim, si el cunostea prea bine ambitia lor de a fi semintia conducatoare. Fara indoiala ca ei erau deranjati de ideea ca Ghedeon, un barbat din Manase, sa fie barbatul sef al intregii regiuni. De aceea ei aveau sa fie gata oricand sa prinda ocazia de a ridica pe fiul lui Ghedeon din Sihem la slujba tatalui lor.



9:3 Fratii mamei lui au spus toate cuvintele acestea pentru el in auzul tuturor locuitorilor din Sihem, si inima lor s-a plecat spre Abimelec; caci isi ziceau: El este frate cu noi.

Verset ce nu a fost comentat.

9:4 I-au dat saptezeci de sicli de argint, pe care i-au ridicat din casa lui Baal-Berit. Abimelec a cumparat cu ei pe niste oameni fara capatai si neastamparati, care au mers dupa el.

Casa lui Baal-Berit. In vechime templele au slujit ca depozite pentru fondurile civile si personale, asa cum sunt bancile de astazi. La aceasta se mai adauga la fiecare templu propriul lui tezaur alcatuit din fondurile acumulate prin plata juruintelor, penalitatilor si darurilor. Sprijinul lui Abimelec pentru intreprinderea lui venea de la un templu al lui Baal. Ce rusine, ca fiul unuia din acei care si-au inceput cariera sa aratand zadarnicia inchinarii la Baal sa-si inceapa cariera sa cu un dar din templul lui Baal si cu el sa asasineze pe toti fratii lui! Acesta este rezultatul final al poligamiei, ambitiei si a lipsei de evlavie. In familiile poligame este iubire putina si multa gelozie.

Saptezeci. Acesti bani insumau un siclu pentru fiecare frate ucis, probabil cam 21 centi.

Oameni fara capatai si neastamparati. In mod literal, ,,oameni goi (fara insemnatate) si nesabuiti”. Multe revolutii sangeroase au fost duse platind astfel de urmasi fara reputatie si nesabuiti.



9:5 A venit in casa tatalui sau la Ofra, si a ucis pe fratii sai, fiii lui Ierubaal, saptezeci de oameni, pe aceeasi piatra. N-a scapat decat Iotam, cel mai tanar fiu al lui Ierubaal, caci se ascunsese.

A ucis pe fratii sai. Aceasta era calea obisnuita a uzurpatorilor spre a-si asigura tronul lor; persoana care n-avea nici un drept nimicea pe toti acei care aveau drept, in asa fel ca sa nu mai aiba nici un concurent. Despotii au anticipat conspiratiile, si asa au nimicit pe toti fratii si rudele lor apropiate.

Pe aceeasi piatra. Ca si animalele de jertfa (1 Samuel 14:33-35). Abimelec a ucis pe fratii lui poate pe aceeasi stanca pe care Ghedeon a cladit altarul lui.

Iotam. In mod literal, ,,Domnul este desavarsit”. Faptul ca Ghedeon a vrut sa dea un astfel de nume celui de-al 70-lea fiu al lui arata ca el a ramas un credincios loial Domnului, in ciuda efodului pe care l-a facut.



9:6 Toti locuitorii din Sihem si toata casa lui Milo s-au strans laolalta, si au venit de au facut imparat pe Abimelec, langa stejarul sadit in Sihem.

Casa lui Milo. Probabil ca Milo era o localitate nu departe de Sihem. Nu este lamurit daca cuvantul ,,casa” folosit aici, inseamna familia sau locuitorii din Milo, sau, o cladire. Aici si in v. 20 expresia pare sa fie paralela cu ,,oamenii din Sihem”. Deci ea se poate referi la oamenii clanului sau familiei din Milo. Pe de alta parte, ea ar putea foarte bine sa insemneze o cladire. In v.46 se face referire la ,,turnul din Sihem” asa fel incat ea poate fi egala cu ,,casa lui Milo”.

Stejarul (engl. ,,plain”). Ebraicul ‘llon. Cuvantul inseamna un stejar sau terebint (vezi Judecatori 6,11; Geneza 35,8). Probabil ca pomul acesta din Sihem era acelasi ca si cel sub care Iacob a facut ca familia lui sa ingroape cerceii si amuletele idolatre (Geneza 35,4) si sub care Iosua a ridicat piatra lui ca marturie (Iosua 24:26).

Stalp (in Romani lipseste). Acesta era unul din pietrele sacre folosite de obicei de evrei si de canaaniti in locurile lor de inchinare (Geneza 28,18; Exod 24,4; Deuteronom 12,3). Abimelec a fost proclamat imparat in acelasi loc unde Iosua tinuse ultima adunare nationala spre a reinnoi legamantul lui Israel cu Iehova (Iosua 24:1,25,26). Era obiceiul de a alege un imparat in vreun sanctuar sau loc sacru (1 Samuel 11,15).



9:7 Iotam a aflat despre lucrul acesta. S-a dus si s-a asezat pe varful muntelui Garizim, si iata ce le-a strigat el cu glas tare: Ascultati-ma, locuitorii Sihemului, si Dumnezeu sa va asculte!

Varful muntelui Garizim. Probabil ca nu ,,varful” muntelui, care este de 900 picioare deasupra cetatii, ci o platforma pe care calatorii o numesc iesitura din latura muntelui. Iotam, singurul fiu al lui Ghedeon care scapase sa fie omorat de Abimelec, aflase ca oamenii din Sihem proclamau imparat pe Abimelec. Riscandu-si viata, s-a catarat pe o stanca mai iesita deasupra oamenilor care erau adunati aproape de stejar. Castigand atentia multimii care tocmai facuse imparat e Abimelec, Iotam a anuntat cu glas tare o solie catre multime. Cuvantarea lui a avut doua parti. Parabola pune in contrast atitudinea lui Ghedeon si a fiilor lui, cu cea a aventurierului Abimelec, si prezice ca soarta sihemitilor, din cauza faptului ca l-au ales pe Abimelec ca imparat, va fi un dezastru, in cele din urma. Cuvantarea este una dintre capodoperele literaturii.



9:8 Copacii au plecat sa unga un imparat si sa-l puna in fruntea lor. Ei au zis maslinului: Imparateste peste noi!

Copacii au plecat. Alegorii de acest fel, in care lucrurile neinsufletite vorbesc si actioneaza, erau placute celor din antichitate.

Sa unga un imparat. Iotam cunostea prea bine dorinta poporului de a avea un imparat, nu numai pentru a fi asemenea celorlalte popoare din jurul lor, ci pentru ca ei socoteau ca frecventele lor necazuri din partea vrajmasilor se datorau unei nereguli in forma de conducere , in timp ce suferintele lor se datorau apostaziei lor. Aceasta cerere pentru un imparat a fost exprimata prima data in oferta poporului de a face imparat pe Ghedeon. Dorinta lor a continuat sa creasca tot mai mult, pana ce a fost facuta aceasta incercare nereusita. In zilele lui Saul ea a devenit atat de puternica, incat profetul Samuel, sub indrumarea lui Dumnezeu, a consimtit si a condus alegerea unui imparat.

Maslin. In Palestina maslinul este cunoscut ca cel mai de valoare pom. In valea fertila a Sihemului se mai afla inca livezi intinse de astfel de pomi. Maslinul, smochinul si vita, carora li s-a oferit imparatia in mod succesiv, reprezinta barbati ca Ghedeon pe care binele comunitatii ii interesa mai mult decat avansarea personala.



9:9 Dar maslinul le-a raspuns: Sa-mi parasesc eu untdelemnul meu, care imi aduce laude din partea lui Dumnezeu si a oamenilor, ca sa ma duc sa domnesc peste copaci?

Sa-mi parasesc eu? Ghedeon a refuzat sa paraseasca lucrarea legitima de judecator pentru a-si asuma o pozitie ca aceea. Desi ar fi fost capabil pentru ea, Dumnezeu nu-l chemase s-o indeplineasca. Raspunsul lui a fost: ,,Domnul va domni peste voi” (cap. 8,23). Asumarea conducerii imparatiei ar fi fost tot atat de nepotrivita ca si aceea a pomului care-si paraseste postul lui folositor, pentru a deveni imparat peste pomi.

Laude din partea lui Dumnezeu. Untdelemnul de maslin era folosit in slujba cortului intalnirii, la aducerea de jertfe, daruri, la consacrarea intr-o slujba dar si ca element de dieta. Poate ca, cuvantul ‘elohim folosit aici, ar trebui tradus ,,dumnezei”, cum ar fi potrivit, pentru ca Iotam a adaptat parabola la starea idolatra a sihemitilor (vezi si v. 13).



9:10 Si copacii au zis smochinului: Vino, tu, de imparateste peste noi!

Smochinul. Ceilalti fii ai lui Ghedeon, sau poate chiar unii din judecatorii de mai inainte. Acestia puteau sa fi avut aptitudini si capacitati pentru conducere cu mult peste acelea ale lui Abimelec. Se poate ca fusese facuta vreo oferta unuia sau mai multora dintre ei sa devina imparat, dar ei refuzasera.



9:11 Dar smochinul le-a raspuns: Sa-mi parasesc eu dulceata mea si rodul meu cel minunat, ca sa ma duc sa domnesc peste copaci?

Verset ce nu a fost comentat.

9:12 Si copacii au zis vitei: Vino, tu, si domneste peste noi.

Verset ce nu a fost comentat.

9:13 Dar vita le-a raspuns: Sa-mi parasesc eu vinul, care inveseleste pe Dumnezeu si pe oameni, ca sa ma duc sa domnesc peste copaci?

Vinul. Ebraicul tiros, mustul strugurelui, fie proaspat facut sau fermentat.

Inveseleste pe Dumnezeu. Sau ,,inveseleste pe zei” (vezi cele despre v. 9), ca o adaptare a parabolei la obiceiurile binecunoscute ale sihemitilor idolatri. Ei erau, probabil familiarizati cu frecventele jertfe de vin pentru zeitatile pagane, care, se presupunea ca iau intr-adevar parte la ele.

Pe de alta parte vinul mai era folosit si la jertfele de bautura din serviciul templului (Exod 29:40; Numeri 15.7.10 etc.).

Sa domnesc peste copaci. In mod literal, ,,a flutura mana in semn de salut”. Actiunea reprezinta un gest de autoritate. Toti cei trei pomi care produc cele mai bogate binecuvantari pentru om, maslinul, smochinul si vita, au refuzat succesiv cinstea de a deveni imparat peste copaci. Motivul a fost la toti acelasi, pentru ce sa paraseasca slujba prin care ei aduceau cel mai de valoare serviciu spre a-si asuma o slujba care socoteau ca nu era necesara?

Figura ,,a undui peste copaci” este o imagine potrivita a vointei populare – nesigura si afectata de orice vant. O pozitie castigata ca rezultat al favorii populare putea fi mentinuta numai prin aplecarea fata de orice adiere de vant, sau in plus, prin pierderea adevaratei noblete, in efortul de a pastra pozitia prin forta armelor. Cuvintele lui Iotam indica faptul ca si Ghedeon a inteles natura nestatornica a israelitilor. Nici un barbat de adevarata valoare nu va parasi o pozitie folositoare pentru a-si asuma conducerea imparatiei poporului ale carui dorinte si tinte se schimbau asa de repede, ca vantul.



9:14 Atunci toti copacii au zis spinului: Vino, tu, si imparateste peste noi.

Spinul Spinul, un arbust spinos, care creste razlet si care este obisnuit pe dealurile Palestinei. El a reprezentat antiteza copacilor de valoare care au refuzat oferta imparatiei.



9:15 Si spinul a raspuns copacilor: Daca in adevar vreti sa ma ungeti ca imparat al vostru, veniti si adapostiti-va sub umbra mea; altfel, sa iasa un foc din spin, si sa mistuie cedrii Libanului.

In adevar. Altfel spus, cu scop serios. Spinul recunoscand valoarea lui inferioara in comparatie cu a celorlalti copaci, a banuit ca oferta este facuta numai ca gluma, sau ca bataie de joc.

Adapostiti-va sub umbra mea. Aceasta mai poate fi tradus ,,gasiti adapost la umbra mea”. Neghiobul de spin ofera cu toata seriozitatea o invitatie absurda. Ramurile cele joase nu ofera nici o umbra, si sunt pline de spini. Aceasta este o ironie intepatoare. Ea descrie absurditatea situatiei in care se aflau sihemitii. Abimelec, spunea Iotam poporului, nu poate procura pentru ei mai multa ocrotire decat poate spinul uscativ sa procure umbra si ocrotire pentru maslin si smochin. Totul era fagaduit ,dar nimic implinit.

Altfel. Spinul nu este numai nerabdator sa fie imparat, ci el pronunta si amenintari rautacioase si periculoase – duplicatul acelor intimidari, fara indoiala, care fusesera folosite de Abimelec pentru a convinge sa nu fie retrase ofertele de sprijin pe care poporul din Sihem i-l daduse lui.

Sa iasa un foc. Tufisurile de spini erau in mod vadit cauza deselor incendii avand in vedere ca ele ardeau usor si focul se raspandea repede (Exod 22:6; comp. cu Psalmul 58:9; Isaia 9:18). Desi Abimelec, intocmai ca spinul, nu avea putere sau pricepere sa ajute, el avea mare putere sa vatame. Acei care au facut imparat pe Abimelec erau intr-o dilema. Daca ramaneau credinciosi fata de el, acesta avea sa-i duca la ruina.

Pe scurt, morala intregii parabole este aceasta: oameni slabi, nevrednici, rai, vor fi totdeauna gata sa-si asume puterea, pentru ca, in cele din urma, sa aduca ruina asupra lor insile si asupra poporului nefericit pe care il conduc.



9:16 Acum, oare cu adevarat si cu toata curatia ati lucrat voi, facand imparat pe Abimelec? Ati aratat voi bunavointa fata de Ierubaal si de casa lui? V-ati purtat voi oare cu el potrivit cu slujba pe care v-a facut-o?

Cu toata curatia ati lucrat? Iotam incepe aplicatia parabolei. Fapta lor de a-l face imparat pe Abimelec – vor fi nevoiti sa recunoasca – a fost adusa la indeplinire in mod necugetat si din mandrie.

Potrivit cu slujba. Aratand situatia periculoasa in care s-au incurcat oamenii din Sihem, Iotam ii mustra server pentru ingratitudinea pe care au aratat-o fata de Ghedeon finantand incursiunea lui Abimelec asupra casei lui Ghedeon, in cursul careia Abimelec masacrase 69 din fratii lui vitregi. Aceasta a fost rasplata pe care au dat-o locuitorii din Sihem familiei aceluia care-si riscase viata pentru a-i elibera pe locuitorii Palestinei de hoardele madianite. Favoruri mari sunt rasplatite adesea rau, mai ales de catre posterioritate.



9:17 Caci tatal meu s-a luptat pentru voi; si-a pus viata in primejdie, si v-a izbavit din mana lui Madian;

Verset ce nu a fost comentat.

9:18 si voi v-ati ridicat impotriva casei tatalui meu, i-ati ucis fiii, saptezeci de oameni, pe aceeasi piatra, si ati facut imparat peste locuitorii din Sihem pe Abimelec, fiul roabei lui, pentru ca este fratele vostru.

I-ati ucis fiii. Pentru ca ei au finantat pe Abimelec in fapta lui cea rea, Iotam ii socoteste pe oamenii din Sihem impreuna raspunzatori pentru uciderea fratilor lui.

Roaba. Adica, o concubina sclava. Termenul este intentionat dispretuitor. Capitolul 9:1 arata ca, probabil, concubina lui Ghedeon a fost o femeie libera, poate dintr-o familie cu influenta.



9:19 Daca in adevar si cu toata curatia v-ati purtat voi astazi fata de Ierubaal si casa lui, bine! Abimelec sa fie bucuria voastra, si voi sa fiti bucuria lui!

V-ati purtat cu toata curatia. Cuvintele sunt ironice. Daca purtarea voastra este dreapta si justa, eu va doresc sa va bucurati de ea. Fie ca imparatul-spin al vostru sa va aduca pace si prosperitate, daca ati lucrat cu buna credinta.



9:20 Daca nu, sa iasa un foc din Abimelec, si sa mistuie pe locuitorii din Sihem si casa lui Milo; si un foc sa iasa din locuitorii Sihemului si din casa lui Milo, si sa mistuie pe Abimelec!

Daca nu. Ascultatorii lui Iotam stiau ca nu actionasera cu buna credinta si acest blestem trebuie sa fi fost ca un dangat de condamnare la moarte.

Sa iasa un foc. Blestemul lui Iotam a fost ca Abimelec si oamenii din Sihem aveau sa piara prin nimicire reciproca. Adesea, unitatea oamenilor rai se transforma repede in vrajmasie si exterminare reciproca. Blestemul acesta s-a implinit exact asa dupa cum se raporteaza in restul capitolului (vezi v. 56,57).



9:21 Iotam s-a dat inlaturi, si a luat-o la fuga; s-a dus la Beer unde a locuit departe de fratele sau Abimelec.

Beer. Care inseamna ,,izvor”. Existau multe localitati care purtau acest nume. Aceasta face imposibila identificarea exacta a localitatii. Probabil ca Iotam avea sa fie in siguranta oriunde in teritoriile lui Iuda sau Beniamin, si probabil ca a fugit in unul din aceste teritorii.



9:22 Abimelec stapanise trei ani peste Israel.

Peste Israel. Adica, peste toti israelitii care voiau sa accepte autoritatea lui. Probabil ca era vorba mai ales de cei din regiunea Sihemului.



9:23 Atunci Dumnezeu a trimis un duh rau intre Abimelec si locuitorii Sihemului si locuitorii Sihemului au fost necredinciosi lui Abimelec,

Dumnezeu a trimis. Adica, Dumnezeu nu s-a amestecat in urmarile naturale ale blestemului celui rau. Ceea ce Dumnezeu ingaduie adesea este prezentat ca si cum ar purta semnatura Sa. Acei care nu aleg sa slujeasca lui Dumnezeu, prin aceasta se expun stapanirii lui Satana.

Duh rau. Aceasta poate sa insemne o stare de spirit sau atitudine rea. Cuvantul ,,duh” este folosit adesea spre a descrie atitudinea sau dispozitia (vezi Numeri 14:24).

Necredinciosi. Barbatii din Sihem au inceput acum sa trateze pe Abimelec asa cum ei il ajutasera pe el sa trateze pe fiii lui Ghedeon. Era de asteptat ca acei care au fost necredinciosi fata de Ghedeon aveau sa fie necredinciosi si fata de Abimelec. Raportul nu arata cauza imediata a rupturii dintre Abimelec si oamenii din Sihem. Poate ca ei au aflat prea curand ca el era un despot cu mana de fier care nu a ezitat sa profite de ei dupa ce fusese facut imparat.



9:24 pentru ca si cruzimea savarsita cu cei saptezeci de fii ai lui Ierubaal sa-si ia pedeapsa, si sangele lor sa cada asupra fratelui lor Abimelec, care-i ucisese, si asupra locuitorilor Sihemului, care-l ajutasera sa ucida pe fratii sai.

Care-l ajutasera. In mod literal, ,,i-au intarit mainile”.



9:25 Locuitorii Sihemului au pus la panda impotriva lui, pe varfurile muntilor, niste oameni, care jefuiau pe toti cei ce treceau pe langa ei, pe drum. Si lucrul acesta a fost adus la cunostinta lui Abimelec.

Au pus la panda. Probabil ca Abimelec si-a stabilit resedinta sa la Ofra, dupa ce nimicise aici pe fratii lui. Barbatii din Sihem, in nemultumirea lor, au stat la panda in speranta de a-l prinde pe Abimelec atunci cand avea sa fie insotit de oameni putini. In timp ce asteptau ca victima lor sa apara, oamenii nemilosi care stateau la panda, au inceput sa jefuiasca pe trecatori si caravanele care treceau pe alaturi. In curand, regiunea a fost intr-o stare de nesiguranta care aducea paguba prestigiului si popularitatii lui Abimelec.

Varfurile muntilor. Probabil aproape de Sihem. Cetatea aceasta se afla pe cele doua artere principale de calatorie prin muntii lui Efraim. Toate drumurile puteau fi usor dominate de pe inaltimile celor doi munti: Ebal si Garizim. Aceasta parte a Palestinei totdeauna a fost o vizuina favorita a hotilor de drumul mare.



9:26 Gaal, fiul lui Ebed, a venit cu fratii sai, si au trecut la Sihem. Locuitorii Sihemului au avut incredere in el!

Gaal. Numele lui inseamna ,,scarbosenie”. Fratii sai. Este vadit ca nucleul celor ce au urmat pe Gaal a fost format din frati sau rude. Au trecut. Aceasta poate sugera ca, mai inainte, Gaal locuise dincolo de Iordan.



9:27 Au iesit la camp, le-au cules viile, le-au calcat strugurii, si au inceput sa se inveseleasca; au intrat in casa dumnezeului lor, au mancat si au baut, si au blestemat pe Abimelec.

Veseleasca. Ebraicul hilulim, din radacina halal ,,a lauda”. In Levitic 19,24, hilulim este tradus ,,spre lauda”. Sarbatoarea culesului viilor in Palestina, era cea mai vesela din tot anul. La canaaniti ea era insotita, de obicei, de ospat cu orgie, bautura si veselie zgomotoasa. Acesta este felul de cules descris aici. Cu o astfel de ocazie nemultumirea latenta fata de stapanirea lui Abimelec cu siguranta ca avea sa iasa la iveala. Sub influenta vinului si a veseliei ei au devenit indrazneti si indeajuns de nesabuiti spre a insulta pe Abimelec si a vorbi pe fata impotriva lui. Chiar in templul unde complotasera cu Abimelec si luasera tezaurul lui spre a finanta prima lui incursiune ticaloasa, ei il blestemau acum si au pus la cale nimicirea lui.



9:28 Si Gaal, fiul lui Ebed, zicea: Cine este Abimelec, si cine este Sihem, ca sa slujim lui Abimelec? Nu este el fiul lui Ierubaal, si nu este Zebul, ingrijitorul lui? Slujiti barbatilor lui Hamor, tatal lui Sihem; de ce sa slujim lui Abimelec?

Cine este Abimelec? In mod vadit, insultator, ca si ,,Cine este David? si Cine este fiul lui Isai?” din 1 Samuel 25:10.

Cine este Sihem? Probabil tot o reflectie cu privire la cetate pentru a recunoaste pe unul ca Abimelec sa stapaneasca peste locuitorii lui. A apartinut Sihemului in mod natural si traditional lui Abimelec?

Zebul, ingrijitorul lui. ,,Noi nu suntem stapaniti nici macar de Abimelec”, spunea el de fapt, ,,ci doar de Zebul, ingrijitorul lui, care nu-i bun de nimic” Dupa cat s-ar parea, Zebul fusese pus de Abimelec ca guvernator sau prefect al cetatii (vezi v. 30). Gaal pregatea calea spre a uzurpa pozitia si autoritatea lui Zebul.

Barbatii lui Hamor. Cu mult mai bine sa faceti ca si conducator al vostru, un canaanit pur sange, descendent al vechiului nostru print bastinas Hamor, stapanul ereditar al Sihemului (vezi Geneza 33,19; Iosua 24,32).



9:29 Oh! daca as fi eu stapanul acestui popor, as rasturna pe Abimelec. Si despre Abimelec zicea: Strange-ti ostirea si iesi!

Oh, daca as fi... (engl ,,Would to God”). Ebraicul mi, in mod literal, ,,Cine”, o exclamare idiomatica, care inseamna: ,,o, daca as putea avea!” In realitate, cuvantul ,,God” nu este in textul ebraic. Traducerea KJV reda propozitia intr-o engleza idiomatica. Un alt exemplu de traducere idiomatica ce introduce numele lui Dumnezeu se afla in expresia din NT ,,God forbid” (Romani 3,31 etc.). Textul original contine simplu, ,,sa nu se intample”.

In ceea ce priveste metodele lui Gaal, compara cu metoda similara folosita de Absalom pentru a submina pozitia lui David (2 Samuel 15,4). Declaratia este indreptata impotriva lui Zebul. Gaad conchide ca, daca el ar fi guvernatorul cetatii in locul lui Zebul, ar termina repede cu Abimelec.

Zicea. In Septuaginta este scris: ,,as spune”. In conformitate cu contextul, probabil ca aceasta este redarea corecta. In ebraica cele doua forme sunt foarte asemanatoare, si este posibil ca un copist sa fi confundat pe una cu cealalta. Versetul 31 sugereaza ca Zebul a trimis vorba in taina lui Abimelec informandu-l cu privire la cele ce aveau loc. Daca Gaal il provocase in mod public pe Abimelec sa se intalneasca, nu mai era nevoie de o misiune secreta. Daca este retinuta traducerea ,,zicea”, ea poate fi interpretata ca insemnand ca Gaal a vorbit lui Abimelec intr-un dialog oratoric imaginar si insufletit. Daca este asa, atunci aplauzele sihemitilor au incurajat pe oratorul incalzit de vin in asa masura incat el s-a intors ca si cand s-ar fi adresat lui Abimelec, zicand cu ingamfare, ,,Strange-ti ostirea si iesi”.



9:30 Zebul, carmuitorul cetatii, a auzit ce zicea Gaal, fiul lui Ebed, si s-a aprins de manie.

Carmuitorul cetatii. Vezi cele despre v. 28

A auzit ce zicea. Tradatorii sunt adesea tradati la randul lor, de catre cei din propriile lor randuri. Blestemarea unui imparat este dusa de catre o pasare a cerului (Eclesiastul 10,20). Laudarosenia lui Gaal cel beat a ajuns la urechile lui Zebul, care s-a maniat din cauza aceasta, pentru ca el a aflat ca, ruina lui proprie avea sa fie legata de aceea a lui Abimelec. Istorisirea aceasta, desi simpla, este spusa intr-un mod interesant, facandu-ne in stare sa urmarim in mod clar desfasurarea progresiva a conspiratiei in care tradarea secreta, laudarosenia si gelozia, conlucreaza spre a aduce moarte pentru cetate.



9:31 A trimis pe ascuns niste soli la Abimelec, ca sa-i spuna: Iata, Gaal, fiul lui Ebed, si fratii lui, au venit la Sihem, si au rasculat cetatea impotriva ta.

Pe ascuns. Ebraicul betormah. Acesta poate fi tradus fie ,,in taina", fie ,,in Tormah". Daca acesta din urma e corect, Abimelec locuia intr-o cetate numita Tormah. Versetul 41 declara ca el locuia la Arumah. Numai daca cele doua nume nu descriu aceeasi cetate, prima traducere, "in taina", este fara indoiala corecta. Zebul a actionat pe ascuns. El nu era destul de puternic spre a se ocupa de Gaal, astfel ca el nu i s-a opus pe fata. Daca Gaal ar fi fost mai intelept el ar fi putut sa se ocupe mult mai subtil cu Zebul.

9:32 Acum, pleaca noaptea, tu si poporul care este cu tine, si stai la panda in camp.

Verset ce nu a fost comentat.

9:33 Dimineata, la rasaritul soarelui, sa te arunci cu navala asupra cetatii. Si cand Gaal si poporul care este cu el vor iesi impotriva ta, sa-i faci ce-ti vor ingadui puterile.

Verset ce nu a fost comentat.

9:34 Abimelec si tot poporul care era cu el au plecat noaptea, si s-au pus la panda langa Sihem, impartiti in patru cete.

Verset ce nu a fost comentat.

9:35 Gaal, fiul lui Ebed, a iesit, si a stat la intrarea portii cetatii. Abimelec si tot poporul care era cu el s-au sculat atunci de la panda.

La intrarea portii. In timpul perioadei judecatorilor, poarta cetatii era locul obisnuit unde autoritatile se intalneau cu poporul. In aceasta dimineata deosebita Zebul a venit la poarta pentru ca se astepta la tulburare. A venit si Gaal, pentru ca el avea de gand sa supravegheze desfasurarea evenimentelor din cetate, ca sa poata impinge lucrurile spre propriile lui interese.



9:36 Gaal a zarit poporul, si a zis lui Zebul: Iata un popor care se pogoara din varful muntilor. Zebul i-a raspuns: Este umbra muntilor pe care-i iei drept oameni.

Iata un popor care se pogoara. In timpul noptii, fortele lui Abimelec venisera atat de aproape de cetate cat au putut, fara ca sa dea nastere la alarmare. Dimineata devreme, dupa ce portile cetatii au fost deschise si multi oameni iesisera dintre zidurile acesteia la ogoarele lor, soldatii lui Abimelec au inceput sa inainteze catre cetate. Gal, care veghea la poarta, i-a descoperit imediat si, emotionat, a informat cu glas tare pe Zebul. Ne putem imagina pe acesta din urma cum, pentru a castiga timp pentru Abimelec, iese incet sa priveasca, pentru ca apoi sa raspunda cu viclenie si in bataie de joc, "Tu te agiti degeaba! Aceasta nu este decat umbra aruncata de muntii Ebal si Garizim". Se pare ca Zebul l-a tratat ca si cand ar mai suferi inca din seara precedenta.



9:37 Gaal, luand iarasi cuvantul, a zis: Este chiar un popor care se pogoara de pe inaltimile tarii, si o ceata vine pe drumul Stejarului Ghicitorilor.

Inaltimile tarii. In mod literal "mijlocul tarii". Probabil ca acesta era numele unui deal, numit asa pentru ca se afla la jumatatea drumului dintre Iordan si Mare.

Si o ceata. Din toate punctele care supravegheau drumurile cetatii au inaintat cete ale

soldatilor lui Abimelec, spre consternarea lui Gaal si surprinderea cetatenilor.

Stejarului (engl. "the plain"). Traducerea preferata este "stejar" (vezi cele despre v.6).

Ghicitorilor (engl. "of Meonenim"). Probabil mai corect tradus "a ghicitorilor", decat ca nume

propriu. Acest stejar sacru probabil ca a fost resedinta unei familii sau secte de ghicitori.



9:38 Zebul i-a raspuns: Unde iti este acum gura, cu care ziceai: Cine este Abimelec, ca sa-i slujim? Nu este oare acesta poporul pe care-l dispretuiai tu? Mergi acum, si lupta-te cu el!

Unde iti este acum gura? "Gura" este folosita aici metaforic, pentru "laudarosenie". Ea este o mustrare pentru indrazneala si obraznicia de mai inainte a lui Gaal. Desi se pare ca Zebul inca nu este in situatia de a se opune pe fata lui Gaal, de teama pentru siguranta lui personala, totusi prin dojenile lui in fata celor prezenti el indeamna pe Gaal sa implineasca lucrul cu care se laudase (v. 28) iesind sa lupte cu fortele lui Abimelec. Oamenii insolenti si ingamfati adesea sunt facuti sa-si schimbe repede atitudinea intr-un timp scurt si sa se teama de cei pe care mai inainte i-au insultat.



9:39 Gaal a inaintat in fruntea locuitorilor Sihemului, si s-a luptat cu Abimelec.

Verset ce nu a fost comentat.

9:40 Urmarit de Abimelec, a luat-o la fuga dinaintea lui, si multi oameni au cazut morti pana la intrarea portii.

Au cazut morti. (engl. "overthrown and wounded"). Mai bine "au cazut ucisi". Abimelec a castigat, fara multa greutate, o victorie deplina. Este vadit ca, acei care au urmat pe Gaal au suferit pierderi grele. Suntem lasati in nesiguranta in ceea ce priveste motivul pentru care Zebul n-a inchis portile cetatii pentru a taia retragerea lui Gaal. Poate ca Gaal a lasat o garda de barbati puternici spre a pazi poarta, pentru ca el si oamenii lui sa poata gasi siguranta inauntrul zidurilor, daca aveau sa fie biruiti.

9:41 Abimelec s-a oprit la Aruma. Si Zebul a izgonit pe Gaal si pe fratii lui, care n-au putut sa ramana la Sihem.

S-a oprit la Aruma. Adica, Abimelec s-a intors acum la Aruma acesta fiind caminul lui. El n-a incercat sa atace Sihemul. Zidurile lui erau indeajuns de puternice astfel ca el a hotarat sa-l ia printr-o strategie. De aceea, el s-a intors la casa lui din Aruma, ca si cand, invingandu-l pe Gaal, el nu avea sa forteze cearta cu sihemitii. Retragandu-si fortele, el a reusit sa-i adoarma pe sihemiti cu un neintelept simtamant de siguranta.

A izgonit pe Gaal. Nepriceperea lui Gaal de a se opune lui Abimelec l-a costat grupul lui de aderenti din Sihem. Nici unul nu mai avea incredere in el, si, poate, sperand ca Abimelec avea sa se linisteasca daca Gaal va fi izgonit, oamenii din Sihem au trecut de partea lui Zebul. Lui Gaal si celor cativa oameni care ramasesera cu el, li s-a cerut sa paraseasca cetatea, ceea ce au si facut.



9:42 A doua zi, poporul, a iesit la camp. Abimelec, caruia i s-a dat de stire,

Verset ce nu a fost comentat.

9:43 si-a luat ceata, a impartit-o in trei parti, si s-a pus la panda in camp. Vazand ca poporul iesea din cetate, s-a sculat impotriva lor, si i-a batut.

Si i-a batut. Dupa ce multi din barbatii cetatii au iesit la lucru in camp, oamenii lui Abimelec i-au atacat si i-au nimicit fara mila. Este greu de inteles cum locuitorii din Sihem au crezut prosteste ca Abimelec avea sa fie multumit cu alungarea lui Gaal si nu va continua victoria lui initiala, printrun atac asupra cetatii.



9:44 Abimelec si cetele care erau cu el au pornit inainte si s-au asezat la intrarea portii cetatii: doua din aceste cete s-au aruncat asupra tuturor celor ce erau in camp, si i-au batut.

Intrarea portii. De data aceasta, strategia lui Abimelec a fost mai buna. De indata ce a inceput atacul, el a condus una din cetele oamenilor lui la poarta cetatii si a ocupat-o. Prin aceasta periculoasa iesire el a fost in masura sa opreasca pe sihemitii din afara cetatii sa ajunga iarasi inauntru, sau pe cei dinlauntru sa iasa sa scape pe concetatenii lor. Nu se neaga curajul lui Abimelec.



9:45 Abimelec a batut cetatea toata ziua; a luat-o, si a ucis poporul care se afla in ea. Apoi a daramat cetatea pana in temelie, si a presarat sare peste ea.

A luat-o. Locuitorii Sihemului s-au luptat aprig. Abimelec a avut nevoie de intreaga zi pentru a largi capul de pod de la poarta si, in cele din urma, sa devasteze cetatea. El n-a lasat pe nimeni sa scape. Se presupune ca toata populatia a pierit de sabie sau foc.

A presarat sare peste ea. Mania lui Abimelec n-a fost astamparata pana ce nu a fost daramata toata cetatea, edificiile si zidurile. Apoi Abimelec a presarat sare peste ruine ca actiune simbolica, pentru a exprima dorinta ca ea sa ramana arida si pentru totdeauna nelocuita (vezi Deuteronom 29:23; Psalmul 107:34). Ar fi fost greu sa se puna suficienta sare acolo pentru a strica tinutul, cel putin pe o suprafata apreciabila. Este greu a se intelege ce inseamna textul. Actiuni similare au fost raportate despre Asirieni, Atila si Carol al IV-lea al Frantei. Sihem a fost iarasi o cetate prospera pe vremea lui Solomon (1 Regi 12,1). Imprejurimile lui au fost prea fertile si asezarea lui la o cruce de drumuri prea avantajoasa spre a ramane nelocuita timp indelungat.



9:46 La auzul acestui lucru, toti locuitorii turnului Sihemului s-au dus in cetatuia casei dumnezeului Berit.

Turnul Sihemului. Acesta poate fi "casa lui Milo" (vezi cele despre v.6).

Cetatuia. Ebraicul seriah. O pivnita subterana sau sapatura (vezi 1 Samuel 13:6, ASY unde este tradus "adapost"). In acest caz "cetatuia" era in legatura cu un templu.

Dumnezeului Berit. Nu este clar daca acest templu al zeului Berit era acelasi cu cel al lui Baal-Berit amintit mai inainte in capitolul (v. 4). Presupunerea este ca ele erau identice.

In antichitate, templele erau privite ca locuri de azil. Aceasta era valabil atat la evrei (1 Regi 2,28-34), cat si la pagani (1 Macabei 5,43). Literatura clasica greaca abunda in ilustrari de oameni care fug la temple pentru azil politic. Locuitorii din vecinatate puteau sa-i alunge din cetatea lor intarita, iar ei au ales sa se duca in templu si sa pledeze pentru indurare. Daca Abimelec n-ar fi fost fara mila, probabil ca el ar fi putut sa respecte acest obicei vechi si sa crute poporul . Totusi, se pare ca indurarea era cu totul straina de natura Samuel



9:47 S-a dat de stire lui Abimelec ca toti locuitorii turnului Sihemnului s-au strans acolo.

Verset ce nu a fost comentat.

9:48 Atunci Abimelec s-a suit pe muntele Talmon, el si tot poporul care era cu el. A luat o secure in mana, a taiat o ramura de copac, a luat-o si a pus-o pe umar. Apoi a zis poporului care era cu el: Ati vazut ce am facut? Grabiti-va si faceti si voi ca mine.

Muntele Talmon. Un deal necunoscut din apropiere. Talmon inseamna "umbros", nume pe care dealul l-a primit, de la padurile dese care acopereau versantii lui.



9:49 Si au taiat fiecare cate o ramura, si au mers dupa Abimelec; au asezat ramurile langa cetatuie, si i-au dat foc ei si celor ce se aflau in ea. Asa au pierit toti oamenii din turnul Sihemului, in numar de aproape o mie, barbati si femei.

I-au dat foc. Este vadit ca cetatuia nu a fost destinata pentru aparare. Aceasta era o pivnita zidita in teritoriul templului in care refugiatii intrasera, asteptand ca Abimelec sa respecte dreptul lor de azil de acolo. Caldura cea mare in curand a facut sa ia foc captuseala de lemn, si rezultatul a fost ca toti cei din incaperea cea adanca au pierit, in total cam 1.000 de barbati si femei.

Profetia lui Iotam a fost implinita intru totul. Din imparatul-spin a iesit un foc si a nimicit pe oamenii din Sihem (v.20). Probabil ca pe multi din popor nu-i privea catusi de putin cearta sau punerea ca imparat a lui Abimelec. Poate ca ei nu se amestecasera cu nici una dintre parti. Totusi, in decursul veacurilor oamenii cu spirit turbulent au facut ca altii sa piara impreuna cu ei. Milioane de oameni nevinovati mai pier inca in razboaie crude, duse de cativa oameni rai.



9:50 Abimelec a pornit impotriva Tebetului. A impresurat Tebetul, si l-a luat.

Tebet. Actualmente exista o cetate numita Tubas cam la 10 mile nord-est de Sihem. Multi cred ca aceasta este cetatea amintita aici, dar identitatea este indoielnica. Dupa cat s-ar parea, Tebetul a urmat Sihemul in razvratirea impotriva stapanirii lui Abimelec.



9:51 In mijlocul cetatii era un turn tare, unde au fugit toti locuitorii cetatii, barbati si femei; au incuiat usile dupa ei, si s-au suit pe acoperisul turnului.

Acoperisul turnului. In Palestina au fost gasite turnuri de felul acesta, cu ziduri de piatra groase pana la 14 picioare. Existau coridoare sau etaje in interiorul turnului cu o platforma deasupra, de pe care sa-l apere. In aceasta citadela formidabila s-au refugiat cetatenii din Tebet dupa ce Abimelec strapunsese zidurile cetatii. Amintirea frecventa a turnurilor reflecta starea de instabilitate a tarii.



9:52 Abimelec a ajuns pana la turn; l-a batut, si s-a apropiat de usa turnului ca sa-i puna foc.

S-a apropiat de usa. Abimelec a atacat turnul cu furia si curajul care ii erau caracteristice. Cand aparatorii au rezistat atacurilor lui furioase, Abimelec a incercat sa puna foc usii din lemn. Daca ar fi reusit sa arda usa, oamenii lui ar fi putut lua cu asalt turnul.

9:53 Atunci o femeie a aruncat o piatra de rasnita pe capul lui Abimelec, si i-a sfaramat teasta capului.

O femeie. Chiar si femeile ajutau la aparare. In timp ce barbatii aveau sa foloseasca arcuri si sageti, femeile puteau sa rostogoleasca pietre grele asupra celor care se aventurau pana aproape de temelia turnului.

Piatra de rasnita. In mod literal, "piatra de invartire", adica, jumatatea superioara a pietrei de rasnit, care se invartea in timpul rasnitului spre deosebire de piatra inferioara, care ramanea nemiscata. Faptul ca femeia aceasta a avut o piatra de rasnita sugereaza ca turnul a putut avea in depozit cereale si unelte pentru macinat faina, ca masura preventiva in cazul unui asediu.

Si i-a sfaramat teasta capului. O veche expresie englezeasca asupra insemnatatii careia au avut loc multe controverse. Textul ebraic spune: ,,i-a sfaramat teasta". Cuvantul pentru ,,teasta" este aici gulgoleth, de la care vine numele de Golgota, locul unde a fost rastignit Isus. Chiar daca Abimelec purta un scut greu, un astfel de obiect cazand de la o inaltime de 30 sau 40 picioare i-ar fi sfaramat cu siguranta teasta.



9:54 Indata el a chemat pe tanarul care-i purta armele, si i-a zis: Scoate-ti sabia, si omoara-ma, ca sa nu se zica de mine: L-a omorat o femeie. Tanarul l-a strapuns cu sabia, si a murit.

Tanarul care-i purta armele. Conducatorii militari aveau de obicei un aghiotant sau scutier ca semn al importantei cat si ca purtator al greului scut si ale sulitelor stapanului cand lupta nu era in desfasurare. (vezi Judecatori 7,10; 1 Samuel 14,6; 31,4).

Ca sa nu se zica de mine. Oroarea de a fi ucis de o femeie nu era limitata la evrei (vezi cap. 4,9; 5,24-27). Acelasi simtamant este exprimat si in literatura greaca si romana. Probabil ca Abimelec, avand o asa rana de moarte, s-a mai temut si ca sa nu cada in mainile vrajmasilor lui, care l-ar fi tratat cu insulta si tortura. Cu toata osteneala lui de a-si sfarsi viata prin alte mijloace, Abimelec tot n-a scapat de oroarea de a fi ucis de o femeie (vezi 2 Samuel 11,21).

In clipele mortii lui, Abimelec a putut lua in considerare ceea ce gandesc oamenii despre viata lui, pentru ca, aceasta este baza de pe care oamenii judeca, in cele din urma, pe un om. Chiar in aceasta zi problemele cu privire la care oamenii sunt cei mai sensibili adesea, nu sunt lucrurile de baza ale vietii, cele care intereseaza cu adevarat. Aceia care in viata se consulta numai cu mandria si ambitia lor, vor muri cum au trait, ingrijindu-se mai mult ca reputatia lor sa fie pastrata pe pamant, decat ca sufletele lor sa fie salvate de la nimicire.

L-a strapuns. Primul barbat care a cerut sa exercite dreptul de imparat asupra lui Israel, si primul imparat adevarat al lui Israel, Saul, a cerut sa moara in acelasi fel (vezi 1 Samuel 31:3,4).



9:55 Cand au vazut barbatii lui Israel ca Abimelec a murit, au plecat fiecare acasa.

Fiecare acasa. De obicei, moartea unui conducator era de ajuns pentru a imprastia si risipi o ostire din vechime (vezi 1 Samuel 17,51).



9:56 Astfel a facut Dumnezeu sa cada asupra lui Abimelec raul pe care-l facuse tatalui sau, ucigand pe cei saptezeci de frati ai lui;

Astfel a facut Dumnezeu. Aceste cuvinte redau morala intregului raport. Scriitorul acestei carti a avut un simtamant adanc ca Dumnezeu controleaza evenimentele istoriei, pedepsind atat crimele individuale cat si pe cele nationale. Ucigasul fiilor lui Ghedeon "pe o piatra" este ucis de o piatra sfaramandu-i capul, in timp ce sihemitii cei nelegiuiti, care au folosit banii templului pentru a plati asasini ai oamenilor buni, au murit arsi chiar in templul din care ei au ajutat la savarsirea faptei. Blestemul lui Iotam se implinise intru totul.

ELLEN G. WHITE COMENTEAZA.

1-6 PP 556,557.



9:57 si Dumnezeu a facut sa cada asupra capului oamenilor din Sihem tot raul pe care-l facusera. Astfel s-a implinit fata de ei blestemul lui Iotam, fiul lui Ierubaal.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: